saxanabrno — 2. 3. 2018 12:38

Nedávno jsem četla velmi zajímavý článek od psychologa Milana Hutty na téma zdravení, nezdravení, jak to ovlivnuje vztahy i naši náladu. Jsem z generace budoucích babiček, nicméně ve společnosti malých dětí se pohybuju celkem často. Taky se často zamýšlíme s kamarádkami, jak působit na vlastní vnoučata, až přijdou.. Milanův článek (kdo by si chtěl přečíst, najde tady, je to fakt podnětné čtení - apas.cz/normalni-je-zdravit/) mi připomněl moje dětská léta v paneláku, kde se každý odfláknutý či neprovedený pozdrav okamžitě pranýřoval sborem sousedek. Dnes kolem mě na chodbě běžně profrčí dítko bez povšimnutí...:vissla: Zajímalo by mě, jak to s těmito elementárními návyky mají dnešní mladé maminky, při všech těch možnostech, jak dítě vychovávat či nevychovávat.

jaký je váš názor, co se týče vedení dětí k používání pozdravu, slov prosím a děkuji, jaké máte zkušenosti ze svého okolí? Máte potřebu podobné ignoranty "vychovávat" dobře mířenou poznámkou :dumbom:, nebo si podobnou věcí nenecháte kazit den?

Selima — 4. 3. 2018 22:30

Cudzích nevychovávam, mladších kolegov - iná firma, jedno poschodie - zdravím ako prvá, hoci staršia, ale ak neodpovedia, tiež nevychovávam. Nemám mesiášske sklony a poondenú výchovu skoro celej generácie (česť výnimkám) sa mi zachraňovať nechce.

Judyna — 4. 3. 2018 22:48

Vzájemný pozdrav považuju za hodně důležitý. Neopovědět na pozdrav - jak píše Selima - to je hrubá nevychovanost. Ale není to můj problém.
Lidé, kteří dokážou s druhými komunikovat - a k tomu pozdrav patří - to mají lehčí, jsou okolím většinou lépe přijímáni a pak tedy zákonitě i snáze "dosáhnou svého".
Maminky, které k tomu své dítě nevedou, mu tedy poněkud stěžují  život. Apoň podle mého.

helena — 5. 3. 2018 9:57

saxanabrno napsal(a):

Máte potřebu podobné ignoranty "vychovávat" dobře mířenou poznámkou :dumbom:, nebo si podobnou věcí nenecháte kazit den?

Moje děti i vnoučata vychovaný jsou... na cizí haranty kašlu - mám dávno odvychováváno. Nehledě k tomu, že když nás napomenul někdo cizí, měly jsme strach, aby nešel žalovat domů nebo do školy... dneska poběží žalovat parchant, že byl "vychováván" proti svý vůli :skurt:
Jó, Herodes - to byl král... :lol:

Selima — 5. 3. 2018 13:49

Netreba privolávať Heroda.... :vissla: Aj tzv. "primitívne národy" vedeli a vedia, že deti a mládež majú svoje presne určené postavenie v spoločnosti a že je výhodné naučiť ich, kde je ich miesto... a čo z toho vyplýva. Nepotrebovali ani Gutha-Jarkovského, ani Heroda. ;)

vrabčák — 5. 3. 2018 17:40

Hodně dětí i mladých má se zdravením v dnešní době opravdu velký problém :/, jenže oni to za svůj problém rozhodně nepovažují. Je to určitě výchovou v rodinách, ale i ve školkách a školách. Spousta učitelů se tím dneska nějak nezabývá... :(
Nepříjemný je taky koukat se do otevřených chřtánů cestujících v dopravních prostředcích; rodiče to běžně předvádějí před svými potomky... :usch: Šťourání v nosech :usch: :usch: dneska už radši vynechám. Základní projevy slušnosti se nám jaksi vytratily a trvá to už pár let... :kapitulation: Ale pořád je dost lidí-všech věkových kategorií, který se chovat dovedou a často i příjemně překvapí. :D

helena — 5. 3. 2018 17:45

Jo, Sel... "primitívne národy" možná... :(
Ty ostatní(některé a někdy) považujou "naučiť ich, kde je ich miesto" za slabost... přece "náš managerovic Pepíček" nebude zdravit nějakou kasírku od vedle... natožpak dokonce - ó hrůzo - jako první... :usch:

Judyna — 6. 3. 2018 9:51

No a pak taky "náš Pepíček" je přece osobnost a nelze ho proto omezovat nějakými návody na slušné chování.
Myslím, že tímto si hodně rodičů omlouvá svou lenost či neschopnost děti vychovávat. Vůbec jim nedochází, že je tím poškozují.

Dorka — 6. 3. 2018 16:52

Ja v obchodaku videla maleho chlapecka, jak nedaleko odpadkoveho kose sebral ze zeme obal od nanuka a chtel ho tam zahodit. Matka na nej zarvala: Nech to!!!, placla ho po ruce, papir mu vytrhla a hodila ho zpatky NA ZEM.
Chlapeckovi se chvilku trasla bradenka - nevim, jestli od prekazeneho dobreho umyslu, nebo od "tvrde" vychovy!...

vrabčák — 6. 3. 2018 21:14

Myslím, že v tomhle případě se v matce jen ozvala hygienička, ale aspoň to klučíkovi mohla vysvětlit, když už mu zabránila ve vykonání dobrýho skutku.

AndreaP. — 6. 3. 2018 22:04

Dnešní doba je opravdu zvláštní. Už kdysi hodně dávno na střední škole nás pan profesor učil, že pozdravit se má 2x, poprvé - může se stát, že neodpoví, člověk je zamyšlen, má starosti a podobně, to asi známe všichni, ale pokud se stane, že dotyčnou osobu potkáme příště a opět se nedočkáme odpovědi, tak pak už nezdravit. A to byl starý pan profesor, který měl už něco odžito. Těžko říct, co je na tom pravdy, ale toto mám opravdu tak nějak hodně v paměti.
Moje děti, sotva začaly mluvit, tak byly těžce v tomto směru pod mou palbou, prostě pozdravit, poděkovat, poprosit, neexistovalo, aby toto neudělaly. Myslím si, že toto mají zažito. Bohužel velmi často jsem se dostávala do situace, kdy děti pozdravily, hlasitě, srozumitelně ... ale odpověď nepřišla. Špatně se pak vysvětluje, proč jim daná paní či pán neodpověděli. Další věc, má osobní zkušenost, lektoruju na základní škole kreativní dílny a děti opravdu neumí zdravit. Je to tak, bohužel.

christiana66 — 6. 3. 2018 22:46

Pozdravit, poprosit a poděkovat je základ, který by se mělo naučit každé dítě, jakmile se naučí mluvit...a to je práce rodičů...bohužel v dnešní době je výchova většiny rodičů nedůsledná. Já zatím děti nemám, ale už teď vím, k čemu bych své děti chtěla vést.

Dorka — 7. 3. 2018 14:39

vrabčák napsal(a):

Myslím, že v tomhle případě se v matce jen ozvala hygienička, ale aspoň to klučíkovi mohla vysvětlit, když už mu zabránila ve vykonání dobrýho skutku.

Jasne. Muj prvni dojem byl taky takovy... ..."nezvedej zadne odpadky"...
Ale v tomhle pripade HODIT ODPADEK VEDLE KOSE? :co:
Ja v tehle situaci "videla" jen nekoho jineho, kdo "vychovaval, a to dobre", a zasel seminko normalni slusnosti, a ta maminka "hygienička", to seminko zadupala do neurodne pudy :grater:
No jo. Nejvic mi bylo lito toho decka, fakt!
:grater:
Zmatene?:grater:

Dorka — 7. 3. 2018 14:49

christiana66 napsal(a):

Pozdravit, poprosit a poděkovat je základ, který by se mělo naučit každé dítě, jakmile se naučí mluvit...a to je práce rodičů...bohužel v dnešní době je výchova většiny rodičů nedůsledná. Já zatím děti nemám, ale už teď vím, k čemu bych své děti chtěla vést.

:supr:

vrabčák — 7. 3. 2018 20:35

Souhlasím. :jojo: :supr:

vrabčák — 7. 3. 2018 20:49

Andreo, to byl (je) moudrý pan profesor. :D A ne každýho napadne o tomhle mluvit. :) Předal vám hodně užitečnou radu.
Často o tom přemýšlím, proč v dnešní době potěr tak nedostatečně zdraví. Myslím, že nám bylo v dětství v tomhle směru líp, že jsme z projevený úcty měli radost a dobrý pocit. :)  :co: se to s tím světem děje, kam to směřujeme?!?!???

alfa256 — 8. 3. 2018 10:49

christiana66 napsal(a):

Pozdravit, poprosit a poděkovat je základ, který by se mělo naučit každé dítě, jakmile se naučí mluvit...a to je práce rodičů...bohužel v dnešní době je výchova většiny rodičů nedůsledná. Já zatím děti nemám, ale už teď vím, k čemu bych své děti chtěla vést.

Naprostý souhlas. Všechny naše děti jsou dle mého takto vychované. Myslím, že je primárně důležité, aby to slyšely i doma. Souhlasím ale, že řada "moderních" rodičů na to kašle. Já osobně nikoho nevychovávám, i když máme jedny známé a u těch je to markantní. Neodpustím si nikdy pozdravit juniora jasně, hlasitě a zřetelně před celou rodinou. Je ale zvláštní, že rodiče na to nijak nereagují... :(

Dorka — 8. 3. 2018 13:54

alfa256 napsal(a):

...Je ale zvláštní, že rodiče na to nijak nereagují... :(

NENI "to zvlastni"...:grater:
Je to, bohuzel, dnesni trend :usch: = na nikoho nehledet, :dumbom: mit lokty vyzbrojene minimalne nejnovejsima vybusninama, :grater:

lupina montana — 8. 3. 2018 15:29

vrabčák napsal(a):

Myslím, že v tomhle případě se v matce jen ozvala hygienička, ale aspoň to klučíkovi mohla vysvětlit, když už mu zabránila ve vykonání dobrýho skutku.

Hygieničky tohoto typu teda ve mně vzbuzují lehkou nevolnost :usch:
Ondyno jedna na záchůdku v Ikee vytasila jakýsi dezinfekční prostředek a mydlila ostošest sebe i nebohou dcerušku :dumbom:
Inu - to dítě nečeká žádná veselá budoucnost......samý alergie, ekzémy, chytlavá bude na všechno.....
To naše Nanynka takhle uklízela půl města :lol: a babička samozřejmě s ní.
Akorát zašlapaný žvejky, to jsem jí tedy rozmluvila.

lupina montana — 8. 3. 2018 15:34

christiana66 napsal(a):

Pozdravit, poprosit a poděkovat je základ, který by se mělo naučit každé dítě, jakmile se naučí mluvit...a to je práce rodičů...bohužel v dnešní době je výchova většiny rodičů nedůsledná.

No já ti nevím. Já to zhruba před 40 léty učila půl vesnice - teda děti, co chodily k nám. Dospělce jsem samozřejmě nechala tak, co už s nima.
Některé se taky stydí a samy od sebe nepozdraví, některé zdravé jen známé.
A někdo je takovej od přírody: zrovna dneska jsem podržela dveře jednomu tatínkovi s kočárem a jeho prckovi a prcek, takovej sotvachodič, hulákal "děkujeme moc" na celou chodbu :lol: A jeho starší bráška, z toho pozdrav nevyrazej.

Judyna — 8. 3. 2018 17:15

:) Vzpomínám, jak můj syn, sotva se naučil chodit (a mluvit)a šli jsme ven na procházku, zdravil nadšeně naprosto všechny. A pěkně zdálky. já pozdravila až jako druhá, samozřejmě i ty, které jsme viděli poprvé. Pravda je, že ač ajťák,  komunikativní je dodnes.

A jak píše Lupina, ze země sebral, co se dalo. Našel i dost mincí :). Bohužel, alergie se mu nevyhnula. Po městě jsme tedy neuklízeli, ale chodili jsme čistit potůček.

vrabčák — 8. 3. 2018 18:01

Díky za tyhle milý příspěvky. :) I v Úskalí se člověk hezky pobaví. :D

helena — 9. 3. 2018 10:41

lupina montana napsal(a):

A jeho starší bráška, z toho pozdrav nevyrazej.

Čau vlčice - žene tě před jarem z lesů hlad? ;)

Jeden z našich chlapečků má "období"... na zabití, teda: "Zapomněl jsi pozdravit"... zarputilej pohled zpod obočí (zajisté znáte)... "NE!" - a je vymalováno :dumbom: