Electra — 13. 3. 2006 12:24

A co sojové maso - máte rádi a jak ho připravujete?
Já ho ráda mám, a kousek si šoupnu skoro do každého jídla, ale běda jak se dostane do pusy manželovi :lol:

petrželka — 13. 3. 2006 15:05

Většina lidí sójové maso nemusí, ale myslím, že je to hlavně tím, že ho neumí chutně připravit.

Taky mi vždycky chutnalo jako vymáchaný ponožky :P , ale babička mi poradila, jak ho dobře uvařit. Manželovi se to taky nezdálo, neměl důvěru ;) , ale když ochutnal, ještě si nechal přidat.:cool:

Sójové maso na paprice
-----------------------------
Balíček sójových kostek uvaříme dle návodu na sáčku s masoxem. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sladkou papriku, orestujeme a zaprášíme moukou. Zředíme vodou, přidáme s. maso a provaříme. Kdo má rád, může přidat něco ostřejšího - chilli papričky nebo feferonku...atd.
O víkendu jsme to měli s knedlíkem, ale je možná příloha i rýže nebo chléb.

Bety — 13. 3. 2006 17:15

Napřed povařím v bujónu, scedím, nechám vychladnout. Naložím do marinády do druhého dne. Na druhý den osmažím cibulku a pak přidám sojové maso naložené v marinádě, opražím. je hodně šťavnaté...lepší než jen povařené.

Bety — 13. 3. 2006 17:16

Z kostek povařených v bujónu dělám "falešný szegedín" stejně jako normální...

Iveta X — 13. 3. 2006 17:58

Jo ten segedín ze soji je fakt dobrý. Potvrzuju.
Párkrát jsem dělala ze sojového granulátu falešný škvarky - namočené a vymačkané granulky jsem osmahla na másle a po vychladnutí jsem přidala trochu plnotučné hořtice, sůl  a pokrájenou cibulku. S chlebem to bylo výborný. Byl to ten granulát s příchutí šunky.

lada-kuchtík — 13. 3. 2006 19:36

ze soj.masa se dá dělat hodně,to posoudí ti,kteří měli děti na bezlepkové dietě,může se dělat plněný soj,řízek,granulát místo strohanky do sekané,růžové vločky R4 do polévek,holandský řízek a mnoho dalších jídel.které se dají jíst a bez problémů,zaleží na fantaziji člověka který jídlo připravuje.
Sojové plátky s nivou.

Na oleji orestujeme cibuli,kmín,česnek,podlejeme vodou,přidáme soj.omáčku,sůl a povaříme do mekka.Plátky vyjmeme,štávu zahustíme moukou a dochutíme.Plátky lehce vymačkáme a opečeme na pánvi po obou stranách.na talíři podlejeme plátky štávou a posypeme strouhanou nivou,podobně se dají udělat znojemské soj.plátky(do přípravené štávy nakrájíme na drobno okurek a štávu dochutíme nálevem z okurek

Electra — 13. 3. 2006 20:51

Lado Kuchtíku sice je sojové maso pro díte s bezl.dietou, ovšem to by k tomu nesměla být i alergie na soju - jako můj syn :-)
Dále pak má alergii na vejce, mléko.......no popračovat nebudu to už jsem jinde :-)

Ero — 14. 3. 2006 8:53

Já spařím trochu sojové drti a zamontuji do sekané /jinak sojové maso nejí/, přidávám i zeleninu a peču v troubě, bez vajíček, velký bochník ...a papkají i se sojou, za tepla i studena  a jak si sekanou  chválí !!!

cilka — 24. 3. 2006 9:01

Sojové maso, lze použít v podstatě v každém jídle, kde je maso normální - drůbeží či vepřové. Nejlépe se do jídla propašuje tam, kde je jídlo chuťově výraznější. Já sojové maso namáčím do horké vody - do mísy dám sojové maso +1 bujón, zaliju horkou vodou a přiklopím. Nechám tak hodinu +-. Potom ho přidávám do jídla v momentě, kdy maso, které použiju je opečené - zatáhlé. Sojové maso, lehce vymačkám, dám do hrnce či pánve, lehce opeču společně se surovinami které v hrnci jsou. Poté kořením a postupuji úplně stejně, jako kdyby to bylo jen maso a to včetně koření nebo varu. Sojové maso natáhne do sebe chuť ze šťávy ve které je.
Pro spoustu lidí je nezvyklé, ale jeho klady mnohokrát převyšují nezvyklou chuť. Jako první pro ty co ho neznají, bych radila udělat rizoto. Postupujeme úplně stejně jako u klasického rizota, jen přidejte sojovou drť, namočenou, jak jsem psala výše a lehce osmahlé na trošce tuku - másla s přidáním kari - provensálské směsí - koření na čínu,... prostě výraznějšího koření. Pak takto připravenou drť použít společně s masem nebo jako maso, záleží jak kdo...

Alča — 26. 3. 2006 14:12

Ze sojového masa připravuju nejčastěji tuto "minutku"- maso,nejlíp nějaký kostičky- ne drť uvařím podle návodu, pak vymačkám nadbytečnou vodu. Poté na maso na talíři vmíchám tak 3 velký lžíce solamylu- škrob.
Na pánvičce osmažím cibulku- dávám jí málo, nebo i kousek pórku- nemusí být. Poté přidám masíčko obalený v solamylu a smažím. Když je to trochu osmažený, přisypu k tomu smažit pár arašídů.
No a na závěr přidám nějakou už předem uvařenou zeleninu, něco zmraženýho. Ale taky to není nutný, záleží na chuti. Nejlíp, když je v té zelenině kukuřice, hrášek, mrkev.

No a papáme. Na talíři si to polívám kečupem a sójovkou a nemá to chybu.

Když se to maso totiž obalí v tom solamylu, získá se minutka jako v restauraci.

                                   Dobrou chuť, vyzkoušejte a napište, jaký to bylo.