Saďourek — 23. 4. 2012 8:54

Ahoj holky,
Tomino mi od doby, kdy začal chodit nechce sedět na nočníku. Do té doby se i hezky na nočník vykakal. Moc obře ví, kde se dělá lulu, teda, kde se má dělat :) ale posedí 5 s a už utíká. Nepomáhá ni knížka, nic.
Máte nějakou dobrou radu krom toho, že vytrvat? pa pa

Ališa — 23. 4. 2012 12:23

Sádí, tak věř, že tímhle problémem si projdem každá. Prvotní radost, že naše dítko sedí na nočníku, kadí i čůrá je tatam a najednou si nesedne ani náhodou.

Takže rada - nedělat nic. Čas od času zeptat se, jestli si nechce sednout, klíďo i oblečený a on si na to přijde sám, uvidíš. Davídek v roce - nočník OK a co začal chodit, tj. 16 měsíců ani náhodou. Teprve po druhém roce si na nočník sedl a ve dvou letech a 3 měsících si začal říkat sám.

takže klídek.

PetraP — 23. 4. 2012 12:24

Sadí vykašlat se na nočník a nechat ho. Až se běhu nabaží, zase vydrží sedět. Žádné zaručené rady, jak udržet dítě nanočníku totiž nejsou.

Oni když nechtějí, tak prostě sedět nebudou ;)

Judyna — 23. 4. 2012 12:29

Tak tak. Je to pravda. mně před mnoha a mnoha lety zabralo to, že jsem mu sundala plínu a nechla ho nahatého počůrat se as chvilku v tom nechat stát.  Byl naprosto zděšen a znechucen. A od té doby začal na hrnek chodit úoplně v pohodě. Od roku a půl.

Saďourek — 23. 4. 2012 19:30

dík, taky spoléhám na léto, že o nechám poletovat bez pleny a snad se to zadaří :)
Neurologicky se pohybuje mezi korigovaným a chronol. věkem, takže má ještě i čas :) Ale zjímalo mě, jk to probíhá u jiných.

hrozinka — 23. 4. 2012 23:50

Ahoj - já zkoušela čas od času Vojtu posadit od toho 1 roku, když nechtěl, nočník jsem zase uklidila a zkusila za měsíc či dýl, cca před druhým rokem (je narozený v září) v létě už sám běhal na nočník čůrat, v létě jsem sbalila látkovou výbavu a dávala jen slipy, sice jsem převlíkala i 3xkrát denně, ale už jsme se k plenkám nevrátili, a od Vánoc (2 a čtvrt) je i v noci bez.

moje rady -
- jak se jednou rozhodneš vzít plenky už se k nim nevracet - oni si prckové strašně rychle odvyknou, ale zase si zvyknou a už se nechtějí snažit
- nočník - měl Vojta na jednom viditelném místě (u nás v obýváku)
- za úspěch na nočníku chválit - i přehánět - tleskat povídat jak je šikovný velký - u nás když u toho byl i taťka a pochválil tak to byla odměna největší

Přeju hodně nočníkových úspěchů ;-)

hrozinka — 23. 4. 2012 23:56

Jé koukám, že můj oblíbený Bumgenius přišel zase s něčím novým ;-) to za nás nebylo ...

http://www.latkovky.cz/trenink-na-nocni … na-nocnik/

Dataline — 24. 4. 2012 12:48

Nesouhlasím s názorem neřešit, nechat, až na to dítko přijde.
Můj syn nejdříve sedět nechtěl vůbec, kolem 10měsíců, kdy jsme začli posazovat, tak jsem nočník schovala, vytáhla zase za týden dva, posadil se, utekl, zase jsem schovala, dokud si nezvykl, že se na nočníku sedí. Od 12 měsíců už seděl bez problémů, pokaždé jsme tleskali, chválili, od 14 měsíců nevím, co je to pokakaná plena a od 18 měsíců je kompletně bez plen.
Takže trpělivost :P

Liciáš — 24. 4. 2012 14:31

Dataline dceru posazuji už nějakých 5 měsíců téměř denně a nevydrží na něm sedět ani 10 vteřin. Myslím, že trpělivá jsem dost, ale úspěch nulový :P

hrozinka — 24. 4. 2012 15:52

Holky ono je vážně každé dítě jiné a násilím cesta nevede, Vojta měl období kdy kategoricky nočník odmítal, asi bych ho tam posadila za použítí síly a domluvy, ale proč? Sice odplenkování trvalo déle, ale taky jsme to zvládli a dokonce dřív i než některé děti co už v roce vzorně seděli na nočníku.

K ovládání močového měchýře a hygieně na WC musí dítěti vyzrát i nervová soustava, někomu to trvá dýl a někomu to jde hned ;-)

hrozinka — 24. 4. 2012 15:55

Dataline napsal(a):

Nesouhlasím s názorem neřešit, nechat, až na to dítko přijde.
Můj syn nejdříve sedět nechtěl vůbec, kolem 10měsíců, kdy jsme začli posazovat, tak jsem nočník schovala, vytáhla zase za týden dva, posadil se, utekl, zase jsem schovala, dokud si nezvykl, že se na nočníku sedí. Od 12 měsíců už seděl bez problémů, pokaždé jsme tleskali, chválili, od 14 měsíců nevím, co je to pokakaná plena a od 18 měsíců je kompletně bez plen.
Takže trpělivost :P

Mám známou má děti teď už velké - holčičku a chlapečka, u obou stejný postup při učení na WC a přesto - chlapeček od roku vzorně chodil na nočník a naučil se cca do těch 14 měsíců a holčička - řeklo by se, že jsou učenlivější a trpělivější - té bylo jedno že má nadílku v plínce a na nočník se naučila chodit až kolem toho 2. roku

Prostě každé dítě má své tempo některé sedí vzorně na nočníku od roku a některé sice ne, ale je šikovné zase v něčem jiném ;-)

annie — 24. 4. 2012 16:45

Náš mladý kakal každé ráno do nočníku, ještě neměl rok. Chválila jsem, jak to šlo a měla pocit, že nám to hezky půjde i s čůráním.
Pak nastal zlom - sice na nočníku "usedí", ale neudělá nic. Jakmile dám ráno plenu, zaleze, chce být sám, a za chvíli nálož.
S čůráním je to totéž - usedí, nevyčůrá, nevykaká...
Doktorka radila - netlačit na něj, netrestat, zeptat se, sem tam zkusit posadit.
Prý kluci bývají pohodlnější. Nezřídka začínají chodit na wc až kolem třech let.

Takže já s názorem : neřešit nenutit - víceméně souhlasím. Nevyřeším a nevynutím si totiž vůbec nic - aspoň u našeho malého.

akar — 24. 4. 2012 16:48

obe holcicky jsem zacala vysazovat na nocnik od doby, kdy umely sedet - nicmene starsi ve 20m bez plenek pres den a pred druhym rokem i na noc, mladsi bude za tyden dva a nocnik ignoruje :( , vycura se omylem (kdyz to vychytam), ale uz jsme se alespon posunuli od uplneho odmitani k tomu, ze si obcas sedne - kdyz ji necham bez plenek, je schopna se za den nekolikrat pocurat/pokakat a vubec ji to nevadi.
Jinak uplne odmitani a zdrhani z nocniku, po uplny hysterak, jen nocnik videly - mely taky :)
Proste jsou kazda jina a nic s tim nenadelam. Jsem zvedava na treti ;)

Gabrielle — 24. 4. 2012 21:33

Sádě, klídek :) Však on jednou začne. My jsme Bereniku na nočníku upláceli knížkama, hračkama a sice tam seděla, ale nedělala do něj nic. Nechali jsme ji bez plen běhat, klidně se počůrala durch a bylo jí to jedno. Seplo jí to pak samo, až po druhém roku.
Stázku na nočníku neudržím vůbec, nedá se ničím přesvědčit. Když lítá s nahým zadkem, čůrá jak psisko všude možně, nahlásí že čůrala, ale aby sedla na nočník, to ani omylem. Takže to zas nechávám být, ona na to taky přijde :)

Saďourek — 26. 4. 2012 9:23

ahojky, tak koukám, že všude stejné.
My máme nočník taky zaparkovaný v obýváku a zatím slouží jako výborné stupátko, klobouk a odkládcí místo na kostky :godlike:
Trošičku jsem zalitovala, že jsem Tomáškovi nekoupila ten hrací nočník, on je totži samé la la la, takže možná by ho to chytlo dřív, ale tehdy jsem si říkala, že nemusí mít všechno :dumbom: 
Zásobu plín máme až do září, takže ještě má nějaký ten pátek  dobru :gloria:

zdenca — 26. 4. 2012 13:26

Ahoj Sadi,
nečetla jsem moc předchozí příspěvky, tak se možná budu opakovat....Nenuť ho. On do toho musí dozrát. Sem tam bych zkusila posadit, ale v žádném případě bych se nesnažila ho tam držet za pomocí knížek nebo jiných hraček, aby si nemyslel, že nočník je taky místo na hraní. Já  myslím, že má ještě čas a ono se to pak zlomí během pár dní, až  na to bude Tomášek dostatečně vyspělý.
Tak se držte a měj se hezky ;)

hrozinka — 26. 4. 2012 16:27

Ahoj Sadí, hrací nočník máme a nijak to neurychlil ;-) tak nemáš čeho litovat, teď tedy alespoň vím, že tam něco je když hraje - Vojta už si dojde sám, ale třeba kamarádka s dvojčaty když jsme u nic byli říkala, ať už jí tu hrůzu k nim domů nevozím :D samozřejmě všechny děti chtěli aby jim zahrál ;-)
V létě plíny ušetříte tak ta zásoba vydrží o něco dýl ;-) já myslela že Vojtu odplenkuju taky v létě před 2. narozeninami a bylo to o pár měsíců později a svět se kvůli tomu otáčet nepřestal :)

No a zrovna dneska se mi v noci počůral durch, po hodně dlouhé době - hlavu si s tím nelámu, kdyby se to opakovalo tak jo, ale ještě mají nárok ty drobci malí :jojo:

Gabrielle — 26. 4. 2012 20:55

Sadí, my máme ten hrací taky :D Stázka zjistila, že stačí vyndat ten vnitřek, sáhnout na kontakty a hraje to, takže motivace žádná :D

tetamon — 30. 4. 2012 14:14

Sade: tak jsem rada, ze nejsem jedina, kdo resi totez. I ten klobouk a stupatko :-D
A taky spoleham na leto. Jen bohuzel tu zasobu plin do zari nemame :lol:

Mihule — 9. 5. 2012 14:28

Ahoj Sádě,

můj názor je ten, že hrací nočník je blbost. Dítě se má na nočník posadit, vyčůrat a jít. A ne vysedávat, číst knížku, koukat na pohádku, apod.
Já jsem si Barču ohlídala a posazovala jí tak, aby tam nikdy moc dlouho neseděla. Buď to vyšlo, nebo jsem jí po chvilce (max 2-3 minuty) zvedla a třeba za pět minut to zkusila znovu. A vyšlo to, jsme bez plen přes den od 16-ti měsíců, a komletně jsme se jich zbavily od 22-ti měsíců. Ale každé dítě je jiné, co vyhovovalo nám, nemusí vám...
Přeji mnoho trpělivosti, ale i nadhledu.

mvkoty — 11. 5. 2012 8:35

Sadí my jsme na tom podobně. Jak dřív Vika krásně seděla na nočníku tak dneska jí posadím a ona se okamžitě zvedá a odchází. Přitom když jí nechám bez plen tak přijde řekna si ee podá nočník, ale utíká z něj a zásadně se vyčurá jinde :-(
Zatím jí nechávám a nijak netrápím, ale jak začne být více teplo tak budeme trenovat více Jako ostatní spoléhám naléto kdy bude běhat po zahradě s holou prdkou :-)

hela86 — 7. 6. 2012 14:37

Koukam, ze je to vsude podobny. Nas Tobisek si taky nejdriv sedal bez problemu a celkem casto se mu zadarilo, jakmile se ale naucil rychlejc behat, prestalo ho to tam bavit a proste ho tam neudrzim. Tak jsem tedka nocnik uklidila a cekam na leto, ze ho taky zkusim nechat bez plenky a uvidim. Rikam si, ze kdyz to budu lamat pres koleno, jen ho vystresuju a niceho nedosahnu. Jinak mi prijde dost chytrej, ale bobek v kalhotach mu zatim nevadi.

Lvice — 7. 6. 2012 14:48

Taky je možný, že už ho na noční nedostaneš nikdy ;). Náš malý seděl párkrát a pak nočník upadl v nemilost. V okamžiku, kdy jsme odbourali plíny začal chodit na velký záchod, nesnášel i dětské prkénko, prostě tam trůnil jako dospělák a já ho držela :D. Držím ho dodnes a to mu budou za měsíc 4 :D. Nočník jsme prodali stejně jako dětské prkénko zcela nepoužité :D.

Karal — 7. 6. 2012 21:42

Sadi, Bara je o rok starsi a nocnik pouziva pouze jako klobouk ci zidlicku pro miminka..Ja to odmitam hrotit, dokud to dite nedospeje k tomu aktu samo, muze se matka stavet na hlavu..mam par kamaradek, ktere tak moc touzili po zbaveni se plin a neustale diteti rikali, ze bobek boban atd je fuj, ze ditko pak trpelo zacpou, protoze fuj delat prece nebude..pak s nim jezdili po klystyrech apod protoze dite proste odmitalo chodit na velkou..Honza zacal chodit na wc  ve trech a bylo na nem videt ze by i chtel, vydrzel i hodiny na nocniku a nic..vstal a cural..byl z toho prepadly, takze jsme nocnik schovali..a pak jednoho dne vstal od pohadky a na otazku: Kam jdes? odpovedel s naprostym prehledem: Curat..a od toho dne ani jedna nehoda..

Saďourek — 11. 6. 2012 21:13

Ahoj holky!!!
Jeden blbý nočník a kolik starostí to udělá :D
my máme za sebou 2 úspěchy, začali jsme to zkoušet ve stoje a s hrdostí si pak nese nočník vylít do záchodu. Tak uvidíme, jestli se toto stane motivací. Bude to chtít ještě hodně čaasu a trpělivosti.

akar — 11. 6. 2012 22:24

Sadi treba ho tim namotivujes ;) hlavne to nelamej pres koleno, stejne to nema cenu :jojo:
u nas nastal po 2.narozkach zlom a chodi na nocnik i kdyz se nejaka nehoda obcas stane, ale na noc bude mit plenku jeste hoooodne dlouho :) ale to neva

Kotrmelína — 14. 6. 2012 21:14

Sadí a kolik je vlastně Tomáškovi? - asi nemáš upravený metřík.
Erik neseděl na nočníku nikdy, začal do něj čůrat loni v létě, teprve když jsme to natrénovali venku a došlo mu konečně že si před čůráním musí taky sundat slipy :D Ale čůral do něj zásadně ve stoje. Takže je bez plen od necelých 2,5 roku. Bohužel dodnes mám problém že mi nechce ani do nočníku ani na záchodě kakat. Prostě si přijde říct o plínu, do tý se vykadí, zahlásí že už je hotovo a že chce utřít. Od září jde do školky a já marně zkouším ho jakýmkoliv způsobem donutit aby už nekakal do plíny :/.

Saďourek — 15. 6. 2012 8:24

Ahoj holky!!!
Akar, nelámu to přes koleno, to já jsem zase v naprostém klidu, když se vyčůrá vedle, tak mu řeknu, že udělal lulu (většinou to sice na sebe práskne sám :) ) dostane hadru, rozmaže to po podlaze :D a zeptám se ho, kde se má dělat lulu, on v klidu ukáže na nočník. Začali jsme s nacvičováním o vyspinkání a před koupáním.  Jde vidět, že už mu to v hlavičce pálí, ale je stále v pohybu, tak nač se zdržovat.
Kotr., včera měl 20měs. UŽ!!!! Strašně to letí.
S tím kakáním, nejsi první, dělal to i synovec a od známé syn. Když mu nchtěli dát plínu, měl strašnou zácpu. Nechápu, jak to ty děti dokážou tak dlouho držet.

Gabrielle — 15. 6. 2012 20:43

Sádě, Stázka mi začala chodit na nočník těsně před 2.narozeninami. Začala sama, nenutila jsem ji - s Bibi to totiž taky nemělo cenu. Ale s čím máme malý problém - jakmile má spoďárky, počůrá se. Tepláčky nebo tak si sundá, ale asi si myslí, že spoďárky jsou plína či co. :D Ale co, to se časem taky upraví.

Kotrmelíno, s tím kakáním do plíny to u nás bylo stejné, Bibi zaboha nechtěla kakat na nočník. Naučila se to až o prázdninách než nastoupila do školky, takže cca dva měsíce před třetími narozeninami. A taky se musela rozhodnout sama, úplatky ani přemlouvání nebo jiné finty nepomáhaly. Kamarádky chlapeček se to naučil sž ve 4 letech - ve školce prostě nekakal, nechal si to na doma.

Kotrmelína — 15. 6. 2012 21:32

Tak přesně to se nám taky stalo když jsme to jednou zkusili mu plínu prostě nedat, držel to od rána až do odpoledne :co: občas si sednul na nočník, ale tvrdil že to nejde, pak když už pobrekával že ho bolí bříško jsem vyměkla a tu plínu mu dala a taky trvalo celkem dlouho než se vykadil. Takže tímhle způsobem už ne, to bych mu zadělala na pěknou zácpu přesně jak píšete. Asi mají nějakou psychickou zábranu či co a musí na to přijít sami, tak doufám že to Erikovi nedocvakne až ve škole :D
No Sádí utíká to hrozně, ale myslím si že Tomášek má ještě dost času a navíc když korigovaný věk má ještě o nějaký ten měsíc nižší, bych to asi ještě neřešila...

Saďourek — 18. 6. 2012 11:45

Kotr , třeba mu to docvakne až na výšce :D :reta: :D

Dám mu čas, o nočníku ví, když jde táta na záchod, tak symbolicky taky zatlačí a udělá eeee. Korigovaně má vlastně 17 měs., takže klíííííd :D Spíš jsem si myslela, jestli náhodou, když bude v létě běhat po zahradě nahatý, se mu to nezalíbí a nezačne důvěřovat nočníku. Když se naučil baštit sám, tak se naučí i čůrat na záchodě :)

hancidylko — 29. 10. 2012 21:59

Ahoj maminy, ráda bych tak nějak znovuotevřela toto téma. Náš klučík 1,5 r. se zničeho nic rozhodl, že přestane bojkotovat nočník a konání do plínek, ale... Od začátku měl nočník jako hračku, občas si sedl, ale jedině oblečený, nahý se nenechal "přeprat" ;) Takže jsem nočník schovala a minulý týden po delší době vytáhla a ono to nějak funguje, jenže si na nočník prostě nesedne. Čurání zvládáme ve stoje (ještě teda musíme natrénovat, chybí mi chlapské zkušenosti a děláme loužičky :rodna: ), je vidět, že z toho má radost a vážně se snaží, ale kakání je problém. Hekne při čurání, ale na nočník si nesedne ani silou bych ho tam nedostala, takže gravitace si s bobkem zaradí :dumbom: Nevím, co s tím. Intuice mi říká, nenutit a nechat ho si na to přijít sám. Ale zase si říkám, aby si na to takhle nezvykl a nebyl problém i do budoucna... Nemáte někdo podobnou zkušenost?