Macacira — 4. 3. 2012 21:41

Ahoj všem,


prosím o radu, mám 3-letého caparta a pořád spí s plínou. Už jsme několikrát zkoušeli po obědě spát bez, ale vždycky se počurá. I třeba po půl hodině spánku. Nechci ho stresovat, tak jsme se vrátili k plínám, ale před měsícem mu byly 3 roky, chodí do školky a kvůli plenkám tam nespí. Učitelka ve školce mi řekla, že je to "americká výchova," a že by ve třech letech mělo dítě mít zažité hygienické návyky. Jak ho to mám odnaučit? Přes den pije tak průměrně, před spaním se snažím nedávat a stejně to nevydrží. Noční plínka je ráno úplně nacucaná.

Co s tím?


Děkuju za radu!

markéta — 7. 3. 2012 9:47

Ahoj, no nevím jestli Ti má rada nepřijde "drsná" ale já bych asi jednala tak, že bych plenku prostě nedala. Připrav se tedy na prací maraton a bez podložky to raději ani nezkoušej, ale pokud se vyčůrá do plenky, nevadí mu to, takže se ani nesnaží říct si, ale bez plenky se mu to brzy bude zajídat spát v mokru.

ucitel_ze_skolky — 7. 3. 2012 19:00

Já souhlasím s uživatelem markéta. V jeslích máme celkem šest dětí, z toho jsou čtyři tříleté a dvě se z nich porůrávají. Plínu nemají. Když se dítko probudí, tak mu prostě sdělí, že se počůralo a vysvětlí mu, že pokud ho čůrání probudilo, tak si mělo řít na WC. Ale většina dětí se počůrá ve spánku a ani o tom neví. Jinak já mám na starost 20 dětí a dost dětí ke konci třetího věku, ale i čtyřleté se 2x do týdne počůrají. Opět následuje věta, že pokud dítě čůrání probudilo, tak si mělo říct. Ale většinou to je opět ve spánku, za což dítě nemůže. Jinak děti máme vytypované a pokud si jdou přidat pití o oběd, tak mají dovoleno jen 1x a více ne. A některé děti proto budím, ať to jdou zkusit. Je to boj, ale myslím si, že ve třech letech to je běžné a jak píše marketa, tak plína ho to určitě neodnaučí. Já mít plínu, tak do ní čůrám ještě teď...

Jinak dítě, pokud spí s v posteli a učitelka hlídá nebo sedí u stolu a čte si nebo dělá přípravu, a dítě se probudí a chce se mu na WC, tak se většinou dítě učitelku bojí oslovit, nechce vstávat, má strach si říct nebo podniknout cestu na WC. Uklízečka často uklízí, podlaha je mokrá, dítě se bojí courat, tak se prostě počůrá...

Tulipánka — 7. 3. 2012 19:44

Náš Davídek měl 4 roky a když se večer před spaním hodně napije, tak se taky počůrá. Jde o to pít v průběhu dne a před spaním omezovat.

zdenicka113 — 21. 3. 2012 10:06

Moje dcerka nosila plenu ještě ve čtyřech letech na noc, vyřešila jsem to tak, že spí při malinkém tlumeném světýlku a vedle postele má nočník. Jistě, že se několikrát počurala, ale pak jí došlo, že mokrá postýlka je na nic a teď už si na ten nočník u postele dojde i uprostřed noci, když potřebuje, má u postele i pití na noc a vše v pohodě, jistě nějakou dobu to trvá, takže doporučuji hodně ale opravdu hodně trpělivosti. Hlavně děti netrestejte, budou se počůrávat dál a raději vám to ze strachu ani neřeknou.

Pet — 21. 3. 2012 10:23

Ahoj.
Tak ja jsem opacneho nazoru. Pokud se pocurava ve spanku, tak sundani plenky nic nevyresi, bude se pocuravat dal a jeste se k tomu stresovat :dumbom:. Neco jineho by samozrejme bylo, kdyby se pocural vedome az po probuzeni.
Domikovi jsou tri a pul a ve spanku se nepocurava teprve tak dva mesice. A to byl pres den plne bez plen od roka trictvrte. Pres poledne uz spi bez pleny a na noc mu ji pro jeho jistotu davam, ale je take sucha. Jen kdyz je nemocny, tak se jeste v noci parkrat pocural.
Nocni pocuravani je nezralosti nervove soustavy a dite to nemuze vedome ovlivnit. S Domikem jsme byli u psycholozky (kvuli jinym problemum) a ona se mi ptala, jestli ma jeste na noc plenky. Domik ma poruchu pozornosti a u techto deti je pry nocni pomocovani bezne i po 4 roce veku. Jinak by to pry dite melo zvladnou do tech 4 let. Takze bud v klidu a moc to neres. Je zbytecne stresovat sebe i dite ;). Az maly dozraje, pujde to najednou samo :). Mimochodem, chlapecci pry v tomhle dozravaji pozdeji ;)

Dita.L — 21. 3. 2012 10:58

AHOJ mam stejny nazor jako Pet. Mam 3,5 let chlapecka, nocnik jsem nikdy moc neresila, plenky me ani jemu nevadili a dozral sam k tomu, ze kratce pred tretim rokem najednou zacal chodit rovnou na wc, sam a vcas. Nocnik jsme nikdy moc nepouzivali. V tu samou dobu se prestal pocuravat i pri dopolednim spanku. Pak se na cas pocuravani vratilo, to uz jsem trestala postavenim do kouta po probuzeni a za tyden opet pri polednim spanku bez plenky. Zrovna tak nocni pocuravani resit nebudu, i kdyby mel plenku do 5ti let, do 30 ji nosit nebude. Rozhodne ho nehodlam v noci na curani budit. Tim se vetsinou docili akorat toho, ze se dite nauci to, co se ho snazime odnaucit. Napul probuzene na wc cura v polospanku a vedome se na curani neprobudi. Proste az dozraje, tak dozraje.
Z ucitelky v MS bych si nic nedelala. Mozna to je americka vychova, ale je spravna. Beztak tokove ty maminky hrdinky, co maji dite v roce bez plen ho vetsinou vubec nic nenaucili. Jen to sikovne vychytaji a davaji ho na nocnik casto behem dne bez toho, aby si dite uvedomilo, ze chce curat a reklo si. Se svoji malou rocni dcerkou to budu delat uplne stejne.

Pet — 21. 3. 2012 11:11

A jeste me napadlo. Ja jsem pak u nas zavedla, ze za suchou plinku po spani byla mala odmena. Treba bombonek nebo tak neci. Zamezis tak tomu, ze by se dite z pohodlnosti vycuralo do plenky az po probuzeni. Domik tedy nekdy ani nevedel, ze je pocurany, takze jsme vzdy potezkali plenku a ja mu rikala, ze se pocural kdyz spinkal, ale ze to nevadi a priste se urcite povede ;). Byla to proste takova mala motivace a bonus za suchou plinku.

Zuzii — 28. 4. 2012 20:39

Řešíme stejný problém: 3,5 roku a plena na noc. Vyzkoušeli jsme skoro všechno:

budit 2x/noc (cca 10 dní) - nepomohlo to, někdy se ani nevyčůral, někdy se i rozbrečel a ztropil scénu, ráno byla plenka stejně mokrá a oba jsme byli mrzutí z neustálého přerušování spánku. (já vstávám denně v 5h a jeho budím do školky před šestou :dumbom: )

Dát látkovou plenku s tím, že to mokrý mu přece bude vadit - nevadilo.

Nedat žádnou plenku - opět  2x vždy10 dní a 2x/noc převlékat postel, on se prostě neprobudí.

Vysvětlování a motivace čokoládou - nulový efekt

Dr. radila nedávat mu napít od 17h, což se mi zdá drsné, nevím, jak pije ve školce a nedat mu ani napít k večeři??? :dumbom:

Po obědě ve školce se to občas nepovede, ale tak max. 1X/týden, i méně.

Zatím ho nechávám, ale jak teď bude teplejc, opět zkusíme sebrat plenu a prát a prát a prát ... :dumbom:

Haňule — 12. 5. 2012 20:32

dcera se mi v noci pocuravala skoro do 4,5, dr. rikala, ze to nemam resit, ze je to fyziologicke do 5 let a u nekterych deti je nervova soustava zrala az v 7. Tak jsem neresila, pres den byla v poho, na noc plinka a jak uz tu nekdo psal, pak nam pomohla odmena. Strasne chtela barbinu, tak jsme ji spolu koupily, daly zabalenou do skrine a rekla jsem ji, ze ji dostane, az se 40 noci po sobe nepocura, kdyz se pocurala. tak jsem ji pridala navic 5 dni a uklidnila ji, ze to nevadi, ze kdyz to neudelala schvalne, tak se nic nedeje. Na zacatku mela asi 4 nehody a pak se uplne prestala pocuravat, proste to u nekterych deti chce cas a hlavne se nenechat stresovat babickana a okolim

Zuzii — 14. 5. 2012 18:20

Tak jsme se opět vydali do boje. Nedávám plenku a v noci 2x budím na čůrání. Včera jsem ho šla zkontrolovat, jestli není odkopaný a najednou divný zvuk - on čůral! ve spaní :o Vůbec nebyl k probuzení a ani nevěděl, že čůral. Má to teda smysl se takhle trápit a každou noc 1-2x převlíkat a vstávat v noci na budíka kvůli WC? :(

Macacira — 18. 6. 2012 13:51

Děkuji všem za rady,



jsme na tom momentálně tak, že co chodí do školky (od půlky února), tak plenku na poobědové spaní nedáváme. Občas se počurá, ale je to málokdy. Na noc nemám odvahu mu ji sebrat, pokaždé je silně pročuraná a poslední pokusy o buzení ztroskotaly, sice se probral, ale vztekal se a na nočník se nenechal posadit.

Představa, že budu prát třeba dvoje povlečení denně je děsivá, chodím do práce a už tak toho mám plné kecky. Nicméně zkusím využít současných veder a nechat ho spát bez plíny a kalhot, jestli mu to nějak pomůže.

Večerní pití nijak nepřeháníme, dáme fakt jen cucnout jeden, s bídou dva loky a stejně čurá ve spaní jako amina. A od pěti nebo šesti od večera by bez pití nevydržel. Což je z druhé stránky dobře.

Tak nám držte palce, budeme se snažit! Všem ostatním také přeji hodně úspěchů!:gloria:

Zuzii — 18. 6. 2012 18:39

Tak u nás taky nic moc. Se zaťatýma zubama budíme v průběhu noci na čůrání. Pořídili jsme si tzv. "čůrací hodiny" - což jsou takový ty klasický papírový školní hodiny a v průběhu noci, když se sami vzbudíme, tak se s mužem takto "domlouváme", kdy že malej čůral. Občas to i vychytáme, takže ráno je sucho bez převlíkání, ale je to fuška. Co se týká buzení, tak to je spíš, že tu spící "mrtvolku" odnesu v polospánku na záchod, řeknu číííí a on se vyčůrá. Pokud by byl zcela bdělej, začnou dohady, kvičení a protesty, že se mu nechce a je schopnej se stejně za pár minut počůrat...

Asi to není ideální řešení, ale fakticky už nevím, jak ho to naučit a téměř ve 4 letech si myslím, že by to měl už zvládat ... :(

knedla — 4. 1. 2013 12:41

ahojky muj syn ma 3,5 roku a taky mam problemy s pocuravanim v noci ma pod sebou podlozku a tyky ho neprobudi mokro je mu to proste jedno. Pres den uz dlouho chodi bez pleny ale sam si nerekne a musim ho porad odchytavat jsem uz z toho bezradna poradite co stim

Tulipánka — 6. 1. 2013 15:15

Tak syn se odnaučil čůrat v noci něco po 4. roce. Ale ze začátku to také nešlo. Měl podložku a každé ráno byl počůraný. Občas se zadařilo a nepočůral se. Já v noci povlečení nepřevlékala. Akorát jsem ráno vysprchovala tu podložku a pak převlékla povlečení, když už smrdělo, většinou tak 1x za 2-3 dny. A asi po měsíci, možná i trochu víc, ho to pořestalo bavit a prostě počůraný byl už jen občas a za další měsíc možná víc se počůrávat přestal úplně.

Jani07 — 16. 2. 2013 13:04

my mame tri roky a mal a ma na noc stale plinku. neresim to. ji to nevzbudi ze chce curat  a ja ji nebudu budit v noci,pac by to bylo sileny jak pro ni,tak pro me. doktorka radila pockat do leta a pak plinku vzit. jenze to se mi nechce, protoze kdyz ji to nevzbudi,tak se stejne pocura a prat a prevlikat porad navic v noci teda nebudu.takze zatim plinka dokud sama nevydrzi pres noc. pres den jsme bez plinky uz davno

Zuzii1 — 14. 3. 2013 11:12

Teda nechci to zakřiknout, ale ťuk ťuk na dřevo - už přes týden jsme v noci suchý a SÁM si dojde! Zkoušeli jsme ještě kineziologii (bez úspěchu) a pak jsem našla na netu enuretický alarm ("čůrací" alarm) a jsem z toho paf, jak to zafungovalo. První týden mokro a řev alarmu a najednou - doslova ze dne na den! Sucho, klid a sám se budí a sám si chodí. Neuvěřitelné :co: Tak nám držte palce, ať to zvládnem :) a =)