Jejky — 11. 1. 2012 20:32

Ahoj,
jen bych se chtěla zeptat zda existuje nějaká antikoncepce, která se dá brát před nebo po styku. Když mám brát normální HA (prášky) každý den, tak dost často zapomínám. :dumbom: Nebo co byste doporučovali vy? :-) Jo a ještě se chci zeptat, je běné aby u prohlídky na gyn. byla v místnosti i zdrav. sestra?

majkafa — 11. 1. 2012 20:41

Nikdy jsem nebyla na gyndě, že by v ordinaci nebyla i sestra. Spíš by mi bylo divné, kdyby nebyla. Máš nějaké postranní úmysly? :)

Jejky — 11. 1. 2012 20:46

:-D nn, to fakt nemám, ale přijde mi to divný... protože za tu dobu co tam chodim tak jsem tam byla jen s doktorkou, tak mi to přijde divný najednou :-)

AndreaP. — 11. 1. 2012 20:48

No a já to mám přesně naopak, za celou dobu, a to suma sumárum chodím na gyndu nějakých 20 let - včetně dvou těhotenství - byla u vyšetření sestra přítomna jen dvakrát. Na vyžádání zřejmě přijde, ale automaticky přítomna u nás není.

K HA - náplasti, a nebo tyčinky pod kůži (nevím teď přesný název).

majkafa — 11. 1. 2012 20:52

Chodila jsem na gyndu na Slovensku a v Čechách z důvodu stěhování k různým gynekologům a vždy tam byla přítomna sestra.

Jejky — 11. 1. 2012 20:52

no mě právě přijde divný si přední ještě povídat s doktorkou co a jak atd. a ještě navíc když je ta sestra skoro sousedka... jako u vyšetření mi nevadí, ale s doktorkou je přeci jen lepší si myslim popvídat v klidu :-)

majkafa — 11. 1. 2012 20:53

Náplasti jsou skvělá antikoncepce. Měla jsem je 8 let. Dcerka je má taky.

majkafa — 11. 1. 2012 20:54

Jejky napsal(a):

no mě právě přijde divný si přední ještě povídat s doktorkou co a jak atd. a ještě navíc když je ta sestra skoro sousedka... jako u vyšetření mi nevadí, ale s doktorkou je přeci jen lepší si myslim popvídat v klidu :-)

Já bych si sestru naopak vyžádala, kdyby tam nebyla. Ale kdyby byla sestrou sousedka, našla bych si zřejmě jinou gynekoložku.

Jejky — 11. 1. 2012 21:00

no když tady je problém, že tady moc velkej výběr není v okolí... jedno lepší než druhý a tahle je v pohodě až na sestru :-P :-D

majkafa — 11. 1. 2012 21:02

Já si raději dojedu i dál, jen abych nemusela k chlapovi gynekologovi.

Jejky — 11. 1. 2012 21:03

A tak ten by mě asi až tak netrápil :-D

majkafa — 11. 1. 2012 21:08

Hned na začátku  jsem si to myslela :D

Jejky — 11. 1. 2012 21:16

bože, na co ty nemyslíš :-D Lepší chlap než sestra sousedka... bohužel tady v blízkém okolí se jiná doktorka doktor) blbě hledá :-/

AndreaP. — 11. 1. 2012 21:18

majkafa napsal(a):

Hned na začátku  jsem si to myslela :D

:D Já teda nevím, ale taky preferuju doktora chlapa, moje zkušenost je ta, že jsou prostě jemnější, nebo jak to říct. Jasně, pocitově - studem - je to šílený, ale tak dá se to přežít, si vždy říkám...je to přece doktor. Ovšem gynekoložku jsem zažila jednou a stačilo. Vyšetřovala mě v těhotenství a to jsem jí seřvala hned na místě, jestli je normální a jak by se to líbilo jí - fakt to jako bolelo. Takže za mě ženská neeee. A co se bavím s holkama kolem, hodně jich to tak má.

Jaku — 11. 1. 2012 22:28

Jejky napsal(a):

no když tady je problém, že tady moc velkej výběr není v okolí... jedno lepší než druhý a tahle je v pohodě až na sestru :-P :-D

Naprosto v klidu požádej doktorku,že by si s ní chtěla mluvit jen mezi 4 očima a klidně bych sdělila i důvod.Pokud by to nepomohlo,tak to bych si radši 1x za rok zajela teda někam jinam.

Judyna — 11. 1. 2012 22:35

Pokud já vím, tak mladé holky berou buď prášky nebo ty náplasti. Jinak u nás na gynekologii také sestra v ordinaci nebývá. To by mě ani nenapadlo, že někde ano.

dusička — 12. 1. 2012 7:04

U nás v ordinaci jen já a doktor. Už léta. Ani mě nenapadlo,že by u toho asistovala sestra. ;)

helena — 12. 1. 2012 7:21

ještě se chci zeptat, je běné aby u prohlídky na gyn. byla v místnosti i zdrav. sestra?
Viz třeba tady:
http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradn … ,-310.html
"To mimo jiné znamená, že pokud Vám není přítomnost zdravotní sestry příjemná (např. z důvodu studu), lékař by Vás měl vyslechnout a bude-li to objektivně možné, měl by provést zákrok či vyšetření sám bez přítomnosti další osoby. Mezi další etické principy zdravotnických pracovníků totiž patří zajištění intimity v maximální možné míře při poskytování zdravotní péče. Respektování tohoto přání pacienta souvisí i s respektováním jeho osobnostních práv, právem na lidskou důstojnost a soukromí.
Domníváme se tedy, že pokud asistence zdravotní sestry opravdu není nezbytně nutná, měl by lékař přání pacienta vyhovět a nemůže to být důvodem k odmítnutí péče."

Calimero30 — 12. 1. 2012 7:27

Já mám též zkušenost s tím, že při prohlídce jsem v místnosti pouze já a pan doktor. Ještě se nestalo ani jednou, že by tam byla sestra, ani na chviličku. Jsem ráda, že chodím k doktorovi a ne k doktorce :-) Náplasti jsem nevyzkoušela a ani nikdo v mém okolí tak nemůžu poradit.

majkafa — 12. 1. 2012 7:37

Mě zase nikdy nenapadlo, že by tam sestra být neměla. Právě naopak, co kdyby pan doktor/paní doktorka...:D
Jejky a co kdyby byl tvým sousedem tvůj gynekolog nebo gynekoložka a ne sestrička?

holcina — 12. 1. 2012 7:47

Nikdy jsem neměla v ordinaci i sestru. Na co ji tam Majko potřebuješ?:-)))

majkafa — 12. 1. 2012 8:02

holčino, já na nic. Chodím ke gynekoložce. Ale u všech mých dosavadních gynekologů i gynekoložek bylo běžné, že sestra sedí v ordinaci a zapisuje do karty. Nikoho z pacientek, co vím, nikdy nenapadlo, že by tam sestra být neměla. Ani mě ne. Přijde mi to naprosto normální.

Kdybych chodila ke gynekologovi a sestra by tam nebyla a měla bych pocit, že vše z jeho strany není OK, vyžádala bych si její přítomnost, jestli je to, jak čtu, možné a není běžné, že je sestra rovnou v ordinaci.

helena — 12. 1. 2012 8:27

Ale u všech mých dosavadních gynekologů i gynekoložek bylo běžné, že sestra sedí v onaci a zapisuje do karty.
U většiny mých odborných lékařů jsou místnosti dvě - v první sedí sestra, která případně jedná s dalším pacientem, v druhé je ordinace lékaře/lékařky a sestra pouze na vyžádání asistuje nebo činí úkony odpovídající její funkci.
Kdybych chodila ke gynekologovi a sestra by tam nebyla a měla bych pocit, že vše z jeho strany není OK...
... zřejmě bych zvolila jiného gynekologa. Pokud mi z jakéhokoli důvodu "nesedí", tak přítomnost sestry ten pocit moc nevylepší.

Ronja — 12. 1. 2012 8:32

U nás je sestra přítomná pokud lékař potřebuje její asistenci, např. při stěrech z děložního čípku, kdy mu podává a odebírá nástroje. Jinak odchází. Přiznám se, že jsem taky raději, když tam není. Nic proti ní nemám, ale čím méně lidí v takové situaci, tím lépe. Souhlasím s tím, že jestli ti není její přítomnost příjemná, tak požádej o soukromí. Asi ti bude nepříjemné takto "otravovat", ale naučit se slušně požádat o to, aby bylo respektováno přání, na které máš nárok, se ti bude v životě hodit :)

Napadá mě, jestli přítomnost/nepřítomnost sestry nezáleží na uspořádání ordinace. Majka píše, že sestra zapisuje do karty. Můj lékař má ordinaci rozdělenou: nejprve se mnou sedí u stolu v "úřadovně", probereme, co je třeba, ústně, sestra píše do karty. Pak teprve odcházím do kabinky, ze které vedou dveře do vyšetřovny. V té jsme s lékařem většinou sami, sestra jen výjimečně, jak píšu výš. Pak se zase obléknu a dořešíme, co je potřeba, v "úřadovně".

Chodila jsem ke gynekoložce, kde se nejprve chodilo do kabinky svléknout, už svlečená jsem teprve šla do rodinace, probírala jsem s ní, co potřebuju, pak bylo vyšetření ve stejné místnosti a případně po vyšetření jsem s ní ještě pořád svlečená probírala, co bylo potřeba. (takže tam byla sestra vlastně pořád) Tohle by mi už dnes vadilo, když vím, že to jde jinak. Přeci jen mluvit s někým, kdo je oblečený, když vy máte "holý zadek", není moc fajn situace. Všechno jde dělat s daleko větším respektem k soukromí a důstojnosti pacienta, jen někteří doktoři na to ještě nepřišli.

holcina — 12. 1. 2012 8:56

majkafa napsal(a):

holčino, já na nic. Chodím ke gynekoložce. Ale u všech mých dosavadních gynekologů i gynekoložek bylo běžné, že sestra sedí v ordinaci a zapisuje do karty. Nikoho z pacientek, co vím, nikdy nenapadlo, že by tam sestra být neměla. Ani mě ne. Přijde mi to naprosto normální.

Kdybych chodila ke gynekologovi a sestra by tam nebyla a měla bych pocit, že vše z jeho strany není OK, vyžádala bych si její přítomnost, jestli je to, jak čtu, možné a není běžné, že je sestra rovnou v ordinaci.

Proč říkáš, že bys ji na nic nepotřebovala, když by sis ji vyžádala? :-)))
Nebylo mi jasné, k čemu ti tam sestra je, ale asi už chápu, že si doktor nic nedovolí. To by mě nenapadlo

Zuzina — 12. 1. 2012 8:59

Taky jsem chodila k doktorovi, kde mi sestra viděla spodem málem až do "krku". Nebylo mi to ani trochu příjemné.
Lékaře jsem změnila.
Nyní mám své soukromí. Sestra zásadně klepe, když potřebuje do ordinace pro něco zajít. Mám asi šikovného dr, takže při stěrech si všechno podává sám a má asi perfektní paměť, tak zapisuje až po vyšetření :P
U žádného odborného ani praktického lékaře nemám sestru v ordinaci, tak proč by to tak mělo být na gyndě, kde člověk ještě více potřebuje některé věci probrat jen tak, mezi čtyřma očima...

helena — 12. 1. 2012 9:01

ale asi už chápu, že si doktor nic nedovolí
Nebo naopak... jsou lékaři, kteří se přítomností sestry "chrání" buď proti příliš přítulné pacientce nebo případné žalobě za postup non lege artis například. Aby měli svědka. U nás to ještě tak nefrčí, ale v zemích, kde lze vysoudit i naprosto neuvěřitelné náhrady je to téměř nezbytné.

agewa — 12. 1. 2012 9:25

Nikdy mě nenapadlo, že by tam sestra neměla být. Konec - konců i u jiných lékařů sestra v ordinaci bývá.
A pokud chci něco řešit mezi čtyřma očima ( zatím nebylo  co) , tak bych prostě požádala ať odejde.

majkafa — 12. 1. 2012 10:04

Já to taky vidím tak, že sestra chrání svou přítomností lékaře a naopak. A je jasno, kdyby něco. I vůči dotěrným pacientkám.
I tady na sexu se už kdysi probíralo, že nějaké pacientky chodí na gyndu z jiných důvodů než zdravotních ... :)
A někde je to možná i uspořádáním ordinace, u nás je to ve starých prostorech, kde pro sestru ani jiná místnost není. Sestra sedí zády ke mně při prohlídce.

Myslím, že pokud jsou lidé vstřícní, řešení se najde. Buď sestra odejde nebo přijde. :)

maring — 12. 1. 2012 11:08

Mně to přijde trošku komický, jak tu rozebíráte,  jestli je sestra v ordinaci při té choulostivé situaci .Pokud se pamatuju , tak při porodech kolem mně pobíhalo asi 20 lidí, všichni mi viděli až do prahy a nikomu to nepřišlo divný a mě už vůbec né , protože jsem měla zrovna jinou práci. :)

Takže po těch zážitcích okolo těhotenství , cerklážích atd, kdy do mě sahalo tolik lidí , mi vůbec jedna sestra v ordinaci nevadí .

majkafa — 12. 1. 2012 11:17

maring, přesně tak.

pepajr — 18. 1. 2012 10:58

Poslal jsem své přítelkyni http://test-tehotenstvi.cz/?stranka=4.

Mendy — 10. 3. 2012 23:12

Jejky napsal(a):

Ahoj,
jen bych se chtěla zeptat zda existuje nějaká antikoncepce, která se dá brát před nebo po styku. Když mám brát normální HA (prášky) každý den, tak dost často zapomínám. :dumbom: Nebo co byste doporučovali vy? :-) Jo a ještě se chci zeptat, je běné aby u prohlídky na gyn. byla v místnosti i zdrav. sestra?

Můj gynekolog mi poradil globule Pharmatex, ještě jsem je nezkoušela, tak nemohu nic bližšího napsat. Jen vím že jsou volně prodejné.


Na gyndu kam chodím já má sestra svojí místnost a doktor taky. Ale co chodí moje mamka, tam je sestra v ordinaci s doktorem. Takže je to asi jak si to kdo zařídí.

Ing. Iva Veselá — 11. 3. 2012 17:04

To mi připomnělo, že moje kamarádka má dědečka gynekologa a ten ji vyšetřuje. Zprvu jsem se dost zarazila...no a jsem vlastně zaražená doteď :-D

Mendy — 11. 3. 2012 21:24

Ing. Iva Veselá napsal(a):

To mi připomnělo, že moje kamarádka má dědečka gynekologa a ten ji vyšetřuje. Zprvu jsem se dost zarazila...no a jsem vlastně zaražená doteď :-D

:co:

karolinkaE6 — 6. 4. 2012 23:56

Ahoj mám takový problém..
Před měsícem jsem si šla pro pilulky ke svému gynekologovi a on měl dovolenou - no a to mě tedy omezilo vzít si pilulky ten týden, tak jsem si měsíc dala pauzu, během měsíce jsem si prášky sehnala... no a tento týden jsem měla dostat menstruaci a nic a od pondělí zase normálně brát... dostala jsem jenom malinko, jakoby skoro vůbec (třeba se to ještě rozproudí,kéž by:) )  Je to způsobeno tím rozhozením? Stalo se vám to někdy někomu? Jsem ještě v poslední době hrozně ve stresu - kvůli maturitě, jinak pohlavní styk byl jenom třikrát a vždy chráněn, žádná nehoda nebyla.... Mám se nad tím nějak tedy pozastavovat? nebo normálně od pondělí najet platíčko... děkuji za rady.

PPavlaa — 7. 4. 2012 7:43

já bych normálně najela na další platíčko. a příště bych si šla pro recept na prášky včas, nenechávala to na poslední chvíli, nebo zkusila lékaře, kterej zastupuje dr, ke které chodím.

sahleb — 7. 4. 2012 19:44

Asi bych normalne pozadala, ze nechci aby byla sestra pritomna. Udelej to.

U me nebyla nikdy zadna sestra v ordinaci. Myslim driv v CR ano, ale celkove se mi stejne navteva zajidala. Nasla jsem si i za komunistu soukromou lekarku. Byla 1000x hodnejsi.

Za poslednich vice nez 20 let. Mela jsem prvotridnoho gynekologa, primare v soukrome nemocnici, ktery vzdy pomahal u porodu svych pacientek, ale rodila jsem  jinde z technickych duvodu.

Po pristehovani mam svoji lekarku a gynekolozku v jednom, a po dalsim stehovani k ni dikybohu stale muzu chodit. Je stejne stara jako ja, ma taky deti a je nesmirne lidska, pozitivni, chapajici a prijemna. Dokonce byla jednou ve dverich a ja priklusala se zanetem. Tak se obratila na podpadku a vratila se do ordinace.


PS: jinak doporuciji naplast nebo takove telisko pod kuzi asi na pul roku...