Zorro Mstitel — 20. 2. 2012 11:23

Je podle Vás dobré, že Ministerstvo hodlá zrušit kojenecké ústavy?  Kam půjdou děti postižené, pro které není domácí péče dostačující? Budou muset skončit na nemocničních lůžkách? Bude pro odložené děti dostatek pěstounských rodin? Co si o tom myslíte vy? Vite co si o tom myslí první dáma, Livie Klausova? Čtěte více zde! A hlasujte i v naší anketě!

agewa — 20. 2. 2012 13:01

je to nesmyslný  krok, který nebude fungovat.
Kde vezmou dostatečný počet pěstounů, kteří se budou o děti starat s tím, že je po 3 letech  vrátí?
Pěstoun by měl být ( dle nového zákona) člověk, který se bude o děti starat , nebude chodit do práce ( ale pěstounskou dávku bude brát i když nebude mít žádné dítě u sebe). To proto, aby KDYKOLIV mohl ně´jaké dítě přijmout. napadlo někoho, že se může stát, že je potřeba dítě umístit a pěstoun nebude moci ? ( bude nemocný, na dovolené..)Kam to dítě dají?
a co to udělá s psychikou těch dětí? když během prvních 5let vystřídají několik pěstounů, vlastní rodiče( v zákoně se počítá s tím, že se bude tlačit na to, aby děti se vracely do původních rodin)?

lulu25k — 20. 2. 2012 16:50

Myslím si že zrušení kojeneckých ústavů je naprosto nesmyslné. Kam půjdou děti(miminka), které nemají rodiče, ani někoho kdo by se o ně postaral. Nevím kdo tento návrh vyřkl ale je to nesmysl.

Kiara — 20. 2. 2012 17:25

Je to nesmyslný krok, který v podmínkách naší země nemá vůbec žádné opodstatnění. Kde by chtěl vzít tento stát dostatek pěstounů, ochotných se o tyto děti starat?!? Pěstouni by měli být lidé, kteří mají pro toto poslání specifické předpoklady: tak, jako se každý nemůže stát záchranářem, zdravotní sestrou nebo pečovatelkou, tak se každý nemůže stát pěstounem. A kde by chtěl vzít tento stát ze dne na den armádů svědomitých pěstounů, ochotných řádně a s láskou vykonávat tuto velmi náročnou roli?!?

My nemůžeme argumentovat tím, že: "... mnoho z vyspělých států EU má do slova a do písmene ze zákona zákaz umísťovat děti do tří let (někde až do 6 let) života do ústavní péče. V těchto státech již po léta či desítky let proto kojenecké ústavy nejsou. Jedná se mimo jiné o Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Velkou Británii, Německo, Rakousko..." protože jmenované státy jsou - na rozdíl od ČR - státy opravdu vyspělými, kde panovalo desítky let úplně jiné klima a jiné podmínky, než u nás.

V citovaném článku mě hlavně zarazilo, že sice v některých státech kojenecké ústavy nefungují, ale naprosto jsem tam postrádala vysvětlení, CO tam tedy místo kojeneckých ústavů funguje a jakým způsobem se v těchto státech řešívají situace, rozhodne-li se nějaká matka dát své dítě k adopci, narodí-li se nějaké matce postižené dítě, o které se není schopna vlastními silami starat či dojde-li v původní rodině k situaci, kdy nemohou z nejrůznějších důvodů biologičtí rodiče o své malé dítě/děti nadále pečovat.

To tam není a takový dosti důležitý údaj, který by jistě zajímal nejenom mě, v citovaném článku jaksi schází :jojo: Ono je hezké, odvolávat se na to, že v jiných zemích to už dlouho mají zařízeno jinak, než to máme my, ale nedoplnit, jak tam model náhradních rodin vlastně funguje a jakým způsobem přispívá na tyto účely mateřský stát té které země.

Možná bychom se divili (nebo spíš nedivili... :vissla:), až bychom zjistili, že každá zmiňovaná země má propracovaný režim náhradní péče takovým způsobem, který je na naše podmínky absolutně neaplikovatelný ... :/

xslunce — 24. 2. 2012 18:51

Já jsem pro zrušení ústavů. V pár jsem se byla podívat a nebyl to dobrý pocit. Navíc jsem schválený pěstoun již od 7/2010 uvítala bych i dítě nemocné či postižené a stále jen čekám. Děti prý nejsou. Tak nevím, na které straně je pravda.

Sakura — 25. 2. 2012 2:22

Je to hloupost, tolik VHODNÝCH pěstounů přece není.

Sakura — 25. 2. 2012 2:29

Jinak já sama jsem v kojeňáku skončila. A to i přesto, že jsem maminku měla. Jen v té době neměla kde bydlet, tak jsme v kojeňáku nějaký čas pobyly, než jí přidělili byt (ještě za totality). Nevím, jestli to tak funguje i dnes, že v kojeňáku můžou zůstat chvíli i maminky, co nemají s děťátkem hned kam jít.

...


Tak jsem si to teď dohledala, a je to tak i dnes. Třeba v Krči mají 50 míst pro maminek v nouzi. Ty půjdou po zrušení kojeňáku s dětma kam? Pod most??? :(

PavlaH — 25. 2. 2012 15:02

sakuro, něco se prostě jednoduše přejmenuje. Vlk se nažere..... už si nedělám iluze....

Monaska81 — 25. 2. 2012 19:20

V týdnu jsem mluvila s bývalou spolužačkou, která pracuje v kojeneckém ústavu. Oni se nebudou rušit, pouze se přejmenují na centra nebo tak něco. Tolik pěstounů není a některé děti jsou neumistitelné

Ajenka — 26. 2. 2012 21:30

Rušení kojeneckých ústavů je hloupost, ale takové hloupé rozhodnutí dělají naši zákonodárci často.Lepší je když jsou miminka a děti, které nemají rodiče nebo mají rodiče, kteří se o ně nemůžou nebo nedokážou starat, v dobrých rukách proškoleného a odborného personálu. Vždyť je tolik pěstounů, kteří svěřené děti týrají nebo je mají pouze kvůli dávkám, v okolí mám hned 2 takové pěstounské rodiny.Neříkám, že jsou všichni pěstouni takoví...kdyby byla ta jistota, že tomu miminečku dají pěstouni dostatek lásky,zázemí,trpělivosti...tak proč ne. Ale kdo to kdy uhlídá?

Ella82 — 27. 2. 2012 15:26

no, ono zrušit kde co není problém, ale pak zas něco dát dohromady...
když jsem viděla jeké existence chcou dělat pěstouny nebo pěčovatele a prochází jim to je mi z toho zle

rorysa — 27. 2. 2012 16:21

Podle mne je to zatím u nás nesmysl. Jistě, zní to pohádkově,  aby každé dítě mělo svůj domov a rodinu. Bohuže,l ale to je prozatím v naší zemi nereálné.

Viera01 — 28. 2. 2012 15:39

Pokud bude vyřešena lepší náhrada za kojenecké ústavy, tak jsem pro. Protože dítě potřebuje někoho, kdo se bude starat nejen o jeho fyzické potřeby, ale i citové. Aby se mohlo rozvíjet, ústav je to nejhorší řešení. Co nejdříve vyřešit i po právní stránce problém pěstouna.

agewa — 28. 2. 2012 17:33

Viera01 napsal(a):

Pokud bude vyřešena lepší náhrada za kojenecké ústavy, tak jsem pro. Protože dítě potřebuje někoho, kdo se bude starat nejen o jeho fyzické potřeby, ale i citové. Aby se mohlo rozvíjet, ústav je to nejhorší řešení. Co nejdříve vyřešit i po právní stránce problém pěstouna.

to ano. ale představ si situaci ...dítě je potřeba HNED k někomu umístit. ale nejbližší volný pěstoun je 100km daleko. takže dítě vezou osamocené , v noci někam třeba i několik hodin. pak se uvolní pěstoun blíž...tak se dítě zase stěhuje. a nezapomen na jednu věc TIHLI PĚSTOUNI MAJÍ BÝT DOČASNÍ , počítá se max . 3 roky , spíše měsíce. takže co to udělá s psychikou a city dítěte?
a nenamlouvejme si, že malé děti nechápou , jen nejsou schopni vyjádřit sve emoce .

PBD — 1. 3. 2012 8:16

Jsem pro,ale ne pro zbrklé pro..Je potřeba to pořadně prodiskutovat a pořešit jejich optimální nahradu..I když vlasntě-není jedno, jak se tomu říká? pokud pujde jen o přejmenování,tak se vlastně nic nezmění..Hlavně by se měla změnit adopce,pětounství atd..aby to netrvalo tak dlouho..

Matali — 1. 3. 2012 21:15

Myslím,že některé děti nejsou umístitelné a je potřeba ústavní  péče,ty hodně,hodně nemocné,ale pro některé je samozřejmě lepší pěstounská péče,ale myslím,že chybí koncepce,zrovna před pár dny byla reportáž o paní,která se stala pěstounkou prošla nějakým školicím zařízením a stát ji dal do péče dvě holčičky a pak po nějaké době zase vzal,protože se přiznala,že jim asi dala na zadek a ony byly z týrané rodiny a tak ji byly zase odebrány a reportáž vlastně končila otázkou kde je pravda,jaktože ten samý stát ji doporučil jako pěstounku a prošla různými testy a pak ten samý stát ji děti odebral.

Zorro Mstitel — 6. 4. 2012 11:23

Nedávno jsme se ptali v anketě, jak vidíte zrušení kojeneckých ústavů, zda je návrh vůbec možné uvést do praxe. Většina z Vás odpověděla, že s rušením kojeneckých ústavů nesouhlasí, někteří z Vás by si přáli, aby se návrh ještě lépe připravil a necelá pětina žádá další odborné diskuze. Úplné výsledky si přečtěte pod anketou.  Podle tiskové zprávy, která přišla k nám do redakce, však prý dostatek pěstounů bude. Podle průzkumu veřejného mínění téměř 5 % respondentů vážně uvažuje o možnosti stát se pěstounem. V konečném počtu by to bylo až 350 000 nových náhradních rodičů a 5 % budoucích by nevadilo ani mentální postižení dítěte.  Co vy na to? Budeme mít opravdu tolik nových pěstounů? Znáte ve svém okolí někoho, kdo se hodlá pěstounem stát?