9999NUKO — 18. 2. 2011 13:08

Po smrti tatínka jsem spolu se sestrou zdědily družstevní byt 2+kk,u notářky jsme se domluvily,že byt bude napsán na sestru a já v něm budu bydlet.Po čase asi2roky se zaplatí anuita a byt se napíše na obě dvě.Sestra si vzala do hlavy,že chce byt už nyní prodat,mě vyhodit ,jen proto že je velmi rozhazovačná a chce peníze utrácet za blbosti tak jak to dělá celý život.Já nemám kam jít a v bance mi nepůjčí abych jíé dala peníze a měla od ní navždy pokoj.CO MÁM DÁL DĚLAT??? HELA

kalupinka — 18. 2. 2011 16:58

Je to spíš na dotaz právníkovi, který podle předložených příslušných papírů určí, jak nejlépe bys měla postupovat. Ovšem dědily jste obě dvě - pokud ses toho nevzdala - tak sestra si může brát do hlavy, co chce. Dost dobře nechápu, proč se byt na obě napíše až po splacení. Asi jsi sestře byla dobrá jen na to, abys dva roky platila nájem...?

Lazurka — 18. 2. 2011 16:59

prosím tě, jak přesně zní smlouva, kterou jste o dědictví sepsaly? nějakej písemnej výstup snad mít musíte, ne? jestli to byla jen ústní dohoda, a tys nechala byt přepsat na sestru, jsi v pytli a pěkně tě obalamutila.. jestli máte smlouvu, že byt je v tvým užívání s následným spoluvlastnictvím, tak bych se s ní nebavila, po ty dva roky, pak převedete byt do osobního vl. a už ti na vyplacení půjčí.
Pokud by bylo nejhůř, byt prodejte, ale nejdřív musíš mít smlouvu o tom dělení peněz z "prodeje" (není to až tak prodej, jen poplatek za podstoupení práv k užívání družst.bytu), že kupec složí peníze u notáře a ten pak pošle půlku tobě a půlku sestře a ty si mezitím najdi malý byt a zbytek si půjčíš..

Ale fakt by mě zajímalo, jak jste písemně podchytily to dědictví..

majkafa — 18. 2. 2011 21:49

Podíl v družstvu může zdědit jenom jeden. Musely se tak dohodnout. Jinak to není možné.
Družstevní byt se nedědí, jen členský podíl v družstvu.
Možná by bylo dobré, kdyby sis hlavně sama pro sebe ujasnila pojmy, jak to přesně je. NUKO.