sahleb — 17. 5. 2011 10:03

neznate nekoho sikovneho, kdo by mi udelal navrh na zatepleni pudy? jednoduse a bez vypoctu nejakych hodnot.

Blackie — 17. 5. 2011 10:23

Sice nikoho neznám, ale asi před 10 lety jsem to dělal ještě za ex. Možná se něco změnilo v materiálech, možná ne, každopádně je třeba, aby vrstvy střechy měli určitou sklatbu. Přímo na krokvích by měla být natlučená paropropustná folie, která slouží k ochraně izolace před zatečením vody a pokud se již tak stane, slouží k možnosti odparu vody (folie má drobné vpichy ve tvaru trychtýřků, kterýmy může pára ven, ne nazpět, musí se dát pozor na orientaci folie). Na krokvích střechy jsou podélně natlučené latě a teprve přes ně napříč jsou latě pro tašky. Tím vznikne nad zmíněnou folií prostor mezi ní a taškami, kde se může pohybovat vzduch a odvětrávat vlhkost. Proto se také dole u okapu dává síťka proti ptákům a nahoře u hřebene se instalují tašky s odvětrávacími průduchy.
Uvnitř jsem tenkrát dával izolaci 10+4cm mezi krokve, přes to kontralatě aby to drželo a následně parozábranu. Ta je nezbytná, aby z vnitřních prostor izolace nenavlhala jak provozem tak třeba dýcháním. Parozábrana musí být opravdu těsná, spáry přelepené. Následně jsem instaloval již profily pro sádrokarton, po naplánování sítí, vody, odpadů atd. Pak následoval rozvod a odsun stavitele (tedy mně) z chalupy, takže jak to dopadlo nevím. Každopádně když venku bylo kolem -10, nahoře se netopilo, pak pouhým prostupem tepla skrz podlahu tam bylo kolem 10°C. A sníh na střeše zůstával i v tenkém poprašku, což znamená, že střecha teplo opravdu izolovala.
Asi jsem moc nepomohl, ale třeba to k něčemu někomu bude.
Celý průřez je pěkně vidět třeba tady: http://www.montazsuchychstaveb.cz/wp-co … brana1.jpg (snad to nebude jako reklama)
Tenkrát jsem nic moc nepočítal, jediné, co se pamatuji byla nosnost Iček ve stropě, co mi počítal statik, protože jsem k nim potřeboval přivařit pozednice táhly, abych se zbavil trámů nad podlahou. Ani přemístění kleštin výš na krokvích jsem nepočítal (krokve měli kolem 4,5 metrů, coč není nijak extrémní délka).

Petr100 — 20. 5. 2011 6:38

Koukni sem, diskuse a spousta chytrostí.

http://www.living.cz/vyhledat.html?cof= … 49258#1437

Pavel10 — 11. 6. 2011 17:40

Nejlepší zateplení stropu provedeš podle speciální pěny, která se po aplikaci krásně roztáhne až do všech koutků. Přesný název nevím, ale už to bylo v obou kutilských pořadech (na primě a nově.).