beruska123 — 16. 3. 2006 8:52

Moje dcera /3 roky/ má asi od neděle zadní rýmu. Vůbec jí to nejde vysmrkat. V noci z úterý na středu si stěžovala na bolesti ouška a proplakala celou noc. Ráno jsme navštívili ušní ordinaci. Píchali ji jedno ouško. Večer opět teplota a bolesti a opět píchané ouško. Tentokrát to druhé a pro jistotu i to první. Takže si chudinka zkusila. Prvni doktorka říkala, že mám do ouška kapat borovou vodu. Ten druhý doktor říkal, že kapat ne, ouška vytírat gázou a pak na gázu dát borovou vodu a pinzetou to tam strčit. Když jsem to chtěla dnes ráno dceři udělat, tak strašně brečela. Tak jsem jí do toho ouška raději kápla. Myslíte, že jsem udělala chybu? Prosím poraďte jaké máte zkušenosti s pícháním uší. moc díky

Electra — 16. 3. 2006 10:18

ahoj berusko
bohužel zkušenosti máme. Dcera na ouška začala trpět taky nějak v necelých třech letech a od té doby jí je píchali jednou za měsíc - no i za 14 dní.
Po píchnutí nám řekli ouško vytírat buď borovou vodou, nebo kysličníkem - byl to hroznej boj - dcera si nenechala k uchu nikoho přiblížit. Vždycky jsem na ní seděla, ono řvala a já nad ní brečela a štětičkou jsem ji to otírala.
Příště až dostanete rýmu, začni jí okamžitě dávat Sinupret kapičky - nám teda úžasně pomohli - fakt,nemůžu si je vynachválit. Už nám snad 4měsíce nepíchali ucho.
To že jsi do toho oška kápla snad nevadí, hlavně  pak na to ucho lehněte ať to může vytéct, ale raděj už jen vytírej.

Frigo — 16. 3. 2006 10:41

ouška co nejvíce v teple a co nejvíc na nich střídavě ležet, aby vše vyteklo. Mně se u syna osvědčila
čelenka a pod ní chomáče buničiny, v posteli jsem ho nikdy neudržela.
Myslím, že snad nevadí, že jste jí do toho kápla, vždyť na ušním to také vyplachují.
Už si to přesně nepamatuju, ale mám pocit že naposledy dal synovi doktor do ucha vatičku namočenou
v octě (nebo to tak aspoň smrdělo).  Chce to hlavně za použití "násilí" co nejvíce čistit a otírat případně
kůži kolem oušek, aby nevznikl eksém.
U nás to poprvé vypuklo v osmi měsících a to syn neměl vůbec žádnou rýmu a skončilo to asi v šesti letech.
Teď už má naštěstí klid.

Electra — 16. 3. 2006 10:51

Jojo taky nám píchali i když jsem neměli vůbec rýmu, ale jinak při rýmě to jeden čas bylo pravidlo.Snad už je to za náma.
Chudáčci děti

beruska123 — 16. 3. 2006 11:05

každý radí ouška v teple. Mě říkal doktor, že to mám nechat tak jak to je bez čepice, vaty. Tak nevím.

Electra — 16. 3. 2006 11:13

Nech to být a ani nad tím nepřemýšlej, každý totiž radí něco jiného. V teple ber jako tak - že v teple doma, nelítat s tím po venku. Jinak bych to taky do ničeho nebalila, žádná čepice ani čelenka.
Akorát sem tam dát studený kapeník za ouško - na pár minutek.
Já vždycky když to ucho vykapávám, nebo čistím, tak ji při tom ještě držím za ouškem studený obládek.

Iveta X — 16. 3. 2006 11:49

Synovi jsem měla po píchnutí opatrně čistit otvor do ouška a pak zakapat kysličníkem. Taky se bránil, chudinka. Když jsme k ušnímu přišli, tak měl syn ovázanou hlavu šálou a pod ní na oušku kapesník s vatou. Myslela jsem, že má mít ouško v teple, ale dostali jsme vynadáno, že se to nemá.

Zuzajda — 16. 3. 2006 12:18

U nás taky dobře známe záněty oušek. Kubíkovi píchali ucho 8 krát a Adélce 3 krát. U syna to došlo až na vyndavání nosních mandlí a odsávání rýmy z oušek, vše pod narkozou.
Doktoři radili vykapávat borovou vodou a studené obklady. Takže kápnutím nic nezkazíš. Pak jak už tady bylo psáno, lehnout na bolavé ouško, aby vše mohlo vytéct ven.

Kamila S — 16. 3. 2006 14:06

Taky to známe velmi dobře, 6x za sebou ve 2 letech:grater: Jezdili jsme do Brna, dětské nemocnice, kde radili: spát v polosedě, chladné obklady za ouško, třeba po 2-3 hodinách kápnout jejich vodičku, kterou byla taky základem borová voda, ale muselo to být vlažné !!! a vytřít lehce kouskem vaty. V případě "první pomoci" když jsme neměli kapky použít místo nich čistý alkohol - vodku atp.  Vlažný!
No a pediatr nám psal takové olejové kapky Otobacid, ale prý už je snad nedělají, možná je místo nich už něco jiného.  A ještě něco : než jsme začali jezdit na dětskou kliniku, absolvovali jsme pokaždé právě propíchnutí na místním ORL a v Brně se mě k mému úžasu po přečtení chorobopisu zeptali, jestli to taky zkusili někdy léčit jinak než propíchnutím. Koukala jsem jako blázen - nezkusili a nikdy se mi ani nezmínili o jiných možnostech. Naštěstí už je 4 roky nepotřebujeme! Hodně štěstí.:)

llenka — 16. 3. 2006 14:19

Při začínající bolesti ucha je dobré do něho kápnout štávu z aloe nebo netřesku. Doktorka nám poradila do každého ucha kapku Opthalmoseptonexu 2-3 krát denně, také to zabíralo. Zánět se nakonec nikdy nekonal.Moc se nám také osvědčila změna jídelníčku - vynechání všech sladkostí, sladkého pití, chipsů...Děcka jsou od té doby ( asi 3/4 roku) bez jakýchkoliv zánětů. Velice se tím posílí imunita.

beruska123 — 16. 3. 2006 15:09

moc vám všem díky za podporu a rady. Ouška jsme před odpoledním spinkáním vyčistili takovou štětičkou namočenou v borové vodě. Sice brečela, ale prý už jí to nebolí. Tak nevím. Koukala jsem, že ji jenom z jednoho ouška vytéká ten "humus". Ani nevím jestli to je hnis, protože ta špachtlička tak nesmrděla. Mělo to žlutavou barvu. Jinak nás se také doktor neptal a hned píchal. Ani jsem nestačila říct něco. Také jsem se chtěla obejít bez píchání, ale v naší nemocnici a ještě ke všemu večer ve 20 hod. Co by jsme po našich lékařích chtěli, že? Já jsem očekávala vlídnější jednání, ale omyl je pravdou. Už tam nepůjdu. Na kontrolu chci jít do soukromé nemocnice. Už ji nenechám ubližovat.

Ero — 16. 3. 2006 15:39

Dámy, třeba tu zase některá dáma o mě napíše, že dokážu svojí "chytrostí" překvapit, ale na zánět nikdo nemůže doporučit teplo ! Logicky - co dělá zánět , když mu dáme podmínky, které vyžaduje, t.j. teplo? Bují, množí se, vytváří hnis, zvětšuje se....otéká a tlačí...proto se záněty v oších píchají, protože bolest by byla nesnesitelná! Takže žádné teplo na ucho, ale také ne chlad, průvan už vůbec ne. Jakmile se děti naučí smrkat, problémy pominou - souvisí to s  tím. Já, ač jsem starší, tak praktikujeme, pokud někoho začne bolet ucho, kápneme olej / dětský,olivový, ale i stolní - jen ne do motoru auta !/a dáme kousek vaty a po pár dnech je po bolesti. Myslet si můžete, co chcete...vyzkoušejte !!! Zrovna tak...zánět vaječníků, nebo i zubu - hlavně ne teplo , spíše přikládat  chladící gelové polštářky. Ale je možné...že by někomu teplo dělalo dobře...i když těchto případů bude asi méně.....

Electra — 16. 3. 2006 15:50

Jo jo Ero, tak to jsem si myslela taky - kdo neumí smrkat tak tomu to vleze do uší. Ale teď už vím, že je to pravda jen z části. Pokud tam je nejěkej ten streptokok, nebo jiný "zvířata" stejně to tomu kdo na uši trpí, do ucha vleze.
Jen záleží kdo má k čemu dispozice.
Co začal syn chodit do školky, nosil nám domu hrozný zelený rýmy - kromě manžela nás všechny nakazil - jemu to šlo na průdušky, mě do dutin a dceři do ucha. Tak jsme byli všichni tři na antibiotikách.
Teplo je jasné, že na zánět ne ( i když zrovna na dutiny nevim - většina mi radila nahřívat) ale důležité je být v teple. Pěkně doma v teploučku.

šílená.milena — 16. 3. 2006 16:19

Moje děti na to taky hodně trpěly, jednou kluk začal v noci plakat, že ho bolí ouško, dala jsem mu Brufík, ten sirup. Ráno jsme šli na ušní a lékařka mi řekla, že se ten zánět tím Brufíkem zklidnil, že jsem moc dobře udělala. Klukovi potom fakt nic nebylo, tak nevím. Prostřední syn na to trpěl ještě víc, propracoval se až k ventilačním trubičkám, no horor...

Anetta — 16. 3. 2006 16:58

Moje dcerka na to také hodně trpěla, píchali jí ouško skoro každý měsíc. Pak jsme se odstěhovali do Německa a tam nám řekli, že se tam ouška nepíchají, pouze ve vzácných případech. Poradili nám, abychom uvařili sáčkový heřmánkový čaj, sáček ještě teplý (ne moc horký) jemně vyždímali, položili na ouško a převázali hlavičku šátkem. Moc jsme tomu nevěřila - ale fakt to zabralo. Pak už jsme na pohotovost ani nejezdili, vždycky uvařili heřmánek a bylo po bolesti :) Nebo to odešlo s věkem, skončilo to, když měla malá tak 6 let.

Rybička — 16. 3. 2006 17:25

Ero napsal(a):

Dámy, třeba tu zase některá dáma o mě napíše, že dokážu svojí "chytrostí" překvapit, ale na zánět nikdo nemůže doporučit teplo ! Logicky - co dělá zánět , když mu dáme podmínky, které vyžaduje, t.j. teplo? Bují, množí se, vytváří hnis, zvětšuje se....otéká a tlačí...proto se záněty v oších píchají, protože bolest by byla nesnesitelná! Takže žádné teplo na ucho, ale také ne chlad, průvan už vůbec ne. Jakmile se děti naučí smrkat, problémy pominou - souvisí to s  tím. Já, ač jsem starší, tak praktikujeme, pokud někoho začne bolet ucho, kápneme olej / dětský,olivový, ale i stolní - jen ne do motoru auta !/a dáme kousek vaty a po pár dnech je po bolesti. Myslet si můžete, co chcete...vyzkoušejte !!! Zrovna tak...zánět vaječníků, nebo i zubu - hlavně ne teplo , spíše přikládat  chladící gelové polštářky. Ale je možné...že by někomu teplo dělalo dobře...i když těchto případů bude asi méně.....

Na zánět vaječníků chladící polštářky??? To bych si tedy nedovolila udělat.

Bety — 16. 3. 2006 17:34

U tak malého dítěte jak píše beruska123 to obvykle se smrkáním souvisí děti mají totiž krátkou Eustachovu trubici. Také je třeba naučit je smrkat tak, že vysmrkáme napřed jednu dírku - druhou zatím držíme a potom až druhou dírku, držíme tu první. Ne obě dírky najednou.

Ero — 16. 3. 2006 20:00

http://www.priessnitzovo.cz/clanek.asp?klic=149         http://nemoci.doktorka.cz/zanet-stredniho-ucha/       http://www.kojeni.cz/poradna.php?step=view&id=2        a další odkazy, jen zadat do hledáčku "studený obklad", to není kec...to je život...chladící polštářky se používají jak na záněty vaječníků, tak na bolestivou menstruaci, tak i pomoc při zánětu zubu...a další....../dříve nebyly gelové polštářky/, požívaly se  i v porodnicích Prieznitzovy zábaly - viz lázně Jeseník

Rybička — 16. 3. 2006 20:31

Tak já jsem asi ta menšina, které zabírají obklady teplé (na ty ženské potíže). Když si představím, že na nastydlé bříško dám ještě studený obklad... brrr... nebo na menstruační bolesti, které jsou způsobené křečí svalstva (které uvolní teplo)... Ale každá jsme jiná. Já Ti věřím, že nám tady něco neblábolíš a máš zkušenost. To je jasné. :) Já si také myslím, že zánět obecně potřebuje chlad. Ale ne vaječníky (aspoň tedy ne ty moje). :)

Abu — 16. 3. 2006 21:57

Má zkušenost-hned jak začne ouško bolet, vatičku pokapanou octem. Já byla s dcerou na píchání ještě ji nebyly 3měsíce. To synovi začal zánět vždy tak rychle, že si nikdy nestačil stěžovat na bolest a vždy mu to prasklo a všechno vytíkalo ven. Takže píchání naštěstí nemusel podstoupit. A k těm studeným obkladům - i slepák se rozhání ledováním, ale přesto vaječníky raději držím v suchém teple, stejně jako dutiny. Plena kolem hlavy nebo kolem pasu dělá divy, aspoň u mě.

Rybička — 16. 3. 2006 23:25

Já si zase dám malý polštářek na břicho a ovážu se šátkem tak, aby držel. A taky pomáhá... :)

Eiline — 18. 3. 2006 14:14

llenka napsal(a):

Při začínající bolesti ucha je dobré do něho kápnout štávu z aloe nebo netřesku. Doktorka nám poradila do každého ucha kapku Opthalmoseptonexu 2-3 krát denně, také to zabíralo. Zánět se nakonec nikdy nekonal.Moc se nám také osvědčila změna jídelníčku - vynechání všech sladkostí, sladkého pití, chipsů...Děcka jsou od té doby ( asi 3/4 roku) bez jakýchkoliv zánětů. Velice se tím posílí imunita.

llenko,  máš pravdu,  NETŘESK mám i já vyzkoušený,při začínající bolest,stačí pouze 2kapky a je po bolestech.Moje děti trpěly dost často na ouška a jednou,když syn celou noc proplakal, že ho bolí ouško, tak jsem si vzpoměla ,že jsem četla radu od J.Janči v knize ALTERNATIVNÍ MEDICÍNA nakapat 2-3kapky do ucha.Letěla jsem na zahrádku, vylisovala pár kapek,nakapala do ouška a do hodiny bylo po bolesti a od té doby už byl klid.Kdybych to sama nevyzkoušela, nevěřila bych.

llenka — 18. 3. 2006 18:25

Eiline napsal(a):

llenka napsal(a):

Při začínající bolesti ucha je dobré do něho kápnout štávu z aloe nebo netřesku. Doktorka nám poradila do každého ucha kapku Opthalmoseptonexu 2-3 krát denně, také to zabíralo. Zánět se nakonec nikdy nekonal.Moc se nám také osvědčila změna jídelníčku - vynechání všech sladkostí, sladkého pití, chipsů...Děcka jsou od té doby ( asi 3/4 roku) bez jakýchkoliv zánětů. Velice se tím posílí imunita.

llenko,  máš pravdu,  NETŘESK mám i já vyzkoušený,při začínající bolest,stačí pouze 2kapky a je po bolestech.Moje děti trpěly dost často na ouška a jednou,když syn celou noc proplakal, že ho bolí ouško, tak jsem si vzpoměla ,že jsem četla radu od J.Janči v knize ALTERNATIVNÍ MEDICÍNA nakapat 2-3kapky do ucha.Letěla jsem na zahrádku, vylisovala pár kapek,nakapala do ouška a do hodiny bylo po bolesti a od té doby už byl klid.Kdybych to sama nevyzkoušela, nevěřila bych.

Ano, Eiline, od pana Janču zabírá snad úplně všechno.

Eiline — 18. 3. 2006 18:44

llenko, nevím,zda pomáhá úplně všechno,ale mám ještě  jednu zkušenost a ráda se s Vámi tady podělím, třeba někomu pomůžu.
Syn měl pod okem ve 3letech bradavičku.Běhala jsem s nim po doktorech všude možně až nakonec paní doktorka nás objednala na operaci na vyříznutí.Jako každá máma jsem měla strach,protože bradavička byla přímo u oka,raději bych operaci  podstoupila sama.Asi 14dní před operací mě napadlo potřít bradavičku vlaštovičníkem,jak radí p.Janča.Potřela jsem ji doopravdy jen 2x a najednou byla pryč a na operaci  jsme už nemuseli.

llenka — 18. 3. 2006 19:07

Já mám, co se doporučení pana Janči týče, dobrou zkušenost s léčbou skoliózy u 9-leté dcerky a také s přetrvávajícím neustálým kašlem u 5-letého syna. Změnili jsme jídelníček, prováděli reflexní terapii, masáže, koupele a pili čaje z bylinek. Ze skoliózy, kde chybělo před 3/4 rokem pár stupňů do operace, má dnes záda téměř rovná. Syn už kašlal s 2-3 denníma přestávkama pořád. Teď už je pár měsíců bez kašle a k tomu navrch se oběma velice posílila imunita. Antibiotika jsme nebrali od té doby, co jsme začli praktikovat terapii pana Janči.

beruska123 — 18. 3. 2006 21:16

můžete mi prosím napsat jak se přesně jmenuje ta knížka od J. Janči? Nemůžu to najít na netu. Nebo mi prosím doporučte jinou. Musím si nějakou knížku o alternativní medicíně koupit.

Eiline — 18. 3. 2006 21:34

beruska123 napsal(a):

můžete mi prosím napsat jak se přesně jmenuje ta knížka od J. Janči? Nemůžu to najít na netu. Nebo mi prosím doporučte jinou. Musím si nějakou knížku o alternativní medicíně koupit.

Beruško, kniha se jmenuje: ALTERNATIVNÍ  MEDICÍNA autor: Jiří Janča
/Komlexní prevence a léčba přírodními prostředky/.Existuje i  videokazeta,ale tu já bohužel nemám.
Má ale i jiné knížky: Reflexní terapie/tajemná řeč lidského těla/
                              Co nám chybí /kovy,jiné prvky a vitamíny v lidském těle/
Myslím, že by si ji mohla sehnat v knihkupectví.Přeji dobré pořízení.Ta kniha stojí za to!!!

llenka — 19. 3. 2006 12:53

Léčba mnoha dětských nemocí je popsaná v knize "Zdravé dítě a alternativní medicína" také od Jiřího Janči.

Luucy — 26. 4. 2016 17:10

Zánět ucha u dětí jsem vyřešila užíváním Bactoralu. Můžu vřele doporučit. Nám ho doporučila paní doktorka. Mám 3 děti a na ORL jsme byli pořád. Poslední rok jsme tam nebyli ani jednou, takže super.

Oloušek — 2. 5. 2016 9:15

Bactoral super. Mým dětem moooc pomohl.

Luucy — 29. 6. 2016 11:38

Zánět ucha u dětí jsme léčili Bactoralem. Jednou nám ho poradila kamarádka a od té doby nám pomáhá jak se zánětem, tak s angínou. A docela mu to jde.