Heluška — 3. 9. 2013 22:45

Potřebovala bych chytré hlavy.
Na co si dát pozor při prodeji bytu jak s realitkou, tak bez ní.
Funguje někde nějaký obecně platný formulář prodejní nebo kupní smlouvy?
Zatím informaci o prodeji jen tak volně šířím mezi známými, ještě mi nehoří koudel u zadku, ale možná budu muset zapojit i realitku . Názory jsou různé až hrůzné.

O prázdninách jsem byla v Chebu a trochu jsem pátrala po něčem menším, protože  z Karviné mám v plánu odejít do Chebu.
potíž je v tom, že větší část peněz na koupi menšího bytu mám vázané  právě ve stávajícím bytě. Což samozřejmě situaci  komplikuje.

Jednu šanci jsem prošvihla už v květnu. Bylo to moc rychlé, padl tam pojem Smlouva o smlouvě budoucí. Hmmm.
Docela z toho mám těžkou hlavu.
Jaké máte zkušenosti vy s prodejem či koupí bytu ?

Jaku — 4. 9. 2013 8:29

Pane jo, z Karviné do Chebu - a tady si seš jistá,že nejdeš z deště pod okap při nejlepším?Neměly by tvoje otázky začínat u tohoto faktu či pochybnosti?

Ale k jádru pudla: se tě zeptám,jestli seš podruhé na netu,když se ptáš,jestli jsou zde nějaké formuláře na Kupní smlouvy apod.?POprvé jsi byla určitě při registraci tady,ne ;)

S RK máš další šance,že byt prodáš rychleji,mohou dovést více zájemců,ale okaučuj si,at vodí skutečné zájemce,ne bytové turisty.

Jestli nechceš přijít o byt a také o peníze za něj,doporučuji úschovu peněz v bance(žádnou úschovu v rk či u advokáta),kam kupující složí celou částku a až jim tam předložíš originál výpisu z katastru o převodu bytu,potvrzení o zapl.daně z fú + příp.další nutné dokumenty(kupní smlouvu).V každé bance tuto službu poskytují,ceny různé,poplatek dle uvážení je možno rozdělit mezi obě strany nebo budeš platit jen ty,ale máš tady jistotu,že s tvými penězi žádný advokát nepláchne do čuda.

Heluška — 5. 9. 2013 11:18

Jaku, za radu moc děkuji, ve světě financí tancuji na tenkém ledě. Budu na to pamatovat . Nenapadlo mě, že by se mi to mohlo stát- teda že RK občas klienta podfouknou vím, jen jsem nepřemýšlela nad tím, jak. Tak už to vím a dám si pozor.

Na netu samože nejsem podruhé, ale já postaru řeším nejraději věci z oka do oka , s papírem , poznámkami, dotazy v ruce.
Nemám ani e-banking a neumím ani nakupovat třeba z Aukra , či jiných obchodů. Pokud jsem to udělala, tak to bylo na dobírku. Tomu rozumím, to mi vyhovuje.
Takže tvá lehce jedovatě-posměšná poznámka mě trochu mrzí. Ten umí to a ten zas tohle a o tom to je.

Z Karviné do Chebu  -no,  doufám, že to mám promyšlené dobře, seznámit se s novými lidmi mi nedělá problém a rozhodla jsem se to pojmout jako nové dobrodrůžo.  Nějaké drobné kontakty už jsou.
Dcera chodí s fenkami na agillity a docela natvrdo mě na jejich jedné soutěži zapojila do pořadatelských povinností.  Takže to bylo pro mě jako vítaná seznamka a taky jako nový člověk jsem mohla ukázat, že jsem šikovná a použitelná důchodkyně . prospěch pro obě strany.
Dokonce mi  dcera v Chebu domluvila i brigádu.
Byla u ní  v srpnu  asi tři týdny a měla jsem dost času i prostoru si Cheb hezky projít a moc se mi líbí jeho památky, uličky a musím říct, že i lidé jsou tam nějak méně vystresovaní ve srovnání s lidmi tady u nás.
Jaku, jaký rozdíl je mezi bytovým turistou a někým, kdo vážně chce koupit byt a chce si ho nejprve prohlédnout?
Možná i já jsem se podle tebe chovala jako ten turista, protože jsem si tam pár bytů, které mě zaujaly, nechala ukázat buď makléřem, nebo stávajícími majiteli.
Nechala jsem ten byt na sebe působit, představovala jsem si různé situace, porovnávala jsem stav těch bytů, vyhodnocovala, co to bude stát, než bude obyvatelný, v jakém prostředí je.
Třeba se mi líbil 1+1, dezolátní stav není překážkou. úpravy by proběhly a měla bych to podle svých představ a to je plus. Když byla okna zavřená, vše bylo OK, ale nechala jsem si otevřít okna a blízkost křižovatky se projevila. Občas se musí i větrat(makléř mi navrhl, ať je tedy nechám zavřené), v létě mám alespoň na straně od slunce něco otevřeného, ale tady jsou okna jen ke křižovatce. Sice nějaký odstup a keře tam jsou, ale co mě až vyděsilo a to rozhodlo, že nejen průběžný hluk aut , tůrujících motorek, ale ty vibrace, ty to rozhodly.
Jinak- zvýšené přízemí je pro starší lidi ideální. Širší centrum města- ideální, kousek k dceři do jejího salonu- ideální, vše potřebné v dosahu. Poměrně velká předsíň, fakt se mi líbil a dovedla jsem si ho představit po opravě. Ani cena nebyla špatná.
Kdybych tam nevlezla , asi bych po zbytek života naříkala, že to nebyla dobrá volba.
Taky slyším auta za okny, ale nedá se to srovnat.

Jaku — 5. 9. 2013 13:13

Tak to je jiná,když tam máš dceru - a v chebu je známá restaurace Špalíček,není-liž pravda?Sorry za tu trochu kousavou poznámku o netu,jsem si myslela,že píše mlaďoch,tak to tě obratem chválím :jojo: a jako důchodkyně už jsi za vodou.

Seš dobrá,jak sis chytře v bytě otevřela okna - a hned si věděla,co bude za problém.Taky je dobré právě i proto chodit na prohlídky bytů radši přes den,přes prac.dobu,kdy je nejvíc živo,než v neděli vpodvečer,žejo?To by ti možná až tak ten hluk nepřišel,ale máš naprostou pravdu,je to neštěqstné umístění bytu-na křižovatce.

Pokud by to šlo,lepší je byt kupovat přímo od majitele,nechci házet všechny makléře do jednoho pytle,ale...Navíc provize minimálně 30tis.,o kterou se ti navyšuje cena bytu za jejich neadekvátní úkony je také neadekvátní.Vyjde to mnohem už levněji toto řešit přímo přes právníka a jak jsem psala - nejjistější je Jistotní účet v bance na úschovu peněz než dojde k převodu nemovitosti.

Někdy je s koupí nevyhnutelné začít přes makléře, - ale až budeš vědět jeho přesnou adresu+číslo bytu,lehce se na katastru dopátráš majitele....

Tak ti přeji šťastnou ruku při výběru bytu :)

Heluška — 6. 9. 2013 18:32

Díky

Veriseek — 11. 2. 2015 11:58

Ahoj, tuhle jsem broudala po netu a hledala nejaky byty v dobre cene,  mate s dražbami bytu či domů nekdo zkusenosti? Jak to funguje?

LuckaMerta — 13. 2. 2015 13:53

Veriseek - Tuhle mi manzel taky neco ukazoval na netu, zpocatku jsem tomu moc neverila, ale kdyz jsem si tam zavovali vse nam vysvetlili, tak uz jen cekame na konecnou cenu, domecek budeme mit jako prazdninovou chatu.:)

Veriseek — 15. 2. 2015 22:08

Aha a je to bezpecne? Nemuze se pri tom neco stat? Jezdite na aukce jako takove ci byva primo neco jen na netu?

LuckaMerta — 17. 2. 2015 13:31

Ja myslim ze ne, zalezi asi u jake spolecnosti nebo kde ty aukce probihaji, ale co jsem se nato koukali doma my, tak ty domy na prodej jsou uz ve vlastnictvi statu, tak to me zaujalo.:)

Veriseek — 19. 2. 2015 17:45

Jo jo, diky za info.:) kdyztak mi na mejl posli prosim nejaky blizsi info o te firme ci spolecnosti co tohle dela.:)

LuckaMerta — 22. 2. 2015 12:48

No nemas zaco, rada pomuzu, uz jsem ti nektere veci poslala na mejl, tak nato jukni a uvidis zda do toho pujdete.:) Ale maji tam obcas opravdu dobre kousky.:)

Veriseek — 24. 2. 2015 10:37

Jo diky, vse mi doslo.:) Uz jsem to ukazovala i manzelovi a byl z toho nadseny jake veci v te drazbe nabizeji..:)

LuckaMerta — 4. 3. 2015 8:06

Jo jo, nekdy tam clovek najde dobry kousky.:) Zvlaste pokud ti nejde o to, aby to zbozi bylo uplne nove.:) A je fain, ze vsechny ty veci co jdou do drazby, jsou uz v rukach statu.:)

Maarkytka — 9. 3. 2015 19:40

Taky jsem se s manzelem uz bavili o koupi ojeteho auta, v autobazarech to sidej, pretahuji kilometry, tak to jsme zamitly uplne.:(

Zdena88 — 18. 3. 2015 8:47

No auto z bazaru jsem uz uplne zavrhla! Po tom co si od tamtud kamarad koupil a za pul roku tolik opravdu, ja bych do toho nikdy nesla!

Maarkytka — 24. 3. 2015 8:55

To je pravda, clovek si nato musi davat pozor.:) Co jsem ale hledala na netu, tak jsou v mode koupe automobilu z aukce, jsou ve vlastnictvi statu, tak to by se nic menit nemuselo.:)

Emuska — 13. 9. 2015 18:27

Co koupe nizkoenergetickeho bytu uvazoval jste o tom uz nekdo?

morpheus — 31. 5. 2016 19:34

Ahoj babice. Potreboval bych info, ve ktere casti Usti nad Labem by jste doporucovaly koupit byt. V podstae by se melo jednat o cast mesta pokud mozno bez nasich snedych spoluobcanu, nestojim o konflikty se zakonem :) Diky.