konstance — 3. 6. 2012 5:23

Ahojky, co byste zasadili nad vic nez 2metrovou betonovou stenu, aby to co nejdriv porostlo dolu? Nemam s tim zkusenost..nejaky brectan nebo neco jineho? Jak rychle to asi roste? Diky

Bety — 3. 6. 2012 12:18

Já bych tam dala přísavník pětiprstý a možná i ten břečťan. Teda ne dohromady, buď jedno nebo druhé, záleží co se ti víc líbí.  To je otázka, jak rychle to roste... jak kde.

Ziki — 3. 6. 2012 17:33

Kromě břečťanu mně ještě napadá zimolez.

lupina montana — 3. 6. 2012 19:28

Klidně oboje dohromady, pak to můžeš přebrat, pokud je k tomu jakžtakž přístup. Přísavník to do dvou let poroste a břečťan je sice pomalejší, ale zase zelenej v zimě. Na podzim tvoří krásnej kontrast, pokud je to na sluníčku a přísavník má možnost zčervenat.
Nevím kde přesně to máš, ale pro efekt bych tam šoupla jednu až několik růžiček - velice osvědčená je Fairy, malinký lístečky a kvítka, růžová a velmi odolná a umí právě lézt dolů, když má možnost.
Taky místo toho přísavníku třeba skalníky a směřovat je dolů - jsou úchvatně rudý dokonce i ve stínu (teda na podzim) a ještě oplývají červenýma plodama.
Nebo třeba brčály (ty na jaře kvetou modře)
Napiš víc - na jakou stranu je to orientovaný, jestli na lici, nebo na tvým pozemku, jestli je nahoře sucho (slunce, stín?) a jakej je k tomu přístup......

Ziki, zimolezu se dolů nějak moc nechce - radši leze nahoru.

konstance — 3. 6. 2012 23:31

Udelala jsem ve svahu 3 roviny, ty prvni 2 jsou zatravneny a oddeleny zidkou  kamenu, to vypada hezky, na treti dolni je parkoviste a betonova zed. Takze vysadit to muzu na kraj toho travniku a spustit dolu po betonu. Svah je na jih, od rana tak do 3odpo slunicko

lupina montana — 4. 6. 2012 18:06

Takže to bude suchý.....no, přísavník zkusit můžeš, ale bude chtít zkraje hodně zalejvat, to ostatní co jsem ti napsala, snáší dobře i sucho. Ale úplně na to nespoléhej, u takovýhle zdí to stéká dolů a chronicky tam bývá nedostatek vody - brácha to má podobně a jak uhodí vedra, hodí tam zavlažovací hadici.
Jinak čerstvě zasazený rostliny potebujou všeobecně zalévat první rok hodně a na zdech dvojnásob - potom už si poradí....já mám i tu zkušenost, že když je hodně sucho a nemůžu zalívat takovým množstvím, jak bych chtěla, zalévám navečer hodně na listy - ty kytky si to překvapivě nějak přeberou i přes ten list.
A pokud ti vadí ten beton, existuje pěkná vychytávka - natře se to jogurtem, ale musí mít živou kulturu - snadněji se na tom chytají mechy a lišejníky :) takže je to docela brzo tak elegantně omšelý.

konstance — 6. 6. 2012 5:50

Jojojo dik za rady zkusim prisavnik nebo ty ruzicky a jeste jsem objevila jasmin zluty tak to tam frknu a uvidim co poroste.. A na sever na plot brectan a brcal, cetla jsem ze maj radsi stin..? Ten brcal je fakt peknej to me prekvapilo