Ivanaa — 10. 3. 2015 11:58

Rozhodla jsem se založit diskuzi, kde bychom si mohly dávat typy a rady na bezmasé zdroje bílkovin :) Tak prosím, povídejte, přispívejte a když k nějaké té potravině přidáte i recept, budu o to spokojenější :)

sannutri — 10. 3. 2015 18:11

Ahoj,
skvělou bezmasou alternativou je určitě sója, ale pouze ta fermentovaná. Pokud sojový výrobek neprošel fermentací, obsahuje spoustu nezdravých látek. Zkuste sojový "sýr" - tempeh, nebo pastu miso, které jsou hodnotným zrdojem proteinů. Dalším výborným zdrojem bílkovin jsou luštěniny, které, když budete konzumovat společně s obilovinami, dostanete do těla plnohodnotnou bílkovinu. Některé rostlinné zdroje bílkovin jsou totiž neplnohodnotné, jelikož jim chybí vždy nějaká aminokyselina, ze kterých jsou bílkoviny tvořeny. Zkuste třeba mexické fazole s rýží nebo bulgurem. A recept? Osmahněte cibulku dozlatova, po chvilce přidejte fazole, kukuřici a rajský protlak. Pro lepší chuť můžete přidat i tempeh. Pak už jen uvařte rýži, bulgur, kuskus nebo jinou přílohu a zdravé a chutné jídlo je na světě! ;-)

Judyna — 12. 3. 2015 23:23

Holky, obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.

Vanilka69 — 13. 3. 2015 8:46

Obsah proteinů v soje je 2x tak velký jako v kuřecím mase nebo šunce!

Soja je výborný zdroj bílkovin, sojové maso, když se dobře připraví, je navíc velmi chutné.

Dále doporučuju houby, ostatní luštěniny, ořechy, robi maso, seitan. A pro lakto-ovo-vegetariány je vhodným zdrojem bílkovin mléko a mléčné výrobky a vejce.

Barča — 22. 3. 2015 15:40

Judyna napsal(a):

Holky, obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.

Cože ?!?!? :co: A já tak miluju kopřivový špenát! A kopřivový koláč! To je úúúúžasné!:supr:

Barča — 22. 3. 2015 15:43

Vanilka69 napsal(a):

Obsah proteinů v soje je 2x tak velký jako v kuřecím mase nebo šunce!

Soja je výborný zdroj bílkovin, sojové maso, když se dobře připraví, je navíc velmi chutné.

Dále doporučuju houby, ostatní luštěniny, ořechy, robi maso, seitan. A pro lakto-ovo-vegetariány je vhodným zdrojem bílkovin mléko a mléčné výrobky a vejce.

Slyšela jsem, bohužel, že teď prakticky není na trhu k mání sója geneticky nemanipulovaná. :(

Jinak myslím, že třeba vejce je jedna velká bílkovina :).

Judyna — 22. 3. 2015 16:33

Barča napsal(a):

Judyna napsal(a):

Holky, obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.

Cože ?!?!? :co: A já tak miluju kopřivový špenát! A kopřivový koláč! To je úúúúžasné!:supr:

http://bylinky-do-kazde-rodinky.webnode.cz/blog/
http://jezte.cz/kopriva-jako-lek-i-potravina/

Já ji používám na jaře kvůli chudokrevnosti a celkově mám tak nějak pocit, že mi vlévá "sílu do žil". Ale jsem příliš měkká, dělám si z ní jen čaj. A "druhákem" pak hnojím kytky :). Těm to taky prospívá.

Barča — 22. 3. 2015 17:18

Judyna napsal(a):

Já ji používám na jaře kvůli chudokrevnosti a celkově mám tak nějak pocit, že mi vlévá "sílu do žil". Ale jsem příliš měkká, dělám si z ní jen čaj. A "druhákem" pak hnojím kytky :). Těm to taky prospívá.

Taky mám pocit, že mě neuvěřitelně vzpruží. Zkusilas ten špenát? Pokud ne, zkus. Dokud jsou kočivy malé, je výborný i pro jemné nátury :). (Kočiva je mé láskyplné oslovení, aby mne rády viděly.)

Judyna — 22. 3. 2015 18:39

Nezkusila, ale třeba se jednou pochlapím :storstark:

helena — 22. 3. 2015 18:42

třeba se jednou pochlapím
Neboj... hodnýho nepálí... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Jsem je kdysi drůbeži trhávala bez rukavic... a nevadilo mi to.

Judyna — 22. 3. 2015 18:50

Já je trhám taky bez rukavic, ale mě pálí hrozně, zvlášť tyhle mladé potvůrky, které trhám celé. Když už pak povyrostou a trhám jen listy, tak to už nepálí (ne tak moc).
Takže tu Tvou zcela nevhodnou poznámku že jako hodného nepálí úplně přehlížím :gloria:

helena — 22. 3. 2015 18:56

ale mě pálí hrozně
Mráz kopřivu nespálí... http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
(řekla si paní Kopřivová a odnesla starýmu zimník do frcu...)

mia — 22. 3. 2015 19:21

Paní kuchařka z mého dřívějšího zaměstnání nám kdysi přinesla na ochutnání salát z kopřiv a po počáteční nedůvěře byl kupodivu docela chutný a začala jsem ho dělávat taky - mladé kopřivy nakrájet a zalít výrazným sladkokyselým nálevem s nakrájenou cibulí, jaký se dělá na klasický rajčatový salát. Není nijak zvlášť pálivý a dá se použít jako každý jiný salát normálně k jídlům.

Judyna — 22. 3. 2015 19:39

U nás se dávaly do nádivky. Akorát to mělo tu chybu, že nádivka se dávala do kůzlat.....

Judyna — 22. 3. 2015 19:40

Jinak k těm bílkovinám - myslím, že hodně jich má tvrdý tvaroh nebo i tvrdé sýry. A pak ořechy, hlavně mandle.

Hruska01 — 19. 4. 2015 20:21

Já jím hodně rostlinných bílkovin jako náhražku masa, luštěniny, sojové maso, tofu, tembeh, Robi maso atp.

jarka.modra — 9. 6. 2015 11:07

babicka dela koprivovy spenat a ten mi chutna vic nez normalni spenat :D hned ji napisu at mi ho udela urcite ma zasoby zamrazeny kopriv.. zname babicky :D

NelinkaHot — 10. 7. 2015 18:59

Nemáte zkušenost třeba i s nějakýma doplňakama stravy, jako třeba drinky, tyčinky a tak? Nemám moc čas na vaření :/