Ališa — 17. 1. 2011 11:59

Hledám, hledám odpovědi na své otázky a prostě nemůžu najít, proto zakládám nové téma. Od půl roka má Davídek atopický ekzém - pár flíčků. Je to z určitého jídla, to my víme, těm se vyhýbáme, ale samozřejmě stále přetrvává.

Flíčky jsou suché, zdrsnělá pokožka - opravdu nesvědí, neškrábe se. Podle naší alergoložky to není vůbec nic extrémního, nemusíme používat kortokoidy, stačí promašťovat. Mně se nejvíc osvědčila léčba mastičky Cannaderm řada Atopos. Mažu flíčky matičkou na atopický ekzém a ještě promašťuju konopkou. Myslím, že mu to opravdu pomáhá, flíčky jsou tedy pořád - prostě nemizí, ale jsou světlé, kůže je lepší a lepší. Je fakt, že jednou za čas se to zase zhorší - bůh ví čím, ale mažeme pořád.

U nás na podzimňatech mi bylo řečeno (Gall vůbec to nemyslím zle, jen sháním info.), že prý je tahle kosmetika pak i trochu návyková. Zkoušela jsem promašťovat indulonou, ale nemělo to takový úspěch jako to konopí.

Nemáte s tím někdo zkušenosti, jak atop léčíte mimo kortokoidy.

gall — 17. 1. 2011 12:10

Ališ v pohodě. :jojo:

Jen pro ostatní - moje dr. má názor, že konopné masti jsou v začátku účinné, ale časem na ně tělo přestane reagovat - zvykne si. A taky říká, že dlouhodobé používání konopných mastí vyvolává alergii.
Vojta má ekzem kolem očko po TBC - atopák to není, nejdřív mu konopná mast zabrala, ale po čase už ne a naopak potom co jsme přestali mazat se to rapidně zlepšilo :/

jinak Ališ, Vojtovi se občas udělá nějaký sem tam flíček a promazáváme ho krémem Lipobase, je sice na recept, ale jednou mi ho prodali i bez něj. A osvědčil se nám.

Ališa — 17. 1. 2011 12:32

Gall Lipobázi taky máme, vidíš, zkusím vyzkoušet.

Je to tedy strašný, vem si, že je to dětská kosmetika, já Dandovi mažu prdku Robátkem od narození a vůbec by mě nenapadlo, že by to bylo špatné.

gall — 17. 1. 2011 12:45

Ališ neplaš, je to jen jeden názor. vůbec to tak nemusí být.

Já Vojtovi mazala prdku robátkem taky, ale vůbec se nám to neosvědčilo, mě přijde jako by tam byla voda a okamžitě potom červenal

Ališa — 17. 1. 2011 12:54

Gall a nám pomáhalo jen to robátko, tedy teď mažu zásypem a naprosto luxusní, že jsem na to nepřišla dřív.

martina33 — 17. 1. 2011 21:01

Ališo,
já mažu Vojtíka pouze konopnýma mastěma od Cannadermu (Robátko, Promašťující a zklidňující, mýdlo,olej) a musím říct, že je to jediný, co mu na to zabralo. Modrá indulona je dobrá na obličej v zimě, ale nám nezabírala. Samozřejmě máme taky napsanou kortikoidovou mastičku (ale zatím leží ve skříni). Takže pro mě je to super věc.

http://www.cannaderm.cz/cs/

pecule — 17. 1. 2011 21:16

Ja cannaderm davam obema detem - konopku a na opruzeniny ( problem ma jen jedna) a taky jsem o tom neslysela. Po jak dlouhe dobe by se mel "navyk" projevit? Ja teda nedavam tak dlouho (a zabral vyborne), ale kamaradka ho pouziva uz celkem hodne dlouho ( pres 2 roky) a stale funguje. Ted jsem koupila od la roche lipikar - na telo mleko a na myti syndet, taky to vypada dobre, ale mame to teprve kratce.

rejka — 17. 1. 2011 21:25

Mám dítě s atopákem (10let) a poslední 3 roky nám 100% zabralo střídání konopky-50%konopí od canadermy a excipial U-lipolotion. Je úplně čistý, a když se objeví první pupínky( pouze v zimě,kdy "nevětrá") namažu konopkou a za 3 dny je klid.mažeme několikrát denně,respektive, maže se sám....já už jenom kontroluju:D

Lenďák — 17. 1. 2011 23:01

Ališo, my měli doma těžkého atopika a po dvou letech jsme se naprosto ekzému zbavili, ale musím říct, že to bylo šílenou disciplínou ;)
popisuješ, že máte atop z jídla.. můžu se zeptat na co tedy máte alergii?? jinak pokud vynecháváš správně stravu i v stopovém množství, pak stejně tělo má šílenou reakční dobu do vymizení i právě těch základních ložisek :( takže třeba to chce jen ještě vytrvat a nebo bych se ohlídla hlouběji do té stravy ještě.. naše Laura je také alergik na určité potraviny,přesně vím o čem asi mluvíš, my se po vynechání alergizující stravy vyhrabávali z ložisek rok :dumbom:
kortikoidy jsme použili jednou, já nejsem jejich příznivcem, oni totiž hlavně neodstranujou podstatu ekzému, ale moje dr. tvrdí, že jednou namazat, aby jsi jako skočila do čisté kůže je správně , ale daleko těžší jí udržet..
my nedáme dopustit na všechny možné krémy od la roche - lipikar , ještě lepší je lipikar - baume ap, do koupele lipikar- surgras..
a konopné masti moje dr. má taky názor podobný jako píše Gall, že je zbytečné tělo provokovat konopným základem, který může  časemvyvolat trvalou alergii a účinek mastiček nemusí přetrvávat trvale..
osobně indulona je fajn, ale k léčbě atopu v ní nevěřím., pouze jako doporučení modré indulony A/64 která neobsahuje konzervační látky a jakoby kůži uklidnuje - například, když použiješ nový a nesprávný krém na vyzkoušení a kůže se zhorší, pak právě by měla zafungovat když nechceš použít kortikoidy, ale neslouží k léčbě..
pokud ty flíčky jsou už suché a přetrvávájí nebo i praskají, tak mezi nejosvědčenější patří infadolan, používá se na noc, má i vitamíny, takže smysl taky asi mít bude, bude intenzivně a rychle hojit .. ;)
těch krémů na atop je strašně moc, pokud by jsi všechny vyzkoušela a nic nezabíralo, tak mám zapsaných mraky krémů pro atopiky od lékařů :skurt: moc přeju ať najdete krém pro Vás ;)

Ališa — 18. 1. 2011 11:37

Tak u nás to dělají nektarinky, broskve a teď jsme přili na smetanu. Mléku mu kupodivu nevadí, krupičkovou kaši dělám z něj a dobrý. Ale jakmile si dá třeba slepici na paprice nebo svíčkovou, tak mu vyskáčou pupence jak blázen.

My mažeme konopkou 3x denně i tou mastí na atopák. Teď jsme se tedy zbavili těch hlavních fleků (fakt byly strupaté) a mažu Lipobází, tak promašťuje skvěle a funguje, díky Gall za typ.

Takže opravdu mastíme poctivě 3x denně, flíčky jsou světlé, ale jak říkám, užíváme ten Cannaderm. Tak abychom neměli doma malého feťáčka.

Lenďák — 18. 1. 2011 14:56

Ali, pochopila jsem správně nemáte žádné testy na alergie?
například nektarinky a broskve spadají obě pod břízu jako zkřížená alergie, což ale bez testů je naprosto nesmyslný vyslovovat, pak by bylo ale třeba víc potravin,co může dráždit, jako třeba kari koření,pepř nebo petržel, co by Tě ani nenapadlo...
a pokud jste přišli na to, že Vám to dělá už složitější jídlo jako smetana, tak můžete být alergický na nějakou složku z ní a to už se pak určitě váže víc potravin k vynechání a hlavně léčba je naprosto jasně definovatelná a Vy můžete nadobro zamávat konopným a jiným mastičkám,protože vyřešíte příčinu a né jen důsledek..

Kotrmelína — 18. 1. 2011 15:02

Lendi a ten atopák se vždycky váže k alergii nebo ne? Já mám pocit že Erik to má přes celou zimu stejný ať jí co jí. Má prostě 3 ložiska na holeních a jsou to pořád stejně velký fleky s drsnou suchou kůží a občas strupy když si to podrbe. Mažeme namíchanou mastičkou od kožní Dr. a teď chci zkusti A-dermu.

Lenďák — 18. 1. 2011 19:53

Kotr, takhle jednoznačne se to říct nedá, váže se jen na alergie....on je ten atopák hrozná důra proradná :(

ale v podstatě atopák je zánětlivá reakce těla na něco..a to něco se snaží vytlačit z těla právě ekzémem, takže pojmenovat tu škodlivinu, co to způsobuje je to asi to nejzásadnějšího, ale někdy docela složitý i pro doktory..
nicméně 80% atopiků, má v těle nadměrné množství protilátek tzv.IgE na rozlišné věci - což se dá pojmenovat teda alergiema... ale nejde jen o jídlo, ale i to, co vdechujou třeba jako pyly nebo stačí i prach, roztoči atd.. a nebo to může způsobovat třeba jen parfémy, parfemované věci, mýdla, saponáty, kovy, vlna -věcí , co se dotýká..a nebo taky se příčina jednoznačně nedá určit, bohužel.. :(
takže vlastně ta pravděpodobnost u atopika , že někde bude imunologická nebo biochemická, snad i psychologická chyba je velmi vysoká..
tak já bych asi nejrpv vyloučila toto a pak se hold se asi víc dělat nedá a doufala, že budeme spadat do skupinky dětí, co okolo dvou let budeme mít to štěstí a vymizí nám bez důvodu, tak jako k nám vlezl .. :styrka:

a i nakonec výzkumem zpětně na dětských pacientech stejně se došlo k tomu názoru, že u této dětské formy je nejčastější jako vyvolávací a nebo jen zhoršující dědičný proces právě alergie na něco..a pak se stav zhoršuje banálníma věcma jako je třeba jen zapocení u běhu, nebo růst zoubků, odolávání nemocí a tak..
jenže někdy je dost složitý vůbec se dostat k těm testům :/ což mi příjde šílenost, my jsme s tím měli fakt problém a přitom později se ukázalo, jak zásadní posun to v léčbě mělo..a to samé slýchávám od známých, co řeší atop  :(

Ališa — 19. 1. 2011 12:10

No, kdybych Vám ukázala, jací my jsme atopici, tak se mi nejspíš budete smát. Davídek má dva flíčky, které jsou světlounké. A nijak se to nerozlézá. Ty potraviny, co jsem psala mu vadí pouze, pokud jich s ní víc, tzn. kažý den nektarinku, 2x za sebou svíčková. To mu ty flíčky začnou trochu červenat a zhrubne mu pokožka. Pokud by si jí dal jeden den - OK. takže nektarinku si dá, ale jen třeba jednou týdně, i tu omáčku, ale jen jednou a dost. A nemá naprosto nic. Je tedy fakt, že ty flíčky má pořád, ale jsou světloučké, spousta lidí by se nad nimi ani nepozastavila. Vlastně se objevily nastálo až v době, kdy začal jíst "všechno", tedy po roce.

Mám vynikající lékařku, se kterou jsem spokojená. Té, když jsem flíčky ukázala, tak se zasmála a povídá, kvůli těmhle flíčkům mám brát ročnímu chlapečkovi tolika krve, abych zjistila, na co je alergický? Prý se jí u těchto případů osvědčilo, že do dvou let atop naprosto vymizí, pak bychom se prý začali bavit o léčbě. Takže prý jen promašťovat, promašťovat. POtraviny, u kterých zpozoruju, že mu nedělají dobře buď vynechávat nebo mu je dávat jen jednou za čas.

Dědičnost - nevím, u nás nikdo nemá ani žádnou alergii, krom práce, to je jasný a ani atop. Kde to ten můj brouček vzal, to opravdu nevím. Ale je fakt, že neteřinka to má taky, ale jen ve formě, že když třeba vypije hodně kakaa, tak jí zhrubne kůžička.

Čokoládu, oříšky, med - to jso upotraviny, které nedávám.

Mně tady  hlavně šlo o ten Cannaderm - konopí, jak je to s tou návykovostí.

dvpetra — 24. 10. 2012 22:11

Tak Cannaderm uvádí, že jejich výrobky THC neobsahují, tak by s návykem problém být neměl. Nějaké malé stopy to možná mít bude, ale asi bych příliš nevyšilovala. Spíš se ale zaměř na jídlo, protože kožní nemoci většinou jsou buď ze špatného jídla nebo je problém s játry. Krém už pak řeší jen potlačení příznaků.

Ališa — 25. 10. 2012 12:51

Jé, to už je staré téma. I tak děkuji za info. Atopu jsme se samovolně zbavili něco okolo druhého roku. Odešel tak jak přišel. Tak snad už se nevrátí.

kepushka — 8. 2. 2013 13:30

Na atopák stoprocentně přírodní doplněk stravy, české výroby, bez chemie, jen bylinky, jsou to kapky a pak ještě balzám na promazávání, nás zbavily ekzému a už máme klid, můžu doporučit, informace vám napíši i o výrobku. Pište mi na kep. kla zavináč seznam.cz