Dita.L — 19. 1. 2012 20:44

Mate zahradu?  Ja teda nejsem vubec bio, ale uznavam, nad chut domaciho rajcete nebo palivost domaci redkvicky proste neni. Pamatuju si, jak rodice sadili kazdy rok brambory, cibuli, cesnek, pestovali nekolik druhu jablek aby nemuseli kupovat, ve sklepe jsme meli prepravky mrkve a celeru atd. Samozrejme proto, aby usetrili.
Setri zahrada vubec jeste? Vyplati se stale pestovat brambory a mrkev?

Jaku — 19. 1. 2012 22:18

Nevyplatí.Ale i dnes se u nás najdou lidi,kteří cpou na podzim jabka do sklepa,aby je mohli na jaře zase shnilé vyhazovat.Holt yaždý se baví něčím jiným.

klokan — 19. 1. 2012 22:25

Nevyplatí se to finančně, ale vyplatí se to kvalitativně. Kvůli šetření na financích bych se na to vykašlal, ale zkuste dneska v běžném obchodě koupit třeba slušný česnek - jde to? Sám nepěstuju, to ne, ale je opravdu poznat obrovský rozdíl mezi tím, co si občas přivezu ze Znojma a tím, co si můžu běžně koupit v obchodě.

AndreaP. — 19. 1. 2012 22:33

Můj názor je, že nemáš pravdu Jaku. Finančně se to nevyplatí, to zřejmě ne, i když i tady by se dalo polemizovat, ovšem co se chutí týče, to se nedá absolutně vůbec srovnat. Takové rajče utržené na zahradě, nebo první hlávkový salát, okurky .... nee, kdo nikdy nezkusil, nepochopí. Mám zahradu a nikdy nic na jaře nevyhazuju a to ve velkém i zavařujeme, hlavně okurky. Nebo nakládané zelí ... a podobně.

Dita.L — 19. 1. 2012 23:03

No v tom pripade se musi vyplatit zahrada asi i financne kdyz to vezmu z toho pohledu, kdy by si mel clovek tu zeleninu koupit u nejakeho soukromeho, bio a kvalitne produkujiciho zemedelce.

AndreaP. — 19. 1. 2012 23:08

Dito, vlastně máš pravdu, jak jsem psala výše, my jsme okurkoví, opravdu přes léto zavařujeme velké množství okurek ... a všechny se sní. Když vezmu v potaz, kolik stojí sklenice okurek v obchodě, tak rozhodně je to úspora.

dusička — 20. 1. 2012 9:41

Pomalu ruším záhony, protože finančně se to už nevyplatí.
Třeba okurky - voda drahá, chtěj každý den zalévat. Když se zavařujou - elektrika atd.
Jenže já nepotřebuju okurky ve velkým, nespotřebujeme jich kvanta,tak čas od času koupím a jsou dobrý.
Rajčata - jo rajčátka jsou lepší než kupovaný, ale když rostou,tak rostou, a jejich moc. Ty se vyplatí už jen kvůli chuti a jen na jídlo. žádný zavařovačky - kečupy atak. To už nám nechutná.
Jahody - práce s nima, kolikrát ani není úroda, když maj dozrávat tak prší, a není z nich nic.
Mrkev,celer - stojí pár korun a za tu námahu okopávání se nevyplatí.
To už si radši sednu na zahradu s kafem a s knížkou.
Brambory - jo, jsou dobrý doma vypěstovaný, ale nechce to ve velkým a ukládat do sklepa. Nevydržej do zásoby.
Jen tak pro chut ano.
Nic se nemá přehánět.

Jaku — 20. 1. 2012 11:35

dusička napsal(a):

Pomalu ruším záhony, protože finančně se to už nevyplatí.
Třeba okurky - voda drahá, chtěj každý den zalévat. Když se zavařujou - elektrika atd.
Jenže já nepotřebuju okurky ve velkým, nespotřebujeme jich kvanta,tak čas od času koupím a jsou dobrý.
Rajčata - jo rajčátka jsou lepší než kupovaný, ale když rostou,tak rostou, a jejich moc. Ty se vyplatí už jen kvůli chuti a jen na jídlo. žádný zavařovačky - kečupy atak. To už nám nechutná.
Jahody - práce s nima, kolikrát ani není úroda, když maj dozrávat tak prší, a není z nich nic.
Mrkev,celer - stojí pár korun a za tu námahu okopávání se nevyplatí.
To už si radši sednu na zahradu s kafem a s knížkou.
Brambory - jo, jsou dobrý doma vypěstovaný, ale nechce to ve velkým a ukládat do sklepa. Nevydržej do zásoby.
Jen tak pro chut ano.
Nic se nemá přehánět.

Naprosto se v tomto ztotožňuji s Dušičkou.Navíc je dost rozdíl kde bydlíte,protože my tady pod horama máme zem samý šutr,když jedem na hanou či j.Moravu,jen závidíme tu krásnou hnědou kyprou půdu,kde se musí i jinak zahradničit a ne lopotit.
Jako mladá mamina jsem kdysi taky měla snahu pěstovat třeba mrkev-byla ale samá díra od hlodavců.Rajčata kolikrát měla na sobě fleky,no nic moc a navíc mě to nějak zvlášt neba i když uznávám,že domácí rajčata jsou chutově mnohem lepší,ale nemusíme mít vše supr,pohodička duševní je u nás na 1.místě,jako u Dušičky.
Okurkoví nejsme,okurky kupuju,když jsou v akci.takže těch brutto 750gr mě přijde třeba na 13,-Kč.
Zavařování - čas a peníze,taky to není vůbec zadara a skutečně je dnes nutno přihlídnout i k ceně za vodu,při pěstování všeho možného,protože studnu nemáme  a ani si ji za ty prachy nehodláme zřizovat.
Kdysi jsem i kečup 1x zkoušela dělat,povedlo se,a tím taky to domácí dělání skončilo.Dřív jsem se snažila víc zavařovat,hlavně jako ml.manželka a maminka,časem jsem ale došla k poznání,že to vůbec není nutné a třeba.A že jsou n světě mnohem příjemnější činnosti.

Jo a jahody - tak ty si jednorázově koupím cca tak 12 kg najednou,domluvím si výhodnější cenu za větší množsví a max.spokojenost.Nejdříve je jíme jen tak s cukrem a šlehačkou a až se nám přejí,tak dám zbytek do mražáku na koktejly a knedlíky na někdy později:P

Dita.L — 20. 1. 2012 13:06

No ja mam jen na kousku u terasy nekolik jahod, vysazuju dva, tri kousky chery rajcat a trochu lusku, ani nekoukam kdo a kolik utrhne, mam to tam od toho, aby si kazdy "strcil do pusy"
Pak pestuju bylinky, timian, basalku, estragon, bobkovy list, petrzelku, kopr..... to je tak nejak poruce. Zbytek zahrady mam travnik a kousek od nas si pronajimam cast zahrady. Tam mam vetsinou cukety, fazolky, salatovky, repu, melouny a rajcata, trochu mrkve a redkvicky, ale ve velkem nic nepestuju. Mame to taky spis na chut nez kvuli usporam.

Ja si pamatuju rodice, jak se vzdycky honili, mati zavarovala dokonce i hrusky, broskve a merunky, delala ve velkem kecupy, ovocne stavy, mrazak byl vzdycky narvany kvetakem a strouhanou zeleninou.... a stejne to nikdo nejedl. Kdyz se nasi rozvedli v roce 2000, tata vyklizel spajz a nasel tam kompoty z roku 1983 :usch: :usch:

Vilemína — 20. 1. 2012 13:11

Tak nám se třeba zahrada finančně vyplatí. Máme velkou pronajatou zahradu kousek od Brna. Pronájem činí 300 Kč na rok. Za tuto cenu nám to nabídla známá, která k zahradě nemá vztah, ovšem potřebuje, aby ji někdo udržoval, zkrátka, aby ten pozemek úplně nezpustl.
Za vodu nic neplatíme, je tam studna a pak taky velké sudy s dešťovkou, kterou jsou často naplněné vodou až po okraj.
Zahrada je otcův velký koníček. Má vyzkoušená semena, která se vyplatí pěstovat. Třeba rajčata mívá krásně masitá a v podstatě od poloviny července do října máme čerstvá rajčata. On to ale zaštipuje, to udělá taky hodně.  Rajčat míváme fakt spoustu, jeden rok jsme je rozdávali po známých, jak jich bylo hodně. Dále otec pěstuje brambory, taktéž ví, které druhy se vyplatí pěstovat. Předloni se třeba urodilo tolik brambor, že jsme po celý rok nemuseli žádné kupovat. Na zahrádce pěstujeme ještě jahody (sazenice se musí každé čtyři roky obměňovat, jinak je úroda velmi slabá), špenát (taktéž nemusíme kupovat), okurky, papriky, petržel, mrkev, cibuli, česnek, spoustu hrášku, letos dokonce melouny.
Suma sumárum platíme 300 Kč za pronájem, vodu, jak už jsem psala, máme zdarma, no a pak se platí za semínka (otec si třeba sám pěstuje rostlinky rajčat, paprik a melounů, úroda je bohatá, i paprik míváme spoustu) a příp. sazenice jahod, cibulky a brambory na zasážení. Velká výhoda "naší" zahrady je, že jsou tam i jabloně a ořešák. Majitelé nemají o jabka a ořechy zájem, tudíž si je můžeme sami sklidit. Brambory, jabka a ořechy máme uskladněné v kumbálku na půdě, náš dům nemá sklep. Jabka opravdu vydrží, shnije jich minimum.

Vilemína — 20. 1. 2012 13:15

Ještě jsem zapomněla na cukety a kopr, to taky otec pěstuje.

Jsem si samozřejmě vědoma, že ne každý má takové podmínky, aby se mu zahrada vyplatila. My máme zahradu taky z důvodu, že k zahradničení má otec pozitivní vztah. Spatřuje v tom smysl. Má sedavé zaměstnání, tak se aspoň protáhne a zlepší si fyzičku.

Jaku — 21. 1. 2012 14:00

Tak takového šikovného otce bych taky brala a navíc - Brno - to je jak jsem psala úplně jiná půda než u nás,kde jeto samý šutr.

Jinak já jsem si taky loni vysadila 3 shery rajčata a lusky do truhlíků,ale z těch lusků teda nebylo nic - třeba se jim v tom truhlíku nelíbilo a měly by se sadit jen do země?Nevím?

Taky máme za domem keř s angreštem a černým rybízem-jen tak pro zob,když je chut.

Vilemína — 21. 1. 2012 14:27

Jaku napsal(a):

Tak takového šikovného otce bych taky brala a navíc - Brno - to je jak jsem psala úplně jiná půda než u nás,kde jeto samý šutr.

Jinak já jsem si taky loni vysadila 3 shery rajčata a lusky do truhlíků,ale z těch lusků teda nebylo nic - třeba se jim v tom truhlíku nelíbilo a měly by se sadit jen do země?Nevím?

Taky máme za domem keř s angreštem a černým rybízem-jen tak pro zob,když je chut.

Myslíš lusky hrášku? Chtělo by to asi zasadit do země, doporučuju co nejdříve na jaře, jak to zasadíš později, nic moc z toho není. Taky je lepší koupit mořený hrášek na zasazení, mořený hrášek je takový červený až fialkový.
Rajčata potřebují hodně zalívat a zaštipovat, aby šla veškerá síla do plodů a ne do rostlinky!
Rybíz máme taky - červený, bílý a černý. Nejvíc mi chutná bílý. Nejzdravější je prý černý. Taky jsme si vysadili ostružiny, ty jsou vynikající.

Jinak si nemyslete, že je můj otec nějaký skvělý. Taky má své mouchy. Zahradě se věnuje celý život, je to jeho koníček.

Ještě doporučuju kupovat semínka s označením F1, u nich je větší naděje, že z toho něco vzejde.
Na zahradě máme zasažené cibulky tulipánů, narcisků, sněženek, krokusů a hyacintů. Miluju cibuloviny, zejména tulipány.

haiel — 21. 1. 2012 14:37

Naši pěstovali celý roky něco, brambory, zeleninu, jahody….taky jsme mívali plnou špajzku zavařenin…většinou se všechno snědlo. Co taťka umřel a mamka šla bydlet do pohodlnějšího bytečku, tak zahrada u chalupy zůstala na starost mně. Manžel k tomu není, syn lítá za holkama a já jsem tam asi tři léta se hádala se slimákama o jahody, o salát, o kedlubny….až jsem se na to vy…. Tak pěstuju akorát bylinky a pažitku a nechala jsem pár rybízů a angrešt, jen tak do pusy. Ono se to pěstování doma  co do kvality vyplatí, ale člověk na to musí mít čas a taky to dělat s chutí.

Vilemína — 21. 1. 2012 17:14

haiel napsal(a):

Naši pěstovali celý roky něco, brambory, zeleninu, jahody….taky jsme mívali plnou špajzku zavařenin…většinou se všechno snědlo. Co taťka umřel a mamka šla bydlet do pohodlnějšího bytečku, tak zahrada u chalupy zůstala na starost mně. Manžel k tomu není, syn lítá za holkama a já jsem tam asi tři léta se hádala se slimákama o jahody, o salát, o kedlubny….až jsem se na to vy…. Tak pěstuju akorát bylinky a pažitku a nechala jsem pár rybízů a angrešt, jen tak do pusy. Ono se to pěstování doma  co do kvality vyplatí, ale člověk na to musí mít čas a taky to dělat s chutí.

A ještě bych dodala, musí to umět.

Jaku — 21. 1. 2012 22:00

díky Vil za radu s tím hráškem,byl to více méně pokus - vyjde či nevyjde;bylo z toho teda to ddruhý.A je fakt,že jsem to snad sázela někdy před létem.
Rajčata i hrášek jsem měla vysazeny v nádobách z jižní strany domu,kde fakt pralo slunce a listy mi připadly spálený,takže jsem trochu pak změnila jejich stanoviště-je to možný,že by rajčata špatně snášela přímý slunko a vedra?Myslela jsem,že jim to nevadí.

Ing. Iva Veselá — 22. 1. 2012 11:18

A co tu práci nechat na někom jiném a najít si poblíž zemědělce s domácí nehnojenou zeleninou? Už jsem o tom tolikrát přemýšlela, ale tady v Praze to bude se sháněním pěstitelů asi horší. Vím, že jsou nějaká místečka (trhy, občas stánky na ulici,...), ale to není celoročně a ne vždy nejlevnější.

Dita.L — 22. 1. 2012 13:51

fittka napsal(a):

A co tu práci nechat na někom jiném a najít si poblíž zemědělce s domácí nehnojenou zeleninou? Už jsem o tom tolikrát přemýšlela, ale tady v Praze to bude se sháněním pěstitelů asi horší. Vím, že jsou nějaká místečka (trhy, občas stánky na ulici,...), ale to není celoročně a ne vždy nejlevnější.

Tak jak pises, neni to nejlevnejsi a myslim, ze zahradkare, ty opravdove to pripravi o tu radost, kdyz se chodi divat na rajce nabo na cuketu, jak mu to od posledne vyrosztlo nebo zcervenalo.

Ja taky jezdim na farmu pro zeleninu, pro nejake to maso, vajicka a i pivo nebo alkohol, ktere delaji z mistnich produktu. Farma NENESE nazev bio ale nabizi produkty vypestovane na poctivem slunicku a v poctive pude. Tim ze neni bio je levnejsi nez bio obchod kousek od nas a to znacne a navic mam jistotu, ze je vse cerstve natrhane, nadojene, zabite atd.... v ty bio prodejne jsem zjistila ze leccos nakupujou u jinych bio a jenom prodavaji dal  :rolleyes: atd.

V lete mame ze zahrady. Jsou urcite produkty (brambory, cesnek, cocka, mrkev na vareni ) ktery klido koupim nekde v marketu, protoze je proste brambor jako brambor :dumbom: .
Dalsi nevyhoda zahrady nebo farmy je ta, ze se v nich poridi jenom sezoni ovoce a ani zadne mandarinky u nas bohuzel nerostou. :vissla:

Dita.L — 22. 1. 2012 13:55

Mimochodem :offtopic: kureci kridla z farmy peceny ve fritaku jsou tvrdy, gumovy a zvejkaj se jako zvejkacka. :usch: Neni nad fosfatovy kureci kridla z marketu :lol: :lol: No ale na polivku jsou lepsi ty z farmy, to jo :lol:

Eri — 22. 1. 2012 23:43

Jé, tak to já si to naopak užívám :)
Máme svoje brambory, mrkev, řepu pro zvířata, rajčata, papriky, hrášek, cukýny, dýně i melouny ( asi tak 2 stihnu dozrát, zbytek zdlábnou slepice :) ), cibuli, saláty, řekvičky, kedlubny, mám záhonek s bylinkama, loni jsem zkoušela lilek a celkem to šlo,jahody, maliny, rybíz, angrešt, borůvky, jabloně, třešně, višně, broskve, meruňky, švestky, ořechy..... co nesníme a nezpracuju ( dělám kompoty, marmelády, rosoly, sirupy, přesnídávky, kečupy, čatní.... ) rozdám nebo střelím. :)
Sklep je dobrý, takže brambory neměknou a vydrží, i jablka a mrkev.
Máme i svoje vajíčka, maso, mléko...
Finančně se mi to vyplatí, přebytky prodávám  a hlavně vím, co dětem dávám. Vím, z čeho co roste, žádná chemie, a co baštěj zvířata. Kupovat bio v obchodě je drahé a navíc tomu moc nevěřím, prostě tady vím, co dávám na stůl.
Jahody ze supermarketu bez chuti co chroupou jako jako jablka..... už bych se k tomu vracet nechtěla. :)

Lenka — 23. 1. 2012 13:06

Eri napsal(a):

Jé, tak to já si to naopak užívám :)
Máme svoje brambory, mrkev, řepu pro zvířata, rajčata, papriky, hrášek, cukýny, dýně i melouny ( asi tak 2 stihnu dozrát, zbytek zdlábnou slepice :) ), cibuli, saláty, řekvičky, kedlubny, mám záhonek s bylinkama, loni jsem zkoušela lilek a celkem to šlo,jahody, maliny, rybíz, angrešt, borůvky, jabloně, třešně, višně, broskve, meruňky, švestky, ořechy..... co nesníme a nezpracuju ( dělám kompoty, marmelády, rosoly, sirupy, přesnídávky, kečupy, čatní.... ) rozdám nebo střelím. :)
Sklep je dobrý, takže brambory neměknou a vydrží, i jablka a mrkev.
Máme i svoje vajíčka, maso, mléko...
Finančně se mi to vyplatí, přebytky prodávám  a hlavně vím, co dětem dávám. Vím, z čeho co roste, žádná chemie, a co baštěj zvířata. Kupovat bio v obchodě je drahé a navíc tomu moc nevěřím, prostě tady vím, co dávám na stůl.
Jahody ze supermarketu bez chuti co chroupou jako jako jablka..... už bych se k tomu vracet nechtěla. :)

Eri prosím jak pěstuješ lilky?.
Ja vloni nasadila na zkoušku 2 vzrostlé sazenice do skleníku-spíše foliáku. A měla jsem 2 malé plody , barvou zeleno-fialovo- žluté. Tak nevím co s tím. Ta sytě fialová se né a né objevit.
A jinak k tématu . Finančně se to nevyplatí, pokud to porovnávate s cenami v marketech. Chuťově je to ale úplně o něčem jiném než ty marketové. Navíc pokud by jste počítali ty hodiny práce , které se tomu musí věnovat. Takže spíše je to o radosti z vlastní práce korunované právě tou zelaninou a ovocem ,k teré se vypěstuje.

Lenka — 23. 1. 2012 13:07

.