Terisek1 — 22. 3. 2012 14:35

Ahoj. Jelikož se blíží zápisy do školek, chtěla bych se poradit se zkušenějšími. Mám tříletou dcerku. Je hrozný mamánek, na hřišti před dětmi utíká, nemá zájem navazovat kontakty a raději si hraje sama. Moc nemluví, jen pár slov, pleny má už jen na spaní. Jak na ní někdo promluví, nebo se jí dotkne (krom rodiny), "zaprdne" se a přestane komunikovat (i se mnou).
Doma si ale hrát sama neumí, pořád "otravuje", evidentně se nudí.
Narodí se nám za chvíli miminko. Malá vypadá, že se na něj těší. Já ale řeším co s ní. Dát nebo nedát jí do školky? Vím, že by jí to pomohlo, zároveň vím, že není připravená. V případě, že podám přihlášku, chci maximálně na dvě dopoledne v týdnu, pokud na to školka přistoupí. Nechci, aby měla pocit, že s miminem jsem ji odložila k cizím..
Tak.. co myslíte vy?

Dita.L — 22. 3. 2012 15:34

No u nas to bylo jednodussi v tom, ze kdyz Krystof do skolky sel poprve, bylo uz mimino na svete. Taky jsem se toho bala, ma stejnou povahu jako tvoje dcera. Ve skolce se otrkal, oblibil si ucitelku, nasel si "pritelkyni" a chodi tam rad.
Na nejake fnukani z pocatku jsem hned z kraje nepristoupila a zvykl si rychle.
Ja bych do skolky urcite dala.
Vysvetlila bych ji treba, ze uz je velka, ze si najde kamarady, pozna jine deti, najde si spolecniky do hry kterym maminka vzdycky neni a o spojeni skolka + mimino bych se vubec nezminovala.

dusička — 23. 3. 2012 18:22

Kluky jsem měla o tři roky od sebe. Do školky jsem staršího nedávala. Byl prostě s náma doma. Pomáhal mi, v době kdy mimino spalo, mě měl starší jen pro sebe. :) Za pár měsíců už si spolu i hráli, tak jsem měla od nich i "klid" že jsem stačila uvařit a tak.
Taky zvaž,jestli se Ti budu každý den chtít ráno tahat mimino sem a tam do školky, v zimě to oblíkání, když můžete být doma v teploučku.
Někde jsem četla, že nejideálnější je,když dítě je doma s mámou do pěti let. I když samozřejmě to nejde, musí se chodit do zaměstnání.
Jinak bych řekla, že Tvoje holčička je normální na tři roky.
Mám tři děti. Poslední dítě (ted 18 15 a 5let) jsem dala do školky od tří let (nástup do práce) měla jsem z toho strach, protože to byla doslova mamánek a taky jako Tvoje dítko. Zvykla si asi po měsíci, osamostatnila se, začala mluvit.
Jinak myslím,že je blbost dávat do školky na dva dny v týdnu, to TI asi ve školce neprojde, budeš brzdit dítě,které potřebuje chodit každý den. A taky trvá domu,než si dítě ve školce zvykne a je potřeba chodit každý den. Oni i po sobotě a neděli pláčou,kdy si odvyknou.

Sakura — 24. 3. 2012 2:10

Náš kluk šel do školky těsně před tím, než se narodila dcera. Byla jsem za to ráda, protože jsem měla během jeho nepřítomnosti čas na miminko, nebo když spalo, tak se natáhnout taky. :) Pro něj to bylo taky dobré, že byl v kolektivu. Takže já jsme rozhodně pro to dát starší dítko do školy. S miminkem se mu nebudeš mít tolik času věnovat a navíc opravdu někdy bylo fajn se přes den se s miminkem natáhnout a oddáchnout si. Teď čekám další a budou od sebe s dcerou dva roky. Takže s miminkem budeme i s dcerou rok a půl doma (tady začíná školní rok na jaře). Docela z toho mám obavy, ale tchýně slibuje pomoc, že si malou občas vezme ven a vezme jí do mateřského centra, kde se dá v kolektivu hrát. Až jí budou tři, samozřejmě jí do školky ihned pošlu. :)