laminanonte — 19. 11. 2011 10:46

kdy začínáte péct cukroví na Vánoce? Já běžně začínám až po Mikuláši..ale letos mě okolnosti donutí péct už 1.12. a do 11.12. musí být napečeno i slepeno..tak se bojím, aby mi to vydrželo..no snad jo.Mám to v chladnu na první předsíni, kde netopíme.

laminanonte — 19. 11. 2011 20:25

nikdo nepečete?

Judyna — 19. 11. 2011 23:15

Já myslím, že je ještě brzo, taky běžně začínám až po Mikuláši. Dnes ale  byla na jednou rádiu anketní otázka - kdo už peče a překvapilo mě, že opravdu už někdo začal.
A to víš, že Ti to vydrží. Akorát krémové bych možná nastrakala do lednice.

PPavlaa — 20. 11. 2011 9:45

taky začínám až po mikuláši.

PavlaH — 20. 11. 2011 13:15

Já jsem pekla vždycky 22. nebo tak nějak. Ale co mám školou povinné dítky, začínám už 1. perníčkama, ty zpravidla peču ještě jednou. Něco vezmou holky na vánoční besídky a něco zrovna snědí :D Nepeču moc, takže raději málo a často...

Pokud vlastníš balkon, pak tam bude ještě chladněji, asi jako v lednici, můžeš uložit i cukroví tam.

laminanonte — 20. 11. 2011 20:20

PavlaH napsal(a):

Já jsem pekla vždycky 22. nebo tak nějak. Ale co mám školou povinné dítky, začínám už 1. perníčkama, ty zpravidla peču ještě jednou. Něco vezmou holky na vánoční besídky a něco zrovna snědí :D Nepeču moc, takže raději málo a často...

Pokud vlastníš balkon, pak tam bude ještě chladněji, asi jako v lednici, můžeš uložit i cukroví tam.

prosince? Na Vánoce peču hodně, cca 20 druhů..to musím začít dřív,aby se to stihlo uležet :)

balkon nevlastním..v RD se za zahradou nám přišel zbytečný..ale mám vstupní halu a předsíň, a v té hale to mám uložené a tam netopím..

Abby21 — 21. 11. 2011 17:21

Já jsem dnes upekla perníčky a pomalu budu pokračovat :jojo: jen promazávat a plnit budu až těně před vánoci.

eremuruss — 23. 11. 2011 12:31

3 dny pred vanocemi a den pred vanocemi plnime

laminanonte — 23. 11. 2011 13:31

eremuruss napsal(a):

3 dny pred vanocemi a den pred vanocemi plnime

to se nestihne rozležet, ne?

Judyna — 23. 11. 2011 15:38

Zázvorky asi budu dělat už tento víkend. Aby se rozležely. I když ony se i postupně vypařují, mršky.

dusička — 24. 11. 2011 17:27

Taky začínám až po Mikuláši. Ale plnění a zdobení je moje slabá stránka. To oddaluje a pak už 22.prosince musím. :dumbom:
Tři čtyři dny před vánocema dělám nepečený. Dřív mám strach.

Ivana — 24. 11. 2011 18:05

Dělám obvykle jen asi 6 druhů a začínám tak týden před Vánoci. Nemusíme se všichni cpát  nezdravým sladkým, ne? Do Silvestra seto sní a je pokoj, pochutnáme si, ale nepřibereme 10 kilo.
Já tyhlety vánoční rozežranosti nesnáším!

Judyna — 24. 11. 2011 20:56

Ivano, to je můj vzor- toho bych taky někdy chtěla docílit. Ale jednoho roku to opravdu omezím!

eremuruss — 25. 11. 2011 11:37

laminanonte napsal(a):

eremuruss napsal(a):

3 dny pred vanocemi a den pred vanocemi plnime

to se nestihne rozležet, ne?

Ale staci a je to hlavne cerstvie .Na Novy rok,uz to tak chutne neni,moje mamka rikala vzdy,ze je to zvetraly.

elena007 — 27. 11. 2011 0:13

Pernicky a zazvorky upecu asi pristi tyden, zbytek tak tyden pred vanocemi. Krom lineckych a rohlicku jeste netusim, co to bude. Nebudu toho delat mnoho, stejne to jim povetsinou jenom ja a posledni dobou se i mne meni chute a radsi si dopreju vanocku a nejaky kolac nebo mozna strudl.

Co nesnime, davam do mrazaku a potom nabizim (vnucuji :D) ke kafi.

Judyna — 28. 11. 2011 12:58

Zázvorky dělám dnes, už čekají na plechu.

Janila — 28. 11. 2011 15:22

Holky prosím o recept na zázvorky. Sice na netu nějaký recepty jsou, ale není nad vyzkoušené. Děkuji moc.

Judyna — 28. 11. 2011 15:58

Já dělám zázvrky takto -
250g práškového cukru, 1 vejce a 3 žloutky ušlehat do pěny, pak prosít na vál 200g hl. mouky, 50 polohrubé a 1,5 vrchovaté lžičky mletého zázvoru a udělat těsto. Pozor - než přidáš zázvor, tak si trochu mouky oddělej, jelikož množství mouky záleží na velikosti vajec. Těsto nechat v chladu asi 1/2 hodinky odpočinout, pak vykrájet tvary - těsto nesmí být moc tenké. Dát na plech s papírem a nechat asi 5 hodin ležet na plechu. Před pečením zázvorky na plechu otočit. Nepečou se, vlastně jen suší. Takže dát troubu na nižší teplotu, a až ucítíš vůni, tak opravdu jen sušit. Mně peče trouba hodně, takže já ji mám pootevřenou.
Až schladnou, dát do nějaké papírové krabice do chladna a pokud možno trochu i vlhka, aby změkly. Mně změknou skoro až před vánocema.

Janila — 28. 11. 2011 16:26

Judy děkuji, někde jsem četla, že se dává i pekařské droždí. Hmm s tím chladem to bude horší.Když nezměknou holt se to budou namáčet do čaje nebo kávy, ale určitě se nevyhodí.

Judyna — 29. 11. 2011 12:40

Jo, to jsem také četla. Ale když jsem ho vloni sháněla, tak jsem neměla štěstí. Vyskočí i tak, k tomu je ta trošku vyšší teplota na začátku pečení. Jen je důležité teplotu hned stáhnout nebo troubu pootevřít, aby "došly".
Já bydlím v činžáku, tak je dám do špajzky, kde mám lehounce pootevřené okénko.

elena007 — 29. 11. 2011 15:38

Kdyz jsem se vdavala, dostala jsem od sve slovenske pribuzne kucharku vlastne pekarku od Marie Hajkovej a podle ni je delam uz roky. Vzdy se zatim povedly a nam chutnaji. Tak opisuji v originale, jiste si poradis :) :

Zazvorniky: 220g hladkej muky, 220g praskoveho cukru, 3 zltky, 1 vajce, citronova kora, 1 lyzica struhaneho zazvoru, 1 lyzica amonia, mlieko podla potreby.

V muke rozmiesame cukor, pridame zltky, vajce, postruhanu citronovu koru, zazvor, v troche mlieka rozmiesane amonium a zamiesime cesto, ktore dobre vypracujeme. Na doske posypanej mukou cesto vyvalkame, formickou povykrajujeme tvary, poukladame na vymasteny plech a nechame cez noc odpocivat. Na druhy den v mierne teplej rure upecieme.

Ja testo valim na malinko tlustsi nez na linecke a pecu asi na 170 -175 a skutecne si je udelam vecer a pecu az rano :). Neotacim. Jak rikam, vzdy vybehly a po rozlezeni je musim hlidat, jak chlapi cukrovi neeee, tak toto jedi.

Bety — 29. 11. 2011 18:57

elena007 napsal(a):

Marie Hajkovej a podle ni je delam uz roky.

:supr: :supr: :supr:

http://3x.cz/dm-DU1F.jpg

žádná jiná se jí nevyrovná

P.S. kromě perníčků "na ozdobu" které peču dřív, tak já začínám péct až po Mikuláši

aprill — 30. 11. 2011 8:29

Bety napsal(a):

elena007 napsal(a):

Marie Hajkovej a podle ni je delam uz roky.

:supr: :supr: :supr:

http://3x.cz/dm-DU1F.jpg

žádná jiná se jí nevyrovná

P.S. kromě perníčků "na ozdobu" které peču dřív, tak já začínám péct až po Mikuláši

taky ji mám :supr:

elena007 — 30. 11. 2011 16:40

Hajkova je se mnou i za oceanem. :D