AneriStar — 10. 4. 2012 13:15

Zdravím všechny těhulky!

Jsem v 18+0 tt a při NT screeningu v 13. tt nám vyšlo vysoké NT 4 mm. Screening byl tedy vyhodnocen jako pozitivní s rizikem na Downův syndrom 1:25 a byla jsem poslána na odběr plodové vody. Ten vyšel naprosto v pořádku (normální mužský karyotyp) a i následující utz a ekg srdíčka (minulý týden, 17+2 tt) byly v pořádku, a tak pan doktor konstatoval, že nevidí důvod, proč v těhotenství nepokračovat, a jsme objednáni na utz a opět vyšetření srdíčka za 4 týdny. Znovu změřil NT (i když teď už to stejně není relevantní) a bylo 1,7mm, takže sice kleslo, ale stále tam trochu je.

Ráda bych se zeptala, zda má někdo z Vás podobnou zkušenost? Vím, že bych měla být v klidu a nestresovat se, vše se zdá být v pořádku, ale ve mně stále hlodá červík pochybností, zda je opravdu vše ok...

Dita.L — 10. 4. 2012 13:24

Pokud vysla amnioscenteza v poradku, dal uz bych to neresila. Riziko DS je skoro nulove.

AneriStar — 10. 4. 2012 13:30

Dito,
moc děkuji za rychlou odpověď!
Vím, vím, že DS a i jiné základní syndromy (Edwardsův, Pataův, atd.) byly vyloučeny, nakonec Downův syndrom vyloučil dr. už při ultrazvuku, protože nosní kůstka byla v pořádku a žádné abnormality tam neviděl, ale stále mě straší, že těch syndromů a různých postižení je mnohem více, je jich spousta, které nelze vyloučit ani amniocentézou... Říkám si, proč tam tedy bylo to NT tak vysoké, když je vše ok... vím, není to exaktní věda, jen statistika, takže holt to tak být může, i když je vše v pořádku... asi se musím naučit být v klidu a nepochybovat...

Dita.L — 10. 4. 2012 19:18

Aneri, procti si toto, urcite te to trochu uklidni :) http://genetika.wz.cz/forum/read.php?f= … ec7c2032e7

AneriStar — 10. 4. 2012 20:19

Mila Dito,
moc a moc dekuji za skvely odkaz, urcite mi pomohl, jsem rada, ze tam odpovidal odbornik a vse hezky vysvetlil!
Navic jsem procitala nejake anglicke/americke stranky a tam zduraznuji (na rozdil od nasich ceskych), ze i NT screening muze byt falesne pozitivni! Jde o 5%, tudiz 1 zena z 20 dostane falesne pozitivni vysledek. Takze se uklidnuju tim, ze je to muj pripad... ;) Na tech zahranicnich strankach kladou duraz i na to, jak vyjdou krevni testy (ktere jsem mela v poradku) a vysetreni srdce (ktere taky bylo ok).
Momentalne jsem tedy celkem pozitivne naladena, ale urcite me potesi, kdyz se dozvim o podobnych pripadech s dobrym koncem! :)
Dito, jeste jednou velky dik!

Dita.L — 10. 4. 2012 21:23

Aneri, nemas zac a drzim palce :dudlik:

maminaanýzek1 — 4. 5. 2012 23:41

Aneri,též jsem měla v 13.týdnu NT 3,6 a DS 1.25,choriové klky to vyloučily,UZ byly v pořádku a dnes mám zdravého 7.měsíčního kluka.Držím pěsti!Jinak mi už po 13.týdnu projasnění neměřily,tak nevím,kolik by bylo.

AneriStar — 6. 5. 2012 17:57

Milá maminaanýzek1 :)

děkuji za povzbudivou zprávu, opravdu moc potěšila, hned jsem zase o něco klidnější! Vím, že po tom 13. týdnu už nemá moc smysl NT měřit, protože ta výpovědní hodnota je platná pouze v tom 11.-13. tt, kdy se NT měří, asi proto Ti ho už nepřeměřovali.

Momentálně jsem v 22. tt a ve středu nás čeká velký ultrazvuk a opět ultrazvuk / ekg srdíčka. Tak pevně věřím, že vše bude v pořádku a hlavně že bude vše v pořádku, až se náš chlapeček narodí...

Ještě jednou velký dík za dobré zprávy!!!