Mišulka — 30. 3. 2006 14:31

Holky dost mě děsí představa klystýru před porodem. Nikdy jsem ho neměla a ani nevim jak se to dělá. Můžete mi někdo naznačit, jak se provádí.... :o

spunt — 30. 3. 2006 14:43

Mišulko, neboj se, není to nic hrozného.
Lehneš si na lehátko, sestřička ti dá do konečníku hadičku, pustí ti tam cca 0,5 l teplé vody a je to za chvilku máš co dělat abys došla na záchod :D

Jinak, pokud požádáš ke konci těhotenství svého gynekologa ( v porodnici to již nenapíší)může ti napsat recept na Yal, je to taková emulze, dvě lahvičky, dohromady cca 1,5 dcl ( stačí toho tedy podstatně méně než teplé vody). Postup je stejny, sestřička ti to šoupne do zadečku. Já měla tento Yal, doplácela jsem asi 10 kč. Jinak si ho můžeš sama koupit, stojí asi 120 kč ( tedy jsou to už dva roky)
Ale pokud je porod rychlý Yal ti nedají, je o něco málo pomalejší.

Mišulka — 30. 3. 2006 14:47

Takže mi tam stříkne vodu a tu hadičku vytáhne a já už pak jen dojdu na záchod?...
Já myslela, že ten obsah střev odvádí právě tou hadičkou do nějaký misky.....:rolleyes: Proto jsem se tak bála, to by bylo hrozný.
A je to stoprocentní, teda že při porodu při tlačení už nemůžu vytlačit nic jiného??:rodna:

spunt — 30. 3. 2006 14:53

Neboj, hadičku ti vytáhne, je to otázka chvilky. Moc dlouho to netrvá, pak se doporučuje chodit a během několika minut běžíš na záchod a tam jim ho přeplníš :D ne, to byl vtip. Já můžu ten Yal vřele doporučit, pokud se již nedá napsat na recept, tak bych do něj ty peníze investovala.
Při porodu pak už nic vytlačit nemůžeš. Kamarádce klystýr nestihli dát, jak byl porod rychlý, tak bylo mimčo trošku umazané. Neboj i na tohle jsou zvyklí stává se to.

Miškaa — 30. 3. 2006 14:58

Mišulko vubec na klystyr nemysli, to je totiz uz pak takova banalita, ze si tim ted zbytecne lámeš hlavu. Ja z nej mela uplne panickou hruzu a pak to bylo sup sup a pak prd prd :D:D:D  Ne vážne...nic to neni. Cekala jsem nejakou pomalu "zahradni hadici" :D ale je to slaboucka hadicka, ze to skoro necitis a trvalo to asi 2 minutky.

Mišulka — 30. 3. 2006 15:01

No Špuntí to mi ani neříkej. To je moje noční můra! Asi se před porodem přestěhuju někam blízko porodnice :D aby mi ten klystýr stihli dát! :lol:

spunt — 30. 3. 2006 15:05

Mišulko, Miškaa to vystihla perfektně je to šup šup a pak prd prd :D
Neboj, první porod není tak rychlý abys to nestihla :D

Miškaa — 30. 3. 2006 15:08

Mišulko jinak to taky nekdo dela tak, ze si ten Yal zavadi doma sám podle navodu nez odjede do porodnice. Ovsem s tim rizikem, ze se pos... treba v aute že :D:D:gloria:

Mišulka — 30. 3. 2006 15:09

No to je taky dost hrozná představa, že třeba někdo rodí 24 hodin. Já si to vůbec neumim představit! Jsem ještě taková mladá koza ale snad to zvládnu. Na základce nám v sedmý třídě pouštěli porod a od té chvíle jsem se rozhodla, že děti mít nebudu. No uznejte ve 12 letech vidět porod.... To byl nápad :butter:

spunt — 30. 3. 2006 15:12

Hmmm, to musel bejt inteligent, ale zase to zapůsobilo jako dobrá antikoncepce :D


Délku porodu vůbec neřeš, někdo to má hned, někomu to trvá dýl, ale nakocec všechny porodíme :D

Mišulka — 30. 3. 2006 15:13

No su na sebe zvědavá ;)
Tak se všechny mějte a děkuju za cenné rady :) Já mam padla

Miškaa — 30. 3. 2006 15:13

:D:D:D  ono to je docela vychovny to takhle poustet :D:D:D 
Mišulko neboj, to zvladnes. Ono z vypraveni to vzdycky zni hruzostrasne. Kdyby me nekdo rekl predem, ze budu mit kontrakce 48 hodin pred porodem, tak se pred pritelem ani nesvliknu, páč se bojim i odberu krve a vidis...žiju :lol:  Kdyz to pak prozivas a citis ty bolesti, tak to je proste pak uplne jiny :)

PetaZ — 30. 3. 2006 15:44

Hmm, tak to jste mě docela pobavily zkušené maminy s tím klystýrem :D Tak ještě něco na téma holení.. Depilaci jsem si dělala před pár dny a další už neplánuju před porodem. No, kdyžtak si mě doupraví, když se jim to nebude líbit :D

spunt — 30. 3. 2006 15:47

No tak na holení mají jednorázová holítka, já skončila na císaři, takže mě vyholili komplet :D

Miškaa — 30. 3. 2006 15:55

spunt napsal(a):

No tak na holení mají jednorázová holítka, já skončila na císaři, takže mě vyholili komplet :D

Jako i v podpaždí jo????:lol::lol::lol::lol::lol: to už jsou dneska služby v tom zdravotnictví co? Proc toho Ratha nikdo nemá teda rád? :lol::lol:

Kamčitka — 30. 3. 2006 18:40

Miškoo :D :D :D :D :D tsy jsi fakt číslo, v podpaždí určitě ne :D :D :D . Ale aspoň si mně rozesmála .
Miškulko, vůbec neboj, já si taky pro jistotu nechala napsat YAL, udělala jsem si ho doma sama ráno, než jsem jela do porodnice, protože jsem pořád lítala na záchod a tím se to uklidnilo, než jsme vyrazili. Ale protože si Kačka dala mírně na čas, dělali mi odpo i normální klystýr - ale řeknu ti - člověk tak intenzivně vnímá kontrakce a své tělo, že nějaká nalubrikovaná hadička - to je fakt prd prd . Mysli na hezké věci, třeba na svou fazolku :D :D :D

spunt — 30. 3. 2006 19:31

Miško, mě si taky dostala :D :D :D
Tak v podpaží zdrovna ne, a vlasy mi taky nechali :D :D

ivagrunka — 30. 3. 2006 19:35

Ja zatim praktickou zkusenost nemam, ale na predporodnim kurzu nam doporucovali dat si ten klystyr a ne YAL. Ten YAL je dobry pry v pripade, ze jsi toho treba zatim moc nejedla a chodis dobre na zachod (to pred porodem ale moc casto nebyva). Normalni klystyr te proste vyprazdni vic do hloubky :dumbom:
A taky rikali, ze si ho davat nemusis. Ze jim to nevadi. Tak jestli to nevadi tobe a manzelovi, ze se potento na sale, tak proti gustu... :vissla:

Kamčitka — 30. 3. 2006 21:39

spunt napsal(a):

Miško, mě si taky dostala :D :D :D
Tak v podpaží zdrovna ne, a vlasy mi taky nechali :D :D

Spunte, taky dobrý :D :D :D . Mně ti čoveče taky vlasy nechali :D :D

jituš — 30. 3. 2006 21:42

:lol: :lol: :lol: Dost dobrý jak říká můj synovec.Já byla oholená z domova,tak je ani nenapadlo mi holit a podpaždí nekontrolovali.Klystýr byl při porodu asi to nejmenší.Opravdu prd,prd,šup,šup.To je skvělé přirovnání.

Romana — 30. 3. 2006 21:44

Ja mela z klystyru trochu obavy, ze to jako nezvladnu, ale byla jsem pak za nej rada i kdyz mi to pak pri tlaceni Barunky trochu ujelo...........:-))))) No jo, odflakla jsem to na zacatku a pak uz to neslo zastavit :-))

Kamčitka — 30. 3. 2006 21:48

Mně tedy ty dva pročišťováky a celý den o hladu docela pročistily střeva.  A když jsem vylodila malou, tak jsem pak měla poct, že když sním slona, bude to pořád málo, tolik místa v břiše.
Každopádně dnes bych ani nad tím neuvažovala, zda klystýr ano či ne, je to jednak ohromná úleva, jak na začátku, tak ve vázi kdy ještě nemůžete tlačit a tělo přesto tlačí ...... to člověku lezou oči z důlku, drží se dole a držet se ještě na druhé straně, no to bych asi nezvládla :D :D :D

Romana — 30. 3. 2006 21:58

No a ja to prave nezvladla :-))) Ale to jsem mela z te proklate zacpy, streva byly napechovane.....

Misha — 30. 3. 2006 22:11

no já něco vytlačila na záchodě, ale pak už jsem klystýr nestihla - ale vlastně k čemu. Celkem 2 zatlačení se dají snést :) Ale plánovala jsem ten Yal, ale četla jsem dost pozitiva na normální klystýr, protože ti prohřeje tělo a pak jde porod lépe. Prý! Já vlastně už ani nevím co to porod je, ale to asi všechny. Do měsíce nebo dvou už člověk zapomene to špatné :)

Miškaa — 30. 3. 2006 22:16

No že to má prohřát?? Mě totiz prekvapilo, ze mi tam sestra foukla studenou vodu, nebylo to ani vlažný. To vám teda můžu říct, že jsem měla v tu chvilku faakt staženou prd..:lol: jak jsem se ty studeny lekla :D

Petruša — 30. 3. 2006 22:31

Miško ty jsi fakt éro... Jsem teď naštvaná na manžela, kterej odjel s tchýní a švagrem kolem šestý do Mostu (prej asi hodinka a čtvrt) kupovat auto a jaksi se ještě nevrátili. Ve 20.45 volali že jsou ještě tam. fakt mě nasrali a ani mu nechci volat, protože meví kde má mobil a já se bojim aby nebyl někde doma a nevzbudilo to Domřu, kterej spí teprve necelou půlhodinu a na její se mi volat nechce. Tak jste mě aspoň pobavily....

Kamčitka — 30. 3. 2006 22:41

Misha napsal(a):

no já něco vytlačila na záchodě, ale pak už jsem klystýr nestihla - ale vlastně k čemu. Celkem 2 zatlačení se dají snést :) Ale plánovala jsem ten Yal, ale četla jsem dost pozitiva na normální klystýr, protože ti prohřeje tělo a pak jde porod lépe. Prý! Já vlastně už ani nevím co to porod je, ale to asi všechny. Do měsíce nebo dvou už člověk zapomene to špatné :)

Misho, nechtěla jsi dát YAL který ti zůstal tchýni jako dárek :D :D :D

VěrčaH — 30. 3. 2006 23:11

Romčo klid, taky se mi to stalo. Ale to fakt neovlivníš ani po klystýru.

Sakura — 31. 3. 2006 6:59

S klystyrem jsem tedy srozumena, urcite si ho necham dat, i kdyz k "nestesti" asi muze dojit tak jako tak. :kapitulation: Ale tak me napadlo, co cevkovani? Mojemu miminku se moc libi lezet mi na mocaku, takze to ze me jde sup sup jen pri malem zatlaceni, nemluve o tom, ze mam v posledni dobe velkou zizen a piju jak duha, takze mam mocak asi stale plny, nekdy musim kvuli zachodu brzy rano vstat, v noci nastesti ne. Je tedy i vycevkovani pred porodem bezne (delaji ho zaroven s klystyrem)???

spunt — 31. 3. 2006 13:08

Sakuro, před porodem tě nevycévkují. Cévka se zavádí po porodu císařským řezem (leží se 24 hod na JIP napojená na mašinkách).
Po normálním porodu by tě měly vycévkovat pokud se hodinu po porodu nevyčůráš. Ale ve srovnání s porodem, nebo šitím je to jen banalita :)

tina — 31. 3. 2006 13:14

špunte, to souhlasím - mě cévkovali hned dvakrát, moc příjemné to tedy není, ale dá se to vydržet... jo, a poprvé mě cévkovali asi 8 hodin po porodu, podruhé za dalších 7... a pila jsem pořád dost :(

Kamčitka — 31. 3. 2006 13:18

Sakuro, co já ím, cévkování se dělá před porodem jen před císařem. Ale po porodu se velmi často dělá, maminka se musí vyčůrat, já strašně chtěla, ale prostě to nešlo, ani když mi pustili kohoutek s vodou. Navíc věděli, že ve mně voda je, protože mi přecí dávali kapačku na zavodnění před epidurálem, který se nekonal :o . Prý je sliznice tak nateklá, že to je prostě problém. Já byla tak nateklá, že měla asistentka problém mně i vycévkovat. Hrozně jsem se toho bála, ale ta úleva, která potom přišla , stála za to :D

Petruša — 31. 3. 2006 13:19

Sakuro já to měla jinak než holky, při porodu (když jsem ještě netlačila) tak mě poslali vyčůrat (byl u toho manžel, tak s ním) a mě to strašně už pálilo, tak jsem se vyčůrala asi jen napůl, protože potom už při tlačení, resp. mezi tlačením mi dali cévku. Asi jsem trošku "učůrla" nebo nevim, nic jsem necítila a tu cévku taky ne

Petruša — 31. 3. 2006 13:20

Jo a po porodu jsem taky nic nevyčůrala a cévku mi nedali, protože mě cévkovali předtim a porodní asistentka řekla, ať až se mě budou ptát jestli jsem čůrala po porodu, tak ať řeknu že jo :)

spunt — 31. 3. 2006 13:24

Kamčitko, mě dávali cévku až po porodu ( císařem)

Petro, to je jasný že když tě vypustili při porodu, že už jsi neměla co čůrat :D , ale asi se všechny schodnem že na cévku ani klystýr si nepamatujem jako to nejhorší co nás při porodu potkalo :D

Kamčitka — 31. 3. 2006 13:27

Asi fakt každá porodnice jiná praxe. Kámoška rodila tam kde já a zavedli ji cévku před porodem a už ji zůstala :( Měla na to šílený zážitek, ale já myslím že to je tím, že my už jsme po porodu tak rozbolavělé, že to je fakt banalita.

Peti, a řekla jsi pravdu?? :D :D :D

kornoutek — 31. 3. 2006 13:29

Mě když dávali klystýr při druhém porodu, tak jsem i zvracela. Šlo to více " horem" než "spodem"- Ale jinak opravdu to je to poslední, na co jsem si vzpomněla z porodu...

Romana — 31. 3. 2006 13:33

No to teda cucim. Jesteze jsem se pekne do hodinky stihla vycurat. Mne stacilo to siti po porodu, jeste cevku k tomu, no nevim......

Petruša — 31. 3. 2006 13:36

Kamči samozřejmě že neřekla :D

Sakura — 31. 3. 2006 13:37

Tedy tlacit s cevkou, to si nedokazu predstavit! Jeste jsem tedy nerodila, ale to preci musi bolet! A take prekazet miminku pri tlaceni, ne?

Kamčitka — 31. 3. 2006 13:42

Ty jsi ale Peti unterwassermann !! Já taky já zase neřekla pravdu jestli jsem byla ee :D Ale druhý den to šlo samo :D :D , pravda ve stoje, ale to už je druhá věc :D

Petruša — 31. 3. 2006 13:42

Sakuro nevim, já s cévkou netlačila, ale při porodu tlačíš jako když jdeš na velkou (kéž by to šlo tak jednoduše :D), takže vlastně tlačíš jinam. Tak si mysllim že tam ta cévka asi nevadí... Ale nevim, jen polemizuu, neumim si to představit :)

Petruša — 31. 3. 2006 13:45

Kamči to jsme asi na tom stejně :) I když já vlastně skoro nelhala, mě to bylo doporučeno samotnou PA, já za nic nemůžu :D
My měli jít na velkou dřív než nás pustí domu a já zase idiot řekla že jsem nebyla, tak mě trápili s čípkama, který mi tam musel ve finále dát jeden moc hodnej pan doktor... :)

Miškaa — 31. 3. 2006 13:48

No teda me cevkovali taky jeste pred tlačením a byla jsem fakt rada, protoze se mi strasne ulevilo. Přítel říkal, že jsem čůrala obloukem :lol: Tak ja tam nevidela, tak nedokážu posoudit :lol: A kdyz jsem odrodila,najedla se, tak uz jsem zas měla pocit, že se počůřam...to asi ty tři pytlíky kapačky;)  Jako bylo to zajimavy si samostatne dojit. Stála jsem ve sprše v poloze "seroucího kocoura" a soustředila se...výsledek uspokojující :lol:

Kamčitka — 31. 3. 2006 13:49

Vzhledem k tomu, že chodím na velkou tak jednou za týden, na rozdíl od chlapů jednou denně, tak jsem si říkala, přeci to nebudu tahat po porodu až z paty, chodím vždy taktak , a tak to bylo i v porodnici :D
To byl ale hodný pan doktor. Paní se mnou na pokoji si ho dávala sama :o

Petruša — 31. 3. 2006 13:53

Oni si ho dávaly všechny samy, ale já to odmítla, já na takový věci nejsem, strašně mě to bolí. A jemu se mě zželelo.Nemohli mi ani dát klystýr, dali mi ho asi napotřetí nebo napočtvrtý :(

Miškaa — 31. 3. 2006 13:56

No to by mě teda zajímalo proč ženský chodí tak málo a chlapi pořád vysedávaj na záchodě jak v kině. Já myslela, že je to jen v naší rodině,ale jsem ráda Kamčí, že i u vás :lol:  Já mám pocit, že můj muž si v tom snad libuje :lol:

Romana — 31. 3. 2006 14:04

Muj manza kdyz uz jde, tak je tam snad skoro hodinu a uplne nejradeji tam chodi v nedeli kdyz chystam obed na stul. No nenas....lo by vas to?

tina — 31. 3. 2006 14:12

ten můj zase když se má mýt nádobí - to je zaručený spouštěč...

Petruša — 31. 3. 2006 14:17

No to je všude stejný - prostě tam jdou když od nich něco cheme, to znám... :D