adali — 20. 11. 2015 0:15

Chtěla bych se zeptat. Máte některá zkušenosti s praním péřových dek? Mám starší péřové deky, jsou ještě pěkné, nepráší. Ale mám takový pocit, že by potřebovaly vyčistit. Mohla bych je vyprat v pračce?

annie — 20. 11. 2015 5:54

Myslím, že ne - peří by se ti slepilo a pak to špatně schne -mohlo by to peří zplesnivět.
Raději bych je dala do čistírny peří.

Eva. — 20. 11. 2015 7:50

Máš dost velkou pračku na to, aby se ti tam péřová deka vešla?
Já jsem péřovky v pračce prala. Chce to potom hodně natřásat, rozdělávat ty péřové "cucky", co se vytvoří, aby deka byla zase nadýchaná a nezůstaly tam po uschnutí takové tvrdé seschlé hroudy.
Teď už dávno péřovky nemám, perou se špatně a dělají hodně prachu. Lepší je koupit si něco, co se dá běžně prát, na trhu je toho spousta.
Jestli máš ty deky starší a nechceš měnit, dala bych je do čistírny peří. Je to celkem drahé, protože musí peří ze sypku vyndat a dát nový sypek. Myslím, že to už se určitě vyplatí koupit nějaké jiné deky, které jsou prací a jsou na spaní taky příjemné.

adali — 20. 11. 2015 9:06

Asi to risknu a zkusím je vyprat. Když to nedopadne dobře, tak je vyhodím. Mám péřovou bundu a peru ji v pračce. Ano, když schne musím ji pořád natřásat, aby se peří od sebe oddělovalo a prosychalo. Tady čistírna peří už není. Dneska už se péřové deky moc nenosí. Dříve jsem to dělala tak, že když už byly deky starší a začaly prášit, tak jsem je vypárala, peří nechala vyčistit a udělala z něho polštáře. Na deky jsem koupila novou, kvalitní sypkovinu a hlavně použila do nich nové peří. Aby hřály a neprášily. Nyní už mám také deky z dutého vlákna, jsou lehčí. Péřové deky už dělat nebudu. Chtěla jsem jen tyto vyčistit a nechat jen na občasné použití.

Eva. — 20. 11. 2015 9:11

Já jsem si ze starých dek a polštářů, kde bylo ještě dobré peří, nechala peří vyčistit a udělat malé polštářky 40x40, které používám v obýváku a tak různě, mám je povlečené dekoračním povlečením. Malých polštářků není nikdy dost. :)