Elyss — 19. 10. 2017 17:04

Dobrý den všem,

chtěla bych se optat, zda nemáte někdo podobný model v rodině.
Mému manželovi otec zemřel krátce po manželově narození. Manžel pak má ještě o 9 let starší sestru.
Jeho matka (moje tchýně) se už poté nikdy nevdala a partnera si našla, až když byl manžel dospělý, resp. odešel na dva roky na vojnu. Problém tkví v tom, že jsem přesvědčena, že si má tchýně ze svého syna - mého muže - udělala jakéhosi náhradního životního partnera.
S manželem jsme se brali před 5 lety, pro mě to bylo druhé manželství (první manžel mi zemřel), pro něj první. Manžel má ještě dvě děti z předchozího dlouhodobého vztahu. My dva děti nemáme.
Co je ale kamenem úrazu. Moje tchýně se rok od roku chová víc a víc jako žárlivá odložená milenka. Manželovi telefonuje (nyní už každý den), chodí za ním do práce a donáší dobroty, zve ho na obědy (pouze jeho), dává dárky. Naše vztahy s tchýní nebyly nikdy příliš vřelé, přestože jsem se snažila, aby byly - moje první tchýně byla a stále je skvělá žena. Ale vždycky, když jsem s manželem společně navštívila současnou tchyni a jejího partnera, (se kterým tchýně žije již cca 25 let), připadala jsem si, jako když mě podezírá, že jí jdu domu ukrást rodinné šperky. Časem jsem se logicky dostala do stadia, kdy jsem se s tchýní vídala míň a míň (nebyl důvod, setkání s ní nikdy nebylo nic příjemného), až jsme se nakonec přestaly vídat úplně, na návštěvy k ní chodil jen můj muž. Raději jsem se nikdy neptala na podrobnosti, ale manžel se občas rozpovídal, že - ve zkratce - na mě tchyně žárlí a chtěla by, abychom se rozešli. Vždycky nad tím mávnul rukou a řekl mi, ať to hodím za hlavu, že "ona už taková je a jiná nebude".
Časem však tchyně vytáhla silnější kalibr. Poslední dobou situace eskalovala do takové podoby, že mě tchyně začala poměrně dost nehezky pomlouvat a hanět, co se týká peněz, věrnosti, domácnosti apod. Podle ní jsem mrcha a zlatokopka. Manželovi její chování jde už také na nervy, nicméně je to jeho matka a je již starší a nemocná, takže říká, že se "s ní stýkat musí". Tchýně manželovi zasílá i 20 sms denně a já pomalu zjišťuji, že začínám vzývat podobu papinova hrnce.  Před časem jsem pochopila, že si tchyně ze svého syna za doby jeho dětství a dospívání udělala jakého "zástupného manžela"  a nyní mě nenávidí za to, že jsem ho "odvedla" a co je horší - vidí, že se milujeme.
Humor přešel i mého muže. Chvílemi celou situaci zlehčuje, ale chvílemi vidím, jak nás tahle situace od sebe oddaluje. Chápu, že je to jeho matka, takže se s ní stýkat musí, ale začínám se skutečně obávat, aby nás tchýně nestála naše manželství.
Nemáte někdo podobnou zkušenost?     
Nevím přesně, co teď dělat, jestli je tedy vůbec nějaké řešení, které by mělo nějaký výsledek.

Barča — 20. 10. 2017 0:55

V rodině až tak ne, ale okolo sebe mám podobných případů několik, tenhle model není až tak vzácný. Znám různé varianty, všechny poznamenaly soužití.
Zdá se mi, že pro udržení manželství je nutné nevyklidit pozici, stát si na svém, být asertivní a  opravdu vytrvalá - to znamená, že není nutné navštěvovat tchyni pokaždé, když tam manžel jde, ale nejméně každou druhou, třetí, čtvrtou návštěvu absolvovat s ním. Být v kontaktu s tchyní i sama, bez manžela, aby jí postupně, bez křečí a násilí, ale zároveň naprosto jednoznačně bylo jasné, jak se věci mají, že její syn se oženil a na místě jeho manželky ona nemá co dělat. A zároveň má místo a roli matky, do které jí žádná manželka nebude a ani nechce zasahovat, ani ho obsazovat.
Není to nic snadného, ani příjemného, je to běh na dlouhou trať, úspěch není zaručen, ale je to, myslím, to jediné bez následných pachutí a výčitek.

vrabčák — 20. 10. 2017 19:06

:supr:

Dorka — 20. 10. 2017 19:16

V "dane situaci", kdy vsichni zucastneni jsou dospeli, svepravni, stav trva dele, min.pet let ..., bych tuhle situaci resila radikalnim omezenim (mych!) vztahu s tchyni, mozna aj na NULE.
Tvuj muz se s ni stykat NEMUSI!

... "...Chápu, že je to jeho matka, takže se s ní stýkat musí, ale začínám se skutečně obávat, aby nás tchýně nestála naše manželství..."
NEMUSI! Opravdu ne! :rock: