Káča — 13. 10. 2011 16:23

Dostala jsem jogurtovač, ale nemám žádný návod, jak v něm dělat domácí jogurt. Máte doma někdo tento přístroj a jak se jogurt vyrábí?

PavlaH — 14. 10. 2011 20:40

http://www.toprecepty.cz/recept/2264-domaci-jogurt/   trochu googli... chce to 4-6 hodin tepla...

Káča — 15. 10. 2011 14:11

PavlaH napsal(a):

http://www.toprecepty.cz/recept/2264-domaci-jogurt/   trochu googli... chce to 4-6 hodin tepla...

Děkuji :)

Revliba — 8. 2. 2012 12:22

Díky vaší inspiraci holky,jsem začala dělat ty domácí jogurty...bez jogurtovače,dávám to na topení na 3-4 hodiny,nejdřív jsem dělala v hrnci,teď už leju rovnou do skleniček..
Děti se můžou utlouct,je výbornej a je to o dost levnější..
Díky za tip!!:supr:
1litr plnotučného mléka převařit a zchladit na 40st
1  tatru smíchat s 2 aktiviemi - vmíchat do mléka
rozlít do skleniček,na topení,za 3-4 hodiny tuhý,že v něm stojí lžička

holcina — 9. 2. 2012 19:08

Revli, ještě levněji přijde jen jeden jogurt, úplně stačí. Tatru taky nedávám, jen litr mlíka a jeden jogurt. Dělám ho často, přidáme si domácí marmeládu a úúúžasný

Revliba — 9. 2. 2012 19:14

holcina napsal(a):

Revli, ještě levněji přijde jen jeden jogurt, úplně stačí. Tatru taky nedávám, jen litr mlíka a jeden jogurt. Dělám ho často, přidáme si domácí marmeládu a úúúžasný

Fakt dáváš bez tatry a jednu aktivii?A je to dost hustý potom?

holcina — 9. 2. 2012 19:24

nedávám teda konkrétně aktivii, dávám jakýkoliv jogurt, většinou bio. A vždycky to mám stejně hustý jako byl ten původní. Ono záleží na kvalitě těch živých jogurt ne na jejich množství. Tatru ani nic jiného nedávám. Četla jsem, že dělá někdo se salkem, se sušeným mlíkem, ale nedělám to. Když vím, že nebude na přípravu salátů, ale jen na jídlo dám 2-3 lžičky cukru

Bety — 9. 2. 2012 20:18

Já taky nedávám nic než jogurt, a dokonce to nedávám ani na topení ale zakryju to polštářem a larisou na pár hodin.
Stejně můžete z litru mléka a jedné malé lahvičky Actimelu (nebo jiného takového nápoje, používám i ty levné z Lidlu, bílé i ovocné) si udělat domáci Actimel.

Revliba — 9. 2. 2012 20:42

Bety napsal(a):

Já taky nedávám nic než jogurt, a dokonce to nedávám ani na topení ale zakryju to polštářem a larisou na pár hodin.
Stejně můžete z litru mléka a jedné malé lahvičky Actimelu (nebo jiného takového nápoje, používám i ty levné z Lidlu, bílé i ovocné) si udělat domáci Actimel.

a myslíš,že tam je ve finále všechno co má být?Myslím ty zdravý věci a tak..

holcina — 9. 2. 2012 20:46

Revlibo, když tam dáš jogurt s "neživýma" kulturama tak se nenamnoží a neudělá. Takže živé kultury jsou zaručeny. Stejně tak u toho actimelu, což je vpostatě to samý jak kefír nebo jogurtový mlíko. Jen je to v malinkým hezkým obalu 10x dražší

Revliba — 9. 2. 2012 21:10

holcina napsal(a):

Revlibo, když tam dáš jogurt s "neživýma" kulturama tak se nenamnoží a neudělá. Takže živé kultury jsou zaručeny. Stejně tak u toho actimelu, což je vpostatě to samý jak kefír nebo jogurtový mlíko. Jen je to v malinkým hezkým obalu 10x dražší

Tak jo,už věřím,díky

PavlaH — 11. 2. 2012 14:39

Jen bych si dala pozor na čistotu přípravy, čisté a suché nádobí a taky někdy mohou být s kulturami problémy, pokud se špatným uchováváním a tepelným šokem kultury poničí.

majkafa — 12. 3. 2012 20:01

holcina napsal(a):

Revlibo, když tam dáš jogurt s "neživýma" kulturama tak se nenamnoží a neudělá. Takže živé kultury jsou zaručeny. Stejně tak u toho actimelu, což je vpostatě to samý jak kefír nebo jogurtový mlíko. Jen je to v malinkým hezkým obalu 10x dražší

Zásadně nesouhlasím. Kefír je úplně něco jiného. Kefír je chuťově hnusný na rozdíl od vynikajícího actimelu. A jogurtové mléko je zase něco úplně jiného. Nefungují ti chuťové pohárky? :)

holcina — 12. 3. 2012 20:48

Majko, chuťové pohárky mám v pořádku. Jestli ti to nedošlo, actimel je ochucený:-) aby lépe chutnal, voněl a prodalo se ho víc. Nebo proč myslíš, že je tak drahý? Že jsou tam miliony zdravých bakterií?:-)))))

majkafa — 12. 3. 2012 21:04

holcina napsal(a):

Majko, chuťové pohárky mám v pořádku. Jestli ti to nedošlo, actimel je ochucený:-) aby lépe chutnal, voněl a prodalo se ho víc. Nebo proč myslíš, že je tak drahý? Že jsou tam miliony zdravých bakterií?:-)))))

Proto, že je dobrý. :D No vidíš, že je to něco jiného, než acidofil. :)
Zdravý nezdravý, stejně jednou umřeme. A ti, co jedí zdravě, často dříve, než ti druzí. :D

holcina — 13. 3. 2012 7:15

Souhlasím. Ale nerada podporuju oblbování zákazníků:-) tak si poradím po svém

Stelička — 18. 5. 2012 16:41

majkafa napsal(a):

holcina napsal(a):

Majko, chuťové pohárky mám v pořádku. Jestli ti to nedošlo, actimel je ochucený:-) aby lépe chutnal, voněl a prodalo se ho víc. Nebo proč myslíš, že je tak drahý? Že jsou tam miliony zdravých bakterií?:-)))))

Proto, že je dobrý. :D No vidíš, že je to něco jiného, než acidofil. :)
Zdravý nezdravý, stejně jednou umřeme. A ti, co jedí zdravě, často dříve, než ti druzí. :D

Asociovalo mi to anekdotu:

Dostanou se starší manželé po smrti do Ráje. Žena je unešená, neustále pobíhá, jásá, diví se, nadšeně vše ukazuje manželovi: "Podívej, jak je tu krásně, jak to tu voní, jak krásně ti ptáčci zpívají, jak je tu slastně, ...". Manžel ji chvíli pozoruje a pak povídá: "No vidíš a kdybys pořád neblbla s tou zdravou stravou, mohli jsme tu být o deset let dřív."

Ing. Iva Veselá — 21. 6. 2012 11:12

Kačí, zkus jogurtovač třeba od firmy NWA - prodávají k němu ještě pytlíčky s probiotickými kuturami. Stojí o něco více korun, ale jsou kvalitní (pána z té firmy znám, tak alespoň mohu zaručit, že to není nějaký multilevelový podfuk).
Jinak se jogurt připravuje vcelku snadno doma pod peřinou - ale to je pro většinu lidí moc pracné, tak radši ten jogurtovač :-)

Martinka1 — 21. 6. 2012 11:41

Ing. Iva Veselá napsal(a):

Kačí, zkus jogurtovač třeba od firmy NWA - prodávají k němu ještě pytlíčky s probiotickými kuturami. Stojí o něco více korun, ale jsou kvalitní (pána z té firmy znám, tak alespoň mohu zaručit, že to není nějaký multilevelový podfuk).
Jinak se jogurt připravuje vcelku snadno doma pod peřinou - ale to je pro většinu lidí moc pracné, tak radši ten jogurtovač :-)

Není to vůbec pracné... mléko se ohřeje aby nepálilo do prstu, rozmíchá živý jogurt, uzavře do sklenice s víčkem a na noc dá do peřin.
Co je na tom pracného?
Jogurtovač stojí peníze a navíc elektriku, musí být zapojený do sítě, aby udržoval teplotu.

aprill — 22. 6. 2012 13:52

Ing. Iva Veselá napsal(a):

Kačí, zkus jogurtovač třeba od firmy NWA - prodávají k němu ještě pytlíčky s probiotickými kuturami. Stojí o něco více korun, ale jsou kvalitní (pána z té firmy znám, tak alespoň mohu zaručit, že to není nějaký multilevelový podfuk).
Jinak se jogurt připravuje vcelku snadno doma pod peřinou - ale to je pro většinu lidí moc pracné, tak radši ten jogurtovač :-)

fakt za hubičku :lol:
Finanční rozpočet na doporučenou denní dávku:

Jednorázovou investicí je zakoupení jogurtovače - pořizovací cena je 837 Kč. Tu do rozpočtu nezahrnujeme.

Dále doporučujeme si zakoupit balení 6 kusů sáčků s práškem na výrobu jogurtu. Toto balení stojí v doporučené ceně 566 Kč a slouží k výrobě 6 litrů jogurtu. Na přípravu 6 litrů jogurtu budete potřebovat 6 litrů mléka výše uvedených vlastností (při průměrné ceně 1 litru mléka 12 Kč připočítáváme 72 Kč), celkové pořizovací náklady na přípravu 6 litrů jogurtu jsou tedy cca 638 Kč)

Doporučená denní dávka je 200 ml produktu. Za cenu 638 Kč tedy máme 30 denních dávek domácího probiotického jogurtu, přičemž jedna denní dávka vychází na cca 21 Kč.

Upozornění pro alergiky:                                                                 

Hotový produkt obsahuje mléko a mléčné produkty (včetně laktózy). Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Výrobek není určen jako náhrada vyvážené a pestré stravy. Uchovávejte mimo dosah dětí. Sáčky uchovávejte v chladu a suchu. Sáčky jsou určeny k prodeji pouze v sadě po šesti kusech.

Bety — 22. 6. 2012 13:57

Ing. Iva Veselá napsal(a):

Jinak se jogurt připravuje vcelku snadno doma pod peřinou - ale to je pro většinu lidí moc pracné, tak radši ten jogurtovač :-)

Postup práce je naprosto stejný - ohřát mléko. přidat jogurt, nalít do skleniček - liší se pouze v tom buď dát do drahého jogurtovače který pracuje za drahou elektřinu, nebo na to hodit duchnu - tak co je na tom pracnějšího? Méně pracné je hodit na to duchnu než jít kupovat nebo objednávat jogurtovač a ještě za to platit... žádná drahá kultura není zapotřebí , stačí do toho přidat jogurt.
Dělám tak jogurty i "actimel" a bez jakéhokoliv přístroje. Přikryju to larisou a je to.

Ziki — 17. 7. 2012 11:50

Taky uvažuju o domácím jogurtu, ale slyšela jsem,že v nějakých pořadech v tv říkali, že se v nich množí i škodlivé bacily. A dále, že je lepší koupit si tu kulturu s bakteriemi a to se naočkuje do mléka.

Severka — 3. 10. 2012 21:23

Asi už píšu s křížkem po funuse, ale moje zkušenost:

Jedna activia na litr kravského mléka, do jogurtovče, v lednici nechat zhoustnout, jogurt je velmi dobrý, prostě bílý jogurt.

Jedna activia a litr kozího mléka, postup stejný, jogurt není tak hustý, ale chuťově je vynikající, chutnější než z kravského mléka, smetanovější.

Kozí mléko s "bakteriemi" z pytlíku ( v sz můžu napsat prodejce ) stejný postup, místo jogurtu bílé rosolovité cosi, kyselejší než obvyklý jogurt.

Bohužel, někdo je alergický na kravské mléko, takže do jogurtů pro něj nemohu přidat ani activii a musím je dělat z jogurtového základu (bakterie z pytlíku), ale přiznám se, že to dělám nerada.

Já bych doporučila activii, samozřejmě je to jen můj názor, ale jogurt z pytlíku mi prostě nejde :)

TerkaP — 30. 10. 2012 10:42

Zdravím, mám nově pekárnu Eta Duplica Vital, kde píšou, že se v ní dají dělat i jogurty. Zatím jsem to nezkoušela, protože nevím, jak na to. Máte s jogurty z této pekárny někdo zkušenost popř. můžu použít stejný postup jako v jiných jogurtovačích?