ucitel_ze_skolky — 28. 3. 2012 17:42

Milé maminky, v poslední době se setkávám s tím, že k nám do MŠ chodí různé společnosti, které se zabývají pojištěním, spořením apod. a mají perfektní reklamní trik, který Vám stručně popíši. Přijde paní ze společnosti zabývající se pojištěním a přinese obrovského pejska velikosti 130 cm do mateřské školy. Tam se s pejskem vaše dítko vyfotí. Asi za týden máte buďto sami, anebo se svým dítkem jít do té společnosti, která vaše dítko fotila a tam Vám nabídnou zdarma fotky. Fotky jsou krásné, veliké, vaše dítko se na nich krásně směje. Tím ale ta příjemná část končí. Paní se vás totiž začne ptát, zda jste pojištění, jakou máte pojistku, zda chcete založit novou či přejít ze stávající společnosti do nové společnosti. Přičemž fotky s vaším dítkem různých velikostí se na Vás smějí ze stolu. Pokud nepodepíšete smlouvu, tak Vám fotky nedají a vy odcházíte s prázdnou…

Přemýšlel jsem o tomto problému a přišel na pár nesrovnalostí, které mi jistě odsouhlasíte.

1) Pokud si fotky nevezmete, tak vlastně společnost má fotku Vašeho dítěte s reklamním medvědem. V dobrém případě fotky zničí. V tom horším se Vaše dítě ukáže v nějakém časopisu s lákadlem na připojištění (myšleno vaše dítě objímající plyšového psa), a v tom nejhorším případě fotky skončí v nějaké sbírce pedofila popř. někde na netu.

2) Přemýšlím nad tím, zda by se pan ředitel či paní ředitelka nevědomky dopustila § 205b Zneužití dítěte k výrobě p*rn*graf*e či jiným fotomontážím. Přece jen na půdě MŠ někdo pořídil fotografie vašich dětí bez vašeho souhlasu.

Jak se na tento problém díváte vy?

Pozn.: Musím podotknout, že i když smlouvu podepíšete a pojistíte se u nich a fotky vám dají, tak je mají určitě někde uložené a mohou s nimi bez vašeho vědomí volně disponovat.

Sakura — 28. 3. 2012 18:42

A reditelka skolky o tomto vsem vi? Mela by zakazat vstup a styk takovych lidi s detmi. Jako rodici se mi nelibi, ze naprosto cizi clovek bez meho souhlasu foti moje dite a disponuje svevolne s jeho fotografiemi. A to vydirani skoro zavani trestym cinem, mozna by nebylo od veci na praktiky one firmy poslat policii. Vydirat decka, to je fakt hnus.

Sakura — 29. 3. 2012 5:37

Ještě jsem chtěla dodat trochu :offtopic:, že tady v Japonsku běžně tuto praktiku používají na poutích. Třeba jdete na ruské kolo, ale než vás nechají nastoupit, vyfotí vás před tím kolem. A než se svezete, fotku vyvolají, dají do pěkného barevného památečního rámečku, a chtějí po vás za tu fotku nekřesťanské peníze, pomalu tolik, jako za vstupenku na to ruské kolo. Máte možnost si tu fotku nekoupit, to ano. Ale vlastně vás nutí - řeknete si: dali si s tím práci, fotku udělali, dali to do rámečku, přeci to nevyhodí... Ale ať koupíte či ne, mají fotku uloženou v paměti a můžou s ní libovolně nakládat. Proto já a manžel pokaždé focení odmítneme. Sice se jim to moc nelíbí, říkají, že kupit pak nemusíme, ale my prostě nechceme, aby naši fotku měli a jsme tak jako tak rozhodnuti nekoupit. Docela by mě zajímalo, že v takovém případě asi neplatí zákon na ochranu osobnosti, či podobně? Je legální fotit nás více méně proti naší vůli a pak po nás chtít zakoupení fotografie a držet dál její digitální kopii?

Lesana — 29. 3. 2012 8:24

No tak zneužití dítěte k po*n to rozhodně není, to by jako po*no museli zakázat prakticky každý "ženský časopis", kde se fotky dětiček vyskytují. Jinak  s tímhle jsem se ještě nesetkala, možná proto, že my máme normální ředitelku. Rozhodně by do školky nevpustila fotit kdekoho, to za prvé. Fotografové chodí pouze ti ohlášení, rodiče ví termíny předem a taky víme, co za focení to bude. Jestli fotograf bude fotit celou třídu anebo jestli se jedná o individuální focení (tedy ve výsledku takové ty balíčky fotek kolem dvěstěpadesáti korun, které můžeme nebo nemusíme vzít). Pokud si rodiče focení dítěte nepřejí, stačí, když to ráno nahlásí. My vlastně známe předem i jméno fotografa, takže rodiče s lepší pamětí na jména, než mám já, se mohou orientovat i podle něj.

Jinak kdyby nám ředitelka předem neřekla, že do školky pouští reklamní fotografy od pojišťoven, určitě bych si stěžovala zřizovateli.

helena — 29. 3. 2012 8:51

V tom horším se Vaše dítě ukáže v nějakém časopisu s lákadlem na připojištění (myšleno vaše dítě objímající plyšového psa), a v tom nejhorším případě fotky skončí v nějaké sbírce pedofila popř. někde na netu.
Dítě s plyšovým psem až takový lákadlo pro úchyla nebude - podobnou fotku najde na netu, v časopisech, nebo si ji pořídí na nejbližším hřišti... Takže na zneužití dítěte to nebude.
Ovšem dalo by se uvažovat o § 11 - 16 obč. z., tedy uplatnění práva na ochranu osobnosti
§ 12
(1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.
(2) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona.
(3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby
§ 13
(1) Fyzická osoba má právo se zejména domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění.
(2) Pokud by se nejevilo postačujícím zadostiučinění podle odstavce 1 zejména proto, že byla ve značné míře snížena důstojnost fyzické osoby nebo její vážnost ve společnosti, má fyzická osoba též právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích.
(3) Výši náhrady podle odstavce 2 určí soud s přihlédnutím k závažnosti vzniklé újmy a k okolnostem, za nichž k porušení práva došlo.

Takže a) stížnost zřizovateli, že něco takového ve školce proběhlo, b) žádná pojistka, žádný placení, ale upozornění společnosti, že případně bude postupováno cestou práva včetně zveřejnění této záležitosti. Negativní reklamu by zřejmě neuvítali.