daysulinek — 21. 11. 2014 15:04

Nenašla jsem tu takové téma, tak si pojďme dávat recepty na různé typy bábovek, já bábovky zbožňuju a budu ráda za každý nový nápad, jak to vylepši :) A můžeme i jiné dobré deserty, každý recept dobrý :)

Začnu receptem na dýňovo mrkvovou bábovku s ořechy
120 g dýně hokkaido
1 středně velká mrkev
2 vejce
50 ml obilného "mléka"
50 g vlašských ořechů
100 g hladké špaldové mouky
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
2 polévkové lžíce medu
2 lžíce řepkového oleje

Postup jednoduchý, co je tvrdé nastrouhat nebo nasekat, pak přidat sypké věci a pak tekuté a šup s tím do trouby :P

nikol.ambielova — 22. 12. 2014 11:09

daysulinek napsal(a):

Nenašla jsem tu takové téma, tak si pojďme dávat recepty na různé typy bábovek, já bábovky zbožňuju a budu ráda za každý nový nápad, jak to vylepši :)

Začnu receptem na dýňovo mrkvovou bábovku s ořechy
120 g dýně hokkaido
1 středně velká mrkev
2 vejce
50 ml obilného "mléka"
50 g vlašských ořechů
100 g hladké špaldové mouky
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
2 polévkové lžíce medu
2 lžíce řepkového oleje

Postup jednoduchý, co je tvrdé nastrouhat nebo nasekat, pak přidat sypké věci a pak tekuté a šup s tím do trouby :P

Hmmm až budou dýně, tak vyzkouším :) neměla by jsi recept na vánočku?

ama — 12. 1. 2015 20:41

Ahoj, bábovku peču tuto bez vajec a je dobrá. http://www.rychle.4fan.cz/?p=97

spunt — 25. 1. 2015 13:09

Já jednu "klasiku"
Ořechová bábovka

4  vejce,200 g moučkového cukru, vanilkový cukr, prášek do pečiva,150 g oleje,100 g strouhaných ořechů,400 g hrubé mouky,¼ l mléka,50 g pískového cukru



Žloutky třeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáváme vanilkový cukr a po troškách olej. Po našlehání vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, mléko a strouhané ořechy. Z bílku ušleháme sníh, po lžicích přidáváme pískový cukr a ušleháme do husta. Lehce jej vmícháme do těsta, které nalijeme do větší formy. Vložíme do středně vyhřáté trouby. Po chvilce příkon tepla zmírníme a dopečeme.

Bábovky je klasická forma úplně plná.

daysulinek — 28. 1. 2015 11:32

TeĎ o víkendu jsem pekla jablkovou bábovku se stévií

    400 g nastrouhaných jablek
    400 g špaldové celozrnné mouky
    25 tablet SteviGuard nebo 1,5 g práškové stévie
    200 ml kokosového nebo řepkového oleje
    3 vejce
    prášek do pečiva bez fosfátů
    špetka skořice
    špetka soli
Mouku, nastrouhaná jablka, Stévii, olej, žloutky, skořici, prášek do pečiva smícháme, přidáme z bílků ušlehaný sníh a dobře promícháme. Dáme do vymaštěné a moukou vysypané formy a do vyhřáté trouby. Pečeme cca 60 minut při 180°C.

daysulinek — 28. 1. 2015 11:38

nikol.ambielova napsal(a):

Hmmm až budou dýně, tak vyzkouším :) neměla by jsi recept na vánočku?

Ještě jsem sama vánočku nepekla, ale recept jsem ti našla, na příští rok už taky zkusím udělat domácí, letos to nějak nevyšlo...

Špaldová vánočka:

    480 g Country life mouka špaldová celozrnná jemně mletá
    100 g třtinového cukru
    200 g másla
    3 žloutky + 1 vejce na potření
    35 g droždí
    250 ml mléka
    špetka soli
    hrst rozinek namočených v rumu
    hrst sekaných mandlí
    citrónová kůra

Rozinky namočíme  do rumu, aby dobře nasákly. Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí. V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Přidáme rozinky i s rumem, citrónovou kůru, sůl a část sekaných mandlí. Zbylou část mandlí si necháme na posypání vánočky. Přidáme zbytek vlažného mléka a kvásek. Vše opatrně promícháme a postupně přidáváme 400 g proseté špaldové mouky. Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme moukou a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, kde použijeme zbývajících 80 g mouky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být vláčné, nemělo by se lepit, případně můžeme přidat mouku. Vypracované těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vyválíme na stejně dlouhé válečky. Nejdříve upleteme ze 4 dílů spodní patro, poté ze 3 dílů druhé patro a ze dvou dílů vrchní patro.  Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Vánočku pečeme prvních 15 minut při 190 stupních, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a dopečeme, přibližně hodinu.

Bobulka5 — 3. 2. 2017 13:05

Mám v plánu dělat banánovou:)))