AlisaKarásková — 30. 1. 2014 16:02

Jak často obvykle chodí kontroly z FÚ? Dneska slavíme jako firma s.r.o. 3 narozeniny, druhá společnost FO má 4 roky. Mám se tedy chystat už letos? Daně i odvody z mezd platíme včas a někdy i dopředu před termínem.  Ale já jako účetní mám velmi malé zkušenosti co se týče znalosti zákonů, bohužel mám na starosti ještě prodejnu a sklady takže moc času na studování mi nezbývá. Vždycky když něco chtějí docela se bojím, že jim nebudu rozumět.  Bylo by lepší si  zaplatit daňového poradce? Jednatel nechce,že není třeba a zvládnu to, já se tak jistě vůbec necítím. Vystudovala jsem střední odbornou školu podnikání a služeb a absolvovala jsem jen 4měsíční kurz účta,který mi nedal víc než škola.

Cirilla — 1. 2. 2014 17:01

Aliso, zbytečně se neplaš. Pokud platíte včas, tak na vás čas mít nebudou. Firem je moc a kontrolorů FÚ málo, chodí hlavně na udání nebo k těm problémovým co neplatí nebo jsou dlouhodobě ve ztrátě. Za 12 let u malé soukromé firmy jsem zažila kontrolu pouze jednou, a to až v 11 roce kdy nebyli peníze a majitel přestal platit daně za zaměstnance. Zkontrolovali si pouze toto, nic jiného je nezajímalo. Za 7 let v nynějším zaměstnání jsme měli jednou kontrolu na DPH, protože jsme měli mimořádně velké vratky DPH, tak si zkontrolovali z jakého důvodu.
Ale lepší je počítat s horší variantou, že můžou přijít kdykoli. Zkus navrhnout jednateli, zda by aspoň nepřistoupil na to, že vám jednou za rok daňový poradce projde účetnictví a eventuelně upozorní na případné chyby. A měla bys aspoň chodit na školení, najít si na to čas. Účetnictví je dnes tak složitá oblast, že bez soustavného vzdělávání se neobejdeš. I za tu cenu, že se budeš učit ve volném čase.