Elyss — 7. 2. 2018 17:18

Hezký den,
chtěla bych se optat, zda někdo z vás nemá podobou zkušenost...Partner je v evidenci na ÚP, zároveň s tímto měl od 1.3.2018 nastoupit do nového zaměstnání. Po vyšetření na kardiologii byl však obratem s těžším nálezem odeslán do nemocnice, kde se podrobil operativnímu zákroku a další prognóza je nejistá - aktuálně to vypadá na delší pracovní neschopnost.
Má nárok na dávky PN? Pokud nikoli, jak by měl dále postupovat? Požádat o dávky státní sociální podpory? (Podpora z ÚP mu brzy skončí). Dále hradí výživné, které nyní v takové výši nebude moci platit - jak se soudy staví k tomuto důvodu, pokud by se třeba protistrana proti snížení odvolala?
Velice děkuji za každý názor.

Tulipánka — 8. 2. 2018 12:56

Elyss,
nejsem odborník, ale pokud je někdo dlouhodobě nemocný, může si zažádat o invalidní důchod. Víc nevím.

helena — 8. 2. 2018 13:52

Dojít na ÚP s nějakým "lejstrem" od lékaře a partnera omluvit. Současně se zeptat na možnost dalších dávek - pravděpodobně budou chtít informace, které je zbytečné zveřejňovat tady.
Ohledně výživného - informovat matku o situaci a je-li rozumná, pokusit se dohodnout na sníženém výživném po dobu neschopnosti... třeba i s tím, že jí případně častku doplatí, až bude pracovat.
V případě jejího nesouhlasu okamžitě podat žalobu na snížení výživného - a pozor! - než bude rozhodnuto a rozsudek v právní moci, musí platit původně určenou částku, jinak může hrozit i exekuce... a pak by nezbylo, než podat návrh na její odložení
§ 266 o. s. ř.
(1) Na návrh může soud odložit provedení výkonu rozhodnutí, jestliže se povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něho nebo pro příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen.


Soud by k jeho stavu přihlédnout měl,ovšem rozhodnutí nelze předjímat... nemusí jeho nemoc posoudit jako dlouhodobou záležitost... a taky to může trvat dlooouhooo.

Dorka — 8. 2. 2018 13:59

Jo-muze to trvat dlouho