Kaly — 29. 12. 2012 11:19

Dobrý den všem.
Mám dotaz. Po rozvodu mi na mé jméno zůstaly dvě půjčky. Doplacené budou za tři roky. Chceme si ted vzít s manželem hypotéku. Chci, ale doložit, že půjčky i když jsou na mé jméno platí bývalý manžel. Na sebe si je napsat nemůže má exekuci.
Stačilo by mi nějaké čestné prohlášení třeba s ověřeným podpisem, že mi dává určitou finančí částku.
Nebo jak tuto situaci vyřešit.
Všem předem děkuji za rady.

eva4444 — 29. 12. 2012 18:43

Kaly, obávám se, že to je složitá situace. Vidím, že máš malé dítě, tudíž jsi zřejmě na MD bez příjmu. Příjem z rodičovské dovolené banky zajímá jen z poloviny. Už to je špatné pro hodnocení bonity.
Dále úvěry: v registrech dlužníků jsou úvěry na Tebe a čestné prohlášení Tvého bývalého manžela, že dluh platit bude za Tebe, když je navíc v exekuci,  bude banku zajímat maximálně jako "malé bezvýznamné plus", to Ti nepomůže. Pokud si chcete vzít s manželem hypotéku, tak ty jsi spolužadatel a do výpočtu bonity se počítáte oba a mínusové položky jsou i vyživované děti a tvoje dluhy. Tvůj manžel bude muset mít vyšší příjem, abyste hypotéku dostali, nebo je tu další řešení: nějaký spoludlužník, spolužadatel (ručitel) jako bonitní a ještě poměrně mladí rodiče a nebo někdo jiný, ručení nějakou jinou hodnotnou nemovitostí (=zástave nemovitosti bance).
Nebo by tu bylo řešení rozdělení SJM s manželem a on by bral hypotéku na sebe, ale pozor, stejně by mu ji nedali hned, ale třeba až za rok, banky nemají rády účelové rozdělení SJM. Ty bys navíc riskovala, že v případě rozvodu s manželem bys odešla s "holým zadkem". Takže rozdělení SJM taky nedoporučuji.
Sama hypotéky lidem vyřizuji, ale přiznám se Váš případ by byl pro mě dost oříšek. Pokud Tvůj manžel má slušný příjem, můžeš mi třeba napsat do SZ více: příjem, výši splátek, jak velkou hypotéku chcete brát..., počet dětí a já spočítám, co mi řekne kalkulačka bonity nějaké banky, kolik by Vám asi půjčily... Do bank přímo se raději ptát nechoď a nebo pokud ano, nic nepodepisuj a neukazuj občanku. Jakmile jim jednou ukážeš občanku a oni Ti spočítají prescoring bonity a podívají se do registru dlužníků, ihned o tom bude záznam v registru viditelný dalších asi 5 let a každá další zamítnutá půjčka je další malé mínus v registru dlužníků...

Kaly — 29. 12. 2012 19:47

Já v žádném registru dlužníků nejsem!!! BM mi měsíčně platí na půjčky takže je to příjem tak se to tak snad brát musí, že mi dává pravidelně peníze.

eva4444 — 30. 12. 2012 7:27

V registru dlužníků jsou úplně všichni, kteří mají půjčku, kreditku a dostávájí známky jako ve škole za splácení.

http://www.mesec.cz/clanky/centralni-re … kusenosti/

tina — 1. 1. 2013 19:30

Kaly, je to tak, jak píše Eva - toto není příjem, který ti finanční instituce uzná... některé banky ale mají poměrně nízké nároky na příjmy a mohli byste u nich projít i přes to všecko, nebo by ještě mohlo být řešením stáhnout staré půjčky s tou novou do jedné... ale jednoduché to rozhodně nebude...

eva4444 — 3. 1. 2013 20:10

To by taky šlo, pokud by Vám nyní hypo nedali, rozložit půjčku ex-manžela do více let, snížit tím splátku. Zkusila bych hypotéku poptat i v té bance, kde ta půjčka je.

Kaly — 15. 1. 2013 15:36

Tak půjčka už je tak na osm let a už tak se na ni dost prodělalo. A mám ji u spořitelny a tam hypotéku rozhodně nechci. U spořky právě ruším učet. Strašná banka.

Petii — 19. 10. 2013 11:07

Jestli chcete kvalitní půjčky tak mám typ na portál, kde inzerenty ověřují - sama od nich půjčku mám. Kdyby měl nekdo zájem tak jsou na odkazu
inzerce půjček

CherryAnn — 7. 11. 2013 14:34

Kaly napsal(a):

Tak půjčka už je tak na osm let a už tak se na ni dost prodělalo. A mám ji u spořitelny a tam hypotéku rozhodně nechci. U spořky právě ruším učet. Strašná banka.

No pokud to ještě řešíte, můžete se podívat i na jiné typy hypoték, někde se toho řeší méně, než u klasické "české" hypotéky, třeba u americké hypotéky nemusíte dokládat účel. Různé hypotéky se dají porovnat v této aplikaci: http://www.hypotecnikalkulacka.cz/, je to docela praktické.

Kaly — 7. 11. 2013 15:19

My už máme vyřešeno. Hypotéku jsme bez problému dostali.

Lucka22 — 6. 1. 2014 11:46

Já mám zařízenou hypotéku přímo přes developera. Měla jsem celkem kliku. Můžu doporučit, pokud si kupujete novostavbu, ať už dům či byt a je tam možnost vyřízení hypotéky, minimálně domluvit aspoň 1 schůzku a dozvědět se podmínky. Dostala jsem výhodnou sazbu a odpadlo mi hodně lítání po bankách. Můžete vyzkoušet jejich kalkulačku: http://www.yitkoti.cz/yit_domov/sluzby- … inancovani