Juraj — 16. 6. 2011 10:51

Uvadime tiskovou zpravu agentury Quent v plnem zneni.

Tisková zpráva

Bojíte se zeleniny?
Praha, 9. 6. 2011

Doposud neobjasněný zdroj infekce bakterií E-coli kmene EHEC O104 H4 zneklidňuje stále více
evropských obyvatel. Opodstatněné jsou obavy rodičů malých dětí, jejichž každodenní jídelníček by
měl obsahovat několik porcí zeleniny, která je v této souvislosti uváděna jako nejpravděpodobnější
zdroj nákazy. Rozhodně není na místě propadat panice, je třeba pouze dbát základních hygienických
pravidel a upřednostňovat zeleninu ze známých zdrojů a tepelně upravenou. Naprosto bezpečná je
zelenina, která prošla dostatečným tepelným zpracováním, naopak zmražení tuto jistotu neposkytuje.

Riziko infekce spočívá především v neobvykle nízkém počtu zárodků, které stačí k přenosu nákazy. U tohoto
typu bakterie se jedná o pouhých 10 – 100 zárodků. Je proto třeba důsledně dodržovat běžná hygienická
pravidla. Zeleninu a ovoce před konzumací řádně umyjte, stejně jako ruce a veškeré kuchyňské náčiní, které
se zeleninou přijde do styku. Především malé děti mohou být k nákaze velmi citlivé, jejich stravu je proto
nutné dokonale před nákazou chránit dodržováním těchto zásad:

- nekonzumovat syrové mléko, upřednostňovat pasterované nebo UHT-mléko
- vše, co přijde do styku se syrovým masem pečlivě umýt a osušit; nepoužívat stejný nůž a nádobí
na syrové maso a zeleninu
- po každém kontaktu s potenciálně rizikovou potravinou nebo surovinou si řádně umýt ruce mýdlem
- upřednostňovat tepelně zpracovanou zeleninu před syrovou
- maso konzumovat až po řádné tepelné úpravě

100% jistota, že ovoce, zelenina a další suroviny používané pro přípravu kojenecké a batolecí stravy neobsahují bakterie a další kontaminanty je dána hygienickou manipulací s potravinovými surovinami a řádnou tepelnou úpravou. „Všechny Hami příkrmy a přesnídávky jsou tepelně opracovávány, procházejí minimálně po dobu 7 minut varem a následnou sterilizací, případně pasterací, takže jsou 100% bezpečné.
Pečlivě vybrané suroviny se nejprve uvaří, pak naplní do skleniček a posléze tepelně ošetří při teplotě 121°C v případě masozeleninových příkrmů a 90-92°C u ovocných přesnídávek,“ říká Zuzana Schwarzová, ředitelka pro kvalitu a regulatorní záležitosti společnosti Nutricia, a.s.

Veškeré kojenecké a batolecí příkrmy musí za zákona splňovat velmi přísná kritéria a jejich vysoká kvalita a nezávadnost jsou pravidelně kontrolovány. Z pohledu rizikovosti bakteriální nákazy jsou díky tepelné úpravě tedy dobrou volbou a není třeba se jich jakkoliv obávat.

Dita.L — 16. 6. 2011 17:11

Nakazy se nebojim, jak jiz bylo receno, staci si myt ruce, zeleninu, dobre tepelne zpracovat potraviny a znat zdroj.
Pravda, kdyz kupuji zeleninu nebo maso, kupuji jen vypestovane ve Francii, nic z dovozu, mleko kupuji cerstve na farme a cast zeleniny mame ze zahrady, kde nehnojime.
Je dobre si uvedomit ze dobrou higienou se nechranime nejenom  pred EHEC ale pred vsemi druhy nakazy, pred chripkou a zloutenkou vcetne.

P.S. ta skryta reklama na vyrobky HIP je pekna, ale my HIP nekupujeme :vissla: