Petina — 5. 3. 2006 9:40

Chtěla jsem se někoho zeptat, jestli s nemá někdo taky takový problém jako já a jak ho řešíte ???
Mám osmiměsíčního syna. Už dva měsíce dostává v poledne maso-zeleninový příkrm. Je to skoro měsíc, co dostává ještě i odpolední ovocnou svačinku. Jinak je stále kojen. Problém je v tom, že se nedokáže napít z flašky čaje a z hrenečku se taky nechce napít. Když dostane jídlo, moc mu chutná, zbaští toho celkem dost, ale vlastně nedostane vůbec napít. Takže mu dám do hrnečku s hubičkou trošku čaje (dětského sypaného a nebo ředěné ovocné šťávy). Nechce se nikdy napít a děsně brečí. A pořád řve do té doby, než mu dám prs a on se napije ode mně. Problém je ale v tom, že když mu dám i moje mlíčko, vždycky potom hodně zvrací a to až do té doby, než jde spinkat (td. od oběda do večerního spaní). Zvrací tak moc, že se musím často převlékat já i mrňousek. Někdy i několikrát za den. Když ho "ošálím" a pomáhám mu pít z hrnečku a dostanu do něj nějaký ten doušek čaje, tak ho pak musím zabavit, aby si nevzpomněl, že chce ještě můj prs. A tehdy je to v pořádku a jen si sem tam ublinkne, ale jen malinko. Pak se to celé opakuje u svačinky. Tak já nevím, jsem z toho na nervy, když pořád ke konci krmení lžičkou ječí po prsu...... co si o tom myslíte? Máte s tím také někdo takovou zkušenost?

maya — 5. 3. 2006 11:16

Petino, mám stejně starého chlapečka jako Ty, dostává 3x denně trochu příkrmu, mezitím ho ještě hodněkrát kojím, i v noci. Zásadní věc - takhle malé kojené dítě ještě VŮBEC nemusí dostávat žádné jiné tekutiny; neboj se, má jich dost od Tebe! Není to můj výmysl, ale názor 2 nezávislých pediatrů. Myslím, že s podáváním čajů se začíná až někdy od 10. měsíce, v závislosti na stravě. Ale pokud se Tvůj syn jen kojí a jen 2x denně dostane příkrm (navíc tekuté konzistence), není co řešit. Píšeš, že se Tvůj chlapeček nikdy nechce čaje napít a děsně brečí - věř mu, určitě v tomhle případě ví, co dělá :)

maya — 5. 3. 2006 11:22

Ještě dodatek - pokud se chce děťátko i po krmení lžičkou ještě kojit, je to v pořádku (v tomhle případě, pokud píšeš, že příkrmu sní dost, to nebude hladem, ale psychickou potřebou), dokonce se to tak má při zavádění příkrmů dělat. Nebo se malý rozpláče až po těch pokusech s hrnečkem? :)

Petina — 6. 3. 2006 7:50

Díky Mayo. Já mám pořád pocit, že když je naposledy kojen někdy kolem 9 hodiny ráno a pak vlastně ode mně dostane mlíčko až večer, že musí mít žízeň. Já mu ráda to prso dám ( i jsem to tak ze začátku dělala - prvně pár lžiček příkrmu a dokojit, až jsem to pomali zvyšovala a kojit jsem přestala v poledne úplně), ale on teď baští, pak najednou začne ječet a ječí a ječí a to ještě při jídle. I když si myslím, že mu určitě chutná, protože pořád otvírá pusinku a sní toho dost. A když mu dám prso, tak je klid. Napije se a je pokoj. Ale pak strašně zvrací. To mi na tom vadí, ne to dokojování. Taky mu rostou zoubky, protože když si strčí hračku do pusinky, začne strašně plalat. Asi, jak se dotkne těch zduřelých dásní. Takže jsem si taky říkala, že ten pláč při papání může být od toho. Třeba se mu nechtíc dotknu právě té dásně a on se rozpláče a prs ho vždycky uklidní. Protože je u mně ... Tak já nevím. Každopádně moc děkuju !!!!!

Petina — 6. 3. 2006 7:52

Pardon - mám tam hrubku - protože je u mě

maya — 6. 3. 2006 11:02

U nás je to s malým trochu jiné v tom, že ho kromě příkrmů kojím ještě hodně často - třeba si jenom cucne, ale očividně to "potřebuje" (bez prsa např. ani neusne), takže mu to dopřávám (stejně jsem to praktikovala i u naší starší dcery a osvědčilo se mi to, vyrostla z toho sama). Takže kdybych se měla rozhodovat já, asi bych v Tvém případě rozdělila příkrmy do několika menších dávek (i kvůli tomu blinkání) a pak ho vždycky ještě dokojila (ale jestli Tě to trochu uklidní, tak u nás se taky převlékáme několikrát denně - buď já nebo syn nebo oba :) ). Ale jestli chceš mít jistotu, zkus se poradit s doktorkou, každé miminko je trochu jiné. Jo, ještě jsem si vzpomněla, že mi naše doktorka jednou říkala, že když má miminko opravdu žízeň, zaručeně se napije, i když mu dáš třeba jen vodu; to mě jen ještě napadlo k tomu pití. Hodně stěstí!

Petina — 6. 3. 2006 13:22

Díky moc. Je fakt, že každé mimčo je jiné a ten náš klučík má s tím blinkáním už od narození veliké problémy. Doktorka už nás dokonce chtěla poslat na nějaké cviky, které provádí nějaká specialistka pouze v Praze. Nakonec se to ale zlepšilo a teď je to tu zase. Ale myslím, že je to opravdu tak, že z toho časem vyroste. Dnes se nabaštil krásně, až ke konci začal plakat. Tak jsem mu ani hrníček nedávala a potom po jídle jsem mu asi za 1/2 hodiny dala mlíčko (děsně se rozeřval) a on ještě tak hodně tahal, že jsem nechápala, kam se mu to do bříška vleze. Přitom snědl hodně jídla. Takže to budu dělat tak, jak říkáš. Když bude chtít, tak mu prostě dám ještě i ode mě a čajík mu prozatím dávat nebudu. A na to zvracení si budu muset zvyknout, určitě z toho časem vyroste ... díky

Irenka21 — 6. 3. 2006 16:42

U nás to bylo také, musela jsem ho po říhnutí ještě chvíli držet zvednutého a spinkal na boku, ale v 1/2 roce to vymizelo, neboj to přejde, jen co trošku povyroste.

Zuzajda — 6. 3. 2006 18:47

Tak u nás doma to bylo až do nedávné doby podobný. Dcera po každým jídle, a to snědla vše co dostala, se přisávala k prsu. Jako kdyby jí to nestačilo. Čaje moc nechtěla, pořád pila jenom z prsu. I teď žadoní přes den.
Řekne cuci, cuci, a už mi leze pod triko. Bavila jsem se o tom s doktorkou a ta jen odpověděla, že je závislák.:D
Mimochodem do dnes někdy usíná u prsu a to jí budou v dubnu 2 roky. Takže kojím ráno , v poledne a večer a bojím se že nedokáže nikdy přestat. Budu se muset obrnit trpělivostí.

Petina — 6. 3. 2006 19:18

Díky, holky!