Teress — 30. 10. 2017 21:03

Ahoj, prošla jsem si anorexií, tento rok jsem neměla menstruaci vůbec a minulý rok jen asi třikrát (to jsem měla zhruba 41-42 kg na 158cm, 14let). Někdy v srpnu jsem se dostala z 36kg na 42kg,bez lékařů, doma. Sama bych se asi nevyléčila, bylo to kvůli kontrole na ortopedii kde jsem nechtěla aby něco zjistili. Jenomže asi jsem to neudělala úplně nejvhodnějším způsobem, cpala jsem se nezdravými věcmi a bylo mi neskutečně blbě, ale musela jsem se do toho nutit protože přibrat jsem se rozhodla dva týdny před kontrolou.. No a během školy jsem chtěla zase zhubnout (vím že to je blbost) ale nějak to nešlo, po týdnu hladovění jsem se o víkendu vždycky přejedla sladkostí, většinou večer, možná skoro v noci (snažím se toho zbavit a jíst normálně, ale stačí jen když si jednou dam menší oběd a za hodinu jsem schopna snist toho celý kybl) . Nějak jsem se dostala na 44kg, což je moje úplně původní vaha. Čekala jsem že se menstruace vrátí, protože dříve jsem ji takhle měla, ale pořád nic. Teď už vážím 46kg (výška pořád stejná) a to je asi nejvíc co jsem kdy vážila.. Přejídám se pořád, zrovna před chvílí jsem se přejedla a trochu mě to dokopalo tohle napsat. Vždycky když se cpu, vymlouvam se na to že ještě nemam menstruaci a že až ji dostanu tak přestanu. Ale nevím jestli to je pravda, spíš si to namlouvam. Už bych to fakt potřebovala dostat abych si mohla konečně přestat vymlouvat to přejídání a vyléčit se.
Jestli tady někdo byl někdy v podobné situaci, tak prosím napište jak se vám podařilo dát do pořádku. Všichni říkají že dostali menstruaci když se dostali na tu váhu, kde ji ztratili ale u mě to tak není. Zkoušela jsem heřmánkový čaj, pila jsem ho 2× denně a vypotřebovala jsem celé balení. Porad si dávám horké koupele a snažím se vyhybat citronu, ale už fakt nevím. Ještě jsem četla že by mohly pomoct potraviny s vysokým obsahem estrogenu, ale to jsem nezkoušela protože si sama nevařím.
Omlouvám se za tak dlouhou zprávu, ale doufám že se najde aspoň někdo, kdo byl podobné situaci.

Tulipánka — 31. 10. 2017 8:10

Teress, zkušenosti nemám, ale já kdybych byla tebou, tak asi začnu na gyndě.

Judyna — 31. 10. 2017 17:27

Teress, Tvůj hlavní problém není chybějící menstruace, to je jen důsledek. Víš, něco se pokazí rychle, ale spravit to, je na delší dobu. Každopádně Tvůj hlavní problém je vztah k jídlu. Zajdi si k nějkému odborníkovi, poraď se s maminkou (rozumím tomu dobře, že je ti 15?) jdeš z extrému do extrému - hladovění a přejídání. Chce to zlatou střední cestu a opravdu doporučuji odborníka. Spíš prvně na duši, společně možná s tou gynekologií.

eremuruss — 1. 11. 2017 8:47

Ja myslim,ze to ani nema tak spojitost s vychozi vahou,ale s tim,ze nejis.S necim takovym jsem si prosla ve 14 letech na vysku 158 cm jsem mela 56 kilo.
Puvodni vaha jen se domnivam s lekarske karty kterou jsem videla po letech jsem mela v 8 tride 65 kilo.Matka koupila vahu,az kdyz jsem mela tech 56 kilo.Ubytek nastal tak,ze ja jen snidala,treba jen susenky a pak,uz jsem nejedla vubec nic.Dodnes nechapu jak jsem to vydrzela,ale pak se me nekolik mesicu nedostavila menstruace.Mama silela a nutila me jist.Zacala jsem tedy obedvat i kdyz ne pravidelne a vse se dalo do poradku.Mela jsem koupenou knihu od Rajko Dolecka a tam si procitala jak kdo vazi a meri,az jsem narazila na pribeh pani ktera vazi a meri stejne jako ja pred nedavnem a ja si nedovedla ani predstavit v tu dobu jak asi chudak pani musi hrozne vypadat.No,ted,uz to vim. :-)

eremuruss — 1. 11. 2017 8:50

Tulipánka napsal(a):

Teress, zkušenosti nemám, ale já kdybych byla tebou, tak asi začnu na gyndě.

S tim naprosto souhlasim,treba to vubec nebude mit spojitost s tvym ubytkem vahy.....

modrovous — 1. 11. 2017 12:26

Gynekologie není špatný nápad, ale cestou tam bych se zastavila u psychiatra. A to nemyslím jako nějakou urážku, ale pokud opravdu má slečna takové potíže s příjmem potravy, je potřeba odborná péče.

Teress — 1. 11. 2017 21:15

Diky všem, snažím se jíst nějak normálně a pravidelně ale daří se mi vždycky tak týden. A k psychologovi se mi zrovna nechce, ale když se mi nebude dařit vrátit do normálu tak to asi pořeším s rodiči :/

Selima — 14. 11. 2017 17:08

Hormonálnou jógou. A určite buď s psychológom alebo výživovou poradkyňou. Nejde len o to nabrať (a dostať menštruáciu), ale hlavne AKO nabrať a ČO - radšej svaly a živinami ako tuk a debilinami.

Judyna — 14. 11. 2017 21:27

No, ten tuk právě potřebuje, jelikož tuk má vliv na hladinu ženských hormonů. Nízká hladinu tělesného tuku je nebezpečná nejen kvůli hormonům.