JPMB — 18. 5. 2012 14:22

Roční dítě - samo ještě nechodí (nechce ani za ručičky - nenutím ho), staví se, ručkuje kolem nábytku, tlačí před sebou židli a jde.
Doma "chodí" v ponožkách.
Venku do teď  "chodil" také v ponožkách - posadím ho na písek, sedí, leze, postaví se k lavičce a obchází kolem ní. Pár lidí na mě koukalo, jak na blázna, padlo i pár dotazů, proč to dítě proboha nemá botičky, takže jsem podlehla a jen na ven jsem mu dnes koupila kožené capáčky. (www.dpk.cz, katalog, str. 11, číslo bot 0809).
Ale pořád mám takové dilema - Nebudou mu překážet při lezení? Nezničí si v nich nohu, když se bude stavět a ručkovat u něčeho? Je asi fakt, že v 15 stupních není ideální lézt v ponožkách.
Jaký máte názor vy?

keks — 18. 5. 2012 14:37

Ahoj :-),
když byl Jonášek miminko, tak jsme chodili na ortopedii kvůli lehce vybočeným patičkám a tam ortoped říkal, že by mělo dítko dostat botičky až ve chvíli, kdy chůze převládá nad lezením. To samozřejmě asi víš.

Nicméně i já jsem řešila stejný problém, jako ty ;) Jonášek začal chodit ve 14 měsících (první krůčky samostatně), pořádně však začal až tak v 16 měsících. Kolem toho roku ale krásně obcházel nábytek nebo s aktivním chodítkem, za ručky taky nechtěl. Tak jsem mu v té době koupila první capáčky, též DPK (bohužel jsem neodhadla velikost a hrozně brzy mu byly malé), po té levnější od Beďa obuv (také dělají capáčky a jsou ze žirafkou).Botky měl pouze na ven, aby nelítal v ponožkách a aby mohl chodit zapřený o kočárek. Ortoped říkal, že je to takto OK, pokud v nich není celý den. Doma byl opět v ponožkách. A vše bylo v pořádku. Myslím, že pokud dáš dítku na chvíli boty, že se tím noha určitě nezničí, obžvlášť, když už "trošku" ťakpká, byť se u toho drží ;)

Moje švagrová byla opačný případ, jak mohla, tak malý měl hned papučky a botičky, myslím, že už někdy v 8-9 měsících, když začal teprve lézt - a rovnou celý den. Když jsem viděla, jak se mu nepřirozeně nožky vytáčí, když lezl, úplně mě to naštvalo, ale nedala si říct. A teď malý, když jsou mu cca 2 roky, špatně chodí, špičky vtáčí dost k sobě. Možná to botkama není, ale já bych se přiklonikla, že mají na tom určitě svůj podíl.

bambi — 24. 5. 2012 12:04

a

Saďourek — 24. 5. 2012 21:13

Ahoj holky,
nám taky na RHB říkali, že botky až začne víc chodit než lozit. Tomášek začal dělat první krůčky před vánocema a v říjnu jsme kupovali první bačkůrky a to hlavně z důvodu, že v ponožkách už v kočárku byla zima a když jsme někde došli (čekárna), tak chtěl ťapkat a stát. Doma jsme je začali dávat až opravdu chodil.

Určitě malému neublížíš, když bude mít cca hodinu na písku botky. Sice jsem se nekoukala na odkaz, tak  nevím, co je to za capačky. Tomášek vytáčel u lezení nožičky přesně naopak, tj. dával paty dovnitř a vlastně tak lozí dodnes a chodí hezky. Od kamarádky malá byla bez bot stále, protože je nenáviděla a točí chodidla při chůzi dovnitř. Netuším, co za to může.

Botičky ři leení pro děti nejsou poholdlné, proto se nedoporučují, však si zkuste lozit v kotníkové a zašněrované botě .... au :D

Saďourek — 24. 5. 2012 21:18

ftak už jsem jukla, capačky vypadají hezky a měly by být i pohodlné?!?!?

Jo a jinak ještě malá poznámka k certif. obuvi. Když jsme kupovali první botky, tak v zimě a výběr v tu dobu byl min. natož ve vel. 19-20. Koupili jsme s žirafou a primářka na RHB mi vynadala, jak jsou boty nevhodné. Skvělé!!! Boty za 7 stovek a k ničemu. Byla jsem teda pěkně zdrblá a samozřejmě poučená :D

gall — 25. 5. 2012 6:55

Sádí a co jí na nich vadilo? je pravda že co člověk to názor, co jeden doktor schvaluje, jiný haní :rolleyes: jen by mě zajímaly ty její důvody :/

já jsem taky pro kožené capáčky, nebo na doma jsem to řešila takovýma ponožkama s koženou podrážkou, koupila jsem v CA, nebo jsem je viděla i v deichmanu, na MMB, něco takového http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=31408619&tab=6 to by možná šlo i na ten písek, nebude mu nic padat dovnitř.
ty kožené capáčky jsou super, přizpůsobí se noze takže nebrání v přirozeném pohybu a rozvoji svalů na noze.

Saďourek — 25. 5. 2012 21:48

Gall, prý že mají moc tvrdou podrážku a dítěti se v nich špatně chodí. Od té doby, každé boty v obchodě ohnu :D (90% je tuhých) .V tom případě ale nechápu, proč mají certifikaci, když jsou nevhodné.

gall — 25. 5. 2012 22:46

a co si měla za značku? my měli vždycky buď essi nebo fare a nikdy to nebyla tvrdá bota, to je divný. Já jsem zatím kupovala boty jenom se žirafou, ale tu ti dají jen na českou botu, na zahraniční výrobce ne, i když splňuje všechny ty "podmínky" zdravé boty.  Teď poprvé jsem koupila sandále Befado, jsou to polské boty, ale mají polské certifikáty obdobné naší žirafě a cenově teda vychází výrazně levněji. jinak je to maso :dumbom:

hrozinka — 26. 5. 2012 0:39

Ahoj my měli na první chození z Deichmanna - botky od Elefanten vel. č 18 - botky pěkně měkkoučké, s atestem ;-)

Sakura — 26. 5. 2012 0:54

Hledala bych capáčky na ven s velmi měkkou podrážkou, která je velmi flexibilní. Najít vhodné pro dceru byl nadlidský úkon, jak píše Saďourek, téměř vše to jsou čínské šmejdy s neohebnou podrážkou. Jednou jsem botičky (to už šlo o tenisky) nevyzkoušela ohnout  a věřila jim (japonská značka, ovšem made in China), při chůzi se vůbec neohýbají a dcera v nich pořád zakopává, tak je radši vůbec nenosíme. :( Doma jsme botičky nenosili a nenosíme dodnes (syn má 6, dcera skoro 2 roky. :) Věřím, že to je pro vývoj nožičky lepší, i když většina českých maminek bačkurky dává.

hrozinka — 26. 5. 2012 22:54

Sakuro - jj přesně tak doma taky bačkorky malý nemá, měl je jen když se učil chodit chvíli, pokud není ortopedická vada je lepší aby děti byly bez nich :supr: a Vojta strašne rád běhá i venku bos - v trávě na písku  ;-)

bambi — 27. 5. 2012 12:16

a

Saďourek — 27. 5. 2012 14:04

Gall, budeš se divit, byly to Essi :) fakt jsem šla málem do kolen. Bambi, s tou koupí certifikace mi to taky jeden prodejce vysvětlovat, když jsem vybírala jiné botky, ale i tak je to síla vyznat se v hromadě značek a všeho. A co se polských botek týče, měkoučké a kožené jsou botky Obex.
No bačkůrky nebo protiskluzky, prý když to dětem klouže, tak našlapují jinak. Však to znáte i u sebe, když jdete po ledu :D

gall — 27. 5. 2012 18:56

Tak mě essi zatím vždycky vyhovovali, je to možná kus od kusu :mad:
je fakt že žirafa je placená, ale pokud tu botu někdo zkoumá a zkoumá nějaké standarty podle kterých se vyrábí, holt to asi něco stojí (možná sem naivní když si myslím že to někdo zkoumá že :) ) možná prostě stačí dodržet ty zásady zdravé boty, pevná pata, dost prostoru na prsty, ohebná podrážka, tvarovaná stélka....
a capáčky by asi klouzat neměli, mají tu spodní stranu trochu zdrsněnou

KaraDara — 6. 6. 2012 11:15

Řeším to stejné momentálně u dcerky, také ještě nechodí, a když má jen slabé ponožky, lidi se na mě dívají jak na satanáše :mad:
Třeba když ji nechám v nákupním vozíku, přerovnává mi nákup a postává, je spokojená, ale ty pohledy!
Já bych se na všechny ale vyprdla - naše malá chodí na písek v teplých ponožkách, takových těch huňatých, posadím ji do písku a ona je šťastná, posypává si nožky pískem, všichni ostatní mi můžou být ukradení.
Myslím, že capáčky ji omezují v pohybu, navíc většina z nich škrtí kolem kotníku - máme jich doma asi 5 párů a žádné nevyhovují. Nožka se v nich může nepřirozeně kroutit, hlavně paleček a prsty dovnitř, chodíme na orto kvůli vytočeným kotníkům a rehabka řekla, že pro dítě je největší dar chodit naboso! Teda pokud není 15 stupňů :D

Botičky máme jedny kožené, ale byly tak drahé, že vzít je na písek bych asi oplakala  - takže dáváme jen když někam jedeme "načisto". Nedovedu si představit jak by asi vypadaly, kdybych v nich malou nechala lozit kdekoliv, natož na písku - au!!!!

Lucka22 — 21. 10. 2013 13:23

Ahoj,

mám dvouroční dcerku a ráda bych jí koupila nové botky. Zaujaly mě tyto:
http://www.pediped.cz/out/pictures/z1/5_SS_SadieBrown_113.jpg

Máte někdo zkušenosti se značkou Pediped? Vydrží ty botky?

Díky za odpověď :)
L.