» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Bezmasá jídla https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=121 » Hranolky https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=46413 |
adali — 1. 8. 2011 12:25 |
Mohl by mi někdo poradit jak se dělají hranolky v troubě. Budu tu mít vnoučata a chtěla bych jím mimo jiné udělat také hranolky, ale nechci aby byly moc mastné. Dříve jsem je dělala ve friťáku. Ale vzhledem k ceně oleje se mi to nechce tak dělat, co bych pak s tím olejem dělala, já smažené nejím. Proto bych potřebovala nějaký recept jak udělat hranolky, aby nebyly moc mastné. Prý se to nechá udělat na pekáči v troubě. |
katerffina — 1. 8. 2011 14:30 |
zdravím - právě čtu v časopisu - hranolky pro děti: oloupané brambory nakrájet, nebo protlačit na hranolky, asi dvacet minut nechat odestát ve st. vodě, aby se zbavily škrobu, okapat, osušit a na plechu vyloženém peč. papírem péci při 190 asi 45 minut. Píšou tady osolit ještě před pečením a nezmiňují se o tuku. Já bych to asi trochu podmázla :-) |
adali — 1. 8. 2011 18:34 |
Děkuji za radu. Tak jsem to hned vyzkoušela. Jde to a jsou dobré. Dala jsem je na vymaštěný plech, bez papíru, ale kdyby se dávaly na pečící papír, tak by se mastit nemusel. |
Adelle — 2. 8. 2011 8:27 |
Hranolky se dají i na pánvi udělat tak, aby nebyly nasáklé olejem... Pokrájené brambory se povaří v osolené vodě (jen minutku, nechat projít prudkým varem), scedí a nechají dobře oschnout. Tento krok se dá udělat i chvíli předem, než vnoučata dorazí :-) Do pánve se nalije asi centimetrová vrstva oleje, nechá se důkladně rozehřát (na el. sporáku dávám na čtyřku, až se olej mírně chvěje a perlí), vsypou se hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě, občas se promíchají. Po nasypání hranolek stoupne hladina oleje tak, že se vlastně fritují. |
kocurkova.zuzana — 19. 3. 2014 10:44 |
Adali, kdyby se vám nechtělo dělat se s vynikajícími, leč pracnějšími domácími hranolkami, mám pro vás i velmi dobrý tip na prodávané hranolky, které ovšem splňují kritéria kvality, zdraví a přírodních výrobních postupů bez konzervantů. Firma reklama si hodně zakládá na tom, že své produkty vyrábí z nejkvalitnějších surovin a myslí na naše zdraví. Obecně používá jen málo olejů, které jsou rostlinného původu a dokonce má i speciální hranolky 1-2-3, které, připravené v troubě mají jen 5 procent tuku. Velkou péči ale věnují také chuti, takže nejde o nějaké nejedlé zdravé výstřelky - hranolky jsou z poctivých brambor, takže i skvěle chutnají. Pokud na ně narazíte, určitě je zkuste. :) |
modrovous — 24. 3. 2014 22:58 |
A ty jim z dobroty srdce děláš reklamu, co? :usch: |
Wikina — 24. 3. 2014 23:10 |
Tak ty si nekupujte! ty jsou hnusný! :cool: |
modrovous — 24. 3. 2014 23:11 |
:lol: :lol: :lol: |
QuidoF — 26. 3. 2014 11:57 |
Když hranolky, tak na "čili" :) |