eremuruss — 6. 7. 2011 18:53

Prosim nemate nekdo vyzkouseny recept na malinovou stavu?Vsude ctu,ze se dela jen za studena,ale ja vim,ze moje mamka delavala moc dobrou stavu,ale varenou,ale recept bohuzel nemam.Nechci,aby se me zkazila.

Frigo — 8. 7. 2011 12:39

Er... najdu večer, pošlu..  Jen matně si pamatuji, že jsem do toho jednou koupila malý pytlíček na konzervování od Otkera a ta šťáva drží do teď (odhadem 10 let) ...  skřeti už raději frisko.. :vissla:

Frigo — 8. 7. 2011 22:28

5 kg malin, 1 l vody, 4 kg cukru
Prolisovat a šťávu 15 minut vařit. Potom přidat vodu svařenou s cukrem a zas povařit. Před koncem varu přidat kyselinu citronovou (asi na špičku nože). Ještě horké se plní do lahví.

eremuruss — 9. 7. 2011 9:12

Frigo tak malo kyseliny citronovy?Ja delala stavu,uz vcera rano,aby se me maliny nezkazili.Prolezla jsem internet a tak nejak jsem ten recept dala dohromady.Na kilo malin jsem dala kilo cukru a 1 kys.citronovou.Dneska to povarim a uvidim.Kdyztak ten tvuj recept upotrebim na rybizovou stavu.Toho mame taky plno.Diky

Frigo — 9. 7. 2011 10:14

Er, měla jsem to .. jo z Vlasty to bylo.  Na nevařenou jsem dávala 5 kg malin, 2,5 l vody, 50 g kyseliny a 5 kg cukru.
Na té vařené tu mám napsáno II. várka (ale boha si nemůžu vzpomenou, co to znamená :lol:)
6 l šťávy + voda, 4 kg cukru, část svařeno + konzervační prostředek...  To asi bylo na tom návodu u pytlíčku s konzervačním prostředkem a myslím, že jsem ho nedávno viděla u přípravků k marmeládám.   
On asi konzervuje cukr, ta kyselina ti to hodně okyselí. (na marmelády se dává kyselina, aby to lépe ztuhlo..)
Koukám na ty výstřižky a dokonce v jiném vydání Vlasty není vůbec žádná kyselina..

Na rybíz tu mám napsáno - červený - 5 kg rybízu = 7 litrů rybízu (prolisovaného na mlejnku), 5 litrů vody, 10 gr kyseliny. Na 1 litr šťávy - 1,28 kg cukru. 
a pak... část zahřáto a přidány 3 sáčky etkra.
A pak ještě zavařeno v hrnci. 
Ale psala jsem si to už před 14ti lety..  :tesi:   A ten blbej aljzhajmr fakt už pracuje velmi hodně.
Matně si vzpomínám, že jsem dělala dohromady rybíz i maliny a asi stejně.

eremuruss — 9. 7. 2011 12:32

Jo vzpominam si,ze mamka taky mlela ten rybiz na mlejnku,no tak to se me teda mlyt nechce,ani tu masinku na ovoce nemam jedine tu masovou.
Jdu jeste na maliny,jestli jeste neco seberu a dam to dohromady s tim rybizem.
Myslis,ze bude stacit,kdyz ten rybiz rozmixuju a nesemelu?

Frigo — 9. 7. 2011 17:10

než jsem měla strojek, tak jsem to mačkala přes plenu.. jednou jsem jí přivázala na obrácené štokrle a pak nechala prokapávat. Je fakt, že se to dalo pak ještě dvakrát použít na další várky..
Zkoušela jsem i v klasickém odš´tavňovači, ale to byl strašný opruz.. neustále ucpané sítko..
Myslím, že by to šlo i na tom masovém strojku, vždyť je to něco podobného.

eremuruss — 9. 7. 2011 19:32

Frigo napsal(a):

než jsem měla strojek, tak jsem to mačkala přes plenu.. jednou jsem jí přivázala na obrácené štokrle a pak nechala prokapávat. Je fakt, že se to dalo pak ještě dvakrát použít na další várky..
Zkoušela jsem i v klasickém odš´tavňovači, ale to byl strašný opruz.. neustále ucpané sítko..
Myslím, že by to šlo i na tom masovém strojku, vždyť je to něco podobného.

Natrhala jsem mensi kyblik rybizuZitra budu mit pujceny odstavnovac,starou masinku na ovoce jsem nasla u nasich ve sklepe,ale byla zrezivela.
Nevis jestli se to do toho odstavnovace dava i s tema stonkama?

Frigo — 9. 7. 2011 20:10

záleží, jaký je.. Já to zkoušela, ale bylo to dřív ucpané. Je to sice šílená práce odšťopkovat, ale pak to jde lépe.  A ta "masa", co ti bude padat jako odpad, klidně prožeň odšťavňovačem ještě jednou. Alespoň já tam vždycky měla ještě spoustu šťávy, i když to byl odšťavňovač na drobné ovoce.

eremuruss — 10. 7. 2011 19:57

Tak stava z rybizu hotova,prekvapil me ten odstavnovac co me pritel privezl od svych rodicu.Je to velky hlinikovy hrnec,dole je mensi hrnec na vodu  na to je dalsi nadoba do ktere kapala ta stava a pak hrnec do ktereho  jsem dala rybiz i se stonkama a viko a varilo se to 45 minut.Kdyz to bylo hotovy tak v nadobe zustala krasne cista stava.Zadny cezeni.Na to,ze je to stary hrnec tak je to uzasna vec.
No jeste,aby se ta stava nezkazila.

Kiara — 10. 7. 2011 20:08

erem, takhle jsem dělávala domácí pařenou šťávu.

Neměla jsem hrnec, který popisuješ, tak jsem používala zavařovací hrnec s dírkovatou vložkou na dně. Dovnitř jsem nalila vodu, na dírkovanou vložku jsem dala prázdný hrnec, do kterého kapala vylouhovaná šťáva, okolo okraje zavařovacího hrnce jsem uvázala dětskou plenu a do ní jsem dala ovoce, prosypané cukrem. Přiklopila jsem poklicí, zapnula sporák, voda se začala vařit a dětskou plenou mi začala odkapávat horká, sladká šťáva přímo do prázdného hrnce na dně. Šťáva byla rovnou sterilizovaná a proslazená, stačilo jen dát do horkých, vymytých lahví anebo rozpustit v ní konzervační prostředek, nalít do lahví od Dobré Vody a skladovat v lednici :jojo:

Naposledy, když jsem tuhle šťávu dělala, tak jsem se ani nemusela obtěžovat s konzervačním prostředkem, protože děti mi šťávu vypily za tři dny a bylo po šťávě :lol:

MMCH pařená šťáva se tě nemůže zkazit, protože ovoce už je sterilizováno horkou párou, která z něho tu šťávu vylouhuje. Když budeš chtít, aby tě vydržela déle, třeba do zimy, do ještě horké šťávy dej konzervační přípravek třeba od Dr. Oetkera a šťávu skladuj ve chladu a ve tmě (lednice, sklep) :jojo:

eremuruss — 11. 7. 2011 8:08

Kiara napsal(a):

erem, takhle jsem dělávala domácí pařenou šťávu.

Neměla jsem hrnec, který popisuješ, tak jsem používala zavařovací hrnec s dírkovatou vložkou na dně. Dovnitř jsem nalila vodu, na dírkovanou vložku jsem dala prázdný hrnec, do kterého kapala vylouhovaná šťáva, okolo okraje zavařovacího hrnce jsem uvázala dětskou plenu a do ní jsem dala ovoce, prosypané cukrem. Přiklopila jsem poklicí, zapnula sporák, voda se začala vařit a dětskou plenou mi začala odkapávat horká, sladká šťáva přímo do prázdného hrnce na dně. Šťáva byla rovnou sterilizovaná a proslazená, stačilo jen dát do horkých, vymytých lahví anebo rozpustit v ní konzervační prostředek, nalít do lahví od Dobré Vody a skladovat v lednici :jojo:

Naposledy, když jsem tuhle šťávu dělala, tak jsem se ani nemusela obtěžovat s konzervačním prostředkem, protože děti mi šťávu vypily za tři dny a bylo po šťávě :lol:

MMCH pařená šťáva se tě nemůže zkazit, protože ovoce už je sterilizováno horkou párou, která z něho tu šťávu vylouhuje. Když budeš chtít, aby tě vydržela déle, třeba do zimy, do ještě horké šťávy dej konzervační přípravek třeba od Dr. Oetkera a šťávu skladuj ve chladu a ve tmě (lednice, sklep) :jojo:

Kiaro diky za radu,ja,uz tam dala kyselinu citronovou.

Kiara — 11. 7. 2011 10:00

Kyselinu citronovou taky můžš dát, tím nic nezkazíš. Hlavně šťávu uchovávej v temnu a chladu, ale Ty si s tím už poradíš.

Tak ať vám šťáva chutná, na zimu je výborná. Já když dělala ovocnou šťávu z domácích třešní, tak se u nás neohřála ani tři dny :) Dobré je na pařené šťávě, že třešně nemusíš při tomhle způsobu vypeckovávat, jen je omyješ a odstopkuješ, prosypeš cukrem krystal a dáš pařit :supr:

eremuruss — 16. 7. 2011 20:06

Tak malinovou stavu uchovavam v lednice,kdyz jsem nechala 1 lahev na kuchynske lince tak me do 2 dnu zkvasila.Ach jo,ja ji prevarovala,kyselinu citronovou jsem tam dala a stejne se zkazila.Dalsi rok,uz se o ni pokouset nebudu.