AndreaP. — 20. 2. 2016 19:13

Holky, co takhle pečete o víkendu ke kávě? Dejte prosím tipy, honí mě mlsná, nic se mi nechce - což dohromady je blbá kombinace, tak ideálně něco rychlého a dobrého :D

eremuruss — 20. 2. 2016 19:36

Linecky kolac,buchty s tvarohem,strudl s tvarohoveho testa,babovka citronova,kynuta nebo piskotova,kynuty ovocny kolac s drobenkou,vanocka

gemi — 20. 2. 2016 19:55

nejrychlejší je asi "hrnková"  buchta  - bez vážení, tření,  ... všechno dohromady smíchat, žádné šlehání atd.,  bez kynutí ( je to s práškem do peč.)

2 hrnky mouky -polohr. nebo  napůl polohr.+hrubá
1 hrnek cukru
1/2  hrnku  oleje  (  stačí i méně)
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva  - je lepší  dát do těsta  úplně nakonec, rozmíchaný s trochou mouky
1 vejce
vanilko. cukr

těsto  ne příliš řídké

možno  nahoru  ovoce s drobenkou,  ale NENÍ  nutno,  je dobrý  i bez

vrabčák — 20. 2. 2016 20:59

Gemi, díky, to se mi zrovna hodí. Zítra jdu na to. :)  :)  :)

Rosieta — 20. 2. 2016 21:03

Tak třeba linecký těsto se vyválí, potře jahodovou marmeládou, nebo tvarohem a udělá se na to mřížka , nebo tvarožník, což je linecká placka a na ní vysoká vrstva tvarohu s rozinkama , nebo bochánek z vánočkovýho těsta plnej rozinek, mandlí , kandovanýho ovoce.......ten kyne sám .

Eva. — 20. 2. 2016 21:29

gemi napsal(a):

nejrychlejší je asi "hrnková"  buchta  - bez vážení, tření,  ... všechno dohromady smíchat, žádné šlehání atd.,  bez kynutí ( je to s práškem do peč.)

2 hrnky mouky -polohr. nebo  napůl polohr.+hrubá
1 hrnek cukru
1/2  hrnku  oleje  (  stačí i méně)
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva  - je lepší  dát do těsta  úplně nakonec, rozmíchaný s trochou mouky
1 vejce
vanilko. cukr

těsto  ne příliš řídké

možno  nahoru  ovoce s drobenkou,  ale NENÍ  nutno,  je dobrý  i bez

To se nesmí vyšlehat? To se musí ručně? Já bych to šoupla do kuchyňského robota, než to ručně míchat.

modrovous — 20. 2. 2016 22:13

Dneska jsem zrovna trpěla nedostatkem fantazie, nakonec jsem to vyřešila perníkem, což je taky bleskovka.
Proříznutý a potřený pikantní domácí zavařeninou byl tak výborný, že o něm musím mluvit v minulém čase. :)

modrovous — 20. 2. 2016 22:17

Eva. napsal(a):

gemi napsal(a):

nejrychlejší je asi "hrnková"  buchta  - bez vážení, tření,  ... všechno dohromady smíchat, žádné šlehání atd.,  bez kynutí ( je to s práškem do peč.)

2 hrnky mouky -polohr. nebo  napůl polohr.+hrubá
1 hrnek cukru
1/2  hrnku  oleje  (  stačí i méně)
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva  - je lepší  dát do těsta  úplně nakonec, rozmíchaný s trochou mouky
1 vejce
vanilko. cukr

těsto  ne příliš řídké

možno  nahoru  ovoce s drobenkou,  ale NENÍ  nutno,  je dobrý  i bez

To se nesmí vyšlehat? To se musí ručně? Já bych to šoupla do kuchyňského robota, než to ručně míchat.

Půlminutové otáčení vařečkou v míse než se ingredience spojí, to je fakt stroj vyžadující otročina. :rolleyes:

modrovous — 20. 2. 2016 22:23

A nebo - ale to jen v případě momentální nelenory a dostatku času - takový frgál, to je mňamka.
Tím posledním jsem si sice vyrobila obstojný puchýř od vařečky, protože jsem zadělávala poctivě tu hoďku, co vyžadoval recept :D , ale výsledek byl fakt luxusní. :gloria:

Rosieta — 20. 2. 2016 22:28

modrovous napsal(a):

A nebo - ale to jen v případě momentální nelenory a dostatku času - takový frgál, to je mňamka.
Tím posledním jsem si sice vyrobila obstojný puchýř od vařečky, protože jsem zadělávala poctivě tu hoďku, co vyžadoval recept :D , ale výsledek byl fakt luxusní. :gloria:

Modrovousi, ty nemáš doma zadělávací lidi ? Já nikdy těsto sama nezadělávám .

AndreaP. — 20. 2. 2016 22:42

modrovous napsal(a):

A nebo - ale to jen v případě momentální nelenory a dostatku času - takový frgál, to je mňamka.
Tím posledním jsem si sice vyrobila obstojný puchýř od vařečky, protože jsem zadělávala poctivě tu hoďku, co vyžadoval recept :D , ale výsledek byl fakt luxusní. :gloria:

Hodinu zadělávat těsto? No to by mě zabilo :D Ale sakriš frgál bych si dala.

AndreaP. — 20. 2. 2016 22:45

Holky, díky za tipy, něco vyberu a zítra upeču, klidně dávejte další, inspirace není nikdy dost.

Erem, nemáš recept na tu citrónovou bábovku?

Gemi, hrnkovky jsou značka ideál :supr:

Rosi, tvarožník by taky nebyl špatný, tvaroh miluju.

modrovous — 20. 2. 2016 23:00

Rosieta napsal(a):

modrovous napsal(a):

A nebo - ale to jen v případě momentální nelenory a dostatku času - takový frgál, to je mňamka.
Tím posledním jsem si sice vyrobila obstojný puchýř od vařečky, protože jsem zadělávala poctivě tu hoďku, co vyžadoval recept :D , ale výsledek byl fakt luxusní. :gloria:

Modrovousi, ty nemáš doma zadělávací lidi ? Já nikdy těsto sama nezadělávám .

Člověče, nemám. :)  Zadělávám  sama a zásadně ručně. :)  Žádné strojem umatlané těsto nikdy nechutná tak, jako s láskou ručně uhňoucané.
Ta energie v něm prostě zůstane. :)

modrovous — 20. 2. 2016 23:05

AndreaP. napsal(a):

modrovous napsal(a):

A nebo - ale to jen v případě momentální nelenory a dostatku času - takový frgál, to je mňamka.
Tím posledním jsem si sice vyrobila obstojný puchýř od vařečky, protože jsem zadělávala poctivě tu hoďku, co vyžadoval recept :D , ale výsledek byl fakt luxusní. :gloria:

Hodinu zadělávat těsto? No to by mě zabilo :D Ale sakriš frgál bych si dala.

No vždyť mě skoro taky :D  Příště možná vyzkouším ten druhý způsob. Tam se nezadělávalo tak dlouho, a ještě mezi tím byly pauzy na kynutí.  Jinak se dá samozřejmě udělat i v robotu, tam je za dese minut hotovo, ale viz výše. :gloria:

aprill — 21. 2. 2016 6:09

když jsou v lednici bílky, tak peču pavlovu, jen to sušení je maličko zdlouhavější.
a pak  kefírák, olejová bábovka, bublanina.

carpediem — 21. 2. 2016 7:28

Hraběnčiny řezy:
1 kostka hery,1/2 hrníčku moučkového cukru, 4 vejce, 2 hrníčky polohrubé mouky, 2 balíčky vanilinového cukru, 12 balíčku prášku do pečiva, 5 - 6 jablek, 3 - 4 lžíce strouhaných ořechů
Změklou heru utřít s cukrem a žloutky do pěny, přidat mouku s míchanou s vanilinovým cukrem, vypracovat těsto. Třetinu dát zmrznout do lednice. Zbylé dvě třetiny vyválet, urovnat na vymazaný a vysypaný plech, na těsto nasypat strouhaná jablka, posypat strouhanými ořechy a vanilinovým cukrem. Na ochucená jablka rozetřít tuhý sníh z bílků a nahoru nastrouhat těsto ztuhlé v lednici. V mírně vyhřáté troubě péct asi 50 minut

Eva. — 21. 2. 2016 7:31

modrovous napsal(a):

Půlminutové otáčení vařečkou v míse než se ingredience spojí, to je fakt stroj vyžadující otročina. :rolleyes:

modrovousi, počkám, co mi odpoví autorka receptu, jí jsem se ptala.
Mám problém s karpálními tunely. Tehdy bolí i obyčejné zamíchání polévky vařečkou. Asi takový problém nemáš, chápu, že pak nevíš, o co jde.

Rosieta — 21. 2. 2016 8:04

modrovous napsal(a):

Eva. napsal(a):

gemi napsal(a):

nejrychlejší je asi "hrnková"  buchta  - bez vážení, tření,  ... všechno dohromady smíchat, žádné šlehání atd.,  bez kynutí ( je to s práškem do peč.)

těsto  ne příliš řídké

možno  nahoru  ovoce s drobenkou,  ale NENÍ  nutno,  je dobrý  i bez

To se nesmí vyšlehat? To se musí ručně? Já bych to šoupla do kuchyňského robota, než to ručně míchat.

Půlminutové otáčení vařečkou v míse než se ingredience spojí, to je fakt stroj vyžadující otročina. :rolleyes:

Já nevím jestli děláš tyhle rychlý buchty Modro ,ale já bych se bála , že když to budu kvedlat vařečkou, že v tom budou hrudky mouky........proto to spojím  rychle mixérem .

aprill — 21. 2. 2016 8:15

Eva. napsal(a):

modrovous napsal(a):

Půlminutové otáčení vařečkou v míse než se ingredience spojí, to je fakt stroj vyžadující otročina. :rolleyes:

modrovousi, počkám, co mi odpoví autorka receptu, jí jsem se ptala.
Mám problém s karpálními tunely. Tehdy bolí i obyčejné zamíchání polévky vařečkou. Asi takový problém nemáš, chápu, že pak nevíš, o co jde.

opravdu je zbytečné to dělat v robotu, není to tak velká námaha, že by jsi s karpály nezvládla.....
a pokud to vyšleháš, má to pak naprosto jinou konzistenci než když těsto jenom zamícháš.

carpediem — 21. 2. 2016 8:52

aprill napsal(a):

Eva. napsal(a):

modrovous napsal(a):

Půlminutové otáčení vařečkou v míse než se ingredience spojí, to je fakt stroj vyžadující otročina. :rolleyes:

modrovousi, počkám, co mi odpoví autorka receptu, jí jsem se ptala.
Mám problém s karpálními tunely. Tehdy bolí i obyčejné zamíchání polévky vařečkou. Asi takový problém nemáš, chápu, že pak nevíš, o co jde.

opravdu je zbytečné to dělat v robotu, není to tak velká námaha, že by jsi s karpály nezvládla.....
a pokud to vyšleháš, má to pak naprosto jinou konzistenci než když těsto jenom zamícháš.

Mám stejnou zkušenost.

carpediem — 21. 2. 2016 8:53

Jo a ještě se vždy zavděčím mrkvovými řezy nebo mrkvovou bábovkou. :)

Rosieta — 21. 2. 2016 9:14

Mně teda nejvíc chutnaj tvarohový chrupinky , to je tvarohový těsto -jak tu psala Erem závin .
Tvarohový těsto na čtverečky , na to marmeládu, či povidla , či jablko a udělat pirožek a po upečení pocukrovat. Není v tom totiž cukr....

250 g tuk na pečení ,  250 g měkký tvaroh , 250 g hladká mouka, potřít vejcem .

gemi — 21. 2. 2016 18:38

Eva. napsal(a):

gemi napsal(a):

nejrychlejší je asi "hrnková"  buchta  - bez vážení, tření,  ... všechno dohromady smíchat, žádné šlehání atd.,  bez kynutí ( je to s práškem do peč.)

2 hrnky mouky -polohr. nebo  napůl polohr.+hrubá
1 hrnek cukru
1/2  hrnku  oleje  (  stačí i méně)
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva  - je lepší  dát do těsta  úplně nakonec, rozmíchaný s trochou mouky
1 vejce
vanilko. cukr

těsto  ne příliš řídké

možno  nahoru  ovoce s drobenkou,  ale NENÍ  nutno,  je dobrý  i bez

To se nesmí vyšlehat? To se musí ručně? Já bych to šoupla do kuchyňského robota, než to ručně míchat.

Evo,


Ručně je to asi i rychlejší, (je to za 2-3 minuty zamíchané) , než skládat mixer, ale i v něm to zamíchat jde, stačí jen krátce, ne tak dlouho jako třeba třené těsto...
pokud ale máš potíže s rukama- klouby, apod.  - tak bych to svěřila radši stroji   :jojo:

gemi — 21. 2. 2016 18:45

carpediem napsal(a):

Hraběnčiny řezy:
1 kostka hery,1/2 hrníčku moučkového cukru, 4 vejce, 2 hrníčky polohrubé mouky, 2 balíčky vanilinového cukru, 12 balíčku prášku do pečiva, 5 - 6 jablek, 3 - 4 lžíce strouhaných ořechů
Změklou heru utřít s cukrem a žloutky do pěny, přidat mouku s míchanou s vanilinovým cukrem, vypracovat těsto. Třetinu dát zmrznout do lednice. Zbylé dvě třetiny vyválet, urovnat na vymazaný a vysypaný plech, na těsto nasypat strouhaná jablka, posypat strouhanými ořechy a vanilinovým cukrem. Na ochucená jablka rozetřít tuhý sníh z bílků a nahoru nastrouhat těsto ztuhlé v lednici. V mírně vyhřáté troubě péct asi 50 minut

tohle je mňamózní,   ale není to teda rychlovka ...   to už vyžaduje  krom času  i více"pečící"  náladu  ;)

gemi — 21. 2. 2016 18:51

vrabčák napsal(a):

Gemi, díky, to se mi zrovna hodí. Zítra jdu na to. :)  :)  :)

to jsem ráda,  tak ať  chutná  ...:)

helena — 21. 2. 2016 18:55

Vymazat lehce pekáček, nasypat vrstvu ovoce, případně okořenit (jablka skořicí, hrušky třeba hřebíčkem), zasypúat vrstvou drobenky, vrazit do vyhřátý trouby a péct, dokud není drobenka zlatá a křupavá.
Dá se dělat i ve třech "patrech" - drobenka, ovoce, drobenka - a jíst teplý, vlažný, studený, se šlehačkou, čokoládovou polevou, karamelem...
Když máš drobenku v mrazáku a ovoce, který není nutný loupat a krájet, je příprava otázkou pěti minut.

Jinak pro kuchtičky líný a nejlínější http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png ještě tohle (ale já bych to teda vzala do huby jen v nouzi nejvyšší http://fora.babinet.cz/img/smilies/roll.png)

https://cdn.3mw.cz/images/thumbs/9e/430x430x0_9e9d42a2b05b1a014fc44d90683788e7.jpg

Judyna — 21. 2. 2016 19:07

Helo, to vypadá dobře. Kolikrát teď peču jen pro sebe v remosce. Neláme se to moc? Nebo to budu vyjídat lžící? :)

Tu hrnkovou buchtu jsem vyzkoušela, ale je to dost hnusné.

aprill — 21. 2. 2016 19:13

helena napsal(a):

Vymazat lehce pekáček, nasypat vrstvu ovoce, případně okořenit (jablka skořicí, hrušky třeba hřebíčkem), zasypúat vrstvou drobenky, vrazit do vyhřátý trouby a péct, dokud není drobenka zlatá a křupavá.
Dá se dělat i ve třech "patrech" - drobenka, ovoce, drobenka - a jíst teplý, vlažný, studený, se šlehačkou, čokoládovou polevou, karamelem...
Když máš drobenku v mrazáku a ovoce, který není nutný loupat a krájet, je příprava otázkou pěti minut.

Jinak pro kuchtičky líný a nejlínější http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png ještě tohle (ale já bych to teda vzala do huby jen v nouzi nejvyšší http://fora.babinet.cz/img/smilies/roll.png)

https://cdn.3mw.cz/images/thumbs/9e/430 … 3788e7.jpg

jj, crumble ;)

helena — 21. 2. 2016 19:13

Neláme se to moc?
No je to drobenka, takže vyloženě pevný těsto jako třeba kynutý to není. Musí bejt o něco tužší než ta, co se sype na koláč, ale to si musíš vyzkoušet.
Do tý třípatrový je lepší míň šťavnatý ovoce, aby se ten spodek nerozpatlal.

crumble
Tak tak...

carpediem — 21. 2. 2016 19:13

gemi napsal(a):

carpediem napsal(a):

Hraběnčiny řezy:
1 kostka hery,1/2 hrníčku moučkového cukru, 4 vejce, 2 hrníčky polohrubé mouky, 2 balíčky vanilinového cukru, 12 balíčku prášku do pečiva, 5 - 6 jablek, 3 - 4 lžíce strouhaných ořechů
Změklou heru utřít s cukrem a žloutky do pěny, přidat mouku s míchanou s vanilinovým cukrem, vypracovat těsto. Třetinu dát zmrznout do lednice. Zbylé dvě třetiny vyválet, urovnat na vymazaný a vysypaný plech, na těsto nasypat strouhaná jablka, posypat strouhanými ořechy a vanilinovým cukrem. Na ochucená jablka rozetřít tuhý sníh z bílků a nahoru nastrouhat těsto ztuhlé v lednici. V mírně vyhřáté troubě péct asi 50 minut

tohle je mňamózní,   ale není to teda rychlovka ...   to už vyžaduje  krom času  i více"pečící"  náladu  ;)

No, jak nemusím dělat krémy a polevy, je to pro mne rychlovka.:D

gemi — 21. 2. 2016 19:22

Judyna napsal(a):

Helo, to vypadá dobře. Kolikrát teď peču jen pro sebe v remosce. Neláme se to moc? Nebo to budu vyjídat lžící? :)

Tu hrnkovou buchtu jsem vyzkoušela, ale je to dost hnusné.

Judy,

a copak jsi jí provedla, že na tebe byla hnusná ?  :co:  :D

helena — 21. 2. 2016 19:25

a copak jsi jí provedla
Třebas nechtěla bejt vlněná...http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png

carpediem — 21. 2. 2016 19:26

helena napsal(a):

Neláme se to moc?
No je to drobenka, takže vyloženě pevný těsto jako třeba kynutý to není. Musí bejt o něco tužší než ta, co se sype na koláč, ale to si musíš vyzkoušet.
Do tý třípatrový je lepší míň šťavnatý ovoce, aby se ten spodek nerozpatlal.

crumble
Tak tak...

Ještě mám dotaz: Co když sním polovičku ještě teplou? :lol:

helena — 21. 2. 2016 19:28

Ještě mám dotaz: Co když sním polovičku ještě teplou?
No to se snad neptej mě, ale svýho žlučníčku.
(Případně manžela... pokud myslíš jinou půlku http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif)

carpediem — 21. 2. 2016 19:33

helena napsal(a):

Ještě mám dotaz: Co když sním polovičku ještě teplou?
No to se snad neptej mě, ale svýho žlučníčku.
(Případně manžela... pokud myslíš jinou půlku http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif)

:dumbom:

Judyna — 21. 2. 2016 19:36

gemi napsal(a):

Judyna napsal(a):

Helo, to vypadá dobře. Kolikrát teď peču jen pro sebe v remosce. Neláme se to moc? Nebo to budu vyjídat lžící? :)

Tu hrnkovou buchtu jsem vyzkoušela, ale je to dost hnusné.

Judy,

a copak jsi jí provedla, že na tebe byla hnusná ?  :co:  :D

Jejda, tady došlo asi k mýlce. Já to blbě napsala - hrnkovou buchtu dělám často - i hrnkové bábovky a jsou moc dobré. Taky jen lehce zamíchám vařečkou....
Já měla na mysli tu buchtu - koláček do hrníčku, jejíž obrázek sen dala Hela - ta  je fakt dost hnusná, i když jsem nas ni byla hodná.

Eva. — 21. 2. 2016 19:41

gemi napsal(a):

Evo,Ručně je to asi i rychlejší, (je to za 2-3 minuty zamíchané) , než skládat mixer, ale i v něm to zamíchat jde, stačí jen krátce, ne tak dlouho jako třeba třené těsto...
pokud ale máš potíže s rukama- klouby, apod.  - tak bych to svěřila radši stroji   :jojo:

Děkuji za odpověď.
Já mám robot pořád na lince, takže nic neskládám a k mytí je tam jen mísa a šlehací metlice. Mísu bych myla i při ručním míchání. Takže je to v pohodě a rychlé.
Moje rychlé a osvědčené je dávný recept z receptáře, kde se zpracují i staré kompoty.
"Šup šup bába"
30 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 1,5 dl oleje, 2 polévkové lžíce kakaa, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 sklenice (3/4 l) jakéhokoliv kompotu i s nálevem, větší ovoce nakrájet.
Vše se smíchá v míse anebo vyšlehá v robotu, naleje do vysokéko vymazaného a vysypaného plechu a upeče. Po upečení se  může polít čokoládovou polevou a  posypat kokosem anebo sekanými ořechy. Je to výborné i bez polevy.

vrabčák — 21. 2. 2016 20:37

gemi napsal(a):

vrabčák napsal(a):

Gemi, díky, to se mi zrovna hodí. Zítra jdu na to. :)  :)  :)

to jsem ráda,  tak ať  chutná  ...:)

Gemi, byla fakt výborná. A taky rychlá a "bez nádobí". :lol:

eremuruss — 22. 2. 2016 7:56

AndreaP. napsal(a):

Holky, díky za tipy, něco vyberu a zítra upeču, klidně dávejte další, inspirace není nikdy dost.

Erem, nemáš recept na tu citrónovou bábovku?

Gemi, hrnkovky jsou značka ideál :supr:

Rosi, tvarožník by taky nebyl špatný, tvaroh miluju.

CITRONOVA BABOVKA
125 g tuku (polovina hery, másla)
4 vajíčka
20 dkg cukru krupice
vanilkový cukr
4 lžíce oleje
2 lžíce rumu
kůra a šťáva z jednoho citronu
0,2 dl studené vody
40 dkg polohrubé mouky
prdopeč
tuk a mouka na vysypání formy

modrovous — 3. 3. 2016 8:42

Včera jsem spáchala další rychlovku - přiznávám bez mučení, že jsem listové těsto koupila, tolik času fakt nemám.
Z jednoho byl normální jablečný závin, z druhého tvarohové šátečky s trochou (pro změnu domácí :) ) meruňkové marmelády.
Byla to rychlovka, ovšem nadzvukovou rychlostí to taky mizí. :jojo:

helena — 3. 3. 2016 8:51

Byla to rychlovka, ovšem nadzvukovou rychlostí to taky mizí.
Myslíš, že kdybys dle Magdalény Dobromily třičtvrtě hodinky třela žloutky s cukrem, hodinu zapracovávala máslo a pětkrát za sebou překládala, mizelo by te stejně tak pomalu? http://fora.babinet.cz/img/smilies/va.gifhttp://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

modrovous — 3. 3. 2016 9:36

helena napsal(a):

Byla to rychlovka, ovšem nadzvukovou rychlostí to taky mizí.
Myslíš, že kdybys dle Magdalény Dobromily třičtvrtě hodinky třela žloutky s cukrem, hodinu zapracovávala máslo a pětkrát za sebou překládala, mizelo by te stejně tak pomalu? http://fora.babinet.cz/img/smilies/va.gifhttp://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

Tak to mě fakt nenapadlo, ale třebas to jednou, až nebudu vědět co roupama, zkusím. :lol:
Pak dám vědět, jak to dopadlo.  :storstark:

helena — 3. 3. 2016 11:11

až nebudu vědět co roupama = až budu v důchodu = "až opadá listí z dubu" http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png