Laskonka — 9. 5. 2011 19:06

Na okrasné zahradě máme různé keře a stromky - vrbu, buxus, smrček, atd. Jejich kmeny se hemží mravenci - jsou prostě všude. Včera jsem zastřihávala vrbě odrostky z kmene a po ustřihnutí lístku se vždycky vyřinula ven spousta mravenců. A protože nejsem expert přes zahrady, tak se vás ptám, jestli ti mravenci v takové míře stromům škodí, jestli se mám pustit do nějaké likvidace anebo je mám nechat být.

lupina montana — 9. 5. 2011 19:18

No tak jednak tam budeš mít za chvíli napřed mšice, pak možná nějaké houbové choroby a já začala proti všem zahradnickým poučkám podezírat mravence, že měli prsty i v kadeřavosti broskve, protože kyž jsem tam vysadila mátu tak zmizeli a bylo po kadeřavosti.
Já nerada hubím cokoliv, ale mravence taky udržuju v rozumném počtu - on je asi nikdo nežere, nebo co.

haiel — 9. 5. 2011 20:14

Lupino, jak se mám domluvit s těma mrchama zrzavýma? Já teda mám podmravenčenou celou zahradu. Jsou fakt skoro všude, tam, kde nejsou černí, tam jsou zrzaví. Ti černí mi nevadí, ti se chovají slušně, ale ty ku.vy zrzavý žerou kořínky od keříčků, co jsem tam vysadila :(  Já jsem mravence nikdy nemusela řešit, do chalupy nikdy nenalezli, ale teď už mě štvou. Tam, co jsem vysadila ten ptačí zob, nikdy předtím tam nic nerostlo, většina se krásně uchytila, ale některé jsou takové maličké a přichcíplé, protože jim žerou zrzavci kořínky.

dusička — 9. 5. 2011 22:06

Někde jsem četla a funguje to, polít odkud vylejzám vodou po vařených bramborách.
ALe ted je období mravenců, každý rok touto dobou mi lezou i do kuchyně :/

lupina montana — 10. 5. 2011 0:31

Já používám Formitox (doufám, že jsem to nepopletla). Je nejmíň jedovatej pro všechno ostatní a na mravence stačí - akorát se jim to musí strčit pod rypák.
Nejlepší je roztok, když jsou vedra a sucha - to zabírá účinně.
Stejně je to divný, nezdá se vám? Že je nikdo na těch zahradách nežere....kdo vůbec žere mravence v přírodě kromě slíďáků a bažantů, nevíte?

haiel — 10. 5. 2011 21:04

Datel, strakapoud, žluna, to jsem narychlo vygůglila a mravkolev, to vím z Ferdy mravence :D   Ale jak ubytovat mravkolva, to zatím nevím :/
Holky, moc děkuju za rady, já jsem dodatečně zjistila, že už tady mravenčí vlákno je, vyzkouším rad několikero a uvidím, co na ty moje zabere.

lupina montana — 10. 5. 2011 23:01

strakapoud? No tak to by mě teda zajímalo, co dělá náš místní strakapoud :dumbom: fláká se!
Mravkolev si jamku staví na písku, jestli si dobře pamatuju - to bys musela mít zahadu na duně asi :lol:

haiel — 11. 5. 2011 19:57

To mě, Vlku, neznáš. Já budu mít dunu na zahradě. V duně mravkolva, nebo několik, podle toho, kolik mravenců sežere za den. K písku povedou směrem od rezavých mravenišť chodníčky dlážděné kostkovým cukrem.  :cool:

haiel — 11. 5. 2011 20:24

Laskonko, když už jsem ti takhle vpadla na vlákno, dám sem aspoň odkaz na Zahradu, kde se taky řeší mravenci, třeba se to bude hodit :)

http://www.zahrada.cz/forum/skudci/mrav … c=mravenci

http://www.zahrada.cz/forum/broskvone/m … /?stranka=

Laskonka — 13. 5. 2011 19:49

Holky, díky moc za poznatky, co jste napsaly. Já jsem koukala do témat, jestli je tam nějaký podobný, abych nezakládala stejný. Našla jsem, ale byly tam jen dvě odpovědi, tak se kdyžtak dodatečně omlouvám za založení duplikátu:-) Jinak haiel, díky za odkazy na Zahradu!

miaa — 16. 5. 2011 23:44

Díky za téma, když jsem ho četla jen tak, tak jsem ještě netušila, že je letos mám v nadměrném množství taky a dokonce i v bydlení. A lekla jsem se, že mne sežerou sazenice, které jsem zasadila kam jsem chtěla, ovšem jak jsem zjistila, všude tam jsou mravenci. A že tam nebyly to vím taky, protože jsem tam plela...loni.
Honem jdu na ně něco koupit ten loxiran, ale chemii nechci, když tam mám rajčata... jsou i u cibule, malin, budou i u brambor, všude. Proč ale lezou na strop, když tam fakt nic k jídlu není, tomu nerozumím. Leda tak pěna do spár by jim mohla chutnat, to jsem tam letos nastříkala.

Lazurka — 17. 5. 2011 16:18

No právě, pěna, možná si zateplujou mraveniště, Zelená úsporám :lol:

miaa — 17. 5. 2011 17:13

Aha, já zateplovala? zalepovala díry kolem oken a kde jsem zjistila spáru a teď jen koukám, kolik jich tam najednou je a že je cukr tedy vážně vůbec nezajímá!

Lazurka — 17. 5. 2011 17:28

miaa napsal(a):

Proč ale lezou na strop, když tam fakt nic k jídlu není, tomu nerozumím. Leda tak pěna do spár by jim mohla chutnat, to jsem tam letos nastříkala.

Reagovala jsem na toto a byl to vtip!

Jinak mravenci na stromě buď sají prýštící šťávu (jde o to, co to je za strom), ale většinou si skutečně "pasou mšice".. my je máme na třešni, takže mšice na větvích, do toho houbovité choroby, jak ty mšice nasosnou pupence či mladé plody, takže sypem ke stromu jakýsi formicocidní prášek a kmen olepujeme lepicí páskou, ale to se musí obnovovat.. no a pak koukám, furt tam jsou.. a oni našli jeden šlahoun vinné révy, která se chytla větve třešně a lezou po ní.. děs běs a přitom fascinace tou inteligencí..

lupina montana — 17. 5. 2011 19:09

Ten Formitox je myslím bio.....

Kačenka_Ř — 9. 9. 2011 16:39

Hele, vy mi tady poradíte: Bydlím v pavlačáku s velkou zahradou a do bytu mi lezou pravidelně zahradní mravenci. Nejsou to bytoví, to jsem si už našla, skutečně lezou deset metrů po fasádě ze zahrady a pak různýma škvírama kolem parapetu do kuchyně. Nenapadá vás, jak se jich zbavit? Šplíchala jsem obvod oken Biolitem, vydrží to den dva, když pere slunko, tak kratší dobu.