pajanep — 26. 1. 2014 19:07

Ahoj babinetky,
potřebuju radu, zkušenosti, uklidnit,názory...Vím a respektuju absolutně to,že to stejně záleží jen na tom, jak si to rozhodnu já a případně lékařská věda :).
Jsem v 7tt, je mi přes 30, moje první :dudlik: . Už od začátku nemám absolutně žádné problémy, jen trošku cítím prsa. Nevolnosti, únava, nic...(to mám po mamině, taky o nás nevěděla, ségra taky nic). Práci mám sedavou, jsem kancelářská myš. Jen zvedám telefony a datluju do PC..
V práci jsem dohodnutá, že v květnu za mě nastoupí kolegyně a já v klidu a míru odejdu - podle zdravotního stavu samozřejmě.
No a teď v sobotu večer (klasika :)) se mi spustila jakoby menstruace. Trvalo to jen jednorázově, neměla jsem žádné bolesti, jen ze mně vytekla krev - světlá a pak už jen chvilku špinění. Přišlo to v době, kdy bych normálně měla menstruovat...
Okamžitě jsem letěla do porodnice, zburcovala půl města. Ultrazvuk byl v pohodě, :dudlik: prý odpovídá svému věku.
Dostala jsem Utrogestan a mám přijít pozítří na kontrolu, že mi napíše neschopenku.
No a teď co chci - když nemám žádné bolesti, krvácení přišlo a odešlo,  UTZ v pohodě, mám zůstat doma? Měla to některá maminka taky podobně? A nebo si poležela chvilku doma a když nebyly problémy, tak se nechala uschopnit?
V úterý to s mojí Dr. samozřejmě proberu, řeknu jí, že nemám potíže a jaký má ona na to názor, ale znáte to. Já jsem člověk plánující ,netrpělivý, hledám jakoukoliv podporu a názory, protože do úterka se tu doma zblázním :dumbom:

Ronja — 26. 1. 2014 20:37

Ahoj,
krvácela jsem v obou těhotenstvích a vše bylo v pořádku. Teď podruhé jsem to měla jako ty, jednorázové silnější krvácení (já teda dost silné), jen o něco později. Dřív se na všechno doporučoval klidový režim a i dnes se zejména v okresních špitálech s tímto přístupem setkáš - jakmile těhotná krvácí, šup s ní do nemocnice nebo aspoň nakázat ležet doma.

V prvním těhotenství jsem to dodržovala, protože jsem se bála. Teď podruhé jsem se bála už míň a navíc jsem chtěla vědět, co je tom zázračném klidovém režimu pravdy, protože jsem se potřebovala starat o dvě děti. Takže jsem si k tomu hodně načetla a pokud nemáš jiné problémy a už nekrvácíš, není v podstatě k neschopence důvod. Chce to žít trochu v poklidu, žádné sportování, zvedání těžkých věcí apod., ale není naprosto nutné ležet (= být doma na neschopence). Naopak je prokázáno, že prodloužený pobyt na lůžku zhoršuje fyzický a psychický stav těhotné. Takže pokud pracuješ ráda, máš sedavé zaměstnání a nestresuje tě to, doporučuju neschopenku nebrat a v klidu do práce chodit. Pokud se má něco stát, to, že budeš ležet s nohama nahoře, tomu nezabrání.

BaraBara — 27. 1. 2014 8:50

Ja u prvniho ( take po 30 :)) take krvacela. Dostala jsem Utrogestan a Ascorutin a zustala cca 14 dni doma. Krvaceni prestalo, ale nelezela jsem s nohama nahore. Jen byla spis v klidu a neco do prace delala z domova. Po 14 dnech jsem se nechala uschopnit a sla do prace. No hned druhy den v praci jsem zacala opet krvacet a to tak, ze jsem fakt myslela, ze je konec. Takze opet neschopenka a az do konce tehotenstvi a dopadlo to dobre. Ted u druheho jsem mela to same krvaceni jako s prvnim, ale to bohuzel nedopadlo a to jsem byla v pohode doma s prvnim. Takze opravdu to priroda zaridi bez naseho pricineni.

keks — 27. 1. 2014 9:40

Ahoj Paji,

ono asi záleží, z jakého důvodu krvácení je..pokud by byl třeba hematom, tak bych doma určitě zůstala a dokonce i ležela..pokud by byla příčina jen v tom, že zrovna mám dostat MS, tak bych to s tím ležením zase nepřeháněla...no na tvém místě bych tedy alespoň pár dnů na neschopence zůstala, pokud by bylo vše OK, tak bych do práce určitě šla...

V mém případě - v prvním nepovedeném těhotenství - ve 14 tt lehké špinění a bylo všechno špatně...jednalo se o zamlklé těhotenství...tedy do druhého dne, než jsem šla na revizi, už jsem krvácela hodně a měla i velké bolesti, ale začlo to opravdu takto...ve druhém (již povedeném :)) těhotenství jsem začla špinit v 16 tt, hnala jsem hned k Dr., měla jsem šílený strach, že se situace opakuje, ale bylo naprosto vše v pořádku, pak už jsem nekrvácela, nic...a doktor mě jen řekl, že se mám víc šetřit, žádný pohlavní styk, atd., a neschopenku nenapsal, měla jsem též sedavé zaměstnání...taky mě sdělil, že lepší do práce a nepřemýšlet nad blbostmi, než být doma a vsugerovávat si něco do hlavy...pokud by ale něco zjistil, třeba i ten hematom nebo že se otvírám, určitě by mě doma nechal...takže záleží na situaci a jak psala Ronja, pokud se má něco stát, ani ležení s nohama nahoře nepomůže...

eva4444 — 27. 1. 2014 22:46

Jednou jsem mela neschopenku pro podobný problém, nechala jsem se po týdnu uschopnit. Vse ok.