zwiki — 5. 1. 2013 18:24

Zdravím.
Mohu darovat družstevní byt /dokuď žiju/ družce s kterou žiju?
Co to vše obnáší?
Děkuji za případné odpovědi.

Kiara — 6. 1. 2013 0:49

zwiki, u družstevního bytu nemůžeš nikomu byt "darovat", můžeš na něj pouze převést členský podíl. Takový krok obnáší hlavně velkou nejistotu, protože jsi převodem družstevního podílu fakticky vydán na milost a nemilost tomu, na koho jsi členský podíl převedl a bude záležet čistě jen na jeho libovůli, zda Tě v "darovaném" bytě nechá i nadále bydlet :/

U družstevního bytu, který převedeš ma jinou osobu si bohužel nemáš jak právně ošetřit, aby Tě z něj po nějaké době "obdarovaný" nevypakoval třeba pod most :jojo: Můj soukromý názor je, že takový krok hraničí s trestuhodným hazardem, protože jakmile jednou na někoho převedeš členská práva k bytu a pod tím mostem doopravdy skončíš, už se nemůžeš domáhat nikdy a nikde toho, aby na Tebe nový nabyvatel družstevního podílu převedl byt nazpět, to prostě neexistuje!!! Jakmile na někoho převedeš družstevní byt, je pánem tohoto bytu až nadosmrti on a s bytem může nakládat, jak chce: může Tě z bytu vyhodit, může si tam přivést, koho chce nebo může byt okamžitě prodat, případně zkombinovat všechny tři možnosti dohromady.

MMCH co Tě vede k tomu, aby ses v ročních intervalech pořád dotazoval na jedno a to samé, čili jak převést byt na družku :D ?!? Loni to byl byt v osobním vlastnictví, letos je to byt v družstevním vlastnictví, pokaždé Ti bylo doporučeno, abys od podobných úvah radějíi upustil, pokud si nechceš naběhnout na vidle - a neuplyne rok a už je to tady zas :vissla:

zwiki — 6. 1. 2013 8:01

Děkuji aspoň za to,že sledujete i mé minulé dotazy :-).Mohl bych to dát do závěti ten převod?

Kiara — 6. 1. 2013 17:45

Nemohl.

Pokud máš děti - neopominutelné dědice, mají nárok především Tvoje děti a závěť ohledně převodu členského podílu na družku by byla neplatná.

zwiki, už před rokem - 9. 1. 2011 - jsem Ti navrhovala jedno z možných řešení, t.j.

Jestli se Ti jedná o to, aby Tvoje přítelkyně jednou měla po Tobě nárok na byt, nejjednodušší by bylo na nikoho nic nepřepisovat a přítelkyni si vzít za manželku. Kdyby se s Tebou něco stalo, ze zákona má nárok na polovinu Tvého  majetku, kdyby to neklapalo, vždycky se můžeš rozvést a to, co bylo Tvoje před svatbou Ti také zůstane. Ale - nezlob se na mě - přepisovat na někoho majetek v milionové hodnotě jen tak mírmyx-dýrnyx je do nebe volající pošetilost

Opravdu nerozumím tomu, proč máš stále nějaké darovací a přepisovací mánie a družku nezajistíš jednoduše tak, že spolu uzavřete sňatek :/

Vějířovka — 6. 1. 2013 18:03

Na mě to dělá dojem, že na zwikiho tlačí tvrdě družka, aby to na ní přepsal.
Zwiki se zatím tak nějak chabě brání, chce to odložit až na dobu po své smrti.

helena — 6. 1. 2013 18:16

Pokud máš děti - neopominutelné dědice...
tak moc nepomůže, že spolu uzavřete sňatek, protože to na dědění nic nezmění. I kdyby jako manželka členský podíl zdědila, stále zůstává ona neopominutelnost (i když se dědické podíly dětí v novele obč. z. snižují).

Kiara — 6. 1. 2013 19:34

helena napsal(a):

Pokud máš děti - neopominutelné dědice...
tak moc nepomůže, že spolu uzavřete sňatek, protože to na dědění nic nezmění. I kdyby jako manželka členský podíl zdědila, stále zůstává ona neopominutelnost (i když se dědické podíly dětí v novele obč. z. snižují).

Nepomůže, ale sňatek je pro zwikiho pořád menší zlo, než kdyby na družku - se kterou žije na hromádce - přepsal svůj družstevní byt a potom se nestačil divit, jak si naběhl ;)

petrz — 9. 12. 2018 19:57

Děti se vydědí a družka dostane družstevní byt/podíl/ darem