LENNNA — 11. 9. 2017 12:45

Prosím o radu, lze se nějakým způsobem zbavit podnájemníků v panelovém domě?
Jsme SVJ a jeden majitel bytu pronajímá svůj byt nepřizpůsobivým lidem. Bohužel s výborem SVJ nekomunikuje, telefon nezvedá.
Máme my ostatní vlastníci bytů nějakou cestu, právo, jak se zbavit nepřizpůsobivých podnájemníků? Jsou to dealeři.
Pokud ano, jak postupovat?

helena — 11. 9. 2017 19:07

Záleží na tom, co podnájemníci dělají... vy samozřejmě můžete požadovat po majiteli, aby konal:
NOZ - § 1012
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku...


Telefon NENÍ dostatečnej prostředek komunikace - dopisem s doručenkou sdělit konkrétní připomínky a vyzvat ho, aby jednal. Podle ne/reakce jednat dál - až po žalobu.

LENNNA — 12. 9. 2017 7:22

Jsou to dealeři, prodávají drogy, takže celé dny a noci tam proudí davy feťáků kupovat fet. Po baráku smrad po marihuaně, po chodbách dělají bordel, požívají tam drogy.¨
Takže písemně vyzvat majitele s doručenkou, jen mám obavu, že neznáme jeho adresu...
A lze tedy podat žalobu na vystěhování? Rovnou nebo té žalobě musí předcházet nějaké kroky, důkazy či něco takového?

helena — 12. 9. 2017 7:39

Bez důkazů se nehnete... to za prvé. Nemůžete pana X zažalovat a vystěhovat jen proto, že se vám, zjednodušeně řečeno, nelíbí jeho podnájemníci.
Za druhé - jako družstvo přece nějaký kontakt na majitele mít musíte. Když se dopis vrátí, taky je to pro vás informace.
Za třetí - asi by to párkrát (víckrát) chtělo policajty, aby nějaký ty drogy a uživatele našli a potvrdili. Rušení nočního klidu taky můžou řešit... taky ne jen jednou.
Bordel na chodbách zdokumentovat - ale tak, aby bylo zase prokazatelné, do ho dělá, což asi nebude jednoduchý.

Začít musíte tím dopisem - vážený pane X, podnájemníci ve vašem bytě dělají... obtěžují... ruší... nutno řešit... vyzýváme vás... nejpozději do... jinak bude nutno přistoupit k právním krokům... - a uvidíte, co on na to.

diamo — 12. 9. 2017 8:35

Napsala bych upozornění na hrubé porušení domovního řádu. I společenství vlastníků má jistě schválený nějaký řád, kdy má byt v domě klid a pokud dochází k rušení nočního klidu, tak bych zaslala výzvu. Prokázat tohle rušení nemusí jen záznam policie ČR, ale i zápis ze schůze vlastníků, na kterou se dle dotazu, tento pronajímatel i přes pozvánku nedostavuje, kde se uvede, že na tohle porušení si stěžuje více lidí (svědci).
Majitel bytu by pak tohle upozornění měl řešit. Posílá se doporučeně majiteli bytu (musí se vrátit doručené nebo uplynutím lhůty, ale ne že adresát neznámý - to by byl problém při nařízení soudního vystěhování).

Petr100 — 12. 9. 2017 9:49

Najmout ukrajinské advokáty.