Pavla77 — 2. 3. 2006 15:40

Dobrý den,
potřebuji prosím vědět, jak je to s přepisem auta, potřebuji na sebe nechat napsat auto, ale nevím, zda u toho musí být ten dotyčný, na kterého je auto momentálně napsané. Nestačilo by mít od něho plnou moc?
                                                                 Děkuji

Pešta — 2. 3. 2006 15:44

Musíš udělat evidenční kontrolu na svoje jméno(to může udělat kdokoliv) a pokud je to ve stejném okrese stačí když Ti starý majitel dá plnou moc a ty si to přihlásíš sama. Pokud je to z jiného okresu tak on to musí odhlásit ,tak kde je auto registrované a ty si ho u sebe v okrese nahlásíš.

Pavla77 — 2. 3. 2006 15:58

Je to ve stejném okrese, takže je mi stačí tedy ta plná moc.

                    Tak díky.

ABC — 2. 3. 2006 21:19

to auto musíte v první řadě řádně koupit a k tomu musíte mít kupní smlouvu (nebo třeba darovací). Nevím jakou plnou moc by měl prodávající podepsat a co byste chtěli do plné moci napsat. Vy potřebujete mít podloženo, že je auto vaše a to žádná plná moc neošetří.

Pavla77 — 2. 3. 2006 21:41

Jde jen o to, že to auto potřebujem přepsat jakoby z manžela na manželku. Respektive z druha na družku. Adresa a to ostatní zůstává stejné.

ABC — 2. 3. 2006 22:05

Vztah manžel - manželka není rozhodně to samé jako druh - družka. Pojem druh - družka nemá žádný právní význam. I v takovém případě budete tu smlouvu potřebovat (nejspíš tedy darovací).

jsem.sva — 3. 3. 2006 7:18

Taky můžete udělat polopřevod. Druh auto odhlásí a ty si ho pak přihlásíš. K polopřevodu nepotřebuješ žádnou kupní smlouvu, já šla na policajty jen s občankou toho druhého - já byla prodávající. A taky k tomu datu musí druh zrušit povinné ručení (pojištění) a ty si ho musíš udělat.

Pešta — 3. 3. 2006 11:44

U přepisu je úplně jedno jesli se převádí v rodině (manžel....)  nebo cizí lidé mezi sebou. Na kupní smlouvu auto nepřevedeš. Musiš mit plnou moc, že starý majitel souhlasí s převodem vozidla na nového majitele.  To, že to jeden odhlásí a druhý pak sám přihlásí taky jde, ale pochopila jsem , že Pavle jde o to aby tam bývalý majitel nemusel.

Pavla77 — 3. 3. 2006 12:07

Pešta,
přesně tak, jde o to aby tam bývalý majitel nemusel, ale dneska se mi tam kamarádka byla zeptat a zjistila, že stačí tedy plná moc od původního majitele a samozřejmě musím na evidenční.

mashanka — 3. 3. 2006 15:19

Něco jiného je majitel a něco jiného držitel TP. Pokud je TP na manžela, neznamená to, že je zároveň majitel. Pokud jste auto koupili za manželství, jste spolumajitelé a je úplně jedno, na koho je napsané. Při jeho prodeji nebo čemkoli jiném musíte oba souhlasit

Pešta — 4. 3. 2006 10:01

Spolumajitelé jsou pouze pokud je to uvedeno v TP,  jestli tam takový dodatek není, tak je auto jen toho na koho je napsané a může s ním disponovat a prodávat jak chce a nezáleží kdy ho koupil.

Mája — 6. 3. 2006 9:04

A nevíte, co je potřeba k přepisu auta, když jsem ho zdědila po tátovi a teď ho chci prodat? Musí být nejdřív přepsané na mě a pak ho teprve po prodeji ( a na základě jakých dokladů?) přepsat na nového majitele? Vůbec nevim jak to funguje, nejsem ani řidička natož se vyznat v takovýhlech věcech...:-(

ABC — 6. 3. 2006 9:32

Pešto, obávám se, že pokud se auto koupí v manželství, opravdu je ve spoluvlastnictví (SJM) obou manželů, takže v žádném případě není jen toho, kdo je napsán v TP. Plná moc je listina o tom, že někdo někoho zmocňuje k učinění jakéhosi právního úkonu a není to souhlas s čímkoli. Na dopravním inspektorátu je bude nejspíš zajímat, na základě čeho se vlastně to auto převádí (kupní smlouva) a tím také nový majitel prokáže vlastnictví auta. Pokud ale nechce bývalý majitel záležitosti kolem přepisu vyřizovat, jistě je třeba udělit plnou moc novému majiteli, který může přepis zajistit sám.
Májo, pokud jste automobil zdědila, máte ho uveden v usnesení o dědictví a jste tedy majitelkou. Auto můžete prodat a na nového majitele bude přepsáno na základě usnesení o dědictví a kupní smlouvy na nového majitele.

Pavlína123 — 17. 5. 2013 10:01

doporučuji přečíst si tento článek o přepisu auta: http://clanky.expresnipojisteni.cz/prev … -majitele/

jarkan — 18. 9. 2013 18:27

Hlavně nezapomeň pak přepsat pojistku. Vzor výpovědi najdeš na http://www.1pojistenionline.cz/vice/vyp … ho-ruceni/ a pak si jen uzavřít novou. :-)

irenka90 — 11. 4. 2018 18:50

tady je to celkem dopodrobna popsaný http://www.povinneruceni.top/prepis-aut … o-majitele