adali — 1. 8. 2011 12:25

Mohl by mi někdo poradit jak se dělají hranolky v troubě. Budu tu mít vnoučata a chtěla bych jím mimo jiné udělat také hranolky, ale nechci aby byly moc mastné. Dříve jsem je dělala ve friťáku. Ale vzhledem k ceně oleje se mi to nechce tak dělat, co bych pak s tím olejem dělala, já smažené nejím. Proto bych potřebovala nějaký recept jak udělat hranolky, aby nebyly moc mastné. Prý se to nechá udělat na pekáči v troubě.

katerffina — 1. 8. 2011 14:30

zdravím - právě čtu v časopisu - hranolky pro děti: oloupané brambory nakrájet, nebo protlačit na hranolky, asi dvacet minut nechat odestát ve st. vodě, aby se zbavily škrobu, okapat, osušit a na plechu vyloženém peč. papírem péci při 190 asi 45 minut. Píšou tady osolit ještě před pečením a nezmiňují se o tuku. Já bych to asi trochu podmázla :-)

adali — 1. 8. 2011 18:34

Děkuji za radu. Tak jsem to hned vyzkoušela. Jde to a jsou dobré. Dala jsem je na vymaštěný plech, bez papíru, ale kdyby se dávaly na pečící papír, tak by se mastit nemusel.

Adelle — 2. 8. 2011 8:27

Hranolky se dají i na pánvi udělat tak, aby nebyly nasáklé olejem... Pokrájené brambory se povaří v osolené vodě (jen minutku, nechat projít prudkým varem), scedí a nechají dobře oschnout. Tento krok se dá udělat i chvíli předem, než vnoučata dorazí :-) Do pánve se nalije asi centimetrová vrstva oleje, nechá se důkladně rozehřát (na el. sporáku dávám na čtyřku, až se olej mírně chvěje a perlí), vsypou se hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě, občas se promíchají. Po nasypání hranolek stoupne hladina oleje tak, že se vlastně fritují.

Hotové hranolky se děrovanou naběračkou vyberou do cedníku a nechají okapat. Pak se přímo v cedníku lehce přisolí a protřepáváním promíchají. Dobře udělané se poznají podle toho, že při pohybu jakoby šustí. Po okapání v cedníku se dají ještě rozprostřít na papírovou utěrku a odsát další tuk, když je chce mít člověk jo suché, ale při správném smažení (optimální teplota, dost oleje) stačí odkapání.

První várka dělaná v čistém oleji je naprosto luxusní a jako příloha pro dva vystačí. Dá se udlěta ve stejném oleji i druhá várka (nemluvím o uchovávání oleje na jindy, jen o smažení předvařených brambor nadvakrát).

Dělávám je i v troubě, pak je krájím trochu silnější, dávám na papír a před rozprostřením je v misce lehce zakápnu olejem a promíchám, aby byly lehounce obalené.

Výše popsaným způsobem na pánvi děláváme i americké brambory, tedy ve slupce, pokrájené na klínky. Ty se smaží do zlatohněda, aby byly uvnitř měkké. Tenké hranolky stačí smažit do zlatova.

kocurkova.zuzana — 19. 3. 2014 10:44

Adali, kdyby se vám nechtělo dělat se s vynikajícími, leč pracnějšími domácími hranolkami, mám pro vás i velmi dobrý tip na prodávané hranolky, které ovšem splňují kritéria kvality, zdraví a přírodních výrobních postupů bez konzervantů. Firma reklama si hodně zakládá na tom, že své produkty vyrábí z nejkvalitnějších surovin a myslí na naše zdraví. Obecně používá jen málo olejů, které jsou rostlinného původu a dokonce má i speciální hranolky 1-2-3, které, připravené v troubě mají jen 5 procent tuku. Velkou péči ale věnují také chuti, takže nejde o nějaké nejedlé zdravé výstřelky - hranolky jsou z poctivých brambor, takže i skvěle chutnají. Pokud na ně narazíte, určitě je zkuste. :)

modrovous — 24. 3. 2014 22:58

A ty jim z dobroty srdce děláš reklamu, co? :usch:

Wikina — 24. 3. 2014 23:10

kocurkova.zuzana napsal(a):

Adali, kdyby se vám nechtělo dělat se s vynikajícími, leč pracnějšími domácími hranolkami, mám pro vás i velmi dobrý tip na prodávané hranolky, které ovšem splňují kritéria kvality, zdraví a přírodních výrobních postupů bez konzervantů. Firma reklama si hodně zakládá na tom, že své produkty vyrábí z nejkvalitnějších surovin a myslí na naše zdraví. Obecně používá jen málo olejů, které jsou rostlinného původu a dokonce má i speciální hranolky 1-2-3, které, připravené v troubě mají jen 5 procent tuku. Velkou péči ale věnují také chuti, takže nejde o nějaké nejedlé zdravé výstřelky - hranolky jsou z poctivých brambor, takže i skvěle chutnají. Pokud na ně narazíte, určitě je zkuste. :)

Tak ty si nekupujte! ty jsou hnusný! :cool:

modrovous — 24. 3. 2014 23:11

:lol: :lol: :lol:

QuidoF — 26. 3. 2014 11:57

Když hranolky, tak na "čili" :)
http://onlinekucharka.cz/recept/7923/hranolky-na-chilli