JPMB — 23. 3. 2013 16:04

Dobrý den, letos už jdeme PO TŘETÍ k zápisu do školky. Po prvé nás nevzali, že synovi ještě nebyly 3 roky (narozen říjen 2008), po druhé, že jsem s mladším synem na rodičovské dovolené. Teď tedy po třetí, pořád jsem na rodičovské (tři budou mladšímu až v květnu 2014), takže asi moc velké šance nemáme, ale zase už synovi bude v říjnu 5, tak nevím.

Syn do tří let skoro nemluvil (asi tak 20 slov). V říjnu 2011 na tříleté prohlídce nás praktická lékařka poslala na dětskou psychologii (v listopadu), tam nic nezjistili, je úplně ve všem v normě, kromě mluvení, doporučila nám logopedii. Tam jsme se objednali na prosinec 2011. Mezitím syn začal ze dne na den mluvit. Na logopedii jsme byli třikrát a logopedka konstatovala, že už dohonil své vrstevníky, takže zatím péči ukončila, měli jsme se objednat až na říjen 2012 až mu budou čtyři roky, že zkontroluje artikulaci. Tak jsme byli v říjnu 2012 zas na logopedii, logopedka konstatovala, že patlá skoro všechna písmenka, že není třeba ztrácet čas, a že už s ním začne správnou výslovnost hlásek trénovat. No ale syn moc nespolupracuje, hlavně s ní nechce být v místnosti sám (podle logopedky je to zásadní pro úspěch), takže jsme tam do dneška byli asi třikrát a máme se objednat až mu bude pět, snad už bude spolupracovat.

A teď konečně k věci, logopedka se nás ptala, proč nechodí na školky, že tam by se ta výslovnost mohla zlepšit sama. Tak jsem jí vysvětlila, jaká je situace ve školkách a že už nás dvakrát nevzali. Pochopila, že je jasné, že zaměstnané matky mají přednost. Ale, že už by bylo dobré, aby do školky šel. Napsala mi doporučení, že by bylo dobré syna zařadit do předškolního vzdělávání.

Nevím, zda to doporučení mám použít, samozřejmě si moc přeji, aby do školky chodil. Ale nevím, jak se na to bude ředitelka tvářit, nevím zda to má vůbec smysl, také nechci aby si o mém synovi mysleli, že je to nějaký opožděný "bl...ček". A také, dneska má každé druhé dítě nějaké potíže s výslovností. Také mě logopedka upozorňovala, že doporučení napíše trochu tvrději a závažněji, než na tom syn je, aby byla větší šance, že nás vezmou. My ale chodíme do té školky na takový kroužek, který vede ředitelka, takže ví, jak na tom syn s řečí je (slovní zásoba v pořádku, ale je tam ta patlavost), a také, aby se ředitelka nedivila, že u předchozích zápisů jsme žádné doporučení neměli a najednou ho máme.

Doporučení zní takto:
Diagnóza: zpožděné dosažení předpokládaného fyziologického vývojového stádia, specifická porucha artikulace řeči.
Chlapec je v evidenci a péči logopedické ambulance od 12/2011 pro opožděný vývoj řeči a dyslálii multiplex (patlavost většího počtu hlásek). Aktuálně je řeč nevyzrálá hlavně v pragmatické a foneticko fonologické jazykové rovině (použití řeči v praxi a sluchové rozlišování hlásek mateřského jazyka a jejich výslovnost). Tato rovina se nejlépe rozvíjí v kolektivu vrstevníků. Vzhledem k věku dítěte a logopedické vadě doporučuji zařazení do předškolního zařízení.

Mám doporučení použít nebo ne?

Gabrielle — 25. 3. 2013 21:29

Já bych použila vše, co je dostupné :)
A že jste doporučení dříve neměli, to není důležité, řeč se vyvíjí postupně. A kdyby se na to u zápisu ptali, vždycky se můžeš odvolat na to, že se syn nezlepšuje a proto tedy to doporučení...

Kateřina — 27. 5. 2013 13:42

Já bych to taky použila. Ale taky v pěti letech je předškolák a vzít ho musí. S těma školkama je to fakt peklo :/

JPMB — 27. 5. 2013 15:37

Kateřina napsal(a):

Já bych to taky použila. Ale taky v pěti letech je předškolák a vzít ho musí. S těma školkama je to fakt peklo :/

Předškolák není. Jako předškolák je bráno dítě, které do 31.08. dovrší pěti let. Do školy jsou bráni 6ti leté děti (které do 31.08. dovrší šesti let). Tedy pokud to dítě není nějaký "génius" a rodiče si nepodají žádost, že chtějí, aby nastoupil do školy dřív. Synovi bude 5 let až 24.10., takže do školy nastupuje až září 2015. Bude tedy chodit ještě 2 roky do školky.

Jak už jste asi pochopili, zápis dopadl dobře, v září nastupujeme do školky. Potvrzení od logopeda jsem použila, nevím, jestli to pomohlo, kamarádka má syna cca stejně starého jako je náš, je také na mateřské s druhým dítětem a syna ji také vzali bez nějakého doporučení.

Kateřina — 29. 5. 2013 19:53

Aha, tak to ano. Já myslela, že už pět má. Ale stejně platí, co jsem napsala. Použij co máš, hlavně ať ho vezmou. Podle mě to potřebuje jako sůl. :)

mishalka — 22. 8. 2013 10:38

Určitě bych to taky použila, rozhodně mu to pomůže. Náš malej se rozmluvil pořáně tay až ve školce a to jsem ho dala už dřív než ve 3, chodí do skoukromého centra Honzík v Praze.

Majki636 — 4. 8. 2021 14:54

Dcera s tím měla taky problémy, ale i přes to nám ji vzali, protože paní ředitelka byla toho názoru, že se ve školce rozmluví a taky to tak bylo ;)

Myska25 — 19. 8. 2021 12:05

U nás se to taky osvědčilo. Syn se krásně rozmluvil a školka mu dala fakt hrozně moc, je samostatnější, lépe chápe věci, uklízí si hračky, no byla jsem už po prvních 14 dnech nadšená :).

Majki636 — 5. 9. 2021 21:35

Přesně tak, navíc tady u nás v Průhonické labuti jsou hrozně fajn a trpělivé učitelky, to je taky potřeba proto, aby se dítě někam posunulo :)

Myska25 — 5. 10. 2021 18:17

Tady na tu školku jsem četla hodně dobré hodnocení a to stejné i na tu Trojskou labuť. Nejsou tam i jesličky ?

rina — 6. 10. 2021 16:39

Vy dvě nány, nebo teda ty jeden klone, že ti není hanba reklamovat mateřské školky a sexuální pomůcky :dumbom: a zahlcovat tím bb!