JPMB — 20. 5. 2013 21:34

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s vestibulárními clonami.

V sobotu 18.05.2013 mému synovi byli dva roky. Dneska jsem s ním byla u zubařky na preventivní prohlídce. Zatím má 16 zubů (chybí mu všechny pětky). Naše zubařka je zároveň i ortodontistka (zubař přes rovnátka). Kaz nebyl naštěstí žádný, ale zdálo se jí, že má křivé zuby. V rodině jsme nikdo rovnátka neměli, takže si zubařka myslí, že to má z "cucání" ukazováčku - od narození si ho v jednom kuse cucá (dudlík vůbec nezná, nedávali jsme mu ho, tak si místo toho asi našel prst).

Zubařka nám na ty křivé zuby prodala (za těžké prachy) vestibulární clonu s kapucí. Vypadá to jako dudlík, jen místo měkkého "cumlíku" je tam takový háček, který se má zaháknout za dolní řezáky. Celá ta clona je v pusince, ven kouká jen kroužek.

Prosím maminky, co s tím mají zkušenosti, jak často dávat? Dneska to má prvně, tak jsme mu to dali na spaní po obědě, na spaní na noc. Manžel řekl, že by mu to dával ráno a večer (ať to má cca 1 až 1,5h v kuse v puse). To se mi zdá až přílišné trápení, není třeba lepší každou hodinu popř. každé dvě hodiny třeba na 20 minut. (myslím kratší dobu, víckrát za den).

Zatím s tím strašně bojujeme, nechce si to nechat dát do pusinky, když už mu to tam dáme, tak stejně brečí a ten háček nedrží zaháknutý za zubami. A když pak konečně zavře pusu, tak se stejně nedá zkontrolovat, zda to má zaháknuté nebo zda to jazykem nevystrčil. Sama jsem si to zkusila dát do pusy a i se zavřenou pusou není problém jazykem to háček vyháknout.

Jestli, když to bude mít třeba přes noc, celou dobu na nesprávném místě, zda mu to spíš neuškodí než pomůže. Nevím.



Ta clona vypadá takto:
http://www.nomia.cz/produkty/funkcni-ap … a-s-kapuci

Eva. — 21. 5. 2013 7:42

Hodně nenápadná reklama. :dumbom:

JPMB — 21. 5. 2013 8:46

Eva. napsal(a):

Hodně nenápadná reklama. :dumbom:

To neměla být reklama, jen jsem chtěla, abyste věděli o čem mluvím.

Přesto dík za pomoc při řešení mého problému.

kostka — 21. 5. 2013 9:01

Dávala bych tak, abych tím syna co nejméně trápila. Celkově mi příjde zvláštní u dvouletého prcka řešit křivé zuby.
My taky nedávali dudlík a vůbec si neumím představit dát takový aparátek do pusinky dvouletého prcka, který už mluví a pokud není na dudlík zvyklý....zkusila bych se poradit ještě někde jinde.

Eva. — 21. 5. 2013 9:37

Pokládám za nesmysl už jen chodit s tak malým dítětem k zubaři, pokud nemá problémy. Slyším to poprvé. A za maximální nesmysl řešit teď křivé zuby a ještě tak drastickým způsobem. :dumbom:
Si taky necháš vnutit cokoliv. :dumbom:

helena — 21. 5. 2013 9:46

Pokládám za nesmysl už jen chodit s tak malým dítětem k zubaři, pokud nemá problémy.
Stomatologové to za nesmysl nepokládají... první preventivka se doporučuje už v jednom roce - právě proto, aby se případné problémy zjistily. A věř, že je to informace od pramene.

kostka — 21. 5. 2013 10:00

Evo, slyšíš to prvně asi proto, že nemáš malé děti. Přesně, jak píše Helena, dnes se s dětmi chodí k zubaři odmala. Taky proto, aby si na zubaře zvykly, a později se nebály otevřít pusinku, ukázat zoubky. Naše první návštěva byla o tom, že dr. povozil na křesle a zoubky spočítal.

Eva. — 21. 5. 2013 10:21

Mám malá vnoučata. A k žádnému zubaři ještě nechodíme. Je to příliš brzy. K čemu chodit k zubaři s tříletým dítětem. Myslím si, že některé věci se dneska dost přehání. Včetně toho sajrajtu do pusy, co se jmenuje vestibulární clona s kapucí. heh. Sama ta maminka píše, že si to zkoušela dát do pusy. To je týrání, co popisuje, jak drobečka nutěj, aby to měl v pusince. :dumbom:

Eva. — 21. 5. 2013 10:26

A věta - zdálo se jí, že má křivé zuby, je poněkud zvláštní od zubaře. Zubař by měl vědět, jestli zuby křivé jsou anebo ne a ne že se mu něco zdá. Že se jí "zdá", že jsou první zoubky křivé, ještě neznamená, že budou i stálé. Spíš si myslím, že paní zubařka si hezky vydělala na nesmyslu, který k ničemu není. :dumbom:

JPMB — 21. 5. 2013 11:09

Paní Evo jste na mně dost drsná v názorech, ale musím Vám dát za pravdu. Nechám si v nutit všechno, ale tentokrát byl u toho i manžel. Také mám ten pocit, že zubařka vydělala na nesmyslu. No těžko říct, ona je odborník, ne já.

Ten "nesmysl" máme druhý den, malý se dost brání, ráno vydržel to mít v puse hodinu, potom se dožadoval vyndání. Budu se snažit mu to dávat, tak abych ho co nejméně trápila. Já jsem takový zbabělec, když mi to zubařka dala, neodvažuji si mu to vůbec nedávat. Asi to bude chtít nějaký kompromis.
Zubařka říkala, že to od ní má víc dětí a že zatím si každé zvyklo. Tak uvidíme.

Jinak se také dost divím, proč dvouletému dítěti se mají rovnat mléčné zuby. Já jsem ročník 82, co mi říkala máma, tak se dřív chodilo k zubaři až od tří let, mléčné zuby se nerovnali, snad prý se ani nespravovali kazy, prý se zkažený mléčný zub buď nechal nebo vytrhl.

Teď se chodí k zubaři od 1. roku. Zkažené mléčné zuby se plombují bílými plombami a dvouletým dětem se dávají "rovnátka."

Co mi říkaly maminky na hřišti, tak většinou jim zubaři říkají, ať odnaučí děti zlozvyku cucání prstů a mléčné zuby se pak srovnají samy. Je fakt, že synovi manžel řekl, že když ho uvidí cucat si prst, že mu dá to "rovnátko", je pravda, že si syn už rozmýšlí, zda si prst dá do pusy nebo ne.

Pro syna je to tedy spíš strašák, než něco, co by si měl dát dobrovolně do pusy (v návodu je, že by si to mělo dítě dát do pusy dobrovolně, ale řekni to dvouleťákovi).

V tom návodu jsou ještě další zajímavosti:
1. že by to mělo mít dítě v puse několik hodin denně (v kuse), třeba při sledování televize nebo při hře
- to se má dvě hodiny koukat na televizi?
- při hře? vždyť se s tím nedá mluvit ani se smát

2. když se dítě brání, vysvětlit mu, že potom bude mít krásné rovné zoubky
- dvouleté dítě žije z minuty na minutu, toho tak zajímají nějaké zuby

3. je to na odbourání zlozvyku cucání prstu + úprava nerovných zubů
- to tom co se postavení zubů upraví a odbourá se cucání prstů, preventivně dávejte "rovnátko" ještě 4 až 6 měsíců, aby se původní stav nevrátil
- tak to asi musí děti nosit do smrti, aby se jim to nevrátilo

helena — 21. 5. 2013 11:10

K čemu chodit k zubaři s tříletým dítětem.
Máš pravdu... první návštěva stomatologa je pro malý dítě nejlepší na pohotovosti kolem třetí ráno, když ten zoubek tak moc bolí... http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif 
Že se jí "zdá", že jsou první zoubky křivé, ještě neznamená, že budou i stálé.
Jistě, neznamená... ale taky to může bejt úplně naopak, když například ty trvalý zoubky nemají dost místa. Jednomu z mejch dětí takhle vytrhli dva úplně zdravý mlíčný zuby, aby pak neměl větší problémy.

JPMB — 21. 5. 2013 11:28

helena napsal(a):

K čemu chodit k zubaři s tříletým dítětem.
Máš pravdu... první návštěva stomatologa je pro malý dítě nejlepší na pohotovosti kolem třetí ráno, když ten zoubek tak moc bolí... http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif 
Že se jí "zdá", že jsou první zoubky křivé, ještě neznamená, že budou i stálé.
Jistě, neznamená... ale taky to může bejt úplně naopak, když například ty trvalý zoubky nemají dost místa. Jednomu z mejch dětí takhle vytrhli dva úplně zdravý mlíčný zuby, aby pak neměl větší problémy.

Říkám si jestli mám zubařka nedala nějaký nesmysl, ale zase, proč by to dělala. Můžu si říct malý to nechce, tak ho nebudu trápit, ale co pak, co když mu pak budou muset provádět ještě něco horšího, trhat nebo tak. Fakt nevím, co dělat, zatím je to pro syna opravdu trápení, má to v pusince, sedí ani se nehne, úplně apatický.

Eva. — 21. 5. 2013 11:45

JPMB napsal(a):

Říkám si jestli mám zubařka nedala nějaký nesmysl, ale zase, proč by to dělala. Můžu si říct malý to nechce, tak ho nebudu trápit, ale co pak, co když mu pak budou muset provádět ještě něco horšího, trhat nebo tak. Fakt nevím, co dělat, zatím je to pro syna opravdu trápení, má to v pusince, sedí ani se nehne, úplně apatický.

Jestli se dala ukecat od dealera i zubařka a koupila tu blbinku za "těžké prachy", tak halt ukecala vás a zase vám to za "těžké prachy", jak píšeš, prostě prodala. :vissla: Zubařka je (měla by být) sice odborník, ale taky je to člověk... ;)
A nerozumím, proč mi vykáš. Na netových diskusích se na věk přece zřetel nebere.

helena — 21. 5. 2013 11:55

Z čirý zvědavosti jsem si našla aspoň rámcový informace - a došla k zajímavýmu výsledku. Většina maminek na diskusích se shoduje, že nebude svoje dítě "trápit"... no a tohle je pohled z druhý strany http://www.nomia.cz/files/katalogy/2012 … -clony.pdf

Eva. — 21. 5. 2013 11:57

heleno, no bodejť. Nomia je přece distributorem. Když něco prodáváš, máš obvykle zájem to prodat a ne to kupujícímu rozmlouvat. :D To dá rozum, ne?

helena — 21. 5. 2013 12:09

Když něco prodáváš, máš obvykle zájem to prodat
Myslíš jako třeba tady? http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
pediatriepropraxi.cz/savepdfs/ped/2008/02/15.pdf
Nebo apriori podezříváš každýho doktora, že si chce akorát namastit kapsu?

Eva. — 21. 5. 2013 12:11

heleno, nemám zapotřebí se s tebou dohadovat. Tuto tvou parketu ti nechám.
Podle mého názoru je ten vestibulární nesmysl pěkná blbost. Teď už nebudou nosit rovnátka děti, co mají vyrostlé stálé zuby, ale budeme týrat mimísky. :D Už jen chybí "rovnat zoubky", když je děťátko u maminky v děloze. A jistě by se dalo něco vymyslet i jako prevence pro budoucí maminky. :D Co maminky, samozřejmě i pro budoucí tatínky. :D
Howgh :D

Kaly — 21. 5. 2013 12:26

No diskuzi jsem nečetla celou, ale já bych to v životě Matýskovi nedala. Vždyt to má mléčné zuby a ty stejně vypadnou tak co.

JPMB — 21. 5. 2013 12:53

Kaly napsal(a):

No diskuzi jsem nečetla celou, ale já bych to v životě Matýskovi nedala. Vždyt to má mléčné zuby a ty stejně vypadnou tak co.

No, zubařka právě říkala, že mléčné zuby "drží" místo stálým zubům. Když má křivé mléčné zuby, narostou mu křivě i druhé zuby.
Proč ale rovné mléčné zuby a nepočká až na rovnání stálých zubů to nevím, asi je snadnější narovnat mléčné? Ale zase, jaká je záruka, že když bude mít rovné mléčné, že budou i rovné stálé?

Mně ani nedělá problém mu tu clonu dávat, i když je přitom hrozný řev, mě nahání strach, že mu to nasadím špatně, že třeba hodinu, dvě hodiny tu clonu bude mít v puse a bude jí držet špatně, jestli mu to ty zuby ještě víc nezkřiví.

Dítě má otevřít pusu, ten "háček" na cloně se má zaháknout za dolní řezáky, pak má dítě skousnout a tu clonu držet.
Malý řve, pusu dokořán, dám mu clonu, zaháknu, pusu nechce zavřít a pořád řve, po půl hodině ho člověk přesvědčí, aby pusu zavřel, zdá se mi, ale že nestiskne pořádně a že se mu ta clona posunuje (asi ji i vysunuje jazykem). Myslím, že v zavřené puse vyšoupne tu clonu před dolní řezáky, takže tu clonu má mezi zubama a rtem, takže asi špatně.

No, ale je to pro dvouleté děti, tak snad se musí počítat s tím, že to nebudou držet pořádně? Nevím.

helena — 21. 5. 2013 12:55

nemám zapotřebí se s tebou dohadovat... Podle mého názoru
Máš recht... a taky názor... pevnej... :P
A když má někdo jinej, stačí přece říct "nemám zapotřebí"... páč "mám názor"... ;)


mě nahání strach, že mu to nasadím špatně, že třeba hodinu, dvě hodiny tu clonu bude mít v puse a bude jí držet špatně, jestli mu to ty zuby ještě víc nezkřiví
No tak se snad dojdi poradit s vaší paní doktorkou - ta by ti měla přesně říct co a jak a taky na všechno odpovědět.

Eva. — 21. 5. 2013 13:04

JPMB napsal(a):

No, zubařka právě říkala, že mléčné zuby "drží" místo stálým zubům. Když má křivé mléčné zuby, narostou mu křivě i druhé zuby. Proč ale rovné mléčné zuby a nepočká až na rovnání stálých zubů to nevím, asi je snadnější narovnat mléčné? Ale zase, jaká je záruka, že když bude mít rovné mléčné, že budou i rovné stálé?

Mně ani nedělá problém mu tu clonu dávat, i když je přitom hrozný řev, mě nahání strach, že mu to nasadím špatně, že třeba hodinu, dvě hodiny tu clonu bude mít v puse a bude jí držet špatně, jestli mu to ty zuby ještě víc nezkřiví.

Dítě má otevřít pusu, ten "háček" na cloně se má zaháknout za dolní řezáky, pak má dítě skousnout a tu clonu držet.
Malý řve, pusu dokořán, dám mu clonu, zaháknu, pusu nechce zavřít a pořád řve, po půl hodině ho člověk přesvědčí, aby pusu zavřel, zdá se mi, ale že nestiskne pořádně a že se mu ta clona posunuje (asi ji i vysunuje jazykem). Myslím, že v zavřené puse vyšoupne tu clonu před dolní řezáky, takže tu clonu má mezi zubama a rtem, takže asi špatně.

No, ale je to pro dvouleté děti, tak snad se musí počítat s tím, že to nebudou držet pořádně? Nevím.

To není obecná pravda. Setkala jsem se s dost dětmi, co měly první zuby nádherné a druhé křivé. Já sama jsem příkladem, ale mě srazilo auto, když mi bylo 5 let. A taky jsem se setkala s pár dětmi,co měly mléčné zoubky trošku nakřivo a druhé mají ok. Mléčné zuby sice "drží" místo stálým, ale pouze místo. Nezaručí, že stálé budou rovné. Zbytečně ho týráš. Jen proto, že doktorka blbě nakoupila, protože se nechá ukecat jako ty. :(
Takovou blbost, že když jsou křivé první, budou i druhé, to snad ani nemohl vypustit z pusy odborník.

Kaly — 21. 5. 2013 13:17

Taky si myslím, že to nějaká blbost. Zubařka jen potřebovala něco prodat. Já bych ji s tím pěkně hnala.
Souhlasím s Evou je to zbytečné.
Být tebou tak to vyhodím do koše. Stejně pokud to jde sundat tak je to na houby to si snad ty zuby pokřiví ještě víc.

helena — 21. 5. 2013 13:19

"Každé poškození mléčného chrupu může zásadním způsobem negativně ovlivnit zuby „druhé“. Příklad za všechny. Pokud se mléčné zuby zkazí, „druhé“ zuby (stálé) se mohou „založit“ nesprávně a způsobit tím např. nepravidelný („křivý“) skus či deformaci zubu.
Dokonce, pokud se mléčný zub předčasně vytrhne (např. kvůli jeho zkažení) a nesrovná se tzv. mezerníkem nebo dlahou, může se celá řada druhých zubů o jeden zub posunout. Jak, resp. kam? V praxi to znamená, že na místě „pětky“ je „šestka“, na místě pro „šestku“ je „sedmička“, atd., a chudák „pětka už se nemá kam vejít“. To je jen jeden z mnoha případů možnosti postižení zubů stálých, pokud se podcení starost o chrup mléčný."

http://www.internationaldental.cz/index … honey.html

Eva. — 21. 5. 2013 13:30

helena napsal(a):

"Každé poškození mléčného chrupu může zásadním způsobem negativně ovlivnit zuby „druhé“. Příklad za všechny. Pokud se mléčné zuby zkazí, „druhé“ zuby (stálé) se mohou „založit“ nesprávně a způsobit tím např. nepravidelný („křivý“) skus či deformaci zubu.
Dokonce, pokud se mléčný zub předčasně vytrhne (např. kvůli jeho zkažení) a nesrovná se tzv. mezerníkem nebo dlahou, může se celá řada druhých zubů o jeden zub posunout. Jak, resp. kam? V praxi to znamená, že na místě „pětky“ je „šestka“, na místě pro „šestku“ je „sedmička“, atd., a chudák „pětka už se nemá kam vejít“. To je jen jeden z mnoha případů možnosti postižení zubů stálých, pokud se podcení starost o chrup mléčný."

http://www.internationaldental.cz/index … honey.html

heleno, což tak psát své vlastní názory na věc a nepapouškovat, jak je tvým zvykem? ;) My ostatní se neskrýváme za jiné názory a píšeme vlastní, byť byly rozdílné. :jojo:

helena — 21. 5. 2013 13:50

psát své vlastní názory na věc a nepapouškovat... My ostatní se neskrýváme za jiné názory
Že tě ty mnou používaný citáty tak iritujou... http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png
To jsem netušila, že pokud ocituju něco, s čím ne/souhlasím, je to "skrývání se"... vždyť přece citace s uvedením pramene je tolerovaná i ve vědecký práci, například.
Ostatně obávám se, že kdybych totéž napsala jako drzý plagiát, ale navenek "sama za sebe", obratem bych se dozvěděla, že nejsem odborník a tedy problematice nerozumím... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

modrovous — 21. 5. 2013 14:46

Neviděla bych to jako blbost a do koše bych to rozhodně nevyhazovala.
Argument "doktorka si chce jen přivydělat" hodnotím jako opravdu hodně slabomyslný.
Ono to totiž není jen o křivých zubech, ale taky o tom, že cucáním palce dochází k deformování čelisti,
a na to je právě ta clona opravdu výborná.
A je jistě lepší, napravovat takovéhle zlozvyky ve třech než třeba v deseti letech.
Někdo za tím možná vidí trápení dětí, já za tím vidím odstranění problému, dokud je čas.
Ani návštěvu zubaře bych neviděla ve třech letech jako zbytečnou. I kdyby to robě třeba na zubaře jenom otevřelo pusu,
prohlédlo si ordinaci a zase šlo domů.

JPMB — 21. 5. 2013 17:21

modrovous napsal(a):

Ono to totiž není jen o křivých zubech, ale taky o tom, že cucáním palce dochází k deformování čelisti,
a na to je právě ta clona opravdu výborná.

Dobrý den, píšete, že clona je výborná, máte s ní nějaké osobní zkušenosti?

alexxandra — 21. 5. 2013 20:29

Náš kluk si cucal dva prsty od narození až do šesti let. K zubaři s ním chodíme asi od roku a půl. Taky mi to přijde docela jako nesmysl, protože můj zubař nevěděl, co s ním, vždycky mu stejně jen nakoukl do pusy. Když se mu asi ve čtyřech letech objevil první kaz, nemohl mu to ani vyvrtat, protože jakmile mu strčil zubař odsávačku do pusy, začlo ho to natahovat, tak to prostě zubař dál neřešil. My asi od těch čtyř let řešili i vznikající předkus (teda hlavně my rodiče), nebyl nějak moc velký, ale byl tam. Zubař nám říkal, že v takovém věku to nemá smysl řešit, že je příliš malý. Zubaře jsme následně vyměnili (z jiného důvodu), ale stejně ho nová zubařka poslala na ortodoncii až v šesti letech a tam nám doporučili takové měkké kousátko, které si měl nasazovat nejdřív po hodině, následně i na celou noc. Byla to poměrně drahá věcička, přišla nás asi na 1500,-, teď honem nevím, jak se to jmenuje. Zuby se mu poměrně srovnaly, teď mu mléčňáky vypadaly a razí mu druhé zuby.

Co se týče prohlídek, taky jsem ročník 80 a něco a moje první návštěva u zubaře byla v první třídě, zato jsme chodívali pravidelně se školou co půl roku snad celou základku. Dneska už se to ve školách neřeší, bohužel.

kafice — 23. 9. 2014 17:31

MOHU SE ZEPTAT jak jste ditko presvedcili  aby si clonku do pusinky dalo? Prave dnes jsme ji dostali taky a syn ji vubec nechce vzit do pusinky. Je mu 2,5. Jinak pro ty co si mysli ze je to nesmysl...mame otevreny skus a kdyby se to resilo pozdeji uz by taky mohlo byt pozde a muselo by se resit operacne. Takze pokud tady maminky pisi ze deti maji rovnatka tak to ma svuj duvod!