maya — 23. 6. 2011 14:24

Chtěla bych se s vámi poradit: máme možnost koupit domek na hezkém místě a s dalšími výhodami, ale háček je v tom, že pár metrů od plotu vede dost frekventovaná trať, vlak projede cca každých 10 minut. S osobáky to není tak hrozné, jedou tam relativně pomalu a až tak příšerný rachot nenadělají, ale nákladní vlaky - to už je docela síla. Myslím, že přes den bych si na ten hluk snad zvykla, ale bojím se, jaké to bude v noci - zvlášť v létě při otevřených oknech? Máme děti, tak bych jim taky nerada kazila spánek (četla jsem, že když někdo spí v hlučném prostředí, tak ho to sice nemusí úplně vzbudit, ale spánek stejně není dost hluboký a kvalitní, takže organismus je pak vlastně permanentně nevyspalý).
Prosím, máte s podobným problémem někdo zkušenosti? Ruší vás vlaky, nebo se na to dá zvyknout a zvládat úplně v pohodě? Dík moc za názory!

Lazurka — 23. 6. 2011 14:43

Za mě - každých 10 minut je moc.. ten hluk má skutečně dost velkou sílu, a 6x do hodiny, to už musí být opravdu stresující..
Jinak ale, u trati s normálním provozem 1x do hodiny a v noci tak 2 vlaky celkem se dá bydlet, ono si na to totiž lze zvyknout.. pak už to ani nevnímáš..

Ne že by tak lidé nežili, kdybys jela někdy do Londýna, tak malých dvorků končících u trati příměstského vlaku je tam nespočet..
Ale kvalitní bydlení s dětmi.. to není.

Bláža.. — 23. 6. 2011 15:07

Mayo,
máš možnost zeptat se místních?

miaa — 23. 6. 2011 16:30

Hm, bydlela jsem tak, dokonce ve městě 250,000 obyvatel a v paneláku! Mne třeba osobně vlaky nevadí. Hodně jsem taky vlakem jezdila a hluk ve vlaku, lůžkáči, to už není vono.
Když jsem bydlela ještě jinde, tak mne vadilo, když v noci před okny zastavila lokomotiva, která vypadala jako žehlička a hnusně, ale opravdu hnusně a nahlas hučela. Tak to mne vzbudilo vždy.
Musela bych to slyšet. Zkuste v noci v autě  před koupí bivakovat na místě.
Chvíli jsem byla někde, kde lítali letadla a myslela jsem, že si nezvyknu. Stalo se.
Naco si nedokážu zvyknout je hluk MHD, tramvaje a pískajících autobusů. + diskotéky, ožralí turisti a pod.
Vlaky bych brala, ovšem nad hlavním nádražím bych bydlela nerada.
Teď mám zahrádku u tratě!, take vím o čem mluvím. Když jsme tam začaly spát, měly jsme pocit, že jedem v lůžkovém vagonu. Bohužel troubí-houká vždy, jsou tam šraňky.....tak to si extra poslechni, tak to by mne vadilo.
No, nákladní vlaky jsou dlouhé a těžké a seká se obraz v TV, jestli to neznáš. A nic neslyšíš. V domě by se ti taky mohli třást skleničky a pod. To bylo normální "kdysi"..myšleno 30 a víc let zpátky.

Vlaďka — 24. 6. 2011 8:05

Bivakování na tři dny ti nepomůže, to se spíš nevyspíš a zblázníš se z toho. My bydlíme u trati Česká Třebová - Praha 50m od trati přes řeku, cca 700 m od hlavního nádraží. V létě se to nese přes řeku dost hlasitě, ale máme okna na opačnou stranu - od trati, tak to docela jde. V zimě je to lepší. Když zavřeš okno, neslyšíš nic. Dá se na zvyknout a vůbec to už nevnímáme. JEn občas, když jede těžký náklaďák, tak to trochu klepe domem :) A děti to nikdy nebudilo. Ty si zvyknou na všechno.

miaa — 24. 6. 2011 9:59

Pravda, přejezd na kolejích je "cítit", prostě se vibrace přenáší zemí a někdy je slyšet i hučení kolejí, jakože vlak za chvíli projede.

danielka.novotna — 24. 6. 2011 10:41

Na všechno se dá zvyknout, babička taky bydlí u trati, vůbec jim to nevadí, a já už ty vlaky ani nevnímám, a to tam nebydlím jen dojíždím na návštěvy.

maya — 24. 6. 2011 14:43

Holky, díky moc za názory - potěšilo mě, že většinou píšete, že se dá zvyknout... Mám z toho sice trochu strach, ale zatím to vypadá, že ostatní výhody převáží a že do toho půjdem...

miaa — 24. 6. 2011 16:09

Určitě to dětem vadit nebude, spíše ty si budeš zvykat. U "mé" trati jezdí osobní doprava do hod. 2x, jinak nákladní. Jen to houkání by nemuselo být, no a ty nákladní rozhodní obraz. A není slyšet.
Dokonce když už jsem bydlela u sebe a zásadně si nemohla zvyknout na hnusné tramvaje, pak když jsem po roce spala doma, tak jsem zjistila, jak mne ty vlaky chyběly. To jsem se tedy krásně vyhajala.

pojistenicz-cz — 30. 6. 2011 16:34

maya napsal(a):

Chtěla bych se s vámi poradit: máme možnost koupit domek na hezkém místě a s dalšími výhodami, ale háček je v tom, že pár metrů od plotu vede dost frekventovaná trať, vlak projede cca každých 10 minut. S osobáky to není tak hrozné, jedou tam relativně pomalu a až tak příšerný rachot nenadělají, ale nákladní vlaky - to už je docela síla. Myslím, že přes den bych si na ten hluk snad zvykla, ale bojím se, jaké to bude v noci - zvlášť v létě při otevřených oknech? Máme děti, tak bych jim taky nerada kazila spánek (četla jsem, že když někdo spí v hlučném prostředí, tak ho to sice nemusí úplně vzbudit, ale spánek stejně není dost hluboký a kvalitní, takže organismus je pak vlastně permanentně nevyspalý).
Prosím, máte s podobným problémem někdo zkušenosti? Ruší vás vlaky, nebo se na to dá zvyknout a zvládat úplně v pohodě? Dík moc za názory!

Pokud nejsi na hluk zvyklá, např. nebydlela si nikdy na frekventované ulici, ulici kde denně projíždí stovky autobusů, tramvaje nebo kousek od magistrály či okruhu, tak nebrat. Nezvykneš si a sebelepší dům a prostředí budeš čím dál častěji opouštět.
Jiné je to u lidí, co na podobných místech vyrostli. :cool:

Kuty — 30. 6. 2011 21:00

Já bych do toho nešla.Lidi,co v něčem takovým bydlí to mají těžší-nikdo se do takovýho kupu rd na takovým místě nežene a tak oni tam pochopitelně musí zůstat bydlet,ale proč do toho jdete vy dobrovolně,to nechápu - není dost varující to,co tady ostatní psali? - otrásající se dům,sklenky,špatný poslech tv,nadměrný hluk a v létě tuplem.

Kdyby to nebylo takové hrozné,ani ty výhody by nebyly.Aby se vám tento na oko výhodný kup náhodou velmi neprodražil.

znáš určitě to příloví o tom,že nejsme tak bohatí,abychom si mohli dovolit kupovat levné věci,že?A o takových zásadních věcech,jako je bydlení bych to zvažovala tím tuplem.

Vachu — 30. 6. 2011 22:17

Taky bych do toho nešel. Bydlíme od trati tak 1 kilometr - ale postavili nám naproti barák do oblouku ... a veškerý zvuk je od něho odrážen jako od paraboly... přímo nám na okna ... stačí okno pootevřené jen na malou škvíru a budím se. Slyším každý vlak. Už tři roky... Díky tomu ten náš krásný vypiplaný byteček skoro nenávidím. Hned bych se stěhoval. :(

rejka — 30. 6. 2011 22:25

U trati...ne do toho bych nešla. Bydlíme tak jako Vachu cca kilometr od velmi málo frekvetované trati,kdy lokálka jezdí 1x za hodinu a vůbec to nevnímám,i když někdy večer slyším jak před přejezdy houká. Ale neruší nás to......

brela2004 — 11. 7. 2011 20:44

Já bydlím ve strážním domku přímo na nádraží. Koleje mám necelých 10 metrů od domu. Zpočátku to byl horror. Posunovali vagóny a řvali po sobě - teď mají vysílačky. Dřív jezdily starý mašiny, který fakt rozvibrovaly celou zem, takže ty skleničky opravdu cinkaly a všechno se třáslo. Teď jezdí už míň vlaků a mašiny jsou moderní, takže už skoro nic neslyším. Prostě to projede a je klid. No, když  projíždí náklaďák a mám otevřený okno, tak musím zesílit zvuk u televize, jinak neslyším. Zvykli jsme si a hluk nevnímáme.

Eri — 11. 7. 2011 20:59

Mám dům pár desítek metrů od trati, bydlím tu něco přes čtyři roky a vůbec nemám problém. Ze začátku ( pár dní, možná i týdnů....) jsem nemohla usnout - stěhovali jsme se v parném létě, takže okna dokořán, ale ostatní spali v pohodě, takže to spíš přičítám těhotenství, s velkým břichem se mi nespalo nejlépe kdekoliv.
Osobáky nevnímám vůbec, max. přes noc, když jede dieselová lokomotiva, tak mi spíš než hluk vadí takové ty vibrace... ale to je otázka pár vteřin a musí být doma klid a já musím ležet, jinak o nich také nevím.
Jinak řečeno, zlaté vlaky proti sousedovic kohoutovi, ten dokáže řvát celou noc v půlhodinových intervalech  :D

PS: trať pod námi je hlavní, hodně frekventovaná :)

Sel — 12. 7. 2011 5:47

Bydlíme od trati cca 500m, když jsme se nastěhovali, slyšela jsem každý vlak, osobní, nákladní, ve dne, v noci, neustále nevyspalá. Byla jsem zvyklá na klid. Trvalo to pár měsíců, než jsem si zvykla. Dnes projede osobní každou hodinu, nákladní občas, v noci je klid. Dneska už to ani nevnímám, hlavně v létě, když jsou okolní stromy plné listí. Ale stejně nám občas drnčí okna a stejně občas neslyším televizi. Když jdem na návštěvu k sousedům, kteří bydlí blíž, ty vlaky mně ruší a vadí mi.
Takže já sama za sebe bych to něčeho takového určitě nešla. Aby mi jezdily vlaky každých 10 minut kolem plotu, to bych se asi zbláznila. A ještě k tomu bych měla neustálý strach o děti, že mi pod ten vlak vlezou. A až vám ten neustálý hluk a rachot poleze hodně na nervy, tak budete mít problém domek prodat, protože dneska lidi hledají hlavně klid.

Blossom — 12. 7. 2011 9:28

Když se naši kdysi rozvedli, přestěhovala jsem se s mamkou z naprosto tiché zahradní čtvrti do paneláku nad nádražím.
První tři dny jsem se vůbec nevyspala - budila jsem se při každém projetém vlaku.
Od čtvrtého dne jsem to absolutně přestala vnímat. Spala jsem pak v pohodě.

Víš - on mozek to sám po pár dnech zpracuje - tento rachot NEZNAMENÁ  nebezpečí, takže jde normálně v klidu spát. Aspoň mě tedy šlo.

Vzpomínám na podobný příklad: Když se mi narodily děti, probudila jsem se při každém jejich převalení. Vnímala jsem i jejich vyplivlý dudlík, vzbudila jsem se tím dřív, než děti začly brečet...
A v tutéž dobu když třeba byla bouřka, hromy a blesky a rachot - spala jsem jak mimino. Rachot hromu mě neprobudil, zavrnění mého dítěte ano....

Blossom — 12. 7. 2011 9:34

Teď jsem si vzpomněla - nedávno jsem byla u známých, pod okny jim vede hlavní ulice naším městem... Bylo vedro, měli jsme otevřená okna, ale při každém projetém náklaďáku jsme se chvíli neslyšeli...
A navíc-ten smrad, smog a prach....

Kdybych měla volit, zda bydlet u trati a nebo u silnice, já volím rozhodně tu trať.

javena — 12. 7. 2011 9:54

Tak člověk si zvykne asi na všechno, ale mozek vnímá i když spíme. Měla bych spíš strach z vlivu na zdraví, zvláť dětí. Náš organismus potřebuje odpočívat a hluk dráždí jeho nervovou soustavu.
Za deset let se budeš budit ze spaní a nebudeš ani vědět proč a budeš děsně překvapená.
Televizi dát víc nahlas, abych slyšela... to není problém - ale proč si dobrovolně ničit sluch? Napadlo mě to samý, co někoho tady - za plotem vlak a děti... plus otřesy při průjezdu vlaku ničící můj těžko splácený majetek.
Chápu, že někdy není zbytí a všichni nemůžeme bydlet uprostřed zeleně a ticha a výhodná koupě je výhodná koupě... ale za mě ne.

Carrallina — 12. 7. 2011 13:49

No nevím, osobně bych do toho nešla. Nějak by mi nestálo za to riziko jestli si zvyknu nebo ne

Kuty — 12. 7. 2011 15:22

javena napsal(a):

Tak člověk si zvykne asi na všechno, ale mozek vnímá i když spíme. Měla bych spíš strach z vlivu na zdraví, zvláť dětí. Náš organismus potřebuje odpočívat a hluk dráždí jeho nervovou soustavu.
Za deset let se budeš budit ze spaní a nebudeš ani vědět proč a budeš děsně překvapená.
Televizi dát víc nahlas, abych slyšela... to není problém - ale proč si dobrovolně ničit sluch? Napadlo mě to samý, co někoho tady - za plotem vlak a děti... plus otřesy při průjezdu vlaku ničící můj těžko splácený majetek.
Chápu, že někdy není zbytí a všichni nemůžeme bydlet uprostřed zeleně a ticha a výhodná koupě je výhodná koupě... ale za mě ne.

Aby ta výhodná koupě nebyla nakonec hodně drahá a ne jen finančně,žejo.

Bydlení u trati či poblíž železnice bych dobrovolně nebrala ani zadara.Natož tak za výhodnou:dumbom::dumbom: cenu:lol:

Blossom — 12. 7. 2011 22:17

javena napsal(a):

Tak člověk si zvykne asi na všechno, ale mozek vnímá i když spíme. Měla bych spíš strach z vlivu na zdraví, zvláť dětí. Náš organismus potřebuje odpočívat a hluk dráždí jeho nervovou soustavu.
Za deset let se budeš budit ze spaní a nebudeš ani vědět proč a budeš děsně překvapená.
Televizi dát víc nahlas, abych slyšela... to není problém - ale proč si dobrovolně ničit sluch? Napadlo mě to samý, co někoho tady - za plotem vlak a děti... plus otřesy při průjezdu vlaku ničící můj těžko splácený majetek.
Chápu, že někdy není zbytí a všichni nemůžeme bydlet uprostřed zeleně a ticha a výhodná koupě je výhodná koupě... ale za mě ne.

To vytučněné se vám komukoli může stát, i když budete bydlet na samotě u lesa... Spánek ovlivňuje nesmírné množství vjemů, nejen vnější klid..

Já nyní bydlím zpět co v dětství-v tiché zahradní čtvrti, a měla jsem období, kdy jsem nemohla spát, ačkoli byl venku naprostý klid.
U mě spánek ovlivňujou spíš vjemy denní. A to nejen starosti, ale dokonce i veskrze pozitivní  zážitky, např. bezva koncert, a nebo zajímavé popovídání s přáteli.... kolikrát se mi stane, že nemůžu spát, protože si v sobě "přehrávám" třeba okamžiky z výletu, a nebo z nějaké návštěvy...

Cirilla — 13. 7. 2011 8:29

Vdala jsem se do domu, který je 15 metrů od hlavní trati Praha - Česká Třebová. Nikdy jsem se spaním neměla problémy a to jsem se přistěhovala z klidné vilové čtvrti. Manžel se zde narodil a celých skoro 60 let spí jak mimino. Na našich dětech se to také neprojevilo. Každý den sledovali vlaky z okna a už ve 3 letech měli jízdní řád namletý zpaměti. Asi jako jediné omezení vnímám to, že i v tropických vedrech máme při sledování televize zavřené okno, abychom slyšeli. Dnes je to s vlaky celkem v pohodě, provoz je nižší než kdysi ( nákladních jezdí méně). Za totáče přes nás jezdili šíleně dlouhé náklaďáky do Ruska a lokomotiva Sergej - to byl tedy zážitek, padali nám i sklínky z police jak se klepal barák. Takže sama za sebe musím říct, že nám to nevadí.
Moje sestra bydlí na klidném místě bez hluku a celý život trpí nespavostí, mně závidí , že spím jak dudek, takže v těch vlacích to nebude, ale v osobní dispozici. To si musíte zvážit sami jak na tom jste.

javena — 13. 7. 2011 8:47

Nemyslela jsem nespavost kvůli hluku z vlaků - na to si člověk fakt zvykne - ale v důsledku hluku působícího na nervovou soustavu. To není nespavost z vjemů dne. Stejné je to samozřejmě i u lidí bydlících u hlavních tahů, magistrál, hlučných provozů - od lomů, dřevozpracujících podniků... k barům či diskotékám... atd... - ta zátěž může (a jistě nemusí) vést až k psychosomatickému onemocnění.
Dobrovolně bych tomu naproti prostě nešla, i když oproti dobře zavedené a špatně odhlučněné diskotéce je vlak ještě pohoda. ;)

Lazurka — 13. 7. 2011 15:51

pokud je hluk pravidelný, dá se zvyknout.. to je pak takové to: á, jede rychlík na Prahu, to už jsou 4 hodiny..
ale pokud, jak říká tazatelka, jezdí každejch 10 minut něco a v noci pak nákladní doprava (je současný tlak ji zase využívat víc a víc), tak mezi rachocením a dalším rachocením, byť jsou mašiny i koleje tišší, už není dostatečná doba na regeneraci organismu..
a to je pro organismus stálý stres, souhlasím s tím, že se to nasčítá a může vést k projevům a nemocem, které byste si do souvislostí s tím vlakem ani nedali.

můžeš bydlet u trati, kde každou hodinu projede vlak, a budeš spát jak dudek, ale nepravidelné pořvávání letních turistů vracejících se z hospody tě vzbudí natotata, ten zvuk je cizí a nečekaný.

xxxx — 15. 7. 2011 14:49

určitě bych do toho nešla, proč utrácet peníze za něco co mi pak poleze na nervy, bude mě to budit aj...poohlédla bych se jinde. Těžko se toho budete zbavovat, kdo by chtěl bydlet v takovém kraválu a prachu ;)

Ferda — 30. 7. 2011 0:49

hned vedle trati jsem bydlela skoro cely zivot a musim rict ze si na to tak zvyknes, behem par tydnu to uz nebudes ani vnimat. Ale je pravda ze jsem tam zila da se rict od narozeni, tzn ze u tebe to muze byt jiny pripad.