průmyslovačka — 21. 5. 2011 22:07

Zdravím všechny Babinetky a Babineťáky!

Vytvářím zde jako vzpomínku na Otu jeho kuchařku :-) budu sem postupně přidávat jeho recepty, kdo nějaký od něj zná, sem s ním a kdo bude mít něco zajímavého či klasiku českého, sem s tím taky :-)

Vaření zdar a baštění též :-)

průmyslovačka — 21. 5. 2011 22:08

Burguňon

Prý je to jídlo pro "chudé" tzv. co dům dá. Je to velice dobré a kdo rád zvěřinu, tak si pošmákne, hodně to jídlo zvěřinu připomíná.
Hovězí nakrájíme na kostky, mrkev oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli na kolečka.
Do nádoby klademe na sebe střídavě maso, mrkev, cibuli. Poslední vrstva by měla být maso, kterou opepříme. Potom zalijeme červeným vínem (může být levné, krabicové) až je vše ve víně. Zbylé víno použijem na přilití při vaření, nebo upíjíme. Nechá se do druhého dne odležet (jde to dělat ihned, ale odleželejší je lepší).
Uvaříme, radí se klasicky v kastrolu, ale mám vyzkoušené, že to jde rychleji dělat v papiňáku (asi 45 minut na střední teplotu) do změknutí masa.
Nakonec vrazíme kostku a půl masoxu, dle chuti. Jídlo má vypadat tak, že je víno takřka odpařené a zbyde jen fantastická šťáva.
Jako příloha se dá použít skoro cokoli, ale nejvíc to chutná s chlebem.
Chválím Francii.

průmyslovačka — 21. 5. 2011 22:29

Pangas


Klasika, obalované, přírodní.
Nebo, kolik cibule, tolik česneku, zesklovatět, na to pangase. Vařečkou rozdrobit, ošlehnout. Lžíci kečupu a hořčice,osolit, opepřit dle chuti. Podávat s chlebem nebo rýží.
Toto jsem dělával z filé a říkal tomu Havajské filé.
Z pangase vynikající, nejsou kosti.
Pangas je sumeček.
Kdysi mě s ním radila tady, jedna Babinetka.
Ota

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:27

Hrstková polévka


50 g hrachu
50 g čočky
50 g fazolí
50 g krup
50 g nastrouhané kořenové zeleniny
cibule
lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1,5 l vody
2 stroužky česneku
sůl
pepř
majoránka

Hrách, čočku, fazole a
kroupy uvaříme doměkka.
Ke konci vaření přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, utřený česnek a pokrájenou cibuli.
Zahustíme jíškou z oleje a mouky, osolíme a okořeníme.

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:35

Hrníčkový smažák


Ingredience na 4 hrnečky:
250 g tvrdý sýr
250 g šunkový salám
máslo na vymazání
4 vejce
sůl
strouhanka na vysypání

Postup přípravy:
Sýr i salám nastrouháme na hrubém struhadle. Vajíčka důkladně rozšleháme a osolíme. Hrníčky vymažeme máslem a dobře vysypeme strouhankou.

Na dno šálků dáme vrstvu sýra, na ni salám, ten přelijeme 2,5 lžícemi rozšlehaného vejce, opět vrstvíme salám a nakonec sýr. Hrníčky naskládáme do vysokého pekáče (pokud máme třeba jen dva hrnečky, tak do kastrůlku), zalijeme vroucí vodou,aby byly trochu potopené a dáme do maximálně rozpálené trouby a 25 minut zapékáme.

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:36

Otíkův zednický salát
(já osobně neznám lepší baštu na světě)

Brambory, cibule a okurky na kostičky, sůl, pepř dle chuti, trochu hořčice, kečupu. Napůl tatarku s bílým jogurtem, může být jen bílej jogurt. To je vše.

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:42

Otíkova svíčková

600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petržele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2 1/2 dl kysané smetany
cukr
citrónová šťáva



Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.

Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.

Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.

Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:43

Zelenina HALALI na svíčkovou


Halali se prodává i hotové.
Recept
1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petržele
500 g cibule
5 lžic soli
7 lžic cukru
7 lžic octa
1 lžička nového koření
1 a 1/2 lžičky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody - nemusí být

Postup přípravy
1.    Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, přidáme koření, ocet, sůl a cukr a vaříme doměkka. Poté necháme směs vychladnout a rozmixujeme. Opět vaříme do zhoustnutí a horké plníme do sklenic. Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C. Směs je výborná do svíčkové omáčky.

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:49

Kuře na smetaně


Na cibuli, podlité, osolené, podusíš do měka, vyjmeš, do šťávy zamícháš smetanu, trochu zahustíš moukou, rozkvedlanou v troše vody, případně dochutíš cukrem a citronem a vrátíš stehna na prohřátí.

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:51

Maková náplň do buchet


30dkg mletého máku
0,5 l mléka
10 dkg krystalového cukru
1 vanilkový cukr
4 dkg rozinek namočených v rumu
1 lžička skořice
1 lžička kakaa
trocha strouhaného muškátového oříšku
trocha strouhaných ořechů nebo kokos
0,8 dkg strouhaného perníku na zahuštění

Do kastrolku dáme mléko, mletý mák, cukr a vaříme. Za stálého míchání postupně přidáme všechny suroviny. Zahustíme strouhaným perníkem.

nebo

Ze všeho nejdříve si umeleme mák. Ten pak spolu s mlékem a 2 lžícemi cukru vaříme zhruba 25 minut. Poté ho necháme schladit. Piškoty nebo perník si nastrouháme. Do vychladlé směsi přidáme zbytek cukru, špetku skořice, mleté ořechy nebo mandle. Nakonec zahustíme podle potřeby strouhanými piškoty nebo perníkem.

Hotovou makovou náplní plníme koláče, buchty nebo jiné moučníky.

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:52

Špagety

Do zahřáté šlehačky s kostkou masoxu, se dají ne úplně uvařené špagety (neosolené) a míchá se tak dlouho až se odpaří tekutina. Špagety jsou pak obalené zvláštním sosem.

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:56

Péřová buchta


200 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 ks prášek do pečiva
100 ml oleje
50 ml mléka
4 vejce

Navrch:
1 l mléka
2 ks vanilkové pudingy
2 ks zakysané smetany
1 ks skořicového cukru

Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, olej, mléko, vejce a nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech.
Uvaříme puding v 1 l mléka a nalijeme na SYROVÉ těsto na plechu.
Troubu máme na 200 stupňů. Pečeme asi 15-20 minut.
Po upečení potřeme HORKOU buchtu zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem.

PPavlaa — 16. 6. 2011 12:52

tuhle už zná asi každý a jen tady na Babi je na vaření v několika obměnách ...

Kiara — 17. 8. 2011 16:11

No vidíš, Pavli - a já zrovna tuhle péřovou buchtu neznám :)

Modroočka — 17. 8. 2011 17:01

Já ji taky neznám. Bohužel ji ani nezkusím  protože u nás buchty a sladký moc nejede. Škoda, vypadá to zajímavě.

Modroočka — 18. 8. 2011 20:10

Tak mám příležitost tuhle péřovou udělat, v neděli jedeme k mojí mamince na oslavu narozenin, tak tu buchtu upeču.

PPavlaa — 20. 8. 2011 10:16

to se vůbec nechlubte, že máte takový mezery :)

Kiara — 20. 8. 2011 13:30

Já už ne ... už jsem péřovou buchtu upekla a je skutečně výborná :) :supr: A protože je to poměrně jednoduchý recept s vynikajícím výsledkem, k tomuto moučníku se budu často vracet :jojo:

Modroočka — 20. 8. 2011 14:07

Ale posypu ji asi Grankem, skořicový cukr by asi u všech neprošel

PPavlaa — 20. 8. 2011 14:24

taky dáváme granko. a do tý zakysaný smetany dáváme 2 vanilkový cukry.

něco podobného bylo v časáku, už nevím, co přesně, myslím, že pudink byl čokoládovej a nahoru se strouhala margotka ... taky to nebylo špatný :)

Babulka56 — 21. 11. 2011 11:15

Díky za recepty, nějaký určitě vyzkouším.

krteček — 28. 1. 2012 13:35

http://www.pokrmy.estranky.cz/