Uvadime tiskovou zpravu agentury Quent v plnem zneni.
Tisková zpráva
Bojíte se zeleniny? Praha, 9. 6. 2011
Doposud neobjasněný zdroj infekce bakterií E-coli kmene EHEC O104 H4 zneklidňuje stále více evropských obyvatel. Opodstatněné jsou obavy rodičů malých dětí, jejichž každodenní jídelníček by měl obsahovat několik porcí zeleniny, která je v této souvislosti uváděna jako nejpravděpodobnější zdroj nákazy. Rozhodně není na místě propadat panice, je třeba pouze dbát základních hygienických pravidel a upřednostňovat zeleninu ze známých zdrojů a tepelně upravenou. Naprosto bezpečná je zelenina, která prošla dostatečným tepelným zpracováním, naopak zmražení tuto jistotu neposkytuje.
Riziko infekce spočívá především v neobvykle nízkém počtu zárodků, které stačí k přenosu nákazy. U tohoto typu bakterie se jedná o pouhých 10 – 100 zárodků. Je proto třeba důsledně dodržovat běžná hygienická pravidla. Zeleninu a ovoce před konzumací řádně umyjte, stejně jako ruce a veškeré kuchyňské náčiní, které se zeleninou přijde do styku. Především malé děti mohou být k nákaze velmi citlivé, jejich stravu je proto nutné dokonale před nákazou chránit dodržováním těchto zásad:
- nekonzumovat syrové mléko, upřednostňovat pasterované nebo UHT-mléko - vše, co přijde do styku se syrovým masem pečlivě umýt a osušit; nepoužívat stejný nůž a nádobí na syrové maso a zeleninu - po každém kontaktu s potenciálně rizikovou potravinou nebo surovinou si řádně umýt ruce mýdlem - upřednostňovat tepelně zpracovanou zeleninu před syrovou - maso konzumovat až po řádné tepelné úpravě
100% jistota, že ovoce, zelenina a další suroviny používané pro přípravu kojenecké a batolecí stravy neobsahují bakterie a další kontaminanty je dána hygienickou manipulací s potravinovými surovinami a řádnou tepelnou úpravou. „Všechny Hami příkrmy a přesnídávky jsou tepelně opracovávány, procházejí minimálně po dobu 7 minut varem a následnou sterilizací, případně pasterací, takže jsou 100% bezpečné. Pečlivě vybrané suroviny se nejprve uvaří, pak naplní do skleniček a posléze tepelně ošetří při teplotě 121°C v případě masozeleninových příkrmů a 90-92°C u ovocných přesnídávek,“ říká Zuzana Schwarzová, ředitelka pro kvalitu a regulatorní záležitosti společnosti Nutricia, a.s.
Veškeré kojenecké a batolecí příkrmy musí za zákona splňovat velmi přísná kritéria a jejich vysoká kvalita a nezávadnost jsou pravidelně kontrolovány. Z pohledu rizikovosti bakteriální nákazy jsou díky tepelné úpravě tedy dobrou volbou a není třeba se jich jakkoliv obávat.
|
Nakazy se nebojim, jak jiz bylo receno, staci si myt ruce, zeleninu, dobre tepelne zpracovat potraviny a znat zdroj. Pravda, kdyz kupuji zeleninu nebo maso, kupuji jen vypestovane ve Francii, nic z dovozu, mleko kupuji cerstve na farme a cast zeleniny mame ze zahrady, kde nehnojime. Je dobre si uvedomit ze dobrou higienou se nechranime nejenom pred EHEC ale pred vsemi druhy nakazy, pred chripkou a zloutenkou vcetne.
P.S. ta skryta reklama na vyrobky HIP je pekna, ale my HIP nekupujeme :vissla:
|