Dana — 22. 3. 2006 21:09

prosím všechny, kteří mají nějaké dobré recepty na zálivky na zeleninové saláty, aby mi doplnili inspiraci.  Můj manžel dostal v diabetické poradně nařízeno schodit 8 kg a tak se mu snažím pomoci. Předem děkuji.

Barborka — 23. 3. 2006 8:43

SALÁT Z RAJČAT A CIBULE 1
- rajčata (nakrájet)
- cibule na půlkolečka
- vejce (uvařená, na půlměsíčky)
- sůl, pepř
= samo to pustí šťávu

SALÁT Z RAJČAT A CIBULE 2
- rajčata (nakrájet)
- cibule (na drobno)
- bílý jogurt
- sůl a koření podle vaší chuti (já dávám na ryby nebo grilovací)

TĚSTOVINOVÝ SALÁT
- těstoviny (nejlépe malinkaté - uvařit)
- jemný (dietní) salám na drobné kostičky
- různá zelenina na drobno
- bílý jogurt
- koření dle chuti

vEruska — 23. 3. 2006 8:51

Nemusíš připravovat jen zeleninové saláty, ať to manžel má trochu pestré :), můžeš vyzkoušet třeba i sýrové nebo těstovinové variace, i když s těstovinama bych to moc nepřeháněla.

moc dobrý je Eidamský salát s jablky:

150 g sýra Eidam, 2 větší jablka, 100 g šunkového salámu, 1 pórek, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Příprava:
Jablka oloupeme, nakrájíme na nudličky, hned pokapeme citronem, aby nezhnědla, přidáme na proužky nakrájený pórek a jemně nakrájený salám. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, směs promícháme, osolíme, opepříme, zakapeme olejem a ještě okyselýme citronovou šťávou. Můžeme podávat na listech hlávkovového salátu.

Jinak u mě na FoodLife.cz si můžeš v kategorii Saláty http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=60 vybrat od zeleninových, přes sýrové, těstovinové, ovocné až k různým směskám.

Přeju, ať ty kila jenom mizí ;)

dzahila — 23. 3. 2006 11:15

Zeleninový salát s uzeným lososem:listové saláty rozprostřít na talíř,na měsíčky nakrájené rajče a cibulka,na kousky nakrájený plátek uz.lososa,položí se na salát.
Dresing(dá se použít i na jiný salát):2 lžičky provensálské hořčice(běžně v obchodě),2 lžíce olivového oleje,1 lžíce medu.Celé se to vyšlehá,ale je toho tak na dva saláty,můžeš si dát s manželem:)Připravený salát se tím pokape.

Dana — 23. 3. 2006 11:28

moc děkuju, když na něco narazíte, prosím připište, už mě chybí inspirace

ivca — 23. 3. 2006 13:20

dresing - bílý jogurt a koření tzatziky
              bílý jogurt, horčice, trochu kečupu, sůl, bílý pepř
              bílý jogurt, česnek
              dtto a tzatziky

ivca — 23. 3. 2006 13:26

vynikající řecký salát
uvařit brambory, na měsičky nakrájet červenou cibuli, smíchat s vychladlými nebo vlahými bramborami, zalít olivovým olejem, osolit, přidat citronovou šťávu.

Mirča — 28. 3. 2006 19:46

Vynikajici je,
ledovy salat, rajcata, barevné papriky, olivy. balkan, olivovy olej jenom trosku aby to lip klouzalo, bazalka, a ja pouzivam vinny ocet, ale je dobrej i jablecnej ten dobre spaluje.
vsechno tak nak podle chuti a podle toho kolik toho chces, ale bacha at to neprezenes s tim octem.

Dana — 29. 3. 2006 14:25

děkuji děkuji děkuji

ínskéJirka — 29. 3. 2006 20:44

Čínské zelí nakrájet na tenké proužky,šunku,vajíčko,sůl.petř a jogurtovou majonézu.

Dana — 11. 4. 2006 6:05

koupila jsem si v čínské restauraci zeleninový pikantní salát. byl výtečný, Zelí, mrkev a čínské houby. ¨Jenom ta zálivka je pro mě záhadou.

lenkaB — 11. 4. 2006 7:28

my děláme takový mix - kedluben, mrkvičku, čínské zelí, rajčáta (mám moooc ráda ty malinké - cherry), okurek, papriku, ředkvičky - všechno nakrájet na menší kousky,zamíchat, osolit, dle chuti opepřit (manželovi nesmím pepřit - nesnáší to... :) ) a zalít třeba dressingem (francouzský), nebo jíst jen tak...

nebo s kuřecím masíčkem - čínské zelí, rajčátka, okurky (ostatní dle chuti a libosti) - osolit, zamíchaat, můžeš zakápnout oliv.olejem. Kuřesí maso nakrájíš na drobné kousky (nudličky), osolit, opepřit a osmahnout na oleji. Potom masíčko přidat k salátu (pokud možno bez oleje, ve kterém se to smažilo...). Pokud jste zvyklé na pečivo, tak jsou k tomu výborné takové dalamánky....

ajajaj — 11. 4. 2006 17:16

Mam diabetické dítě.Má cukrovku již 10 roků.Já dělám salát z pampelišek.Pampeliškové listy opereme.nakrájíme na menší kousky.Přidáme na kostičky nakrájený eidam,salátovou okurku taky na kosticky pokrájenou,na měsíčky rajče.Přidáme jogurt nebo zakysanou smetanu.Jemně přisolíme a můžeme přidat špetku kopru.Možno přidat i vařené vejce.

Dana — 18. 4. 2006 7:41

moc všem děkuji, první 2 kila jsou dole, ale jde to pomalu. Chudák, poprvé ve svém životě drží dietu a věk je proti němu. Tak vyzkouším nějaké další recepty a napíšu výsledek. Ještě jednou díky

Anni — 18. 4. 2006 9:44

Tady je taky jeden a je docela fajn:
Uvařené těstoviny raději větší bezvaječné, krabí tyčinky - nastrouhat nahrubo, trochu cibule nakrájet na jemno,
rajče, okurka, osolit, opepřit, zalít jogurtem - možno dát lžíci majolky, nebo místo majolky lžíci hořčice. Nám stačí jen bílý jogurt a je to bašta.

MichaelaKra — 8. 10. 2018 21:31

Hezký večer,

doma máme saláty v oblibě :) hlavně přes léto děláme svěží letní saláty, dokonce i naše děti je mají rádi :)

Pěkný článek i s recepty na saláty zde

https://receptyprokazdeho.cz/clanky/leh … letni-dny/