Susal — 19. 5. 2011 23:10

Sedím tu jako obyvkle sama, partner vypil x piv a spí - jak jinak. Moje dvě sladké děti spí také. Mám dvě úžasné zdravé děti (2 a 1 rok) a přesto jsem nešťastná, nevím, kde v tom celodenním kolotoči vzít sílu a čas ještě pro sebe.

Když jsem byla těhotná se starší holčičkou, partner byl závislý na pervitinu, přestal až mým příchodem z porodnice - místo podpory a pomoci týden prospal, kdo nezná příznaky, tak podotýkám, že během týdne, co jsem byla v porodnici v podstatě nespal vůbec. Dluhy, které způsobil svojí závislostí stále splácí a jde to pomalu. :( Lituji toho, že jsem se ho "nezbavila" hned tehdy, dnes jsem už asi mohla být být někde jinde a snad i s jiným partnerem.

Strašně jsme se odcizili, všechno to zlé, ve mně pořád bylo a partner mi to vyčítal, ale nemohl přece čekat, že všechno smetu ze stolu a budu se chovat jako dřív. Stala jsem se posedlá časem - jakmile nepřišel v dobu, kdy slíbil, volala jsem ... psala sms. Asi to nebylo dobře, ale nikomu bych nepřála ty noci v těhotenství, kdy jsem čekala, kdy a jestli přijde - jestli aspoň pár hodin zůstane nebo jen popd vlivem nejčerstvější dávky shrábne peníze a půjde dál k automatům.

Vždycky jsem měla nějakou úroveň, práci, na kterou jsem byla pyšná ... mohla jsem si pořídit, co jsem chtěla. Byla jsem nezávislá, dokud jsem pracovala a jemu to tak vyhovovalo, nikdy nic nechtít, vše si zařídit.

Začali jsme se hádat, partner začal víc pít - mám pocit, jako by snad ani nepil jinou tekutinu než alkohol - jsem nabroušená, jen přijde domů a promluví - protože sotva mluví.

Děti ho zbožňují, protože jsem dosud proti němu nic špatného neřekla, ale přestalo mě to bavit a potřebuji vykročit z toho začarovaného kruhu, jen nevím přesně jak.

V podstatě se jen hádáme, partner se buď vymlouvá na práci nebo jde rovnou do hospody (to včetně víkendů), když už někam v neděli jdeme, musíme skončit na stánku. Neustále zdůrazňuje svoji práci, já nedělám nic dobře, jsem hysterka, se kterou přece nenechá děti samotné nebo se pohádáme tak, že sbalí děti a jde s nimi v jediný "rodinný den" ven sám - aby jo nemusel strávit čas se mnou. Snažím se pomoct a založila jsem si eshop s dětskými oblečky - za ty tři roky ani jedno ocenění, ohodnocení úspěchu, poděkování, že jsme dosud dětem nemuseli kupovat oblečení. Naopak jen slyším, jak jsem toho nabrala moc, nedokážu dělat něco jsen trochu, všechno nás hned musí zahltit. Nevidí ušetřené peníze ani tu práci, kterou jsem celému eshopu věnovala a dnes se začíná objevovat i nějaký úspěch. Nepomůže s hlídáním, takže to si musím platit - z oblečkových peněz. Jsem nyní na rodičáku, takže peníze mým účtem jen prosviští a ještě chybí, dotuji to z eshopu, on dává jen peníze na jídlo a jsem si jistá, že to není půl na půl - moje a jeho náklady.

Možná to z mého psaní není zřejmé, ale dnes už jsem si jistá, že se jedná o psychické týrání - neustálé ponižování, shazování, řvaní. Jednom mě v hádce uhodil a jednou mě táhl přes celý byt a hodil mě na postel, abych se uklidnila. Nenechám si všechny ty jeho kecy líbit, používám jeho slova zpět - to ho jen víc rozčílí. Je manipulátor a já nevím, jak na něj.

Jsem sama od rána do večera a to doslova - postarám se o děti a domácnost, nakoupím, ještě musím najít čas na eshop. Když ho poprosím, aby přišel dřív, hned na to odpoví, že když bude chodit domů v poledne, nebude nosit peníze. Ale kdo tu mluvil o tom, aby chodil v poledne?? Chvíli dřív, teba v pět místo o půl osmé. Týden nebo víkend - žádná změna, pořád sama.

Jsem opravdu k smrti unavená, někdy usnu u tv, někdy odkládám spaní, aby už zase nebylo ráno. Děti se nám teď budí jen 1-2x za noc, ale za poslední 2,5 roku jsem v podstatě nespala celou noc v kuse. Postupně se mu podařilo mě izolovat od mých kamarádek a ty, které zůstaly mu nejsou dost dobré. Oblíbená hláška když někam jde, že mít kamarádky, taky můžu někam chodit. Vlastně můžu chodi kdykoli kamkoli ... ale to má snad nechat děti samotné doma v bytě, protože nepřijde domů? Nebo přijde, ale tak opilý, že mu děti nechci nechat.

Už kolikrát jsem mu zamkla v noci dveře, ale pak stejně otevřela, bušil a křičel a já měla STRACH, co udělá. A to mě přinutilo se nad celou věcí zamyslet, přece nemůžu mít STRACH z partnera a otce mých dětí?

Jen nevím, jak začít, jak se na 100% věnovat dětem a nedoprošovat se, aby šel s námi, jak ho ignorovat, když je hnusný a nenechat se vytočit, jak si zachovat důstojnost, když mě uráží a křičí na mě a já nevím co říct.

Mám slzy v očích, nechci, aby moje děti měly takový vzor otce rodiny, nechci, aby se můj syn také tak jednou choval ke svojí partnerce, ale nevím, jak se této pijavice zbavit, připravil mě o všechny úspory, vyhrožuje, že mi děti nenechá a aspoň jedno půjde s ním. Jaké bych měla šance při svěření dětí do péče? Je prvadu riziko, že přijdu o jedno dítě, pokud by se snažil?? To je snad jediná věc, která mě zatím drží od toho zásadního "vykopnutí".

Vím, že nejsem taková nula - za jakou mě považuje, ale stejně se tak cítím. Nevím, jak zvednout hlavu a jít dál a být vzor pro svoje děti. Nevím, jak si naplno užívat každý nový den bez myšlenek, že zase nepřijde domů  a když přijde, jen si otevře pivo. Ano, je schopný v práci, ale je také alkoholik, který má pocit, že má vše pod kontrolou. Za poslední 2 roky jsem se oba velmi změnili - ale ne spolu, každý zvlášt. :( Vím, že dnes spolu nemáme společnou budoucnost, ale nevím, jak se z toho všeho dostat.

Třeba tu někdo zažil něco podobného a poradí, byla bych moc ráda.

Revliba — 20. 5. 2011 0:14

Milá Susalko,
jsi moc statečná holka,že děláš první krok a tím je pojmenování si svého trápení.Když si svá slova pomalu a s nadhledem po sobě přečteš,najdeš úplně jasné řešení..
Nerada bývám kategorická,ale v tvém případě si to dovolím.
Začni OKAMŽITĚ podnikat kroky k odchodu od svého partnera.NEBOJ se,není čeho.
Jeho slova jsou JEN vyhrožování, věř tomu!!!Děti ti nevezme,v jeho stavu..
Připrav se na lítý a náročný boj s naším systémem,ale zvládneš i to, i s tím,že máš teď pocit,že ne.
Je to má osobní zkušenost,provázená i fyzickým zraněním,prošli jsme si s dětmi i azylem a dneska musím říct...Hurááá,je nám dobře :supr:
Nedopusť,aby to došlo tak daleko,jako u nás,zahoď STRACH

Bety — 20. 5. 2011 6:57

Susal napsal(a):

potřebuji vykročit z toho začarovaného kruhu, jen nevím přesně jak.

hlavně rychle, než na tebe vztáhne ruku nebo než zadluží celou rodinu tak, že nakonec přijdeš i s dětmi o střechu nad hlavou...  sama na všechno už jsi teď

P.S. a ukládej bokem peníze o kterých neví! Budeš je potřebovat.

miaa — 20. 5. 2011 10:15

Zkus si najít práci, kde by byla možnost ubytování nebo výhledově bytu a utíkej. Vím o čem mluvím. Já takhle odešla z vlastního bytu, kam jsme se vrátily po půl roce, když už v něm "nikdo" nebyl. Neboj, vyhrožuje každý mužský, ale o děti by se neuměl postarat, když nezvládne ani sám sebe.
Bože, ty si myslela, že ho změníš? Proč jsi vůbec s ním?
Já odešla s oblečením na lét z večera do rána a že šlo fakt o život a nejen můj.

majkafa — 20. 5. 2011 10:24

Nerozumím, proč, když jsi už věděla, jaký je, s ním máš ještě další děťátko. :(
Tento vztah tě zničí, jestli z něj co nejrychleji neodejdeš. I tvé děti.

Kuřátko — 20. 5. 2011 10:39

Susal, děti máte tak malé, že by je soudně dostal jen horko těžko. Nehledě na to, že při svěřování dětí do péče jednoho z rodičů probíhá šetření sociální pracovnice. Takže, pokud je tvůj partner bývalý narkoman a alkoholik, nemá nejmenší šanci ;)

Takže teď je jen na tobě se sebrat, posbírat věci a odejít. Ono to kolikrát vypadá těžší než to ve skutečnosti je. Takže se neboj, nadechni se a jdi do toho. Protože podle toho co jsi napsala, tady není o co stát.
Jen si představ jak by jsi chtěla aby tvůj život vypadal a podle si ho takový začni dělat. Držím ti moc palce, aby se ti to podařilo a co nejrychleji. Tady totiž platí...kdo uteče, vyhraje ;)

Marcia111 — 20. 5. 2011 10:49

Susal, z Tveho psani nemam dobry pocit. Zvlaste pak z toho, ze manzel byl zavisly na drogach. Jsi si opravdu jista, ze toho nechal a ted to nahrazuje alkoholem? Opravdu nemuze byt dobrym vzorem pro Vase deti. Byt na Tvem miste tak s tim zacnu neco urychlene delat. Vypada to, ze se sama nezavisle na nem dokazes o sebe a deti postarat. Nemyslim si, ze by mu soud sveril ani jedno z vasich deti do pece. Dosti padnym argumentem, je manzelova zavislost na alkoholu, drogach a zadluzenost. Jak by se takovy otec mohl pak zodpovedne starat o deti? Porad se s pravnikem at vis co a jak. Drzim palce.

legitim — 20. 5. 2011 10:56

susal, jsi statecna a zbabela zaroven. Drzis se, to je pravda....ale protoze mas dva prcky, musis byt jeste statecnejsi...
zapomne na to, co bylo...nema cenu ti ted vycitat, proc sis s nim porizovala jeste dalsi baby, ale postav se ted realite celem. Je to alkoholik a manipulator - jak pises. Tvoje deti zacinaji mit rozum, tak rychle sup pryc.
Neni to "piece of cake", ale pujde to. kdyz se budes bat - nepomuzes malym a ani sobe....

Drzim palce a preji ti spoustu sil a spokojenejsi zitrky :par:

Marcia111 — 20. 5. 2011 11:07

legitim napsal(a):

Nema cenu ti ted vycitat, proc sis s nim porizovala jeste dalsi baby, ale postav se ted realite celem.

:supr: Presne tak!

Susal — 20. 5. 2011 11:12

Moc děkuji všem za odpovědi. Teď jsem to jen rychle prolétla a chtěla bych dodat, že byt je můj, platím na něj sama úvěr (ne celý byt, jen stavební spoření - nové jádro) - nojo, když je někdo blbý, tak je blbý. :(

Ano, jak tu někdo psal, pouze nahradil drogy alkoholem.

Největší strach mám z financí - i když mám eshop, tak ještě nevydělává, abych děti opravdu uživila a od něj aspoň teď v poslední době peníze na jídlo dostávám. Nebo almužnu? Vyjde to tak tak na jídlo a raději nepočítám, co ještě platím ze svého.

Nojo, druhé dítě ... plánované nebylo, ale první bylo po IVF a nemohla jsem si tedy to druhé nechat vzít, i když jsem ho nechtěla. Navíc jsem v té době získala práci na poloviční úvazek, ideální případ, samozřejmě jsem toho musela nechat po půl roce. :( Ale zase se starší holčičkou jsem měla RD jen 2 roky a dnes bych už musela do práce a přitom začíná nejkrásnější období, kdy si každý den s dětmi opravdu užívám, konečně jsem se zbavila těch pidi miminek. :) Takže jsem ráda, že mám nyný RD na 3 roky, ale jak jsem taky psala, když z rod. příspěvku poplatím povinné výdaje, nezbyde mi ani koruna a na eshop zatím spoléhat nemůžu. To je zatím jen dřina, oblečky zdarma a malé přilepšení měsíčně, ale na uživení to není. :(

Už přemýšlím, že bych se zašla poptat ohledně svěření atd. na sociálku, máme tam docela fajn paní, tak by snad poradila.

agewa — 20. 5. 2011 11:18

Susal napsal(a):

Moc děkuji všem za odpovědi. Teď jsem to jen rychle prolétla a chtěla bych dodat, že byt je můj, platím na něj sama úvěr (ne celý byt, jen stavební spoření - nové jádro) - nojo, když je někdo blbý, tak je blbý. :(

Ano, jak tu někdo psal, pouze nahradil drogy alkoholem.

Největší strach mám z financí - i když mám eshop, tak ještě nevydělává, abych děti opravdu uživila a od něj aspoň teď v poslední době peníze na jídlo dostávám. Nebo almužnu? Vyjde to tak tak na jídlo a raději nepočítám, co ještě platím ze svého.
Nojo, druhé dítě ... plánované nebylo, ale první bylo po IVF a nemohla jsem si tedy to druhé nechat vzít, i když jsem ho nechtěla. Navíc jsem v té době získala práci na poloviční úvazek, ideální případ, samozřejmě jsem toho musela nechat po půl roce. :( Ale zase se starší holčičkou jsem měla RD jen 2 roky a dnes bych už musela do práce a přitom začíná nejkrásnější období, kdy si každý den s dětmi opravdu užívám, konečně jsem se zbavila těch pidi miminek. :) Takže jsem ráda, že mám nyný RD na 3 roky, ale jak jsem taky psala, když z rod. příspěvku poplatím povinné výdaje, nezbyde mi ani koruna a na eshop zatím spoléhat nemůžu. To je zatím jen dřina, oblečky zdarma a malé přilepšení měsíčně, ale na uživení to není. :(

Už přemýšlím, že bych se zašla poptat ohledně svěření atd. na sociálku, máme tam docela fajn paní, tak by snad poradila.

ano je to tak. většinou se ženy vymlouvají na to, že od muže "nějaké" peníze dostávají , že by to finančně nezvládly. paradoxně většina z nich po odchodu zjistí že má více než v partnerství.
je to i moje vlastní zkušenost.
A mmch klid a pohoda v  rodině ti pak dá o hodně víc než peníze "navíc" . i když je to těžké zase jinak a máš třeba jiné starosti.

miaa — 20. 5. 2011 11:44

Pani na sociálce poradí, dá ti vzor návrhu na žalobu ...svěření dětí do péče, i kdyby to bylo jen předběžné opatření. Když jste spolu, děti jsou vaše. Máš ho v RL? Jak oficielně bydlí v bytě? Dostaneš ho z bytu pryč normálně...jakože ho vyhodíš? A poradí ti i ohledně dávek, zda bys neměla na něco nárok.
Ano, je to těžké, já taky váhala. Kde máš svou rodinu? Nepomůže? i kdyby jen? s hlídáním?
No, u takových typů se nikdy neví, co udělají, když jde o meznou situaci a tady jde o to, že přijde o dobré bydlo a jídlo. Komu by se z toho chtělo pryč? A proto tě deptá, abys ty neměla k ničemu odvahu.
Myslí na své děti, děláš to pro ně a pro sebe. Nemysli si, že nevnímají a že to v sobě nebudou mít!!! O co díl v tom žijí, o to víc je to v budoucnu ovlivní a ty nebudeš vědět, třeba proč jsou nemocné nebo "divné" v kolektivu.

javena — 20. 5. 2011 12:51

Agewa má pravdu ohledně financí... Já až koukala, co mě stál chlap.
Už jen nájem menší, míň se projí, propije... a bez jeho příjmu, co z něj máš vesměs prdlačku, se třeba dostaneš k nějakým přídavkům...
Zjisti si to na tý sociálce. Platit ho nikdo nedonutí, to je pravda, ale budeš mít klid. A ono to pak půjde samo. Stejně si platíš hlídání, co třeba nějakej úklid večer a podobně...

sahleb — 24. 5. 2011 18:20

Marcia111 napsal(a):

legitim napsal(a):

Nema cenu ti ted vycitat, proc sis s nim porizovala jeste dalsi baby, ale postav se ted realite celem.

:supr: Presne tak!

Spravne dodavam i ja.


Jeste dneska si prepocitej svoje finance, mej pripravene doklady koukni se po inzeratech na byt a hlavne NIC MU NERIKEJ. Sbirej taky svedectvi o jeho chovani a zavoslosti. Nebo uz je mas?
Odejsi hned v nejblizsi dobu, jelikoz nema absolutne smysl tohle prodluzovat o dalsich 24 hodin. Za tu celou dobu je to jen peklo a ponizovani.

Davam ti maximalne tyden. :dumbom:

Dalsi jsem docetka az potom. STRASNE se divim, ze byt je tvuj,ty vsechno platis a on je alkoholik, zdrogovany a jeste ti nadava. Vyrazit ho. Jakmile na tebe vztahne ruku, okamzite hlasit na policii.

kalupinka — 3. 7. 2011 23:09

Susal, je klika, že máš byt! Nevěř mu, jemu by soudný člověk dítě do péče nesvěřil. Jen Tě straší. Co by mu mohl nabídnout za život? Jednej co nejdříve, co nejrychleji. Zkontaktuj sociálku, o krocích se poraď třeba v poradně, abys byla lépe připravená. Požádej o rozvod. Mohla bys s dětmi skončit na ulici, kdyby to rozjel, připraví vás všechny o byt. Moc Ti držím palce. On bude kolem sebe zpočátku kopat, ale pak ho ty jeho závislosti stáhnou hlouběji a přestane se o vás starat, natož aby si "přidělával práci" péčí o jedno dítě...Naprostý nesmysl...oni vědí, že mámu malých dětí tím odradí od zásadního kroku.

Natálie — 9. 8. 2011 16:49

Tvůj partner je úplně k ničemu a potřebuje akorát někoho, na kom si bude vybíjet svůj vztek a využívat tě hlavně finančně. Uteč a hodně daleko !
Já jsem měla podobného partnera, akorát nebyl na ničem závislý(možná jen na své matce), ale nezodpovědný, hrubý a také mě rád využíval. Dala jsem mu tenkrát druhou šanci a dost dlouho jsem za toto rozhodnutí platila, jak psychicky, tak finančně! Dnes jsem neskutečně ráda, že je pryč :)
Jo, a řeči o tom, že ti vezme děti, jsou jen ubohé výhružky. O děti se vůbec nestará a nikdy nebude. Nikdo feťákovi a alkoholikovi děti svěřovat do péče nebude.