Zorro Mstitel — 18. 10. 2011 10:44

Nedávno soud potrestal úplně první porodní asistentku v ČR za vedení domácího porodu.  Myslíte si, že by se kvůli takovým případům měly domácí porody zakázat? Nebo byste vše nechali čistě na rozhodnutí rodičky?
Jaké by měly být splněny podmínky k domácímu porodu, si můžete přečíst v archivním rozhovoru zde.

Dita.L — 18. 10. 2011 14:21

Zakazat. Trest je rozhodne spravny.

sářice — 18. 10. 2011 16:13

Myslím že toto téma je v archivu fora důkladně rozebrané...

Zorro Mstitel — 20. 10. 2011 8:53

sářice napsal(a):

Myslím že toto téma je v archivu fora důkladně rozebrané...

Ale v poslední době je opět aktuální - viz třeba Výzva za bezpečný porod uveřejněná včera u nás v magazínu - Česká ženská lobby požaduje větší odborný dohled na ženy, které si ke svému porodu nevybraly porodnické zařízení.

Dita.L — 20. 10. 2011 13:01

Me by treba zajimalo, kdyz uz se toto tema znovu otevrelo, proc zeny, ktere nomohou prirozene otehotnet a bez lekaru by vlastni deti nikdy nemely o devet mesicu pozdeji zmeni nazor a vyzaduji porod doma, baziruji na "prirozenem" porodu a na zasluhy mediciny jaksi zapomnely, nektere ji dokonce odsuzuji

PavlaH — 20. 10. 2011 19:51

Já jsem pro porody doma. Proč ne, když si to žena svobodně zvolí a bude mít k tomu porodní asistentku? Jenže toho se naši zdravotníci a jejich lobby děsí. Kolikrát přikryli pochybení svých kolegů a tady šijou do jedné z několika porodních asistentek. Proč asi. Možná proto, aby nenastal odliv z jejich zařízení. Jsem pro porody doma jako pro možnost volby. Ne každý totiž potřebuje doktory k otěhotnění a těhotenství. A jsou i takové ženy, které si porod doma zodpovědně prostudují a zvolí. Proč je neúnosné dvacet let po revoluci svobodnou volbu odsuzovat? Je to možnost pro 1-2% žen, ale proč je to pro některé lékaře tak ohrožující? Že by ztratili tu kontrolu nad lidmi, zmenší se jejich ego?

Porodní asistentky se tu pohybují v jakémsi právním vakuu, nikdy nebyly vytvořeny podmínky pro jejich samostatnou praxi a přitom to v jiných rozvinutých zemích dle normálně funguje a těhotenství se tam skutečně nebere jako diagnoza popřípadě nemoc. Já bych domporod nevolila, nemám na to nastudováno. Ale proč to neumožnit jiným?

Mimochodem porodní asistentce vděčím za zpracování prvního porodu, který mi v nemocnici zkomplikovali hlavně po psychické stránce. Díky její osvětě a přístupu jsem při druhém mohla svůj porod řídit sama a důvěřovala jsem si. Proč tenhle přechod k ženství nelze umožnit i jiným ženám tak, jak by to potřebovaly?

zuzi777a — 20. 10. 2011 23:22

Zapomíná se na jednu věc. Do teď byla v CZ nejnižší úmrtnost novorozenců napříč  Evropou. Statisticky potvrzeno.  Narozdíl od zemí ,kde se spokojí s domácími porody. Přirozený porod v  zařízení,které je připraveno na komplikace- ANO!!! V domácím prostředí v bezmezné důvěře v Matku Přírodu,která  je v jiných oblastech života zasunutá do pozadí?  A věřit jedné, byť zkušené "porodní bábě" ?To je  hazard bez logiky začátku 21 století.  Při komplikované zlomenině nohy si klidně necháme dát titanový hřeb, protože máme strach být "v době  dokonalých" kulhající , nebo se zkrácenou nohou. Tohle hojivé Přírodě nesvěříme!  A v případě narození vlastního potomka odmítáme kontrolu a pomoc v případě nouze a obracíme se najednou k "přirozenosti"....

Jsem máma tří dětí. První za hlubokého totáče s přikurtovanýma nohama- hororový zážitek, druhé  narychlo v "privatizující se  nemocnici", třetí  před pár lety v menší porodnici ( s dojezdem na kliniku, kdyby bylo třeba). V pohodě. Neměnila bych.   A porody doma? V blízkosti holčina ,která celé těhu chtěla  "přirozeno" . Naštěstí ji odvezli včas- dítě skoro udušené a kaisrem.  Další - dula byla na poslední chvíli zastoupena jinou, nesedli si, nakonec v polovině porodu přijížděla stejně rychlá...   Nevím. Holky dělají i stojky jen aby  otěhotněly a vzápětí  to odnošené  mimi vystavují  riziku.  Nechápu , ani nechci. :/

PavlaH — 22. 10. 2011 16:11

A nedá mi to :)
Hazard bez logiky je podle mě bezmezně se svěřit do vůle lékařů, ať už jde o komplikovanou zlomeninu nebo porod.  Kolik komplikovaných porodů v nemocnicích se ututlá, jaký bezbřehý nepořádek napomohl záměně dvou dětí v nemocnici, kolik zdravotních komplikací se vynoří jen a jen v nemocničním prostředí? Jak si někdo může dovolit důvěřovat cizím lidem v bílých pláštích? A ještě jsou pak všichni lidé spokojeni s výdobytky 21. století, když je z komplikací, do kterých je dostali lékaři sami svým přístupem, tak úžasně vysekali?

Právě proto jsem pro možnost volby. Možnost toho domporodu využít. Znám  také kolem sebe pár maminek, které se vydaly k domácímu porodu, aby nakonec kvůli vlastním pocitům vyrazily do porodnice, protože cítily, že je to tak potřeba. Znám několik maminek, které se vydaly do porodnice, a bohužel to obnášelo několik komplikací vysvětleným stylem - buďte nakonec ráda, že to dobře dopadlo, máte zdravé dítě a na to ostatní zapomeňte.

Nechci zapomenout na dobu, kdy se některé věci musely, protože to jinak prostě "nešlo". Už se k té době nechci ani vracet ani přizpůsobovat. Chci mít vždy možnost samostatně se rozhodnout a nést si svou zodpovědnost.

Renca_01 — 22. 10. 2011 16:20

Jsem proti. Je to nehorázná nezodpovědnost od rádoby s přírodou spojených maminek. Zvláštní že to jsou vždy podobné sorty lidí, jako rádoby přírodní aktivisti, kteří například nedávno demonstrovali v Šumavských lesích pro kácení kůrovcem postižených stromů. Zkrátka lidé co jsou úplně mimo realitu.

mag — 22. 10. 2011 17:02

Renca_01 napsal(a):

Jsem proti. Je to nehorázná nezodpovědnost od rádoby s přírodou spojených maminek. Zvláštní že to jsou vždy podobné sorty lidí, jako rádoby přírodní aktivisti, kteří například nedávno demonstrovali v Šumavských lesích pro kácení kůrovcem postižených stromů. Zkrátka lidé co jsou úplně mimo realitu.

No tak to je úplná blbost, asi by ses divila, které ženy se rozhodnou rodit doma, rozhodně to nejsou žádné divoženky v batikovaných sukních.

Jsem pro možnost volby, nevím, proč by se měly porody doma kriminalizovat, resp. pomoc při nich.

PPavlaa — 22. 10. 2011 17:13

jsem taky pro, ať si každá vybere, co chce. i když já bych do porodu doma nešla.

mamba — 22. 10. 2011 17:16

Jsem pro domácí porod, ale současně i pro to, aby si odstranění  veškerých, i následných komplikací, taková matka hrdila sama. Porod je sice fyziologická záležitost a dřív se jinak nerodilo, než doma. Jenomže - už se zapomnělo,jak velké množství dětí bylo zaostalých následkem přidušení a následným poškozením mozku během porodu, kolik žen si "nosilo" vypadlou dělohu mezi nohama jako pytlík, kolik žen celoživotně trpělo pomočováním,nebo trvalým únikem stolice, které vznikde při nekontrolovaném prasknutí hráze a při kterém se poškodí řitní otvor atd.   
Nepočítám komplikace, které se mohou rozvinout během vteřin, ať u matky nebo dítěte a mohou končit fatálně. Pro mne je argument, že je porodnice vzdálená jen 10 minut směšný. Jako každý minimálně vzdělaný člověk vím, že zhruba za 4 minuty kylíkové nedostatečnosti odumírá mozková tkáň, což má za následek celoživotní poškození, včetně trvalé invalidity.
Musím se smát porodnímu plánu, kde rodička nechce nástřih hráze. Kdyby lékaři dbali jejich přání, asi by se hodně žen divilo, že jim samovolně odchází nejen moč, ale i stolice.. Co si tyto matky myslí, nevím, ale asi jim připadá, že nastřižením  hráze si zdravotníci porod ulehčují.  Omyl, zdravotníci si nástřihem jen přidělávají práci.    Stejně tak nechtějí být matky napojené na monitor, protože je jim to nepříjemné. Je to sobectví nejvyšší, protože jen tak se dá kontrolovat momentální zdravotní stav dítěte. Argument, že matka cítí v jakém stavu se nachází dítě, je směšný a je důkazem naprosté neznalosti. Dítě je oddělený organismus a matka fakt necítí, v jakém stavu je dítě a už vůbec netuší, jestli je dostatečně okysličené. Když jí lékař doporučí polohu, ve které má ležet, je to proto, aby se rodícímu se dítěti umožnila lepší rotace v porodních cestách, což matky, které si něco vytrženého z kontextu přečetly, berou jako zbytečnou buzeraci těch blbých doktorů, protože ony to vědí lépe. Často zmíněné "skákání po břiše" by naopak měly matky ocenit, je v zájmu dítěte, aby zdravotníci dítěti pomohli, když už matka z jakéhokoliv důvodu nedostatečně tlačí.
Porodní plán, pokud na něm matka trvá, by měl právním podkladem pro řešení případných následných komplikace a kompletní úhradu matkou. Když totiž zdravotníci zasáhnou proti vůli matky, je matka nespokojená a na různých diskusích čteme, jak jsou doktoři blbí. Když porodní plán dodrží, může to mít pro zdravotníky za následek trestní stíhání, případně finanční postih, za zanedbanou péči. 
Vkrádá se mi myšlenka, že to nejsou lékaři, kterým hrozí, že přijdou o práci, ale naopak, porodní asistentky, které vedou plánované domácí porody. Pro ně to je totiž  skutečný byznys a čím větší kampaň kolem domácích porodů rozvinou, tím pro ně lépe.
Ať to mají ve světě jakkoliv, pořád patříme k zemím, kde  péče o matku a dítě patří k nejlepším na světě.Jo, a v mnoha zemích se hodně rodí doma proto, že hodně rodin nemá na to, aby si porod v zařízené porodnici mohli dovolit.
V neposlední řadě je fakt, že co bylo dobré před 100 lety, nebo v historii, dnes už neobstojí. I porodnictví má svůj vývoj, jiné metody a nové poznatky.

PavlaH — 22. 10. 2011 20:33

mambo a proč potom podobné podmínky nemají i lékaři? Proč nejsou donuceni přiznávat pochybení u porodu? Na všechno máme statistiky, faktem zůstává, že u nás ženy rodí s nadměrnou medikací. Vkládají se do rukou lékařů a ti jejich porod léčí třeba i nevhodnou polohou, která vyhovuje více lékařům než ženám. Kdyby se nevolalo po zlepšování podmínek, mnohde by se ještě kurtovalo, mnohde by nebyly polohovací stoly, které matce pomohou. Mezi mými porody mi uběhly tři léta a vybavenost porodnice se změnila a stále se pracuje na vylepšování podmínek právě i kvůli tlaku tebou opovrhovaných rodiček s porodním plánem. Jsem pro konkurenci a možnost volby, porod není až tak riziková záležitost, jak se nám někteří snaží vnutit. Včetně médií.

nejsem a nebudu vovce, které když doktoři omylem něco pokazí budu ráda, že mě pak zachrání. Vždy se budu informovat o všech možnostech. Lékaři někdy zamlčují možnosti, které jsou náročné na čas, peníze. Když jsem tvrdila, že původ mojí nemoci je pravděpodobně psychosomatický, dali mi za pravdu mnohem mnohem později, kdy už mi zabrala naprosto jiná terapie a léčení. Já si tam šla pro tebou proklamovanou  jistotu, že nejde o diagnozu a oni jen stále hledali, místo ujištění, že mi vlastně nic není....

mamba — 23. 10. 2011 0:31

PavlaH:
Především nikým neopovrhuji, ať si každá matka rodí jak chce a kde chce. Jen jsem pro to, aby každá matka za své rozhodnutí nesla zodpovědnost, a to i finanční. Napsala jsem proč.

Máš pravdu, že se při porodu používá různá medikace, jenomže já nejsem  porodník a jako laik si neodvážím hodnotit, z jakého důvodu to či ono lékař použil. Může to být  například proto, že je vzhledem ke stavu  dítěte vhodné ukončit porod co nejdříve(vzhledem k přístrojům zná přesně jeho momentální stav), ale i z celé řady jiných  důvodů. Dřív takovou možnost neměl.  Věřím, že lékař dobře ví, co dělá, protože to zná lépe než já a rozhodně nemá zájem přivést na svět poškozené dítě.Pokud použije medikaci, tak to jistě není z plezíru, ale proto, aby pomohl dítěti, matce, nebo oběma.  Obdivuji tě, s jakou jistotou víš, co má lékař dělat nebo nedělat. Jak víš, že lékař pochybil? Jedna paní ti to řekla, nebo jsi odborně prostudovala porodopis?
  Ano, i v porodnici dojde k fatální situaci při porodu, a jednoduše všichni řeknou, že chybu udělali
zdravotníci a zkazili porod.  Jenomže málo kdo ví, že  například může dojít k mozkové příhodě nebo jiným náhlým komplikacím, které lékař nezavinil, vyskytly se až během porodu a s kterými si ani současná medicína neporadí.

Za kmančů byl jiný přístup ke všemu, o tom psát nebudu. Po revoluci se mnohé změnilo, nejen proto, že to ženy vyžadovaly, ale i proto, že bylo možné obecně   zavádět nové metody a poznatky do praxe. Byla bych opatrná s tvrzením, že by se ještě mnohde při porodu kurtovalo.

Jestli jsi  přesvědčená, že matky s porodním plánem zvedly úroveň porodnictví, já ti to neberu, ani nevymlouvám, ani nemám snahu nikoho přesvědčovat. Jen jsem napsala svůj názor.
Proti domácím porodům opravdu nic nemám, nechala bych to na rozhodnutí matky. Dokonce bych ani za špatné vedení domácího porodu nikoho netrestala. Jak si to matka vybrala, tak to je.

Lituji porodníky, když přijde matka s porodním plánem, kde má přesně definováno, co nechce.
Například, nechce nástřih = porodník ho neudělá. Matce praskne nekontrolovaně hráz až do konečníku a je zle, jak pochybil, že tomu nezabránil. Když nástřih udělá včas, aby k samovolnému protržení nedošlo, je to také špatně, protože si to matka nepřála. Co má tedy dělat? Má se řídit podle plánu, nebo podle svých znalostí? Je to vlastně jedno, obojí je podle matky špatně.

PavlaH — 23. 10. 2011 13:22

ANo, máš skvělé postřehy, to bezkonkurenčně, ale ke svým tvrzením jsem si také prostudovala pár oficiálních statistik. Jsem ráda, že na možnosti domporodů se shodneme.

Myslím, že poslední odstavec hodně vypovídá o stavu naší společnosti a to už se dostáváme od tématu hodně jinam. Souvisí to s tím, že už mnozí známe svá práva, učíme se je vyžadovat, ale málokdy chceme nést za svá rozhodnutí odpovědnost a nebo nevidíme s tím spjaté povinnosti. když si do poroplánu napíšu bez nástřihu, mela bych vědět, že pak musím poctivě a hodně masírovat hráz, pokud nechci přijít k úrazu. A to jsou ty dvě strany mince. To je ta vlastní zodpovědnost za špatná rozhodnutí. To jsou důsledky minulé doby, se kterými neumíme pracovat. DOufám , že zatím.

mamba — 24. 10. 2011 14:03

PavlaH:
Matka si může masírovat hráz jako o život, pořád je to jen podpůrná záležitost, která stejně roztržení hráze  100% nezabrání, protože to ovlivňuje víc faktorů. V průběhu porodu  totiž  může nastat úplně jiná situace, než jakou si matka naplánovala.
Nejde jen o nástřih hráze, ale i o medikaci, skákání po břiše, protržení vaku blan, polohování atd. Umím si představit situaci, kdy je zdravé dítě téměř narozené a v porodních cestách si přimáčkne pupečník(banální záležitost) a tím si přeruší přívod kyslíku. Tam se hraje o čas, tak matce někdo skočí na břicho a pomůže zatlačit, aby byl přívod kyslíku co nejdříve obnoven a nedošlo k trvalému poškození mozku dítěte. Může k tomu vést i řada jiných důvodů. Proto si neumím v takové chvíli představit diskusi s matkou a vysvětlování, proč se její dítě dusí a žádat o dovolení, jestli zdravotníci mohou pomoci, když si to v porodním plánu nepřeje. Bývá to kritizováno na všech diskusích, místo toho, aby matka zdravotníkům poděkovala za to, že přispěli svými silami a znalostmi k co nejlepší kondici dítěte.   Jsou to erudovaní lidé a jistě vědí proč to či ono dělají. Já si vážně nemyslím, že by si zdravotníci schválně přidělávali práci, schválně se fyzicky osobně angažovali a schválně v případě medikace zvyšovali finanční náklady na porod. Rozhodně by pro zdravotníky bylo pohodlnější pít kafe, o nic se nestarat a čekat, až matka  porodí přirozeně, což si některé matky nejvíc pochvalují a oceňují. Ať už  s jakýmkoliv následkem pro matku nebo dítě.
Nedá se nic dělat, je jiná doba, nové poznatky a ani porodnictví se jim nevyhnulo.

Proto mi připadá porodplán úsměvný, no, spíš smutný. Zase musím konstatovat: Ať udělá porodník cokoliv, je za to zkritizován, protože to  podle matky udělal špatně. Zvlášť, když se porod zkomplikuje proto, že matka nějaký předcházející zákrok nechtěla. Tak je mi záhadou, proč  matky s porodplánem chodí rodit do porodnice, když následné komplikace mohou být závažné a jejich řešení stojí spustu peněz. Argument"kdyby něco" , aby byl po ruce lékař, je v těsné souvislosti s porodplánem druhotný.

Promiň, ale já  statistiku neberu jako rozhodující ukazatel. Jsou to jen suchá čísla, která samozřejmě mají smysl, ale nemají  komplexní vypovídající hodnotu.  Mám na mysli to, že tam nejsou zahrnuté důvody, proč to či ono bylo zařazené do určité kolonky.  Statistika hlavně  nevypovídá  nic ani o dlohodobých následcích, které vznikly následkem přidušení dítěte při porodu, statistika jen konstatuje skutečnost. Mám na mysli kvalitu dítěte do budoucna. Stačí mi, když se podívám kolem sebe a vidím tolik šikovných, aktivních, životaschopných. přemýšlivých a nadaných dětí, to samo o sobě o něčem svědčí. Nejen o výchově , ale i o tom, že dítě přišlo na svět dobře připravené tak, aby se mohlo plnohodnotně  rozvíjet.

Všechno je jen můj názor a logická úvaha. Nemám nic proti jiným názorům a jinému přesvědčení. Každý jsme jiný, proto každému z nás vyhovuje něco jiného. Já to mám tak, že když něčemu nerozumím, obrátím se na odborníky.  Myslím si, kdo chce kam, pomozme mu tam.

PavlaH — 24. 10. 2011 19:32

ANo, vidím že ty odborníkům lékařům dvěřuješ. Já už ne. Po osobních zkušenostech si jejich rady ještě kontroluju jinde... raději...

mamba — 24. 10. 2011 20:49

Pavlo, také si zjišťuji všechny možné informace, případně vhodná doplňující vyšetření a na nich trvám, zvláště při stanovení správné diagnozy. Znáš to, důvěřuj, ale  prověřuj.

Konkrétně u porodu je situace poněkud jiná. Porod je daný a na zdravotnících je,
aby ho odvedli v co nejvyšší kvalitě. Když přijde rodička s porodplánem, nepřijde s důvěrou a ochotou spolupracovat, ale bojovat za svá práva. Někdy si ještě vezme s sebou dulu, aby zdravotníky ohlídala.

Aluska — 25. 10. 2011 7:26

Mambo, tak zaprvé: Většina maminek si píše porodní plán tak, že ke všem svým přáním píše dovětek - pokud to neohrozí život dítěte či matky.
Např. já jsem šla k prvnímu porodu s porodním plánem, který však nebyl vůbec vyslyšen a já s tím byla srozuměna, protože se jednalo o předčasný porod a vše bylo tedy úplně jinak než "přirozeně" a hlavní bylo zachránit dítě.

Druhé dítě se narodilo "dle porodního plánu", který však také nebyl třeba, neboť porodnice podporovala přirozené porody a věci jako klystýr, nastřižení hráze, přivázané nohy apod. běžně nepraktikovala.

Teď jdu také rodit s porodním plánem.

A co se týče nastřižení hráze - to, že "nenastřižení" hráze způsobuje inkontinenci je naprostý blud, neboť ta je způsobena ochablostí svalů pánevního dna. Takže nejdřív se prosím podívej o nastřižení čeho se jedná, neboť pravděpodobně nevíš kde hráz máš a pak šiř nějaká moudra.
A mimochodem u prvního dítěte jsem byla nastřižená a měsíc jsem se skoro nevys.... jak to bolelo.
U druhého dítěte jsem nastřižená nebyla s menším poraněním (2stehy) a na záchod jsem si bez problémů došla ještě ten den.

To jestli matka porodí své dítě doma, by si měla rozhodnout sama, dle toho do jaké míry je schopna převzít zodpovědnost za své rozhodnutí.

Želvička17 — 25. 10. 2011 8:37

Jestli ty porody doma nejsou důsledkem chování personálu, doktorů především..?

Ta arogance, neosobní chování k rodičkám, to je fakt hodně nepříjemné.

Já bych tedy do domácího porodu nešla nikdy, porodní asistentka může být sebevíc příjemná, skvělá, milá, ale nejsem si jista, zda v případě nějakého nečekaného problému mi to bude něco platné...

Osobně mi víc vadí ten minimálně třídenní pobyt na šestinedělí i v případech nekomplikovaného přirozeného porodu. Víc vystresovaná jsem snad v životě nebyla, jak po ty tři dny v tom nemocničním prostředí. O rozkojování rodiček sestrami by se dalo diskutovat na samostatném vlákně...

Jinak já jsem i podruhé zvolila variantu velké nemocnice, a to i po předchozích "zvláštních" zkušenostech (např. vyvolání porodu ve 40+0 s odvoláním na těhotenskou cukrovku, ačkoliv tříkilovému miminku se dařilo výborně...), jelikož přátelské chování personálu v porodnici tzv. rodinného typu je mi na dvě věci v případě komplikací, kdy by miminko stejně nakonec do té krajské nemocnice zřejmě putovalo...

Zajímalo by mne, jak by vlastně postupovala nemocnice v případě, když si rodička druhý den po porodu sbalí věci a miminko a odjede domů...?

mamba — 25. 10. 2011 9:22

Aluska:
Možná jsem to špatně napsala, nebo jsi to jinak pochopila, ale netvrdím, že nenastřižená hráz musí nutně způsobit inkontinenci.  Samozřejmě, že to záleží na pevnosti a hlavně pružnosti pánevního dna. Záleží ale i na případném poranění, konkrétně při nekontrolovaném praknutí hráze, které může k následné inkontinenci přispět.  Předem nikdo neví, jsk se bude porod vyvíjet, protože každý porod u jedné matky může probíhat jinak.

Věřím tomu, že i zdrvotníci dávají přednost porodu bez jakéhokoliv zásahu, už jen proto, že jsou bez práce a bez starostí.  Proč by si ji zbytečně přidělávaly, když to není třeba?
Myslet si můžeš cokoliv, ale mohu tě ujistit, že dobře vím, kde hráz mám. Nesnaž se mě, prosím,  urazit, ani mi nepodsouvej, že šířím nějaká moudra a bludy.  Napsala jsem svůj názor, se kterým někdo souhlasit může, ale někdo jiný nemusí.  Nikomu, tedy ani tobě neurčuji, co máš nebo nemáš dělat a jak se chovat. Pokud vím, je to diskuse. Já také nikoho za jiný názor nenapadám.
Naopak, napsala jsem jasně, ať si každý dělá to, co uzná za vhodné a co je pro něho nejlepší.

mamba — 25. 10. 2011 10:03

Želvička:
Je možný i ambulantní porod. Jak to přesně  funguje nevím, ale není těžké to odhadnout.Snad stačí se jen domluvit a je to možné.
Jo jo, s chováním personálu souhlasím, tam je hodně co zlepšovat. Na druhou stranu se ani nedivím, když lékaři pracují v jednom kuse celý den v běžném provozu, potom celou noc na por. sále a bez  odpočinku ještě druhý den. To znamená kolem 30 hodin, ne-li  víc a očekává se od nich perfektně odvedená práce. Možná, že teď nově je to jinak, to nevím, ale ještě nedávno tomu tak bylo. Proto se moc nedivím, že nemají náladu. Nedivím se, ale rozhodně s tím nesouhlasím. Ano, tam je hodně co zlepšovat.

mamba — 25. 10. 2011 12:04

Aluska:
Můžeš mi, prosím vysvětlit, co znamená dovětek ...pokud to neohrozí život dítěte nebo matky?
Já tomu rozumím tak, že pokud nejde o život, tak si matka určitý zákrok nepřeje. V krajní siruaci, kdy o život jde je to samozřejmé a bez diskuse a dovětek mi připadá zbytečný.
Běžnější je situace, kdy se dítě během porodu částečně přidusí tak, že nejde o život, jde " jen" o budoucí kvalitu života.  Dítě i s částečně poškozeným mozkem následkem přidušení  může žít.
Jinými slovy: Žádný zákrok si nepřeji, hlavně že přirozeně  porodím živé dítě a je mi jedno, v jaké kondici.  Při ohrožení stavu dítěte totiž zdravotníci provedou rychlou akci bez zbytečné ztráty času a neumím si představit, že se začnou dohadovat s matkou, když nejde o život. Zase se musím vrátit k tomu, že ať zdravotníci udělají cokoliv, je to z pohledu některých matek špatně. Když je po bitvě, každý je generál a ví nejlépe, co se mělo udělat nebo neudělat.
Opakuji, že je to můj názor a je mi jedno, jak se která matka rozhodne.

Já osobně jsem přistupovala k porodům s tím, že chci jejich průběh přirozený,ale ne za každou cenu (nemám na mysli cenu života), protože je pro mne nejdůležitější, aby se dítě narodilo v co nejlepší kondici. Na tom jsem se s personálem porodky shodla .

mag — 25. 10. 2011 12:19

Želvičko, nikdo tě nemůže nutit v porodnici ležet, prostě bys za sebe i dítě podepsala revers a šla domů, dobrý je mít potvrzení od pediatra, že převezmě dítě do péče po ambulatním porodu. To víš, že to v porodnici zkouší, že se může lecco stát a a tak, ale kupříkladu Agi chytla v nemocnic nozokomiální nákazu (zlatýho stafilokoka) a dostala se až do sepse. Takže já o něm vážně pro příště uvažuju. Samozřejmě, pokud budeme oba ok.

Aluska — 25. 10. 2011 13:01

Mambo, nevím o porodnici, která by se řídila porodním plánem rodičky v případě, že je život či zdraví dítěte v ohrožení..i přidušení dítěte je život ohrožující......

Tvůj názor ti vůbec neberu, naopak jsem zastáncem toho, že každý by na diskuzi měl napsat svůj názor a ne jen přikyvovat ostatním.

Nicméně si myslím, že o rizicích domácího porodu toho bylo napsáno víc než dost. Chápu obavy porodníků, ale kladu si trochu jinou otázku...

Kde bere stát právo rozhodovat o tom, kde má matka porodit své dítě?! Dává nám právo rozhodnout se o tak důležité věci jako je to, zda přivést na svět dítě. Dává nám dokonce právo rozhodnout o tom, že své již počaté dítě na svět nepřivedeme.
Ale bere nám právo rozhodnout se, zda své dítě přivedu na svět doma, na louce, v leže či ve stoje???!!!
A zakrývá to rouškou toho, že chrání život jedince....

Pak tedy proč mohou míti děti lidé, kteří je zneužívají či týrají? Proč mají děti lidé, kteří jim nemohou poskytnout to co je třeba (nemyslím po materiální stránce).
Proč je dovoleno požívat alkohol, který též ničí životy lidí a nejen těch, kteří ho požívají.
Proč mohou řídit auta lidé, kteří jsou labilní a ohrožují životy lidí....

Aha, zde ochrana "životů" této "ctihodné" instituce selhává, ale to je v pořádku,že...nebo není?!!!
Nemohou-li se matky rozhodnout, kde porodit své děti, pojďme tedy i určovat kdo děti může mít a kdo ne, pojďme určovat jak a kde je bude vychovávat, pojďme "řídit" životy lidí...ale to už tu jednou bylo a jaké byli důsledky???!!!

Proč nenechat věci, které byli vždy doménou přírody na rozhodnutí toho kterého konkrétního jedince?

Želvička17 — 25. 10. 2011 13:09

mag napsal(a):

Želvičko, nikdo tě nemůže nutit v porodnici ležet, prostě bys za sebe i dítě podepsala revers a šla domů, dobrý je mít potvrzení od pediatra, že převezmě dítě do péče po ambulatním porodu. To víš, že to v porodnici zkouší, že se může lecco stát a a tak, ale kupříkladu Agi chytla v nemocnic nozokomiální nákazu (zlatýho stafilokoka) a dostala se až do sepse. Takže já o něm vážně pro příště uvažuju. Samozřejmě, pokud budeme oba ok.

Já ho nakonec podepisovala, jelikož měli v plánu mě tam držet déle kvůli kojení, resp. nekojení...
Ale i tak je to absurdní... Bylo to výměnou za flašky s umělou výživou tak, aby malá nabrala tolik, že nespadla pod nějakých těch tabulkových 10% váhy mínus...

Na druhé straně kdyby se např. zhoršila žloutenka, tak to už pro mne důvod bez diskuzí je...

Holt každá to máme jinak... :)

aprill — 25. 10. 2011 13:13

Aluska napsal(a):

Mambo, nevím o porodnici, která by se řídila porodním plánem rodičky v případě, že je život či zdraví dítěte v ohrožení..i přidušení dítěte je život ohrožující......

Tvůj názor ti vůbec neberu, naopak jsem zastáncem toho, že každý by na diskuzi měl napsat svůj názor a ne jen přikyvovat ostatním.

Nicméně si myslím, že o rizicích domácího porodu toho bylo napsáno víc než dost. Chápu obavy porodníků, ale kladu si trochu jinou otázku...

Kde bere stát právo rozhodovat o tom, kde má matka porodit své dítě?! Dává nám právo rozhodnout se o tak důležité věci jako je to, zda přivést na svět dítě. Dává nám dokonce právo rozhodnout o tom, že své již počaté dítě na svět nepřivedeme.
Ale bere nám právo rozhodnout se, zda své dítě přivedu na svět doma, na louce, v leže či ve stoje???!!!
A zakrývá to rouškou toho, že chrání život jedince....

Pak tedy proč mohou míti děti lidé, kteří je zneužívají či týrají? Proč mají děti lidé, kteří jim nemohou poskytnout to co je třeba (nemyslím po materiální stránce).
Proč je dovoleno požívat alkohol, který též ničí životy lidí a nejen těch, kteří ho požívají.
Proč mohou řídit auta lidé, kteří jsou labilní a ohrožují životy lidí....

Aha, zde ochrana "životů" této "ctihodné" instituce selhává, ale to je v pořádku,že...nebo není?!!!
Nemohou-li se matky rozhodnout, kde porodit své děti, pojďme tedy i určovat kdo děti může mít a kdo ne, pojďme určovat jak a kde je bude vychovávat, pojďme "řídit" životy lidí...ale to už tu jednou bylo a jaké byli důsledky???!!!

Proč nenechat věci, které byli vždy doménou přírody na rozhodnutí toho kterého konkrétního jedince?

takže žádné umělé oplodnění , žádné inkubátory pro předčasně narozené děti, žádné složité operace

vanessie — 25. 10. 2011 13:56

Za sebe musím říct, že ke každému mému porodu v porodnici bylo od začátku přistupováno jako k přirozenému. Porodní plán jsem neměla, komunikovala jsem s por. asistentkou a domlouvaly jsme se, co a jak. Bylo to naprosto fajn. První porod kvůli komplikacím skončil císařem, druhý nástřihem, třetí bez nástřihu.  Polohu jsem si vybírala sama, nikdo mi nic nenařizoval, snažili se mi vyhovět. Nemůžu si stěžovat vůbec na nic!
Ohledně domácího porodu - mám pocit, že si jej vyberou primárně ženy proto, že mají fóbii ze zdravotnického zařízení - něco jako syndrom bílého pláště. Dělaly se na tohle nějaké psychologické testy? Pokud by se opravdu jednalo o takto silný strach, nemyslím si, že zákaz porodů doma by situaci řešil, naopak, domácí porody budou probíhat dál, ale bez adekvátní odborné pomoci, což bude situaci zhoršovat.  Na druhou stranu si myslím, že strach a nedůvěra v nemocniční prostředí může z psychologického hlediska vytvořit u rodičky další zbytečné komplikace - proč matku ještě víc stresovat?
Takže si myslím, že by bylo nejpřínosnější k problému přistoupit individuálně.

mamba — 25. 10. 2011 14:46

Aluska:
No právě, o tom to je,určitým, včasným a  jednoduchým zákrokem se tomu  dá předejít  úplně  a k případnému dušení nemusí dojít vůbec. Jenomže, když lékař takovou situaci předpokládá, zákrok udělá a  "nic"  se nestane, vše je v pořádku, tak je matka nespokojená, protože ten zákrok nechtěla. Proto si   kladu otázku, kde je hranice mezi zodpovědností, svědomím, právem, vzděláním a tím co chci.

Samozřejmě, další otázky si nekladeš jen ty, ale většina slušných lidí, mezi ně se  počítám i já.To je ale na jinou diskusi.

Jistě jsi četla, že hned v prvním příspěvku píšu o tom, že nemám nic proti domácím porodům a dokonce bych ani za nepodařený porod nikoho netrestala. Jak si to kdo vybral, tak to je.   

Myslím si, že stát matkám nenařizuje rodit v porodnicích a  možnost výběru, kde přivedou své dítě na svět,mají. Opravdu mohou rodit kdekoliv, klidně i v přírodě. Jen musejí počítat s tím, že ani v přírodě slabší jedinec nepřežije.

mag — 25. 10. 2011 15:51

mamba napsal(a):

Myslím si, že stát matkám nenařizuje rodit v porodnicích a  možnost výběru, kde přivedou své dítě na svět,mají. Opravdu mohou rodit kdekoliv, klidně i v přírodě. Jen musejí počítat s tím, že ani v přírodě slabší jedinec nepřežije.

On jim to stát sice nenařizuje, ale nový zákon o zdravotních službách jim znemožňuje mít při tomto porodu doma legální odbornou pomoc, protože PA nebudou smět vykonávat svoji činnost mimo zdravotnická zařízení.

Aluska — 25. 10. 2011 18:13

April, ale můj příspěvek nebyl mířen jako zamyšlení nad tím zda "se vrátit na stromy" či nikoli :), ale proč se v jedné části oblasti stát staví do pozice "nařizovatele" když v ostatních částech nechává rozhodnutí na jedinci.....

Zorro Mstitel — 9. 3. 2012 10:35

Může být nebezpečný porod v nemocnici? Přečtěte si článek.

Lvice — 23. 5. 2012 12:45

Tak já měla naštěstí možnost skombinovat obojí - alternativní přístup a porod v nemocnici a vybrala si malou rodinnou nemocnici, která je nakloněna "alternativním porodům". Riskla jsem i to, že v případě závažného problému mi dítě hned po porodu odvezou na 30 km skvěle vybavenou neonatologickou jednotku v jiné krajské nemocnici (třetí nejlepší v ČR). Lékaři i sestry byly skvělí, porod byl komplikovaný, a ačkoliv plně respektovali můj porodní plán, situace se zvrtla tak, že jsem lékaři řekla: Dělejte co umíte, co je nejlepší pro mě i dítě. Víc jsem neřešila. Rodící lékař byl skvělý, vysvětloval mi krok po kroku co se mnou bude dělat. Připravovala jsem se na porod opravdu důkladně :vissla: a stejně bylo všechno zcela jinak. Ač jsem velký příznivec alternativy, nejsem příznivcem domácích porodů, ale ponechávám lidem možnost volby. Pokud však dítě zemře, nebo dojde ke zdr. komplikacím, nesou za to plnou zodpovědnost rodiče.

angeloo123 — 28. 5. 2012 16:19

Lvice napsal(a):

Tak já měla naštěstí možnost skombinovat obojí - alternativní přístup a porod v nemocnici a vybrala si malou rodinnou nemocnici, která je nakloněna "alternativním porodům". Riskla jsem i to, že v případě závažného problému mi dítě hned po porodu odvezou na 30 km skvěle vybavenou neonatologickou jednotku v jiné krajské nemocnici (třetí nejlepší v ČR). Lékaři i sestry byly skvělí, porod byl komplikovaný, a ačkoliv plně respektovali můj porodní plán, situace se zvrtla tak, že jsem lékaři řekla: Dělejte co umíte, co je nejlepší pro mě i dítě. Víc jsem neřešila. Rodící lékař byl skvělý, vysvětloval mi krok po kroku co se mnou bude dělat. Připravovala jsem se na porod opravdu důkladně :vissla: a stejně bylo všechno zcela jinak. Ač jsem velký příznivec alternativy, nejsem příznivcem domácích porodů, ale ponechávám lidem možnost volby. Pokud však dítě zemře, nebo dojde ke zdr. komplikacím, nesou za to plnou zodpovědnost rodiče.

NE! Mohou nastat nejrůznější komplikace a co pak??? Přečti si o tom na nepovolený odkaz, reklama a rozhodni se sama, ale můj názor znáš

Míša Kulička — 3. 11. 2013 20:13

Simone a její přirozený porod - úžasné video