Limunka — 24. 1. 2013 15:50

Mám dceru v 8.třídě. Ve škole mají stále staré klecové šatny pro celou třídu, nemají vlastní skříňku. Žáci si správně mají podle školního řádu odnášet bačkory po vyučování domů. Samozřejmě tahat denně přezůvky sebou se nikomu nechce, takže spousta žáků si nechává bačkory v šatně. Dceři se už ale ztratily za  poslední měsíc dvoje přezůvky a už mě to štve. Učitelka řekla, že si je tam nechávají na vlastní nebezpečí, tudíž to není problém školy. Myslíte, že škola za to opravdu nenese zodpovědnost?

Dceři jsem řekla, ať si prostě nosí ty bačkory domů, ale prý ne, nebude sebou denně tahat bačkory, je to prý "trapárna". Navíc už mě nebaví prát ty ponožky, kterýma pak vytírá školu. Teď chodila 2 dny v ponožkách, než sme stihli koupit nový přezůvky, takže zase mě to čeká. Osobně mi to vadí, že je nutí chodit v ponožkách, když nemají přezůvky, kamarádka mi říkala, že u nich ve škole mají každý svou skříňku a žáci se nemusí vůbec přezouvat, tak nevím proč se zde z toho dělá takový problém, že by chodili v botách. Jak to chodí ve školách vašich dětí a jaký máte na to názor? Jinak budu vděčná za rady, jak domluvit dceři.

laminanonte — 24. 1. 2013 17:46

myslím, že škola za to nese odpovědnost...pokud to nemá přímo ve školním řádu,že si žáci přezůvky nosí domů.
Pokud nemá a po žácích chce, aby se přezouvali, tak jim musí zajistit místo, kam si dají boty a přezůvky..

přezůvky se jí ztratí,i když je má v nějakém sáčku zavěšené, nebo je tam prostě někde pohodí pod lavičku?

helena — 25. 1. 2013 6:41

Žáci si správně mají podle školního řádu odnášet bačkory po vyučování domů... Myslíte, že škola za to opravdu nenese zodpovědnost?
Nenese, pokud to má skutečně uvedeno ve školním řádu - viz zák. č. 561/2004 Sb., § 22
(1) Žáci a studenti jsou povinni
b) dodržovat školní a vnitřní řád a předpisy a pokyny školy a školského zařízení k ochraně zdraví a bezpečnosti, s nimiž byli seznámeni,
c) plnit pokyny pedagogických pracovníků škol a školských zařízení vydané v souladu s právními předpisy a školním nebo vnitřním řádem.


Na to, že zákony se mají dodržovat, dcera asi neuslyší (i když by měla)... co takhle, kdyby si ty bačkůrky příště zacvakala sama?

tina — 25. 1. 2013 8:24

u nás taky děti (syn je ve třetí třídě) přinesly v prosinci lísteček, že dle školního řádu si mají odnášet přezůvky denně domů, ale škola jim bude umožňovat nechávání v šatně za podmínky, že budou mít boty v plátěném pytlíku pověšené - aby se neztrácely a v šatně pořád nebyl bugr...
jinak, taky mají klece a jsem pro přezouvání - nelíbí se mi představa, že je celý den v uzavřené botě, natož teď v zimní...

laminanonte — 25. 1. 2013 9:07

u nás to dopadlo tak, že ze šaten pro první stupeň, se vybudovala družina a tak se všichni mačkají v šatnách pro druhý stupeň..prvňáci mají klece pro každou třídu zvlášť, ostatní jsou tam A i B a nekteré třídy mají klec pro A,B i C..takže je děs..bačkory se asi moc neztrácí, ale pokud nejsou v sáčku, bývají rozkopány i mimo kóje a pak se blbě hledají

U šaten je velká krabice na " ztráty a nálezy"..nemá tvá dcera ve škole podobné místo, kam se dávají nalezené věci.
protože si říkám, kdo by měl zájem na tom, ukrást někomu bačkory :)

Limunka — 25. 1. 2013 11:15

Právě, že škola to přímo v řádu má, jak jsem psala. Myslela jsem, jestli nenese zodpovědnost i přesto a není to snaha se vykroutit. Bačkory nechávala tak, jak bylo místo, ty šatny jsou opravdu titěrné pro celou třídu. Ztráty a nálezy tam pokud vím jsou ve formě odpadního pytle u šaten, ale předpokládám, že se tam snad podívala.

helena — 25. 1. 2013 11:49

jestli nenese zodpovědnost i přesto a není to snaha se vykroutit
Provozovatel školy odpovídá za škodu na věcech odložených při účasti na činnosti školy, tedy na činnosti školou přímo organizované, popřípadě z účelu a povahy provozu školy vyplývající.
Odpovědná by tedy škola byla za ztrátu během vyučování, kroužků a podobně... ale fakt neodpovídá za to, že slečna odmítá nosit si denně bačkory.

laminanonte — 25. 1. 2013 11:53

ano, přesně to jsem chtěla napsat, pokud by se jí ztratily boty v době vyučování, tak by škola odpovědnost nesla, i kdyby si tam 100x napsala ceduli na zeď, že ne..