Jaku — 20. 3. 2012 10:15

Chtěla bych se zeptat těch zkušenějších zahradnic tady - s jakou údržbou začít nyní na okrasné zahrádce a co s trávníkem - stačí jen pohrabat?

Další dotaz mám ohl.hrášku - loni jsem ho vysela do truhlíků,rostl na jižní straně domu a celkem nic z něho nakonec nebylo.Takže jsem došla k závěru,že hrášek do truhlíků asi moc vhodný nebude,že jedině ho sadit přímo do půdy,je to tak?
Rajčata jsem loni zkoušela pěstovt taky v truhlících,na jižní straně,kde dost pere slunko a i přes zalívání pak byly listy do hněda a z rajčat nic moc,i přes zalívání, nebylo - že by nebylo dobré prudké slunce a výheň?

Dita.L — 20. 3. 2012 10:32

http://www.novinky.cz/bydleni/zahrada/2 … l?ref=boxE

Jaku — 20. 3. 2012 10:53

Dita.L napsal(a):

http://www.novinky.cz/bydleni/zahrada/261819-kdy-vysevat-hrasek.html?ref=boxE

Díky Dito,ale právě po přečtení tohoto článku jsem napsala tenhle dotaz. Vysadila jsem loni hrášek do truhlíku-přišlo mi to jednodušší a rychlejší,než kvůli tomu zrýt kusek zahrady,ale výsledek nic moc.
Překvapilo mě to zvlášť u rajčat shery,které se dost často přeci pěstují v truhících na jižní straně,že taky z nich toho moc nebylo a připadlo mi,že mají od slunka spálené listy či co.tak se ptám na zkušenosti.

Dita.L — 20. 3. 2012 12:04

aha :lol: a ja myslela, ze ti tim clankem pomuzu :dumbom:
Hrasek do truhliku asi moc nejde, potrebuje nejakou oporu. Dat ho treba ke zdi. Ja vetsinou rozpicham do zahonku klaciky a natahnu provazky. Siju ho tak, abych mela na 3x, v dubnu, cervnu a pozdni zacatkem srpna.
Cherry rajcatka zastipuju (to vis, jak se dela? ) a ty hnede listy spalene od slunka me napada jedine, ze muzou byt z toho, zes pri zalivani macela i listy, ty kapky jsou pak jako lupa. Voda se lije brzo rano nebo vecer a jenom ke korenum.

Bety — 20. 3. 2012 13:54

Zkus koupit rovnou rajče balkónové, vloni jsem ho měla jen v květináči jen tak pro legraci (na zahradě máme dost) a mělo spoustu rajčátek až do mrazu. Tyčková a keříčková rajčata se hodí do záhonku ale do truhlíku ne.
Hrášek dávám taky do řádku, a jako oporu provázek - pak to suché ustřihnu a seberu všechno najednou a vyhodím. Jinak místo provázku můžeš koupit opěrnou síť (v zahrádkářských potřebách nebo OBI, Baumax apod.).

Trávu vyhrabat a dosadit - pohodit travním semenem, nemělo by zaschnout... protože když se seká, tak postupně z trávníku mizí jílek dvouletý (protože se nemůže vysemenit jak sekáme) a to je ta nejhezčí část s těmi úzkými listy. Proto dosazovat.

(správně by se měl trávník provzdušňovat a prořezávat, protože ty rozřezané drny se dobře rozrůstají - vloni jsme si na to koupili jakousi mašinku - vyhrabe, provzdušní a rozřeže a opravd byl hezčí trávník, hustý a zelený - ale letos v zimě dostal pořádně zabrat, dlouho nebyl sníh a tráva vymrzla...)

maria14 — 10. 2. 2015 6:03

Protože když se seká, tak postupně z trávníku mizí jílek dvouletý (protože se nemůže vysemenit jak sekáme) a to je ta nejhezčí část s těmi úzkými listy. Proto dosazovat.
Trávu vyhrabat a dosadit - pohodit travním semenem, nemělo by zaschnout...

anjali14 — 23. 2. 2015 14:01

maria14 napsal(a):

Protože když se seká, tak postupně z trávníku mizí jílek dvouletý (protože se nemůže vysemenit jak sekáme) a to je ta nejhezčí část s těmi úzkými listy. Proto dosazovat.
Trávu vyhrabat a dosadit - pohodit travním semenem, nemělo by zaschnout...

________________________________________________
www.learnalanguage.com/learn-japanese/
www.learnalanguage.com/learn-german/
http://www.gov.pe.ca/edu/elsb/
http://www.eli.ufl.edu/