Káča — 6. 7. 2011 12:01

Jak děláte zálivku, resp.přípravu hlávkového salátu? Jde o to, že já byla zvyklá dělat tak, že salát očistím, nasypu na něj rozškvařenou slaninu, zálivku: dám cukr, ocet, sůl, zaliju vodou.  Manžel se se mnou dohaduje, že to není normální, že každý to dělá tak, že hned po očistě salátu listy prosolí a teprve poté zalije zálivkou z octa, cukru a vody.

minka — 6. 7. 2011 12:23

Jestli si to manžel neplete se zelným salátem, zelí po nakrouhání se má prosolit, apromnout nejlépe ručně, aby zelí pustilo šťávu.
Hlávkový dělám jak ty ale nejdřív po očištění a natrhání na kousky zaleju nálevem z vody, cukru, soli, octa a potom přeliji rozškvařenou slaninou.
Někdo slaninu nedává, ale nám tak chutná.

eremuruss — 7. 7. 2011 13:18

Ja hlavkovy salat omyju a udelam na nej zalivku ze soli, trochu oleje ,octa a cukru zadnou slaninu tam nedavam
Ale nejuzasnejsi salat je co delavala moje mamina omyty salat  dala do misy na to udelala zalivku s octa,soli,cukru a slehacky-to je proste bomba teda i kaloricka

Vachu — 24. 8. 2011 18:36

My jsme si zamilovali namísto hlávkového salátu salát ledový...
Nakrájíme, opláchneme, scedíme a pak zalijeme zálivkou, kde je kromě cukru a soli
navíc i trochu Salátové směsi bylinek a koření (experimentujeme, vyrábí je kde-kdo
a trochu se liší, ale všechny jsou dobré).
Co je ale hlavní, navykli jsme si používat do nálevu JABLEČNÝ OCET, příp. k němu
přidáváme i trochu bylinkového octa (kvůli těm bylinkám) a také olivový olej.

A chutná nám to tak moc, že už si ani jinou zálivku (tzn. bez jablečného octa) ani neumíme
představit. Je prý mnohem zdravější než obyčejný kvasný ocet a dost možná je to i návykové...
:jojo: (to si samozřejmě dělám legraci). - Prostě MŇAM !!! :supr:

Jablečný ocet používáme i na všechny ostatní zeleninové saláty.
Zvl. třeba rajčatový je s ním vynikající !!!

Vachu — 24. 8. 2011 18:39

Pikantní variantou toho ledového salátu je, když k němu přidáte na plátky nakrájené ředkvičky.
Za prvé to nádherně vypadá a navíc to i báječně chutná ! :supr:

krteček — 28. 1. 2012 14:41

http://www.pokrmy.estranky.cz/ recepty

Jaku — 2. 2. 2012 11:57

Tak my děláme dnes už jen ledový salát a tak,že každý list trochu pocukruju a zakápnu citronem či citronkou-supr,mnam.Vím,že naprostá většina lidí to dělá jako vy tady,ale takový salát naší rodině tda nic neříká;chutově jemnohem lepší ten s cukrem a citronem.:)

Ing. Iva Veselá — 12. 2. 2012 17:42

Já používám klasickou sladkokyselou zálivku (sůl, pepř, ocet, cukr) nebo zkuste také ocet balzamiko - ten se salátkem bohatě stačí a velmi dobře chutná, mňam :)

Ing. Iva Veselá — 12. 2. 2012 17:42

Anebo dávám ráda ledový salát do bagety s uzeným lososem, to je taky paráda :-D

Sakura — 12. 2. 2012 17:58

Můj děda - gurmán - do toho taky dával slaninu, myslím, že je to recept z Moravy. Já mám ale radši klasiku - sůl, ocet, cukr, pepř.

Stelička — 18. 3. 2012 19:14

Jsem vděčná za poměr na zálivku, který jsem kdysi získala. Protože odhadnout to mi dělalo problém:

Hrnek vody
2 polévkové lžíce octu
3 polévkové lžíce cukru
1 lžička oleje
1/2 lžičky soli

Když dávám vyškvařenou slaninu, vynechávám olej.