Tafa — 16. 3. 2011 9:55

Máte již někdo zkušenosti s indukčním vařením? Indukční varnou deskou? Vyplatí se to?

sunshine... — 16. 3. 2011 10:27

Taky by me to zajimalo :)  rozhoduji se prave nad koupi varne desky.

PetraZet — 21. 3. 2011 11:02

Mě taky. My bychom taky rádi domů varnou desku, prý se ušetří energie, ale jak je to s nádobím? To budeme muset staré hrnce vyhodit?

Rendaa — 22. 3. 2011 15:39

Musím se přidat. Také zařizuji novou kuchyni a stále nevím, pro co se rozhodnout. "Vyrostla" jsem u vaření na plynu, takže i když mám už nestudováno mnoho informací, stále tápu.

Luci27 — 22. 3. 2011 19:42

Ahoj, tak za sebe můžu indukci jedině doporučit, vyzkoušela jsem si vaření i na el. i na plynu a indukce rozhodně nejlepší.Vaří se na ní opravdu rychle, voda začne vřít rychleji než v rychlovarné konvi a hlavně reaguje na snížení teploty okamžitě, jako u plynového sporáku, ne jak elektrika.No a s nádobím je to tak, že musí mít zmagnetizovatelné dno,takže si zkuste vaše nádobí magnetem, a na nákup nového nádobí si taky beru s sebou magnet :) .S čištěním také problém není, nepoužívám žádné spec.přípravky, normoš otřu houbičkou na nádobí, tím jak se ohřívá dno hrnce se nerozpálí plotýnka a nic se na ní nenapeče jako u elektriky.U nás rozhodně spokojenost.Jo a máme jí z Ikey, akorát teď už jí tam mají asi o 5tis.levnější než když jsme jí kupovali my, to je jediný nedostatek :) .

Veranna — 23. 3. 2011 20:06

Indukci mám 3 roky a spokojenost. Přesně jak píše Luci27, jen bych opakovala po ní :)

Jen dodám jednu věc: třeba olej se na indukci rozpálí fakt rychle, takže nelze třeba dát pánev s olejem na zapnutou desku a pak si jít v klidu nakrájet cibulku, jako to šlo u plynu. Tady je to otázka pár vteřin a olej už je horkej. Mohlo by se stát (jako se to stalo mkojí mamině), že si šla v klidu nakrájet cibuli a vyřídit sms a olej se spálil do mrtě a chytil a z pánve vyšlehly plameny!!! Tak pozor :lol:

Já bych jen ještě příště volila jinou značku. Máme indukční desku od Fagoru a zlobí dotykové ovládání na jedné plotýnce. Dle opraváře (který nám přijel opravit troubu od Fagoru) není Fagor zrovna nejspolehlivější značka, některé výrobky jsou v pohodě a jiné z téže série jsou vadné. Příště bych se plácla víc přes  kapsu a šla do nějaké lepší značky. No, příště :D

oskárka25 — 24. 3. 2011 22:52

Stavíme dům a v brzké době mě čeká zařizování kuchyně. Jednoznačně beru indukční desku, nádobí budu mít nové. Myslím, že se vyplatí investovat, na úspoře energie se to vrátí. Tápu nyní na značce a jejích funkcích. Když někdo poradí budu ráda.
Fagora teda brát nebudu, ani se na ně nebudu dívat. Díky za postřeh.

Dadula — 25. 3. 2011 11:56

Tak holky to tu napsaly ...  já jsem taky spokojená. Máme všechny spotřebiče od Fagoru a problém jsem "zatím" neměla s ničím (používáme skoro 2 roky). Pořizovací cena té desky byla cca 16tis., fakt darda :rolleyes: ale nelituju - ba naopak. Do ničeho jiného už bych nešla ... Je pravda, že jsem vyhodila téměř polovinu nádobí a PC nového je taky vyšší než u třeba normální teflonové pánve. No ale na půdě jsem měla ještě "výbavu" starých litinových hrnců - jednu sadu a stačí nám to bohatě :vissla:
Jinak upozorňuju, že se na tom člověk opravdu musí naučit vařit. Jakože mi několikrát přetekla polívka, připálila jsem rýži :dumbom: apod. Je to prostě strašně rychlý, tak, že jsme ani do nového nepořizovali varnou konvici - je totiž pomalejší ;)
No a ještě jsem chtěla ..... za obrovskou výhodu beru, že na desce vedle dotykového ovládání je i časovač, takže při veškerém vaření nastavuju čas a po uplynutí se deska sama vypne. Takže kliďánko vařím brambory a jdu se psem ven, pro malou do školky :vissla:.....

PS: ještě dodávám, že třeba uvařit vajíčko natvrdo byl pro mě zezačátku oříšek, páč mi pořád praskaly :dumbom: no až po chvíli jsem zjistila, že voda se ohřívá moc rychle a proto prasknou .... takže určitě to chce spoustu vychytávek :jojo:

Wiki — 25. 3. 2011 12:07

Já jsem si taky pořídila indukci + nové nádobí.
Nevyjde  nijak extra dráž. Např. v Ikee.  Překvapilo mě jediné, jak je deska abnormálně citlivá na dotek.
Jinak s fcí rychloohřev -  voda vře v řádu desítek vteřin (např. voda na špagety), ale taky jsem se musela naučit poznat intenziru stupńů. Zároveń lze zapnout časovat, tedy po uběhnutí zvoleného času ona plotýnka vypne.

Uklid je také velmi jednoduchý, i za vaření, protože vše v okolí je studené. Ale právě v tento okamžik ta deska dost citlivě reaguje a třeba omylem něco vypnu....to jediné mě překvapilo.

Jsem spokojená. Doporučuju. Zančku si nepamatuju,ale byla dost drahá...asi mě nechali vybrat samotnou :cool:

Luci27 — 25. 3. 2011 12:20

My jí máme také z Ikey a vyrábí to pro ně Whirpool.

Wiki — 25. 3. 2011 14:27

Luci27 napsal(a):

My jí máme také z Ikey a vyrábí to pro ně Whirpool.

Já myslela to nádobí z Ikey. ..Ne desku. My jsme kupovali všechny domácí elektrospotřebiče najednou, takže cenu jednotlivých nevím, zajímala mě celková částka.

Lucka22 — 9. 1. 2013 11:31

Zdravím, také jsme před rokem předělávala kuchyň a rozhodla jsem se pro indukci a nové nádobí. Přeci jen je indukce věc  budoucnosti, hodlám ji používat alespoň 10 let a myslím si, že na ni časem přejdou všichni. Je sice trochu dražší a musíš se na ni naučit vařit, ale časem se ta investice vrátí.
Pokud si nebudeš pořizovat indukční desku, tak pro jistotu doporučuji koupit nádobí, které je vhodné na všechny typy ohřevů. Tedy i na indukci, kdyby si se na ni časem rozhodla přejít. Mám doma hrnce z přírodní litiny, které jsou vhodné na všechny typy ohřevu, takže můžu doporučit.


odkaz smazán, nepovolená reklama

saletka — 9. 1. 2013 21:21

mám indukci Elektrolux asi rok, už bych se nikdy nevrátila k plynu, představa drhnutí a škrabání příborovým nožem zas...litinových mřížek..fuj! Jak bylo již napsáno-rychlé, čisté vaření, super ovládání.
A nádobí není nutné drahé, mám pár kousků litiny z roku 1980 a před vánoci měli v HyperN sadu s teflonem za srandovní cenu
a většina obyčejných smaltovaných hrnců na indukci taky funguje. Zkouška magnetem na dně opravdu funguje.

Nela — 10. 1. 2013 8:54

Úplně souhlasím se Saletkou.  Taky bych se nikdy nevrátila k plynu. I když teď, když jsem viděla nové  varné desky, kdy plyn je  pod sklep, ty se mi moc líbí.   Ale když vařím na indukci, tak nemám v kuchyni ten mastný prach.