Dorka — 27. 2. 2015 21:21

Prosim, nevite nekdo, jestli existuji nejake stranky, kde jsou jednoduche ukoly s touto tematikou?
Nebo literatura k okopceni, nebo tak neco...
PS:Omlouvam se,ze mi ten dotaz proklouzl do “zverince“  :kapitulation:

Judyna — 27. 2. 2015 22:10

http://alzheimernf.cz/pro-pecujici-a-pa … y-a-lecby/

...třeba tam něco najdeš....

Dorka — 28. 2. 2015 8:20

Diky, Judy, skvely material k prostudovani, moc se mi hodi...

lupina montana — 28. 2. 2015 15:31

Nevím, jestli se na to používají podobné metody jako na afázii - vyzistím a kdyžtak napíšu, protože na to máme doma odborníka. Ale třeba se to nebude dát použít, to nevím.

Dorka — 28. 2. 2015 16:01

Diky, Lupi, predem... Mela jsem pomerne dobre pracovni listy od klientu, ale ja koza je se stareckem vyplnila, misto abych je okopcila.... Pro dalsi adepty...

modrovous — 6. 3. 2015 22:41

Tady by s Ti mohlo něco hodit, jsou tam i materiály k procvičování mozku ke stažení v PDFku.
http://www.vzpominkovi.cz/laicka-verejn … -pecujici/

Barča — 7. 3. 2015 13:40

Myslím, že je důležitá každodenní orientace v časoprostoru - kde jsem, co tam dělám, den v týdnu, měsíc,, roční období, rok, datum, jaká část dne a kolik je hodin. Vždycky jsem byla překvapená, jak hodně lidí, zvlášť dlouhodobě připoutaných na lůžko/k televizi, atd. toto naprosto, nebo alespoň částečně neví, a jak, když jsme to pravidelně (nejlépe každodenně) společně probrali, se jim tohle povědomí vrátilo, a jak jim pomohlo. A najít si body v časoprostoru, ke kterým lze vztahovat. Třeba tvoje návštěvy v týdnu, Dorko. Záleží na pacientech, co je a bylo pro ně důležité a co jim v paměti zůstalo a není nepříjemné.
Pokud mohou chodit, je fajn, když se co nejvíce pohybují, vnímají okolí a hovoří o tom.
Rozpoznávat tváře a jména, navazovat k nim příběhy a události. Připojit jim k sobě příběh a rozvíjet ho, spojovat každého bližšího s příběhy, událostmi.
Někdo rád luští křížovky, jiný rád sleduje slevové akce, to všechno je výborné. Křížovky lepší, než sudoku, ale zaplať pánbůh za všechno.
Číst/předčítat známé knížky. Pracovat rukama, spravovat, zašívat, žehlit. V mozku je obrovská oblast pro pohyb, zejména ruky.
Připomínat a slavit svátky (dušičky, advent, Mikuláše, Vánoce, Nový rok, čínský nový rok, masopust, půst, ......), sledovat, co se děje, hlavně místně.

Dorka — 24. 3. 2015 14:02

Díky všem, za odkazy, za rady, prosmejdila jsem a našla dobré věci, hm, taky studuju nejakou odbornou literaturu, tak díky moc...